Contractele de închiriere neînregistrate la fisc sunt perfect valabile

contractele de inchiriere neinregistrare la fiscÎn practică, am întâlnit adesea, în rândul clienţilor noştri, opinia că un contract de închirere nu este valid decât dacă este înregistrat la fisc. Cel mai adesea, companiile (în calitatea lor de chiriaş) cer, ca o condiţie obligatorie, înscrierea la Adminstraţia financiară a contractului de închiriere.

Am citit recent pe bvbusinessconsulting.ro un articol semnat de dna av. Andreea Lisievici, Senior Associate la Ţucă, Zbârcea & Asociaţii, în care detaliază această problemă într-un mod profesional. Reproduc acest articol mai jos.

Nu de puţine ori am întâlnit percepţia cum că proprietarii nu încheie contract scris cu chiriaşii pentru a nu declara venitul şi a nu plăti impozit, corelativ cu concluzia că un contract scris, dar neînregistrat la fisc, este nevalabil.
Nimic mai fals. În primul rând, contractul de închiriere este un contract consensual, ceea ce înseamnă că el se încheie în mod valabil prin acordul de voinţă dintre proprietar şi chiriaş. Forma scrisă a contractului se cere numai pentru probă, ceea ce înseamnă că fiecare din părţi poate dovedi faţă de terţi existenţa şi cuprinsul contractului numai prin înscrisul constatator, nu prin declaraţii sau martori.

Cu alte cuvinte, nu există nicio condiţionare de înregistrarea la administraţia finanţelor publice pentru valabilitatea contractului de închiriere. El se încheie prin acordul de voinţă, încheierea unui înscris în acest sens fiind impusă de obligaţia proprietarului de a se înregistra ca plătitor de impozit pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor (chirii, mai simplu spus). Chiriaşul nu are nicio legatură cu obligaţia proprietarului de a se înregistra la fisc, în schimb proprietarul are obligaţia de a plăti impozit, indiferent că are contract scris sau nu. E drept, faptul că trebuie să se înregistreze ca plătitor atrage nevoia încheierii unui contract scris, dar asta nu înseamnă că, în lipsa înscrisului, contractul (cu obligaţia aferentă de a plăti impozit) nu există.

Proprietarul care nu se înregistrează ca plătitor de impozit face evaziune fiscală, un aspect foarte util de cunoscut atunci când proprietarul evazionist are diverse cerinţe din categoria: „văruieşte tu / plăteşte tu / ieşi afară / chiria s-a mărit” etc.

Un alt aspect de menţionat este că un contract de închiriere cu dată certă este opozabil şi terţului dobânditor al bunului închiriat. În traducere, dacă acel contract este menţionat într-un registru public cu formalităţile cerute de lege (de ex. este înregistrat la fisc, atestat de avocat, certificat de notar – inclusiv făcută o copie legalizată, menţionat la registrul comerţului ca dovadă pentru sediu, etc) atunci şi persoana care dobândeşte proprietatea imobilului în timpul în care este inchiriat va fi obligată să respecte termenul închirierii. Acest lucru nu trebuie confundat cu înregistrarea la fisc – cum spuneam, asta e doar una din modalităţile în care se poate dobândi data certă.

Citeşte şi: Contractele de închiriere înregistrate la fisc au titlu executoriu

This entry was posted in Fiscalitate, Juridice and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

381 Responses to Contractele de închiriere neînregistrate la fisc sunt perfect valabile

 1. gabriela says:

  Lamurire absolut necesara, ii stiu pe multi care au ideea asta bine infipta si nu cred in nimic care nu are obladuirea Sfantului Fisc.

 2. constantin says:

  daca stau in casa cuiva fara sa platesc chirie cateva luni legal se poate intampla ceva se sanctioneaza sau ceva asemanator

 3. Pingback: Imobiliare Ploiesti Romania Contractele de inchiriere neinregistrate la fisc sunt perfect valabile | Imobiliare Ploiesti Romania

 4. Pingback: Contractele de inchiriere neinregistrate la fisc sunt perfect valabile | Anunturi din Prahova

 5. Toncean Horia says:

  Buna ziua
  Am inchiriat un apartament prin firma de agentie imobiliara, care a facut contract intre locatar si locator 2 exemplare ,ea nu si-a oprit nici un exemplar,,,,am intrebat atunci firma care mi-a raspuns ca nu trebuie sa mai platesc la taxe si impozite avand acel contract,,,,contractul era de 6 luni ,,,,dupa 4 luni ma trezesc ca,chiriasi plecasera si datori la utilitati de 1300 lei ….ce pot face ?,am inteles ca sunt pasibil de frauda fiscala si ca nu am cum sa imi recuperez pagubele .,,exista o modalitate sa achit retro-activ taxele indatorate si sa bag il bag instanta dupa contract??

  • Contractul de inchiriere a fost corect intocmit in doua exemplare. Declaratia la fisc se face cu o copie a acestuia.
   Resposabilitatea declararii venitului la fisc este a fiecarui contribuabil. Nu incercati sa dati vina pe agentie.
   Este adevarat ca trebuia sa va avertiveze ca aveti la dispozitie 15 zile de la data semnarii contractului sa depuneti Declaratia 200 la fisc.
   In baza contractului de inchirere, puteti deschide o actiune in justitie pentru recuperarea daunelor, dar nedeclararea venitului la fisc va face vulnerabil.
   Nu stiu cum ar putea reactiona autoritatile la o cerere de inregistrare retroactiva a contractului. Termenul limita acceptat de lege este de 15 zile de la data semnarii contractului, dar o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata.

   • Ion Nicolae says:

    nu stiu daca acest mesaj va ajunge la dumneaboastra : e vorba de un contract de inchiriere pe o periuoada limitata, pentru o intarziere de o luna ( tinanad cont ca i s-a dat proprietarului o garantie substantiala ) si o restanta de o luna la intretinere ( cca 300 lei ) + intretinerea curenta , proprietarul a schimbat yala si a sigilat apartamentul . Va rog sa tineti cont ca exact in acel moment am aparut si l-am rugat sa ne dea un minim de lucruri de imbracaminte strict necesare si cateva acte si stampile de la firma – iclusiv cheile de la birou , medicamentele prietenei mele .A refuzat categoric, ca atare de 3 saptamani stam pe unde apucam , ne-am cumparat haine si medicamente , incaltaminte..cele necesare , incarcatoare pentru telefoanele mobile, Ce sa va mai spun, am explicat ca banii se duc pe asa ceva in ;loc sa platim datoriile care cu totul; se ridica la mai ortin de 1500 de lei, Ce e de facut in aceasta situatie cu atat mai mult ca dumnealui a trimis o asa zixa notificare dar dupa ce a sigilat apartamentul asya fiiend in 21 OCT 2014. Daca imi puteti raspunde v-as fi extrem de recunoscator

    • Din descrierea dv., actiunea proprietarului pare un mare abuz. Impotriva abuzurilor se poate folosi forta bruta sau forta Legii. Va recomand a doua cale. Un avocat bun, cred ca ar putea avea argumente suficient de solide care sa-l aduca pe proprietar la realitate si la ganduri mai bune. Nu va asteptati la o solutie miraculoasa. Daca locatorul are intelegerea limitata, nu poate fi decat fortat de Lege sa va repuna in drepturi. Din pacate, aceasta cale este inadmisibil de lunga. In cazul unei actiuni in instanta, primul termen poate fi dupa multe luni de zile. Din acest motiv, alegerea avocatului este foarte importanta. El poate sa-i “explice” oponentului dv. care sunt consecintele actiunilor sale.

   • adriana says:

    buna! am si eu o nelamurire,am stat in chirie timp de o luna d zile ,contractul era facut intre mine si ia si nu este inregistrat la fisc! eu am 2 copii unul de 7 ani si cea mica de 1 an si 9 luni! a venit si a zis sa i parasesc casa! in contract scrie ca garanteaza pentru evictiune! in toiu ierni sa i parasesc apartamentul! deci ia ma scos afara cu copii! am toate mesajele si contractul !ce masuri trebuie sa iau???

    • Daca aveti un contract de inchiriere semnat de proprietarul legal al locuintei, acesta nu va poate cere sa plecati decat in conditiile specificate in acesta (chiar daca nu este inregistrat la fisc). Daca nu isi motiveaza cererea sau aceasta cerere nu se regaseste in contact, puteti sa ignorati solicitarea proprietarului.
     Nu am inteles ce ati vrut sa puneti pomenind despre evictiune.

 6. Alina says:

  Buna ziua,

  As dori sa va intreb: Am dreptul in calitate de chirias sa merg la ANAF si sa declar neinregistrarea contractului de inchiriere pe care il am? mai precis, la momentul semnarii contractului de inchiriere am rugat proprietarul sa inregistreze contractul la ANAF, timp de 4 luni acesta m-a dus cu vorba neinregistrandu-l iar acum doreste sa ma evacueze pe motiv ca “aceasta nu a fost intelegerea noastra” cu toate ca eu am acceptat sa platesc o chirie un pic mai mare tocmai pt a inregistra contractul.

  Multumesc

  • Sigur ca puteti reclama la fisc neinregistrarea contractului de inchiriere.
   Evacuarea dv. Va fi dificila tocmai pentru ca proprietarul nu a inregistrat contractul.
   Asa cum am scris in articol, titlu executoriu are numai contractul de inchiriere inregistrat la fisc.
   Este foarte important ca dv. Sa aveti un exemplar original.

   • Alina says:

    Multumesc frumos pentru raspuns. Motivul pt care v-am intrebat este ca la ANAF mi s-a spus ca numai administratorul blocului poate instiinta ANAF-ul de neinregistrarea contractului. Imi puteti spune va rog legea si articolul care reglementeaza acest lucru (cine are dreptul sa instiinteze ANAF-ul de neinregistrarea contractului). Confirm faptul ca am o copie a contractului in original.
    Multe multumiri!

    • ando says:

     Noaptea mintii in capul fiscului! Administratorul ce mai cauta in povestea asta? :)))) Si…daca inchirierea nu e la bloc, cum facem?!

   • Doina Gheorghiu Jiménez says:

    Buna ziua., dle avocat, si multumesc pentru amabilitatea de a citi mesajele noastre. Ca cetatean strain, am obligatia sa declar la fisc un contract de inchiriere( ca proprietar) sau il declar in țara respectiva? Multumesc

    • Contractul de inchiriere se declara cu siguranta in Romania. In tara dv., nu stiu. Daca nu mai aveti acte de identitate romanesti valabile, va trebuie numar de inregistrare fiscala (NIF).

     • Madalina says:

      Buna ziua,va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns.
      Eu si sotul meu locuim cu chirie ,dar nu am facut niciun contract de inchiriere doar o chitanta semnata ca at cand ne am mutat le am oferit o luna de chirie si o luna garantie.acum propuetarii vor sa ne dea afara,in 3 zile si fara garantie plus sa le platim noi toate utilitatile care mai sunt de plata.ce pot face?

     • In afara unui contract scris, partile pot face aproape orice. Numai un avocat va poate sfatui.

 7. marius says:

  salut. un contract de inchieire intre proprietar si chirias fara a fi declar la fisc e valabil sau nu? daca eu in calitate de proprietar anunt fiscul ca am chiris de ce mai fac cu ei un contract? ii instintez de suma pa care o iau drept chirie si le dau impozit cash la caserie lunar, nu e ok? ei imi pun la dispozitie un contract standar, sau ma duc eu cu contractul meu pe care l-am parafat cu chiriasul?

  • In primcipiu, fiscul primeste orice declaratie de venit. Asta este menirea lor, sa adune bani la buget. In cazul venitului din inchirieri, este necesar si un contract in forma scrisa pentru a avea cumva si declaratia (acordul) chiriasului in privinta chiriei lunare. Proprietarul nu poate declara ce vrea el, ci doar ce s-a inteles cu chiriasul.

 8. Olimpia says:

  Intre doua persoane juridice se incheie un contract de inchiriere pentru un spatiu comercial. E obligatoriu ca acest contract sa fie inregistrat la ANAF?

 9. oana says:

  buna ziua,
  pentru contractul de inchiriere al unui spatiu comercial trebuie intocmit certificat de performanta energetica??? eu am sunat la ANAF Ilfov si mi-a spus ca nu.!!! Dar legea cere obligatoriu din iunie 2013??

  • Legea spune ca si la inchiriere certificatul de performata energetica este obligatoriu, dar administratiile financiare ignora aceasta prevedere. Si bine fac.
   Este bine sa specificati in contractul de inchiriere ca nu exista certificat energetic, pentru informarea chiriasului. Absenta certificatului poate fi invocata ulterior de chirias pentru rezilierea contractului.

 10. GinaM says:

  Buna ziua, am un contract de inchiriere nedeclarat, incheiat in octombrie 2013. Vreau sa il declar acum. Va trebui sa platesc penalizari sau alte sume cu astfel de caracter?
  Multumesc

  • Termenul legal de pentru declararea venitului este de 15 zile de la semnarea contractului de inchiriere. Nedeclararea in acest termen atrage o amenda si niste penalizari, dar nu prea mari. Merita sa le platiti ca sa fiti in acord cu Legea.

 11. Andreea says:

  Buna ziua,
  am si eu o problema am incheiat un contract doar cu proprietarul acum 10 zile. In perioada asta au aparut diferite probleme in apartament si neintelegeri. Am realizat ca nu mai vreau sa locuiesc in apartament dar imi este frica de a nu imi primii garantia data proprietarului. Daca proprietarul refuza sa imi dea garantia pot locui o luna fara sa platesc chiria sau voi avea probleme cu legea? Ma poate da afara? Ce drepturi am ca si chirias? Normal intretinerea pe luna Februarie (contractul este din Martie) trebuie sa o plateasca el deci momentan eu nu am datorii la proprietar.
  Multumesc.

  • Drepturile si obligatiile partilor sunt stabilite (sau ar trebui sa fie) in contractul de inchiriere. Acolo ar trbui sa se fi specificat care este perioada de prezviz in cazul incetarii contractului la cererea uneia dintre parti si conditiile de restituire a garantiei. Sunt situatii in care proprietarul poate cere sa nu mai inapoieze garantia in situatia in care chiriasul cere incetarea contractului inainte de termen. Dv. nu aveti de aface cu “legea”, ci cu proprietarul. Partile pot apela la Lege pentru a se aplica prevederile contractuale, dar, mai bine, incercati o intelegere amiabila. Este mai profitabila si, mai ales, mai rapida.

 12. Vlad Ifrim says:

  Buna ziua, in calitate de proprietar, am inchiriat apartamentul unor chiriasi gasiti printr-o agentie imobiliara. Agentul imobiliar a intocmit un contract de inchiriere pe o perioada de 1 an, semnat de ambele parti (proprietar si chiriasi). Acest contract nu l-am declarat la administratia financiara. Doua intrebari as avea: 1. contractul de inchiriere intocmit de catre agentul imobiliar, este valabil? 2. daca chiriasii au restanta la intretinere pe trei luni si la chirie pe doua luni, ce masuri legale pot lua pentru a inceta aceasta stare (in speta, de a scapa de chiriasi)? Va multumesc.

  • Ati semnat un contract de inchiriere perfect valid, care produce efecte atat pentru proprietar, cat si pentru chirias. Faptul ca a fost redactat de un agent imobiliar nu este relevant.
   Nedeclararea la fisc a venitului din inchiriere lispseste contractul dv. de titlu executoriu si va expune riscurilor evaziunii fiscale. Dv. va duceti in instanta sa cereti chiriasului sa-si respecte obligatiile asumate in contractul de inchiriere, iar el va va face o reclamatie la fisc (nu este sigur, dar este foarte probabil). Se cheama ca ati riscat si ati pierdut. Daca nu ati incheiat contractul de prea mult vreme, puteti incerca o declaratie fiscala, cu plata amenzii si a penalizarilor de intarziere. Termenul legal pentru declararea venitului este de 15 zile de la semnarea contractului.

 13. Vlad Mariana says:

  Bună ziua!
  Având următoarea speţă:
  La contractul individual de muncă, angajatorul si angajatul încheie un act adiţional în care se acordă angajatului “pe perioada de lucru” o locuinţă cu utilităţi aferente cu titlu de comodat. Repet “în mod gratuit pe perioada de lucru”(perioada de lucru specificată în contractul de muncă fiind nedeterminată) . După un anumit timp, fără a face referire la acel act adiţional la contractul de muncă, angajatul este somat în scris să semneze un contract de locaţiune pentru respectiva locuinţă. Angajatul a semnat contractul de locatiune dupa ce a fost somat in mai multe randuri ca va fii dat afara din locuinta. Contractul de locaţiune nu este declarat la fisc, angajatorul neplatind impozit.
  Întrebarea:
  Angajatul în baza cărui act poate cere desfacerea contractului de inchiriere si recuperarea sumelor inaintate catre angajator (locator).

  Va multumesc!

 14. Cristescu Mariana says:

  Buna seara. Propietara (locuieste in Italia) unde stam din septembrie 2013 cu chirie, nu a dorit sa faca nici un fel de contract,deci este un contract verbal.Singura dovada ca platim chiria in fiecare luna unei prietene de-ale dumneaei,este faptul ca o punem sa semneze ca a primit suma respectiva.Nu doreste sa-i trimitem banii intr-un cont bancar. Suntem cu facturile la zi (avem chitante). Exista riscul sa fim evacuati din casa fara un preaviz de cel putin 60 de zile, cum putem dovedi ca suntem chiriasi si ce repercursiuni ar genera lipsa unui contract? Precizez ca noi avem un apartament propietate personala inchiriat pe 5 ani inregistrat la CF. Multumesc!

  • In absenta unui contract de inchiriere scris si inregistrat la fisc, orice este posibil. Fiecare parte poate provoca neplaceri celeilalte.

   • anon says:

    Păi vedeţi, şi tocmai de aici se naşte interpretarea că “contractul neînregistrat e ca şi cum n-ar fi”: din faptul că ambele părţi îşi pot provoca, legal, mari neplăceri în absenţa contractului înregistrat la Fisc. 🙂

 15. Georgiana Carmen says:

  Buna ziua! Ma scuzati ca va deranjez, as putea sa va intreb ceva si sa imi puteti explica, este vorba despre un contract de inchiriere a unui imobil, chiriasi si proprietaru au incheiat in august 2013 un contract de inchiriere iar intermediarul fiind un agent imobiliar, la data inchiriei imobilului a fost platit o luna in avans + o luna garantie, in contract apar datele personale ale chirasilor ( cnp, adresa, serie buletin, etc ) iar la proprietar apare doar adresa si numele, fara datele personale, cum e specificat la chirasi, daca inchirierea este inregistrata la ANAF, nu se cunoaste, termenul de inchirere imobil nu este specificat in contract, doar stabilirea intre cele doua parti, specific, ca contractu este semnat de proprietar si chirasi ( doar unul din ei- cel scris pe fata, nu cel scris pe verso), iar plata chiriei lunare se face cash, fara sa se semneze sau a lua la cunostinta dovada platiri chiriei lunare. Am uitat sa mentionez, proprietaru e posibil sa detina o copie dupa buletin a chirasilor. Persoanele in cauza m-au intrebat, iar eu nu prea stiu cum sa le pot explica mai clar, ei vor sa plece, dar nu stiu cum sa procedeze, deoarce mai au de platit la intretinere vreo 3 luni, si o luna de chirie in urma dar si luna in curs. Cum ar putea sa procedeze, sa nu fie probleme, in justitie? Ei vor sa plece, deoarce a fost o cearta, pentru ca chirasi I-au spus ca la bani care ii dau vor conditii, dar nu au bani destui sa ii dea sa achite integral. Ma scuzati ca am apelat la dumneavoastra, dar din ce le-am comunicat si explicat, nu prea le-a fost clar, e posibil sa nu fi explicat mai clar, ne avand inca experienta in asemenea cazuri. Va multumesc, pentru timpul acordat. Multumesc frumos, anticipat!

  • Tot ce am inteles este faptul ca s-a incheiat un contract de inchiriere redactat foarte neingrijit (ca sa nu spun neglijent). Nu am inteles care este intrebarea. Cum sa procedeze chiriasul pentru a rezilia contractul fara a-si plati datoriile privind utilitatile si chiria? Reziliere inseamna incetare a contractului pentru neindeplinirea obligatiilor uneia dintre parti, la cererea celeilalte, cu conditia ca acele obligatii sa fi fost metionate in contract. Daca chiriasul a semnat procesul verbal de predare-primire, inseamna ca a acceptat starea in care s-a aflat locuinta la acea data.

 16. Carmen says:

  Buna ziua!
  As dori sa descriu situatia in care ma aflu acum in speranta ca voi primi un raspuns cu un sfat de la dv. Eu sunt chiriasa si zilele trecute am primit o vizita de la 2 reprezentante a Administratiei financiare care mi-au inmanat o invitatie la Finante ca sa declar cat anume platesc chirie lunara si sa fac dovada platii. Este specificat in invitatie ca in caz de neprezentare va trebui sa platesc o amenda cuprinsa intre 6.000 – 8.000 lei, este adevarat? ce se intampla de fapt daca nu ma prezint? Precizez ca pe invitatia respectiva apare numele meu,insa eu nu am semnat nimic si nici nu mi-am dat datele din buletin.
  Sincer nu ma intereseaza stiuatia proprietarei la Finante si nu as vrea sa ma implic deloc!
  va multumesc anticipat!

  • Daca nu ati semnat nimic (adica un contract de inchiriere), cel mai probabil este vorba despre un denunt al unui “binevoitor”.
   Nu stiu ce s-ar putea intampla daca nu va prezentati. Poate ar trebui sa intrebati un avocat.

 17. Mihai says:

  Buna ziua!
  As avea si eu o nelamurire pe care , sper ca mi`o puteti clarifica mai bine !
  In anul 2013 m`am mutat cu chirie la o anumita adresa dar picand de acord cu proprietarul sa nu mai facem un contract de inchiriere, platindu`i acestuia o anumita chirie! Dupa cateva luni acesta a venit la mine si mi`a spus ca ar vrea sa ne faca un contract de inchiriere pentru ca ii este frica de lege ! Eu unu am fost de acord, dar acesta a pus conditia ca acest contract sa fie suportat de ambele parti, adica 500 de lei el si 500 de lei eu ( el spunandu`mi ca acest contract o sa ne coste undeva la 1000 RON anual ), lucru care nu mi se pare normal, din moment ce eu ii platesc acestuia o chirie destul de maricica , din care acesta ar putea trimestrial sa dea o parte pentru a incheia contractul !
  Intrebarea mea este, care dintre parti se obliga sa plateasca acest contract , chiriasul sau gazda!?

  • Exprimarea dv. nu este clara. Banuiesc ca va referiti la o intelegere intre dv. si proprietar prin care sa impartiti impozitul.Nu este o intelegere legala. Impozitul trebuie platit de locator, de cel care primeste chiria. O solutie legala este aceea de a majora chiria in asa fel incat sa acopere si valoarea impozitului.

 18. Remus says:

  Buna ziua,
  O societate preia in contract de comodat un imobil cu obligatia de a administra, inchiria, exploata si intretine obiectul preluat. Daca inchiriaza catre o pers fizica si incaseaza chirie in baza unei facturi, mai este nevoie sa declare (inregistreze) contractul la fisc. PF nu solicita aceasta (nu deconteaza).

  • Daca locatorul este o persoana juridica, nu trebuie declarat contractul de inchiriere (subinchiriere) la fisc. Declaratia fiscala se face prin contabilitatea firmei. Factura si bonul fiscal se inregistreaza in contabilitate si se plateste impozitul corespunzator situatiei firmei (pe venit sau pe profit).

 19. Ioana Z says:

  Buna seara
  Am si eu o intrebare:
  Este gresit sa inchei un contract de inchiriere teren, retroactiv?Mai explicit :am incheiat contractul dupa 5 luni de la folosirea terenului .In ianuarie si-a pus panoul publicitar ,dar numai in iunie a venit sa semnam contractul.La semnarea contractului a facut si plata.La depunerea actelor la fisc voi plati amenda?(Data semnarii contractului este dupa 5 luni de la folosirea terenului,in contract am mentionat perioada reala ian-dec ).
  Va multumesc anticipat

  • Niciun contract nu poate produce efecte retroactiv. Suma datorata pentru o perioada anterioara poate fi inclusa in primele n luni de utilizare viitoare a bunului.

   • toderica adriana says:

    buna seara.va rog din suflet sa ma lamuriti.am avut contract i.c.r.a.l.intre timp nu s-a mai prelungit ca a cumparat imobilul o firma,s-a dispus evacuarea prin instanta,dar nu ne-a evacuat nimeni.asta a fost in 2009.la 1 .04 . 2014 a cumparat prin conventie o persoana fizica.a stabilit o chirie fara contract peste media venitului.l-am notificat pt incheerea unui contract ,dar el a dispus evacuarea mea.suntem un imobil de 16 apartamente. 12 apartamente au fost dispuse sa-i dea bani fara acte.as putea sa-l denunt pt.acest abuz?la cine sa ma adresez?va multumesc tuturor celor care ma puteti sfatui.sanatate

    • Deocamdata dv., locuind in acel imobil fara un contract de inchiriere, desi ati fost somat sa evacuati locuinta (asa spuneti, ca s-a dispus evacuarea), sunteti in culpa. Faptul ca actualul proprietar incaseaza chirie fara a avea un contract si fara sa plateasca impozit, este o alta problema.

 20. Ingrid Pop says:

  Buna ziua,
  Care sunt sanctiunile pe care ma pregatesc sa le suport in situatia in care am am avut contract de inchiriere neinregistrat la fisc si fostii chiriasii au mers la Administratia financiara cu contractul de inchiriere semnat intre parti si cu chitantele de depunere a banilor si au reclamat acest lucru.
  Multumesc.

 21. vaduva gabriela says:

  Buna ziua! Sunt chiriasa intr-o garsoniera din anul 2012. La momentul in care am inchiriat respectiva garsoniera nu s-a semnat un contract ci doar un proces verbal cu bunurile predate de catre proprietar si suma platita de chirias. Mentionez ca la acea data am platit garantie si ulterior nu am mai semnat nici o alt acord pentru prelungirea termenului. Nu exista contract inregistrat la fisc, nici chitante care sa dovedeasca plata chiriei lunare, fie s-a platit in numerar direct proprietarului fie prin transfer bancar (proprietarul a cerut in mod expres ca in detaliile platii sa nu fie mentionat cuvantul chirie). Momentan sunt cu plata chiriei la zi (se plateste la inceput de luna pe luna in curs), la fel si cu cea a facturilor (enel, internet), insa am cateva luni restante la intretinere. Nu imi mai permit sa locuiesc in chirie si nici sa acopar restantele la intretinere, prin urmare as dori la inceputul lunii viitoare sa ma mut la o ruda pana ma redresez financiar. Intrebarea mea este, proprietarul are temei legal in baza caruia sa ma oblige a plati lunile restante la intretinere, as putea avea probleme daca nu ne intelegem amiabil in aceasta privinta? Cu exceptia acelui proces verbal din anul 2012 si a copiei actului meu de identitate atat proprietarului cat si administratorului in acelasi an nu au existat alte documente. Va multumesc.

  • vaduva gabriela says:

   Am uitat sa precizez faptul ca desi m-am mutat in luna august am platit intretinerea si pe perioada mai-iulie 2012, proprietarul asigurandu-ma ca la plecare este voi putea lasa 2 luni restante la plata intretinerii. Acest lucru a fost discutat doar verbal si prin mesaje prin email insa am chitantele doveditoare de la administrator.

  • Situatia descrisa de dv. iese din sfera de interes a blogului nostru.

  • Nici dv. si nici proprietarul nu ati urmat prescriptiile legale. Acum suportati consecintele. Si dv. si proprietarul. Fiecare il poate reclama pe celalalt si-i poate provoca neplaceri. Castiga cel cu nervii mai tari, dar nu sigur!

 22. marcel says:

  Cu 9 luni in urma am luat o chirie si am incheiat un contract cu proprietarul dar sunt sigur ca el nu a declarat la fisc cum ca mi ar da mie apartamentul in chirie
  ..

  Intr un punct al contractului scrie asa

  Obligatiunile chiriasului :

  – sa suporte cheltuielile pentru degradarilede bunuri sau de instalatii ale imobilului provocate din cauza chiriasului precum sa suporte cheltuielile pentru repararea prejudiciului cauzat persoanelor terte ..

  Stapinul in aceste 9 luni a fost doar o singura data sa repare o teava in rest venea doar si lua banii si pleca nu mi a oferit niciodata vreo chitanta nimic.

  Ieri sa spart capacul de la filtru de apa in bucatarie si a curs putina apa la vecinul de jos care isi are magazin de calculatoare 3 notebookuri au fost udate dar nu se stie daca mai lucreaza sau ba .. Toti dadeau vina pe mine si mi cereau sa le dau deodata 2000 eur
  pentru daunele cauzate . Pe urma dupa ce au mai vorbit sau sfatuit au zis ca se rezolva totul la 200 eur . Ce pot eu sa fac au mai ramas o saptamina timp sa stau in apartamentul ala .. Cine ar trebui sa plateasca daunele ? Daca imi iau valiza si plec ce se poate intimpla in contract scrie ca este incheiat pe o perioada nedeterminata .. Are vreo valoare contractul sunt precis ca stapinul nu a declarat nimic la fisc .. multumesc

  • Asa cun spune si titlul articolului, un contract neinregistrat la fisc este perfect valabil. Este alta porblema (de natura fiscala) faptul ca nu a fost declarat la fisc.
   Problema daunelor trebuia detaliata in contractul de inchiriere. Nu va pot da o opinie in acesta privinta. Nu cunosc nici cauza avariei (accidentala sau cauzata de neglijenta).

 23. Toma Tatiana says:

  Buna ziua, am inchiriat o casa la curte in baza unui contract semnat cu agentia pe un an de zile in care sunt specificate plata chiriei, garantiei.La incheiere am discutat despre contract la fisc dar ne-a promis ca ne face ulterior pentru ca nu are buletinul valabil.In curte locuieste fiul acestuia,iubita a aparut dupa un an si un nepot(intr-un alt corp de casa) care la inceput agentul imobiliar ne-a informat ca locuieste doar pe perioada verii (3 luni) si a locuit tot timpul, facturile platite la gramada, deranj non stop, am rezistat destoinic 2 ani si acum dupa ce a renovat casa exterior ne-a anuntat ca avem 30 de zile sa parasim locuinta. Nu s-a multumit cu atat si si-a pus fiul sa monteze o camera de luat vederi, sa ne ameninte in baza contractului exprirat acum un an.Am mers la politia arondata locuinei unde politistul de proximitate ne-a spus ca locuim ilegal si propietarul are toate drepturile(camere de luat vederi, amenintari, etc), iar contractul incheiat cu agentia nu este valabil.Ce drepturi mai am in acest caz…..

  • Nu inteteg, cum ati semnat contractul de inchiriere cu agentie. Avea agentia procura de reprezentare de la proprietar? Daca asa este, atunci trebuie sa acceptati ca ati facut o mare greseala si sa parasiti casa. Puteti insa sa reclamati agentia la Protectia consumatorului. Asta asa ca sa curatati piata imobiliara de cei nechemati sa faca activitatea de intermendiere.

 24. Robert says:

  Buna ziua.
  Locuiesc intr-un complex rezidential,administratorul umfla utilitatile luna de luna,de ex. luna asta mi-a trecut la apa calda 7mc. in plus cu un cost de 14ron mc. , iar eu i-am spus ca nu ii platesc utilitatile panu nu imi regleaza acest surplus, insa el ameninta ca imi opreste toate utilitatile daca nu platesc.
  Acum va intreb pe dvs. , are acest drept?
  Inca ceva , stau de aproape doi ani si el nu mi-a eliberat nici o factura care sa dovedeasca plata chiriei si a intretinerii , de cate ori am cerut s-a facut ca ploua.
  Ce ma sfatuiti?
  Cu stima.

  • Eu cred ca stiti si singur ce trebuie sa faceti: sa fiti mai ferm si sa cereti chitanta pentru banii pe care ii platiti. Va este teama sa nu tensionati relatia cu proprietarul, dar lucrurile pot sa se deterioreze in defavoarea dv. In momentul in care ceva nu-i va mai conveni, ar putea spune ca nu ati platit chiria.

 25. popescu says:

  Buna ziua nedeclararea sumei reale din contractul de inchiriere adica stabilim o chirie de 1000 iar proprietarul declara 500 la fisc ce urmari pot avea asupra chiriasului in cazul unai reclamatii?

  • Declaratia fiscala este in sarcina locatorului (proprietarului). Chiriasul ar trebui sa primeasca fie o copie a acestei declaratii, fie un exemplar din contractul de inchiriere cu viza fiscului, dar nu este problema lui ce valoare declara proprietarul. Nu stiu daca Legea il obliga pe chirias ca intr-o astfel de situatie sa-l toarne pe proprietar la fisc pentru evaziune fiscala. Cred ca nu.
   Practic, nu se prea poate ca in contractul de inchiriere sa fie trecuta o valoare pentru chirie si in declaratie alta, pentru ca la fisc se depun ambele documente si diferenta ar sarea in ochi.

   • anon says:

    Nu există. În Codul Penal se specifică obligativitatea denunţului în momentul luării la cunoştinţă a comiterii unei infracţiuni, dar e vorba de câteva tipuri de infracţiuni foarte grave, printre care nu se numără şi evaziunea fiscală.

 26. Dragos B says:

  Buna seara,

  Am o problema cu un fost proprietar care nu doreste sa imi mai returneze garantia. In momentul in care am inchiriat apartamentul a fost semnat un contract in doua exemplare (in prezenta unui agent imobiliar) , unul este la mine , pe o perioada de 1 an ( in septembrie 2011). Eu am plecat din apartament la 1 iunie 2014. La fisc a fost declarata o suma, dar mai mult ca sigur este mai mica decat cea trecuta in contract. As putea sa fac un denunt la fisc in legatura cu diferenta dintre contract si cea declarata la Fisc , si unde?

 27. Faptul ca nu ati fost in tara nu este un motiv obiectiv care sa justifice nedeclararea contractului de inchiriere. Asa cum ati gasit o cale sa semnati actele aditionale, tot asa s-ar fi putut gasi o solutie si pentru declararea venitului. Nu va pot da sfaturi in acesta privinta. Plata in contul dv. bancar a chiriei lunare este o dovada clara a venitului pe care l-ati avut din inchiriere. Mai mult, un posibil control fiscal la firma chiriase poate evidentia absenta actelor aditionale inregistrate si sesizarea din oficiu a fiscului.

 28. Elena says:

  Buna ziua!
  Am inchiriat un cabinet de tehnica dentara in fostul sediu al Policlinicii Stomatologice de la primaria orasului impreuna cu colega mea si am descoperit ca atat eu cat si ea avem pe contract intreaga suprafata a cabinetului. Este posibil ca primaria sa de-a acelasi cabinet la 2 persoane juridice in inchiriere? Mentionez ca pretul pe mp este la fel ca si la persoanele care au luat singure cabinetele si in contract nu apare ca pe acelasi spatiu mai este si alta persoana juridica.

  • Bineinteles ca aceesi suprafata nu poate fi inchiriata simultan la doua cabinete. Cel mai probabil, este vorba de o eroare la redactarea contractelor de inchiriere. Daca chiria stabilita in contract este pe pentru patrat, este posibil sa vi se cerut (si sa fi platit) o chirie mai mare decat ar fi trebuit, suprafata din contrat fiind mai mare dect cea efectiv primita in folosinta.

 29. Calin Georgiana says:

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare, zilele urmatoare urmeaza ma mut cu prietenul meu int-o garsonera, numai ca noi am facut un “contract” intre porpretar si mie, dar domnul de la intretinere ne-a cerut copiile dupa buletin,este in regula?Se pot folosi acele copii si in alt scop? Eu ma gandeam sa-i fac o copie dor de pe acel ” contract” si atat. Multumesc!

  • Administratorul trebuie sa va inscrie in “cartea imobilului” in care sunt mentionati locatarii apartamentelor. Nu consider ca trebuie sa-i dati copii ale cardurilor de identitate. Este sificient sa i le aratati pentru a va inregistra datele. Sensibil este CNP-ul, singurul care (alaturi de numele persoanei) nu se schimba. Este o obigatie cam desueta a administratorului. In cele mai multe cazuri, administratorul nici nu au auzit de cartea imobilului.

 30. Zidaru Alex says:

  Buna ziua,

  Ce pot face sa anulez un contract daca ieri, 29.09.2014 am semnat respectivul contract cu proprietarul iar astazi 30.09.2014 proprietarul ma anunta ca “intelegerea a picat”?Ce pot face in acest sens?Mentionez ca am facut contractul iar el s-a obligat sa il inscrie la fisc (totusi m-a anuntat ca nu l-a inregistrat) deci nu detin nici un exemplar, toate actele fiind la el.Vreau totusi sa anulez contractul sa nu am neplaceri!Multumesc!

  • Nu exista decat doua cai: ori buna intelegere, ori instanta (daca aveti martori ca ati semnat contractul de inchiriere). Normal ar fi fost sa semnati contractul in mai multe exemplare, astfel incat sa va ramana si dv. un exemplar semnat de proprietar, urmand ca, dupa inregistrare la fisc, sa vi-l dea si pe al doilea. Rezilierea contractului trebuie facuta in forma scrisa, cu mentine speciala referitoare la chiria si garantia platite in avans.

 31. Adina says:

  Buna ziua! Suntem chiriași(fara contract) doar verbal,din anul 1999 si proprietara acum a venit in tara si vrea sa părăsim imobilul in 2 saptamani.Noi de 15 ani ii plătim si impozitul pe casa si chiria .Ce putem face in situația aceasta? Va multumesc!

  • Ne avand contract in forma scrisa va trebui sa placati, daca asa va cere proprietarul. Problema este de daune vreti sa-i provocati acestuia stiind ca nu si-a declarat venitul din inchiriere.

   • Adina says:

    Acum ne “obliga” sa ii platim suma de 970 de lei,reprezentand impozitul pe imobil.Unde as putea merge pentru a o denunta?

 32. Adina25 says:

  Buna ziua! Suntem chiriași(fara contract) doar verbal,din anul 1999 si proprietara acum a venit in tara si vrea sa părăsim imobilul in 2 saptamani.Noi de 15 ani ii plătim si impozitul pe casa si chiria .Ce putem face in situația aceasta? Va multumesc!

 33. Alina says:

  Buna ziua , am facut contract de inchiriere cu cineva acum un an de zile si ceva, contract care acum este expirat, fata nu sa mai mutat in apartament si nici nu am mai dat de ea , cheia i am inmanato. Contractul nu l am inregistrat vazand ca ea nu se mai muta si nestiind ce va fi, A revenit acum dupa un an de zile sa si recupereze bani si cu amenintarii cum ca ma reclama la finante pe baza acelui contract. Este posibil asa ceva?

  • Orice este posibil. Nu inteleg insa despre ce bani vorbiti. Banuiesc ca chiriasa a platit la semnarea contractului o suma de bani, dar a paltit in continuarea ritmic chiria? Situatia este descrisa de dv. foarte sumar. Problema poate fi insa privita sub doua aspecte distincte: unul este cel referitor la dreptul chiriasei de a-si recupera banii platiti si al doilea cel ce decurge din neinregistrarea contractului. Dv. nu trebuia sa asteptati sa ajunga contractul la termen ca sa constatati ca chiriasa nu foloseste spatiul inchiriat si sa nu inregistrati contractul. Ati facut vreo notificare chiriasei? Ati somat-o sa plateasca chiria (presupunand ca nu a platit-o) sau sa parasesca spatiul? Lispa dv. de reactie pe tot parcursul perioadei contractuale poate fi interpretata in diverse feluri.

 34. anca says:

  Buna ziua. sotul meu a dat apartamentul spre inchiriere in anul 2010 unor persoane, dar contractul a fost verbal, deci unul ne declasrat la fisc. Apartamentul avea o restanta destul de mare, acumulata in trecu, si am convenit ca ei sa dea chiria administratorului ca sa scada datoria, din pacate ei au platit doar o anumita suma, dupa care nU au mai platit nici administratorului dar nici noua nu ne-au dat banii. Problema este ca noi vrem sa elibereze apartamentul si ei nu vor. si ne-au amenintat azi ca vor face plangere la fisc ca noi nu am declarat nimic. mentionez ca nu si.au platit chiria si au o datorie de 6000 de lei pentru neplata chiriei, plus datoria ne platita pt restanta de la intretinere de 4000 de lei.
  As vrea sa stiu ce vom pati noi daca nu am declarat nimic si daca ne puteti da un sfat privind modul prin care i-am putea face sa elibereze apartamentul.
  va multumesc

  • De data afara ii puteti da (daca nu pleaca de bunavoie) numai printr-o actiune in instanta. Faptul ca stau de atatia ani in apartamentul dv. este clar un acord tacit al dv. in acest sens. Nu puteti spune ca aintrat in apartament prin efractie si au stat acolo patru ani fara stirea si acordul dv.
   Ce platiti pentru nedeclararea venitului din chirii, nu stiu. Este o problema fiscala si juridica destul de complexa. De fapt dv.
   1. nu ati semnat un contract scris in care sa se mantioneze ca veti primi bani;
   2. nu ati primit efectiv bani in contul chiriei, iar datoria pe care o aveati la data inchirierii la asociatia de proprietari nu a fost platita de chirias (asa am inteles).
   Sfatul meu este sa consultati un avocat.

 35. enache cristina says:

  Stau în chirie fără contract pentru ca nu a vrut sa îmi facă,de 5 ani.Mi-am plătit la timp chiria și toate cheltuielile, totul a fost bine ca pe data de 3.11.2014 sa mă sune sa îmi spună sa părăsesc apartamentul pana pe data de 8 .11.2014.Este posibil așa ceva.Ce lege M-ar putea proteja în cazul în care eu nu am unde sa plec. Mulrumesc

  • Trebuia sa ma intrebati atunci cand ati inchiriat apartamentul daca este bine nu sa nu semnati un contract scris. Acum lucrurile sunt complicate. Termenii unui contract de inchiriere nescris pot fi (in principiu) probati, dar foarte greu si cu costuri mari (nu numai financiare). In primul rand, trebuie sa putei proba ca ati platit chirie. Bine este sa angajati un avocat sau sa plecati.

 36. Andrei says:

  Buna seara, am cateva nelamuriri in legatura cu contractul de inchiriere:
  1. Proprietarul, dau exemplu, trece in contract 200 euro/luna dar mie imi cere 250 euro/luna. Este normal sa faca asta? Este legal?
  2. Daca in cazul in care nu am reusit sa achit cateva luni 250 euro/luna cum mi-a cerut , ci doar 200/luna cum scrie in contract iar apoi cand am semnat un nou contract a micsorat chiria in contract la 150 euro/luna si am platit 200 euro/luna pana in prezent si dupa cum spune proprietarul, ar trebui sa-i inmanez suma restanta celuilalt contract? Sunt obligat daca eu am platit tot cu 50 euro in plus pe luna decat cat scrie in contract? Proprietarul ma ameninta cu evacuarea si cu cestiu ce recuperatori si ca imi face blocare pe salar. Ce as putea face in acest caz?

  • Legea partilor este contractul de inchiriere. Legea va obiga sa respectati ceea ce ati convenit in contract. Tot ce nu este scris in contract sun “vorbe”. In cazul dv. putem vorbi si de evaziune fiscala din partea proprietarului. Sunt insa oameni certati cu Legea. Daca vorbim de recuperatori… se pare ca sunteti intr-un astfel de caz in care numai un avocat va poate sfatui.

 37. Monica says:

  Am si eu o mica nelamurire: daca am stat in chirie, proprietarii nu au declarat contractul la fisc, acesta fiind incheiat pe 1 an de zile, iar dupa incetarea lui a trebuit sa parasesc apartamentul(cu alte cuvinte: au scapat de mine) . In cazul in care merg cu , contractul in original la fisc si demonstrez ca venitul incasat de la mine nu a fost declarat, ce se intampla? (Problema este de actualitate si mentionez si faptul ca un avocat bun nu ar fi o problema pt mine)
  Astept raspunsul dumneavoastra.
  Multumesc!
  S.M

  • Contratul este contract, chiar daca nu a fost inregistrat la fisc. Daca el a expirat si locatorul nu doreste sa-l prelungeasca, care este problema? Nemultumirea dv. nu are un fundament legal. Daca vreti sa faceti un denunt la fisc, avocatul va poate incata cum. O atitudine cetateneasca corecta ar fi impus sa cereti proprietarului sa inregistreze contractul. Neinregistrarea lui a benficiat se de acordul dv. tacit. Avocatul va va spune ce este bine sa faceti.

 38. aurelia says:

  buna seara imi cer scuze de deranj am si eu o intrebare in calitate de chirias am semnat contratul acum 2 zile intre chirias si propitar am platit garantie si voi intra in aprtament duminica pentru ca atuncia va fi liber apartamentu vreau sa stiu daca o data ce am semnat contratu si nu mai vreau sa stau in acel apartament imi propietaru imi poate da bani inapoi ? care eu am platit si inca nu am intrat in apartament sa locuesc dor verau sa stiu daca imi poate da bani inapoi daca nu mai vreau sa stau acolo atat de la propietar cat si de la agentie? multumesc mult

 39. grozavu veronica says:

  buna ziua am si eu o problema am deschis un magazin pe un spatiu inchiriat unde am pus si sediu firmei. Dupa 3 luni vrem sa inchidem magazinu ca nu merge. Daca nu mutam sediu firmei le vine ichiriesilor vreo amenda? DECLARAND LA FISC CA NU MAI FUCTIONAM

  • Nu am inteles care este calitatea dv. in raport cu imobilul inchiriat, de proprietar sau de chirias. Oricum, intr-un spatiu in care o firma si-a declarat sediul social nu mai poate sa-si declare sediul o alta firma decat dupa ce prima depune la Registrul Comertului un act autentic in care isi delcara sediul in alt imobil. Declaratia de la fisc nu are nicio valoare. De asemenea, la cererea proprietarului, Registrul Comertului nu radiza sediul firmei, chiar daca acesta demonstreaza ca a reziliat contractul de inchiriere. Daca fostul chirias nu-si muta de buna voia sediul, singura cale pentru radierea sediului este instanta de judecata.

 40. andreea says:

  Eu am o problema putin diferita. Mama mea este proprietara apartamentului in care locuiesc, si as vrea sa iau pe cineva in chirie. Ce as putea sa fac, daca nu sunt proprietarul aparamentului, sa ma mut cu persoana respectiva? De mentionat ca mama nu locuieste in tara si nu ar putea sa vina sa semneze.

  • Daca dv. ati putea sa semnati im locul mamei dv. (care este proprietarul apartamentului) contractul de inchiriere inseamna ca l-as putea semna si eu. Care ar fi diferenta?
   Un contract de inchiriere poate fi semnat numai de persoana in drept (proprietar, uzufructuar etc.) sau de un mandatar al acesteia.

 41. irina says:

  Buna ziua, am locuit cu chirie intr-o garsoniera din luna august 2014 pana in prezent. La data respectiva , s-a semnat un contract printr-o agentie . La inceput am platit o garantie de 150E.Astazi m-am intalnit cu proprietara si i-am aratat chitantele ca sunt cu intretinerea la zi , lumina , gazele si chiria.Peste doua zile trebuie sa ne intalnim ca sa-i predau cheile garsonierei. Dar dansa mi-a spus ca ea nu are nici o garantie de dat inapoi , ca toti banii i-a trimis la copii , ca nu are nici un ban. Ce fac in aceasta situatie, deja m-am mutat din garsoniera, deci nu ma mai incanta sa mai stau o luna , eu vreau banii inapoi . Cum procedez ? Va multumesc .

  • Eu cred ca intuiti care este raspunsul la intrebarea dv. Sunt multe drepturi pe care oamenii le au dar nu le garanteaza nimeni. Dv. sunteti in drept sa cereti garantia inapoi, dar daca propietarul a cheltuit banii, ce sa-i faceti? Nu ramane decat sa asteptati pana va avea sau sa va adresati instantei de judecata. Aceasta din urma cale este doar teoretica, pentru ca numai avocatul va poate cere o suma cel putin egala cu cea pe care o aveti de recuperat, nemaivorbind de durata procesului. Deci, rabdare si intelegere cu vorbe bune!

 42. Vlad says:

  Buna ziua,

  Am si eu o problema cu proprietarul.
  In primul rand nu-mi mai gasesc contractul sau am uitat daca l-am incheiat sau nu.
  Ideea este ca pot face dovada unor transferuri bancare cu titlul “pentru chirie”
  Intre timp bicicleta si o rama fotot digitala mi-a fost furata din garaj iar azi am descoperit ca fcatura a fost modificata de el .. de fapt 2 facturi de gaze.
  Gazele la noi sunt la comun pentru 2 case si am hotarat sa le platim impreuna.
  Cand am intrat pe gdf suez online am oservat ca cele 2 facturi anterioare insumau in ju de 400 lei iar proprietarul a falsificat undeva la 3600 le din care eu am platit jumatate.
  nu am nici o chitanta ca eu am dat acei bani in schimb am falsul pe care el scrie acest lucru despre cum se impart cheltuielile cu scrisul lui in original.
  Ce as putea face in acest caz pentru ca gluma de destul de groasa???

 43. Alina says:

  Buna ziua, am si eu o problema, am inchiriat un apartament cu contract neinregistrata, pe o perioada de un an, dar intre timp am avut probleme si nu ma mai putea descurca cu chiriia si am decis sa plec, am vorbit cu proprietara si nu a fost de acord si sa suparat si a spus ca a facut plangere la politie pentru furt, inselaciune si distrugere, eu la inceput am platit si avansul, si am si platit luna in curs desi eu am plecat cu 15 zile innainte, dansa vrea acum sa platesc utilitatile spunand ca am plecat inainte de termen si am pierdut avansul, eu din apartament nu am luat nimic, nu am distrus nimic. Va rog sa ma ajuta.ti cu un raspuns pentru ca sunt foarte speriata, e prima data cand mi se intampla asa ceva’

  • Pentru dv. este lipsit de importanta faptul ca proprietarul nu a inregistrat contractul de inchiriere. Este problema lui cu fiscul. Predarea apartamentului ar fi trebuit sa fie facuta in baza unui proces verbal de predare-primire, in care sa se mentioneze starea in care a fost predat imobilul. Pierderea garantiei (nu a avansului), in cazul incetarii contractului inainte de termen la cererea chiriasului, ar fi trebuit sa fie explicit mentionata in contract. Daca nu a fost, atunci sunteti in drept sa vi se restituie garantia, dupa plata tuturor utilitatilor.

 44. popescu marius says:

  Sunt propietara.Unchiul meu care este in varsta a incheiat un contract de inchiriere pentru apartamentul meu prin intermediul unei agentii imobiliare pe o durata de mai multe luni, mentionand suma ce urma sa o primeasca pentru aceste luni.Dupa ce s-au mutat chiriasii au inceput sa spuna ca ei au datorii, nu au cu ce sa achite chiria si intretinerea.Unchiul meu atunci a acceptat sa-i lase sa stea o luna pe baza unui contract de comodat in care erau obligati sa plateasca doar cheltuilile de intretinere, mai ales ca eu la momentul ala ma gandeam sa vand apartamentul si le-a returnat suma pe car o dadusera cand s-a incheiat contractul la agentie.Si asa a facut contract de comodat in fiecare luna cu ei in ideea ca atunci cand o sa vand sa-i scoata.Au trecut destule luni nu am vandut si au inceput sa se acumuleze restante la intretinere.Ideea e ca i-am anuntat sa plece si vad ca nu se grabesc sa faca acest lucru.Intrebare eu am contract de comodat semnat in fiecare luna cu ei, dar a ramas la ei acel contract initial facut de catre agentia imobiliara care spune ca am primit chiria pe mai multe luni, contract care din punctul meu e nul, renuntand la el de la inceput si normal nu a fost inregistrat la fisc, acum eu ca i scot din apartament daca ma reclama la fisc si arata acel contract, pe care unchiul meu a facut greseala sa nu il ceara acestora pot avea necazuri?In conditiile in care am facut luna de luna contract de comodat si nu am incasat alte venituri de la ei?Am si un martor ca li s-a returnat banii si am contractele de comodat semnate de acestia.Ce as mai putea face sa nu am probleme cu fiscul din cauza lor?

  • Poveste dv. este putin credibila: semnati (prin mandatar) un contract de inchiriere, incasati o suma de bani, dupa care, restituiti chiria primita si continuati inchirierea in baza unor contracte de comodat. Care sa fie ratiunea restituirii banilor? Si donatia se impoziteaza! Chiar in situatia in care lucrurile asa au stat, restituirea banilor trebuia facuta in baza unei chitante, si a unui act aditional in care sa se mentioneze ca pe viitor chiria va fi zero (comodat). Este bine ca aveti un martor, e mai bine decat niciunul.

 45. Diana D says:

  Buna ziua, am si eu urmatoarea speta: in febr anul trecut am mers la o agentie imobiliara pentru a da spre inchiriere un apartament proprietate personala. Agentul cu care am vbit mi a spus ca are pe cineva care vrea sa inchirieze pt sediu de birouri. Apartamentul se afla in alt oras decat cel in care locuiesc eu. Cand a mers viitorul chirias impreuna cu agentul la apartament, acolo se afla fratele meu impreuna cu familia (sotia si cei doi copii), care erau in apartament pt cateva zile in scopul petrecerii unei scurte vacante. S-a semnat un contract de inchiriere tipizat la agentie, dar doar intre cele doua persoane, fara a aparea agentia undeva in act, in dreptul fratelui meu fiind scris “in calitate de mandatar” al meu, evident fara procura. La momentul respectiv agentia i a cerut si comisionul , urmand sa ma intalnesc eu ulterior cu chiriasul sa semnam contractul de inchiriere in formatul cerut de ANAF. O data cu plecarea fratelui meu din oras, a lasat cheia la agentie pt ca viitorul chirias a mentionat faptul ca doreste sa varuiasca iar in cazul in care o sa mai faca si alte imbunatatiri, ma va contacta pt accept. Incepand cu luna iunie, mi s a livrat in contul personal suma de bani stabilita drept chirie, de pe numele agentului de la agentia imobiliara. Cu chiriasul nu puteam lua legatura si nici el nu a luat legatura cu mine, ma mai linistea agentul ca totul e ok si ne vom intalni sa semnam contractul “adevarat”. Vreo 4 luni am primit acea suma de bani cu titlul de “chirie” in cont, doar de la agentul agentiei imobiliare. Cand timpul mi a permis, m am urcat in masina si m am deplasat in orasul unde se afla apartamentul. Acolo am descoperit ca locuieste fosta sotie cu 2 copii ai asa zisului chirias, care….ESTE PATRONUL AGENTIEI IMOBILIARE IN CAUZA. Doamna mi a spus ca locuieste fara forme legale si ca nu stie nimic de aparatment sau chirie sau contract, ca fostul sot a introdus o in apartament . Eu de acest domn reusesc sa dau si ma injura si imi vb foarte urat, amenintandu ma chiar cu dosar penal pt evaziune fiscala si nu vrea sa si ia fosta familie si sa elibereze apartmentul. Mai mentionez faptul ca atunci cand m am dus sa vad apartamentul, era varuit cu alta culoare in toata casa, eu aveam inainte alb, si acum era tot portocaliu,iar parchetul din living schimbat , din cel de lemn masiv cum aveam in cel laminat. Cand l am sunat mi a zis ca a bagat 2500€ in apartament si ca trebuie sa isi recupereze banii. Normal ca nu am fost de acord, totusi e vb de un apartament de 60 mp tot!! Sufrageria are 3,5 pe 5 mp. Plus ca am fost pusa in fata faptului implinit, iar de atunci, din sept mai exact nici contractul nu l am semnat, pt ca si a schimbat complet atitudinea, vb numai urat, nici bani nu am mai vazut de la nimeni si continua sa locuiasca acolo acea persoana. Intrebarea este, ce pot face sa plece? Acel contract de inchiriere este valabil in cond in care nu am semnat eu iar fratele meu nu a avut procura la mom respectiv?! Banii pe “chirie” daca nu sunt depusi de pe numele lui sunt luati in calcul la un eventual dosar penal pt evaziune fiscala cu care ma tot ameninta??

  • Cand fratele dv. a semnat contractul in numele dv., probabil ca v-a cerut acordul verbal. Exista si mandat verbal, chiar daca este mai greu de probat. Ati fi putut sa semnati contractul alaturi de fratele dv. dupa cateva zile. Nimic cu justifica neinregistrarea lui. Chiria a fost platita legal. Acum chiriasul “va joaca”, ca sa nu zic santajeaza. Daca vreti sa incetati “colaborarea”, trebuie sa consultati un avocat.

 46. George Trofin says:

  Buna ziua! Doresc sa intreb daca am stat in chirie si nu am avut un contract pe numele meu ci pe al unui prieten care a stat in chirie inaintea mea , iar proprietari cunosc situatia aceasta , eu doar cat am scris pe acel contract ca i-am platit garantia persoanei dinainte , si am fost obligat sa eliberez in termen de o luna la care am ramas cu o anumita restanta la utilitati. Legal se poate intampla ceva in instanta daca se ajunge acolo? mentionez ca nu am contract pe numele meu! si nu stiu daca este inregistrat dinainte la fisc… cel putin pe numele meu nu este inregistrat absolut nimic si nici nu am un contract pe numele meu! iar proprietarul ma ameninta cu instanta pentru 230 lei? se poate intampla ceva? va multumesc

  • Am absenta unui contract scris, proprietarul nu prea are vreo sansa sa va cheme in judecata. Nu este chiar imposibil, daca are martori care sa delcare ca ati avut o itelegere pentru folosinta locuintei, dar este extrem de putin probabil. Pentru suma de 230 de lei, ar trebui sa plateasca avocatul cel putin 400-500 lei.

   • George Trofin says:

    martori are, pe parinti lui. dar daca nu are un contract cu mine si nu este inregistrat pe numele meu nimic nu ar avea probleme cu legea daca sar ajunge in instanta?

 47. mihai says:

  Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am stat cu chirie 2 luni la cineva si acesta ma tot mintit ca imi va face contract de chirie, dupa care tot insistand sa imi faca contract acesta ma dat afara. Eu i-am platit chiria prin banca direct in contul lui iar pe chitanta am specificat sa se scrie motivul platii fiind chirie. Am vine la mine cu niste facturi umflate la utilitati si imi cere sa le platesc altfel imi va face probleme. As vrea sa stiu si eu ce probleme ar putea sa imi faca, si cum as putea sa rezolv situatia in care el nu a platit impozit pe banii pe care i-am dat. Am aflat de curand faptul ca apartamentul a fost cumparat prin prima casa el neputand sa il inchirieze decat dupa o perioada de 3 ani. Am fost mintit de la inceput. Ce as putea face?

  • In absenta unui contract scris, fiecare parte poate sa spuna ce vrea. Plata chiriei in cont este dovada clara de evaziune fiscala. Faptul ca ati folosit spatiul doual luni va obliga la palta utilitatilor. Incetarea contractului la cererea proprietarului inainte de termenul convenit initial, v-ar fi putut produce daune, pentru care i-ati putea cere despagubiri. Negociati.
   Faptul ca apaprtamentul a fost cumparat prin programul Prima Casa necesita acordul scris al bancii creditoare pentru inchiriere. Interdictia de inchiriere nu este absoluta. Inchirierea se poate face, dar cu acordul explicit, scris al bancii.

 48. Filip says:

  Buna seara. Eu am semnat un contract de inchiriere al unui imobil de la o persoana fizica, eu avand aceeasi calitate. Contractul a fost semnat din august 2014 pana in august 2015, pe o perioada de un an de zile, pe care urma sa il declare la fisc (lucru nefacut, cred eu, pentru ca mie nu mi-a mai trimis copia ce imi revenea, nici macar când i-am solicitat-o ecpres). Acum, imi cere sa semnam un alt contract, cu incepere din luna februarie 2015 si terminare in luna august 2016. Nu am avut probleme cu el pana acum, dar nu stiu ce sa cred despre atitudinea lui din prezent. Nu as vrea sa semnez un nou contract cu el, si mai ales pe inca un an jumatate, avand deja semnat un contract cu el. Eu am depus chiria intr-un cont si doar o singura data am trecut la referinta ”plata chirie” si mi-a cerut sa nu mai trec. Se considera proba acele depuneri, chiar daca se specifica alimentare cont la referinta? Multumesc anticipat.

  • Daca semnati sau nu un act aditional depinde numai de dv. Recomand ca pe ordinul de plata sa se scrie scopul platii si, daca se poate, chiar si numarul contractului de inchirire. Faptul ca proprietarului nu-i place acest lucru, e semn ca nu a declarat la fisc venitul.

  • Nicoleta says:

   Buna ziua! Am si eu o mare problema in care sper sa ma ajuti cu niste raspunsuri si sa ma indrumati ce anume sa fac si unde sa ma duc. Am facut un contact de mana pe o perioada de un an semnat de ambele parti in luna iulie 2015 platind o luna anticipat plus garantia. Cu alte cuvinte contractul a expirat urmand sa mi se reinoiasca in luna august ptr ca proprietari erau in vacanta. Dar cand sau întors nu mia dat niciun termen nimic si mam pomenit cu butucul schimbat la usa intr-o seara di refuzata in totalitate de proprietari sa imi pot lua lucrurile personale din imobil.Am fost nevoita sa sun la 112 si miau trimis un echipaj de politie, mi sa permis sa intru in casa dupa o declaratie facuta la postul de poliție si am ramas cu una din chei spunandune la ambi ca fara ordin de evacuare nu ma pot scoate in strada mentionez ca sunt din prahova si stau in craiova cu chirie necunosvand pe nimeni cu baietelul de 7 ani jumate fara sot.A doua zi proprietarii au revenit in lipsa mea si miau scos toate bunurile si lucrurile personale din imobil fix in scara blocului? Practic eu nu stiam unde sa imi gasesc actele banii si bunuriile de valoare.Precizez ca nu mia dat termen nici macar 10 zile. Am sunat din nou la 112 si mi sa spus ca au tot dreptul sa ma dea afară din imobil contractul fiind expirat de o luna parere schimbată de la o zi la alta

   • Sunt multe detalii care lipsesc din descriere dv. Cum s-a ajuns din senin la gesturi de o asemena violenta din partea proprietarilor… Blogul nostru nu este unul de consultatii juridice, ci de imobiliare, ceea ce este cu totul alteceva. Cel mai bun lucru este sa va adresati unui avocat. Numai el poate sa va ajute, dupa ce ii veti povesti in detaliu cum s-au derulat lucrurile.

 49. adriana l. says:

  buna ziua,

  am o vecina care are contract de inchiriere pe toata durata vietii.proprietarul profita ca este batrana si singura ,si isi aduce copiii sa stea in acelasi apartament(apart are 2 camere);mai mult de atat acestia,fiind studenti stau cu cele 2 prietene ale lor).este legal sa stea fara acordul ei? mai mult de atat,o ameninta ca vor vinde si va ramane pe drumuri! cum o pot ajuta pentru ca este disperata… multumesc ,

  • Inchirierea presupune cedarea folosintei imobilului pentru perioada convenita. Evident ca in apartament are dreptul sa locuiasca doar titularul contractului de inchiriere si familia lui. Caapartamentul sa nu poata fi vandut fara ca dobanditorul ca aiba cunostinta de inchiriere, contractul de inchiriere ar trebui notat in cartea funciara (daca apartamentul este inscris in cartea funciara). Pentru prezenta nedorita a rudelor proprietarului in apartament, ar trebui sesizata Politia. O conditie esentiala este se existe un contract de inchiriere corect intocmit. De exemplu, durata contractului “pe toata durata vietii chiristului” nu este in litera Legii. Termenul maxim este de 30 de ani. Orice durata mai mare se reduce la 30 de ani.

   • adriana l. says:

    multumesc pt raspunsul prompt! ctr de inchiriere are stampila circumscriptiei financiare cu nr de inregistrare(anul 2000).se mentioneaza intreaga suprafata a apart.si se specifica data de incepere si pina la”decesul lor”.avand aceste mentiuni poate nu este necesar sa verifice daca este in cartea funciara a imobilului.(are o pensie mica si nu-si poate permite cheltuieli suplimentare).si la politie am fost dar explicatia lor a fost ca nu este de competenta lor aceasta situatie.nu am fost lasati nici macar sa depuna o plangere.
    cert este ca a fost inselata de un preot care i-a promis ca va avea grija de ea si de sotul ei(care a decedat acum un an)in schimbul unui apartament de trei camere pe care l-a detinut anterior .l-a vandut acestui preot si acum acesta isi bate joc de ea ,amenintand-o ca o va da afara din acest apartament unde doar el este proprietar.
    vecina de care va povestesc are si adresa din cartea de identitate pe acest apartament,
    cam aceasta este situatia;doamna este disperata si sicanata permanent de preot si baietii lui!!! seara buna!!

 50. Tudor says:

  Buna ziua ! Sunt chirias la un apartament si in contractul de inchiriere perioada precizata este de un an. Deja am stat 8 luni si tin sa precizez ca nu sunt multumit de conditiile oferite. Contractul nu este facut la notar si constituie doar o intelegere intre proprietar si chirias . Intrebarea mea este daca pot pleca fara sa mai beneficiez de ultimele 4 luni ale contractului si bineinteles sa nu le platesc. O rata din contract a fost preplatita sub forma de garantie care va ramane la proprietar.

  • Rapunsul la intrebarea dv. nu este la mine, ci in textul contractului de inchirire. Acolo ar trebui sa scrie care sunt conditiile de incetare a contractului inainte de termen.

 51. Mihali Liliana says:

  Buna ziua.Daca Scolii (ca institutie)i s-a atribuit prin Hotarare de Consiliu Local un apartament(pentru cadrele didactice navetiste)si timp de 5 ani nu au fost solicitari din partea cadrelor de a locui acolo,se poate ca tot prin Hotarare de Consiliu Local sa se dea spre inchiriere unei familii?Putem sa cerem din partea Consiliului de Administratie al scolii sa se puna o clauza in contract,cum ca,daca se va solicita vreodata de catre vreun cadru acel apartament,cei care sunt in chirie acum sa elibereze locuinta intr-un anumit termen(o luna,de exemplu)?
  Multumesc mult!

  • Nu cred ca apartamentul este proprietatea Scolii. Hotararea Consiliului Local este una de primcipiu. Inchirierea propriu-zisa urma sa se faca in baza unui contract de inchiriere.
   Nu vad in ce temei ar cere Scoala alocarea apartamentului unei familii.

 52. Vlad says:

  Buna ziua,

  Am inchiriat o casa catre o firma.Contractul a fost facut pe un an de zile,si a expirat in 2013.A fost inregistrat la Fisc,totul legal.
  Acum vreau sa inchiriez casa altei firmei,dar am constatat ca vechea firma figureaza cu sediul social tot la adresa mea,nu l-a schimbat.Contractul de inchiriere e expirat din 2013.Pe ce baza,ii permite Registrul Comertului acestei firme sa figureze cu sediul social la adresa mea,din moment ce nu exista niciun act de inchiriere valabil de mai bine de 1an si jumatate?Si cel mai important,ce ar trebui sa fac pt a reusi sa remediez situatia,in sensul in care sa nu mai figureze sediul social al respectivei firme la adresa mea?Va multumesc frumos.

  • Din experieta pesonala va spun ca singura cale de urmt este instanta de judecata. Numai ea poate cere Registrului Comertului sa radieze adresa spahttp://blog.equinox.ro/wp-admin/edit-comments.php#comments-formtiului dv. Mai recent, am auzit de situatii in care Registrul Cometului a initiat actiunea de radiere a firmei (fost chirias) care are sediul expirat. Nu stiu insa ce amploare are fenomenul.

   • Lucian says:

    “Amploarea fenomenului” trebuie ca este zero barat. Eu am o problema similara cu fostul proprietar al apt. pe care l-am cumparat (in urma cu 5 ani). La adresa apt. figureaza inregistrat la R.Com. firma fosului prop, si evident ca sediul nu mai este valabil. R.Com. putin ii pasa. I-am informat si solutia lor este ca “eu” sa imi pierd timpul pe la tribunal, desi o copie a contractului de v.c. ar fi suficienta, nu?

    • Vestea buna este ca dupa o vreme, nu stiu sa va spun cat, firma care are sediul expirat va fi, din oficiu, radiata de Oficiul Registrului Comertului. Asta cu conditia ca actul care a dovedit folosinta spatiului la declarare firmei sa fi fost un contract de inchiriere sau de comodat cu termen limitat. Daca temenul a fost nedeterminat, singura solutie este instanta. Credeti-ma, am experimentat si eu. A durat doi ani a costat o grmada de bani.

     • Gabi B. says:

      Buna ziua, am o situatie identica cu cea a domnului Lucian.
      Intrebarea mea este daca eu voi actiona in instanta fostul propietar care de 5 ani nu a binevoit sa-si radieze sediul firmei de la adresa imobilului al carui propietar sunt din 2010 sau sa-si fi mutat sediul la noua adresa a lui, pot cere daune in instanta in cuantum sa zicem chiria 300 eur pe luna timp mai bine de 60 de luni pentru faptul ca a avut sediul societatii la adresa mea fara acordul meu?
      Multumesc!

     • Puteti cere orice daune, cu conditia sa puteti proba cuantumul lor.

 53. Mihaela says:

  Buna seara! As dori sa aflu daca pot face o reclamatie la fisc vecinilor mei care sunt chiriasi(pe mana cu presedintele si administratorul blocului) si nu au contratct de inchiriere.Proprietarul este in strainatate ,iar chiriasii ne fac doar probleme(dupa ora 10-11 noaptea dau muzica tare,tipa,ne adreseaza injurii cand le atragem atentia).Daca vom chema politia cu siguranta nu vor raspunde si vor incepe amenintarii asa ca ne.am gandit sa ii reclamam la fisc.Care ar fi pasii?Este posibila o declaratie anonima?Va multumesc!

 54. Alex says:

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare, sunt chirias si am un contract cu proprietarul. Problema e ca prop ne ameninta ca o sa ne dea afara din apartament pe motive fara o baza contractuala. Precum faptul ca nu-i place ca miroase in baie, ceea ce se intampla de la cada, si i-am mai explicat asta. Noi am platit o garantie, si chiria pe luna asta inca nu am platit-o. Cheltuielile la lumina, net, tv sunt la zi, intretinerea nu e platita pentru din ianuarie, vine cu 2 luni in urma. Daca noi plecam acum, fara sa-l anuntam, si el are inca garantia, poate sa ne oblige in vreun mod sa-i platim intretinerea?

 55. Alexandra says:

  Buna seara, inchiriez un apartament si proprietara nu mi-a facut contract de inchiriere desi i-am cerut ,dar pentru ca imi era urgent am acceptat asa.
  Acum vrea sa ma dea afara din apartament in cateva zile . Am dovada ca am stat aici doar ca suntem inscrise 3 persoane pe scara .Proprietara sta cu mine in apartament.
  Ce as putea sa fac in situatia asta ?

 56. anca stefanescu says:

  Buna ziua, ma aflu intr-o situatie pe care nu stiu cum s-o rezolv.
  1. Am obtinut prin Hot Jud /legea 10 un imobil care are la parter o clinica.
  2.Intrucat suntem 4 mostenitori cudomicilii diferite (3 in tara si 1 in strainatate),avocatul care ne reprezinta a intocmit un contract de inchiriere pentru clinica,din aug 2014.
  3.Chiria o primim regulat in contul meu(asa s-a stabilit de catre parti),pentru,ca,fiind proaspat obtinut,are nevoie de toate actele necesare ,incepand de la cadastru,intabulare,fise rol,certificat fiscal ,pana la bransari de utilitati.
  4.Pana in prezent s-au facut numai cheltuieli,justificate prin acte,sumele din chirie fiind duar pasagere in contul meu,noi nebeneficiind nici macar de 1 leu.
  5.Contractul nu a fost inscris la fisc,nici in nici o localitate a mostenitorilor,nici in Bucuresti unde este imobilul.
  6.Contractul de inchiriere este pe numele celor 4 mostenitori,dar banii/repet/sunt virati numai in contul meu.
  Intrebarea este:A) cum pot sa declar legal chiria?este gresit,si implica penalitati perioada din aug pana acum?
  B)Avand in vedere ca pana acum banii au fost cheltuieti pentru utiliati,taxe judiciare,cadastru,etc(adica tot ceeace este necesar unei locatii noi),pe formularul 200 pot face deducerile in limita a 25% sau mai mult?
  C)Din acesti bani suma de 10% lunar se vireaza avocatului conform contractului
  din timpul procesului de restituire a proprietatii.Acesti bani cum ii declar?I-am trimis tot din acelas cont.D-lui se inregistreaza cu venit,dar noi,pentru impozit,daca atasam la decl 200 copia contractului,sau nr.lui,nu se scade din suma,ca sa se evite dubla impunere?

  D) Va rog sa-mi spuneti ce alte declaratii mai pot depune ca sa fiu in regula?Doresc sa platesc impozitul de 16% cat mai repede,chiar din chiria urmatoare
  Multumesc anticipat!

  • 1) Fiind patru proprietari, fiecare in parte ar trebui sa-si declare venitul in localitatea de domiciliu. Cel din trainatate, daca nu mai are card de identitate romanesc vali, ii trebuie reprezentant fiscal si NIF (numar de inregistrare fiscala). Ca sa incasati dv. intreaga chirie, ar trebui o declaratie din partea celorlalti trei coproprietari in acest sens. In felul acesta ei nu ar mai trebui sa faca de claratii fiscala.
   2) Cheltuielile pe care le-ati facut (inclusiv onorariul avocatului) nu sunt deductibile fiscal. Legea prevede o cota de 25% din chirie care nu este impozitata, tocmai pentru astfel de lucrari.
   3) Cred ca ar trebui sa mergeti la Fisc, “sa va puneti cenusa in cap”, si sa declarati contractul de inchiriere. Va vor da o amneda, dar poate nu va fi prea mare, daca va autodenuntati.

 57. anca stefanescu says:

  Buna ziua incaodata!Am uitat sa va intreb daca pot vira impozitul prin Trezorerie fara depunerea decl 220/ma refer la cel real adica (chiria -cota avocat )x16%? si ulterior sa depun decl 200 cu venitul din chirii?Multumesc!

  • Nu, nu puteti vira impozitul pentru venitul din inchirieri in absenta unei declaratii fiscale prealabile. Adica puteti, nimeni nu va poate opri, dar nu stiu daca vi se va ierta nedeclararea venitului la timp.

 58. STEFAN SORIN says:

  Buna Ziua inchiriez o casa de 3 luni si sant in restanta cu 1 luna, ma poate scoate afara cu forta cu 3 copii ,sau numai cu instanta?
  mentionezi ca nu am nici un contract!
  Multumesc

 59. Amicul says:

  Buna ziua!
  Detin un apartament si am lasat sa locuiasca in el o familie fara a le percepe vreo chirie. Am incheiat un contract de inchiriere cu suma ZERO LEI si obligatile ambelor parti, durata de inchiriere…
  O vecina mai sensibila care a fost deranjata a spus ca imi face reclamatie la finante pe motvul ca nu crede ca am declarat ca am chiriasi.
  Va rog sa imi spuneti care este procedura legala sa las pe cineva sa stea fara a percepe chirie doar intretinere imobilului in caz ca se defecteaza ceva si plata cheltuielilor fara a avea probleme cu finantele (autoritatile statului) in caz ca face reclamatie un vecin. Cum demonstrez eu ca nu primesc nici o suma de bani finantelor in caz ca ma trezesc cu vreo sesizare? sau cum verifica cei de la finante ca nu primesc…
  Multumesc!

  • Contractul pe care l-ati semnat dv. cu chirie “zero lei” se cheama contract de comodat si este perfect legal. Neexistand venituri, nu trebuie declarat la fisc. Contractul de comodat este un contract de inchiriere obisnuit, doar ca este “cu titlu gratuit”, fara chirie. Ca sa nu puteti fi acuzat ca ati antedatat contractul (in cazul unui control), eu va recomand sa mergeti la notar ca sa dea contractului “data certa”. Nu costa mult si aveti un act “beton”.
   Daca chiar nu primiti chirie pentru spatiul inchiriat, fiscul nu poate dovedi contrariul. Nu mai este ca in anii 50, cand trebuia sa demonstrezi ca esti nevinovat, premisa fiind ca esti vinovat.

 60. Sirbu Elena says:

  buna ziua,am dat in chirie apartamentul pe 1 an fara vre-un contract sau altceva,acum chiriasii au plecat lasind o datori maricica la serviciile comunale,avind doar copia la buletin a unuia dintre chiriasi si nimic altceva,pot cumva sa-mi restitui banii?Ms anticipat

  • Sigur ca puteti deschide o actiune in instanta pentru recuperarea datoriilor. In lipsa u nui contract scris, trebuie sa aveti martori ca locuinta chiar a fost folosita de acele persoane. Partea neplacuta este ca si ei va pot reclama pentru evaziune fiscala, cu conditia sa demonstreze ca ati primit bani pentru chirie. Una calda, una rece!

 61. MARIUS says:

  Buna ziua.Am un spatiu in care imi desfasor o activitate cu un contranct de inchiriere valabil pe 3 ani(din care 1 an este trecut)cu un nr de inregistare in firma propietarului.Mai multe nu stiu despre acest contract daca se plateste impozit pentru el sau este declarat undeva.ce vreau sa intreb este ca propietarul s-a hotirit fara sa ma anunte in prealabil ca a vandut acest spatiu.este posibil sa fiu evacuat,este posibil sa raman in continuare in acest spatiu la noul propietar in calitate de chirias.Intrebarea mea este ce pot face in cazul acesta tinand cont ca si eu sunt intersat sa cumpar spatiul pe care il am inchiriat,propietarul stia intentia mea dar nu a binevoit sa dea macar un telefon.Ma lupt cu morile de vant?legal mai pot avea prim-plan la cumpararea acestui spatiu?Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns

  • Intrebarile dv. au raspunsul cuprins in contractul de inchiriere. Necunoscand continutul sau, va voi da raspunsuri aproximative.
   Prorietarul spatiului fiind o firma, contractul de inchiriere nu trebuia declarat la fisc. Este problema firmei daca aplatit sau nu impozit. Dv. ar fi trebuie sa vi se elibereze factura de fiecare data cand ati platit chiria. Dreptul de preemtiune trebuia mentionat in contractul de inchiriere. In lipsa lui, proprietarul a putut vinde liber spatiul. Asta nu inseamna insa ca noul proprietar va poate da afara. Corect af fi fost sa fie informat ca spatiul este inchiriat si ca trebuie sa respecte contractul existent. Cel mult poate usa de clauza de incetare unilaterala a contractului la cererea locatorului (daca exista).

 62. Sirbu Elena says:

  confirmarea in scris cu semnatura mea ca eu am primit lunar de la ei cite 200 de euro, timp de 1 an ,si este la dinsii,o sa le-o primeasca la fisc ca dovada de evaziune fiscala?ce suma eu va trebui sa achit daca ei declara acea confirmare ?

 63. Georgeta Neacsu says:

  Buna ziua. Stau cu chirie si am contract de inchiriere scris de mana dar nedeclarat de propietar la CF. Propietara este plecata din tara iar chiria lunara o incaseaza o prietena de-a ei. Nu doreste sa-i trimit chiria printr-un cont bancar. In fiecare luna atunci cand achit chiria, o pun pe prietena ei sa semneze intr-un caiet ca a primit lunar banii de chirie cu suma aferenta trecuta in contract. Este o dovada faptul ca noi am platit lunar chiria si ca sunt un chirias bun platnic cu aceasta semnatura pe un caiet, intr-o eventuala renuntare la contractul de inchiriere sau evacuare pe motiv de neplata a chiriei? Ce alta modalitate de plata mai exista? pot plati cu o chitanta tipizata? este mai sigur asa? Va multumesc. O zi frumoasa!

  • Faptul ca aveti contractul de inchiriere scris de mana nu are relevanta. Faptul ca nu este declarat la Fisc este doar responsabilitatea proprietarului. Faptul ca nu aveti dovada ca platiti chiria lunara proprietarului poate fi o problema.
   Daca “la o adica” proprietara refuza sa recunoasca ca a fost de acord ca prietena sa sa incasaeze chiaria in numele ei, dv. veti fi in situatia de a trebui sa dovediti ca ati platit-o. Acel caiet pe care prietena semneza este la dv. Apar in el numele si elementele de identificare ale prietenei?
   Sfatul meu este sa o notificati pe dna propeietara ca incepand cu urmatoarea luna de inchiriere nu veti mai plati chiria prietenei si ca doriti sa va de un cont bancar in care sa faceti acest lucru sau sa trimita o procura prietenei in care sa-i acord acest drept. S-ar putea sa nu fir o intamplare ca proprietara nu lasa “urme” in privinta primirii banilor din chirie. Nu pre puteti doveni ca banii plateti prietenei i-au fost trimisi ei si ca ea a fost vreodata de acord cu acest lucru. Puteti face un act aditional la contractul de inchiriere in care proprietara sa declare ca chiria se va plati doamenei…. etc.

 64. Anton Eduard says:

  Buna ziua,
  am inchiriat o garsoniera anult trecut in luna August prin intermediul unei agentii imobiliare. Am facut contract de inchiriere, declarat la fisc de catre proprietara garsonierei (asa cum rezulta din exemplarul contractului de inchiriere care este in posesia mea si are stampila cu numarul de inregistrare al Administratiei Finantelor Publice – Bucuresti) dar dupa doua luni de la intrarea in vigoare a contractului, fiica mea (care locuieste in acest imobil) a avut neplacuta surpriza sa constate ca, garsoniera respectiva, desi curata, ingrijita, mobilata si utilata corespunzator avea probleme majore, cunoscute de catre proprietara ANTERIOR semnarii contractului (fapt confirmat atat de catre Presedintele Asociatiei de Proprietari cat si de Administratorul imobilului) cauzate de probleme ale instalatiilor din apartamentul de deasupra garsonierei pe care eu am inchiriat-o si datorita carora aceasta a fost frecvent inundata cauzand grave neplaceri si un disconfort major fiicei mele care locuieste acolo. Am sesizat de nenumarate ori acest aspect proprietarei, care nu a luat masuri pentru rezolvarea acestei situatii sustinand ca nu se poate intelege cu proprietara apartamentului de deasupra (care mentionez ca si acesta la randul lui este inchiriat) dar nici nu doreste rezilierea contractului (nici macar diminuarea chiriei care este destul de mare) desi conditiile de locuit sunt improprii iar eu sub nici o forma nu as fi inchiriat aceasta garsoniera daca as fi avut cunostinta despre acest aspect. Mentionez ca mi-am indeplinit toate obligatiile care rezulta din legea 114/1996 si Noul Cod Civil care reglementeaza drepturile si obligatiile chiriasului, dar proprietara este o persoana extrem de dificila (ca sa pastrez un limbaj adecvat) cu care nu se poate discuta, motiv pentru care as dori sa va intreb catre care Institutii pot face plangere legala (Protectia Consumatorului, Politie, etc.) sau care este calea de urmat pentru ca m-am saturat de aceasta situatie si (avand in vedere comportamentul proprietarei) nici nu cred ca voi putea recupera pe cale amiabila garantia pe care am platit-o la semnarea contractului.
  Va multumesc anticipat.

  • Reziliere nu inseamna incetare de comun acord a contractului de inchiriere. In situatia descrisa de dv., trebuie sa cereti dv. rezilierea contractului. Adresati proprietarei o nota scrisa in care o informati ca, din cauza starii tehnice proaste, reziliati contractul incepand cu data de…. Sa aveti grija sa puteti dovedi ca ati platit utilitatile si chiria la zi. Daca nu este de acord, nu are decat sa va actioneze in judecata. Cititi capitolul V din Noul Cod civil referitor la contractul de locatiune.

 65. George says:

  Buna seara.Stau cu chirie int-o garsoniera,iar la momentul inchirierii am avut un contract semnat intre mine,proprietar si agentul imobiliar.Proprietarul garsonierei nu a declarat la fisc contractul nevrand sa mai plateasca impozit.Acum vreau sa plec din garsoniera,iar eu am la proprietar o garantie de 200 de euro pe care nu vrea sa o mai inapoieze.Pana acum i-am dat banii de chirie in mana nesemnand nimic adica nu am cu ce dovedi acest lucru.ce as putea sa fac sa imi mai vad garantia inapoi?Daca i-as zice ca il declar la fisc as putea rezolva ceva?Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.

  • Fara documente scrise este greu sa dovediti ceva. Sigur, il puteti relama la fisc pe proprietar pentru evaziune fiscala, dar asta nu rezolva problema dv. Ar fi trebuit sa fiti ferm de la inceput si sa cereti inregistrarea contractului, iar la plata chieiri sa cereti chitanta semnata de proprietar.

 66. Ivanus Gh. says:

  Buna ziua .Am inchiriat un apartament prin agentie imobiliara,iar in dreptul perioadei de inchiriere nu s-a specificat termenul pana cand se expira contractul,(agentia a pus o liniuta in dreptul termenului de expirare a contractului) Impreuna cu chiriasul am facut la ANAF un contract legal cu termen de 10 luni. Dupa expirarea acestui termen de zece Luni pot solicita eliberarea apartamentului , sau este valabil si celalat contract cu agentia imobiliara in care nu este specificat termenul ??

  • Agentia v-a propus un contract tip. Ea nu este parte din contract. Nu mai dati vine pe agentie. Cand ati semnat contractul, nu ati vazut ca nu are precizat termen? Tot ce scrie in contract este responsabilitate partilor care il semneaza.
   Chiar si un contract propus de un notar nu il respobsabilizeaza pe acesta decat in masura in care clauzele nu respecta legislatia in vigoare.
   Ati procedat bine cand ati revizuit contractul inregistrat la fisc. Acesta este singurul contract valabil. Nu pot exista simultan doua contracte, mai ales daca au termene de valabilitate diferite.

 67. marius says:

  Buna seara, am incheiat un contract de inchiriere la o garsoniera pe un an de zile,din iunie 2015 a aparut HG 384/2015 ,in care sunt stipulate anumite conditii pt militari, eu fiind unul, si acum urmeaza sa cer realizarea unui act aditional propietarului ,insa acesta nu doreste sa ma ajute, fiindca nu are chef de stat la coada, motiv care nu este pertinent.Am spus si m-am oferit sa-l duc eu , sa stam impreuna la coada, insa mai nou nu mai raspunde la telefon.Eu am nevoie de acel act aditional la munca, si este posibil sa pierd indemnizatia lunara pt chirie daca nu ma prezint cu el. Ce as putea sa fac sau daca pot sa-l oblig in vreun fel sa-mi faca acel act. Cum pot sa fac dovada platii chiriei lunare, atata timp cat plata o fac cu banii in mana la proprietar acasa?…va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai repede!

 68. marius says:

  Si cum ar putea sa demonstreze ca nu i-am platit chiria, iar eu sa mai stau inca o luna fara sa platesc,pana imi gasesc alta chirie, precizez ca propietarul nu-mi mai raspunde si nu este de gasit, iar contractul este valabil pana in 2016?

  • Atata vreme cat plata s-a facut fara martori si nu ati primit o chitanta pentru chiria platatita, dv. sunteti in situatia de a trebui sa dovediti ca ati platit, nu proprietarul ca nu ati platit.

 69. anca says:

  Buna ziua,
  Am inchiriat in ianuarie un apartament ,proprietarii nu au fost de acord sa incheie un contract la administratia fiscala,implicit sa ne dea garantia inapoi ,dupa ce le-am cerut asta .Ulterior aparand si mai multe neintelegeri au inceput sa ne ameninte ca ne dau afara.Singura proba pe care o avem sunt chitantele de la intretinere si curent.Putem cumva sa ne mai recuperam banii dati ca garantie?

  • Daca puteti dovedi ca ati platit acesti bani, da. Dar intr-un proces, cu costurile sale asociate. Este de preferat calea amiabila. Proprietarul, odata ce nu a inregistrat contractul la fisc, n-ar trenui sa fie asa de sigur pe el.

 70. Cristi says:

  Bună ziua. As avea o nelămurire pe care sper sa o lămuriți. Am închiriat din 29 septembrie anul trecut un apartament pana la data de 1 iunie 2015. Problema sta în felul următor..
  Ne-am înțeles cu proprietarii sa mai stam și luna iunie (înțelegere verbală). Plata se făcea anticipat în data de 20 a lunii(fapt menționat în contract) și vin proprietarii luna aceasta în 20 sa ne ceara banii pentru chirie, fapt refuzat. La 2 zile am plecat fără sa anunțăm pe nimeni. Pot sa ne acționeze în instanță pe baza vreunui motiv? Menționez ca nu avem dovada plății chiriei (se făcea Cash, fără chitanță)

  • Pai, daca nu puteti dovedi ca ati platit, proprietarul poate reclama plata chiriei pentru toata perioada inchirierii. Neexistand un proces verbal de predare-primire la parasirea spatiului, poate pretinde si dauna materiale imaginare. Nu integ de ce asa de multi chiriasi ezita sa ceara proprietarilor o chitanta atunci cand platesc chiria. Este un fel de jena. “Suntem oameni seriosi, nu avem nevoie de astefel de dovezi”. Si vine vremea regretelor.

 71. Valentin says:

  Buna ziua. Sunt proprietar de 1 an de apartament achizitionat prin programul Prima Casa, de o saptamana am bagat niste chiriasi si vreau sa fie totul legal, acceptul bancii, declarare fisc etc. Chiriasa e din R.Moldova si e gravida, sotul e roman si solicita ca au nevoie de contract de inchiriere pentru viza de sedere, doar la notar. E ok sa fac doar asa? Se poate face un contract de inchiriere la notar doar? Din cate am inteles ca doar cand ajungi la Fisc se cere aprobarea bancii pentru cei din programul Prima Casa. Cred ca v-am zapacit!! Intrebarea mea este daca ma duc la notar sa fac contract de inchiriere imi cere notarul ceva de la banca?Va multumesc

 72. Liviu Radu says:

  Buna ziua! Am stat in chirie 7 luni intr-un apartament. Am semnat un act civil la inceput dar doamna proprietar a zis ca ne aduce cate-o copie zilele urmatoare dar nu a mai adus-o. Ne-a tot amanat iar noi am lasat-o asa. Acum, am niste probleme cu dansa deoarece a recurs la o atitudine de mahala pentru care vreau sa plateasca. Intrebarea e: fara copie dupa contract, as putea sa o reclam la fisc? Sa isi ia o amenda, orice. Ca dovada ca am locuit aici ar fi multe mail-uri de la ea in care imi cerea chiria, in care imi trimitea copie cu facturile pe care le platea iar noi i le decontam, sms-uri etc.
  Se poate sa o fac sa plateasca pentru neobrazarea de care a dat dovada?

  • Asa cum sunt incriminate atat darea, cat si luare de mita, tot asa complicitatea la evaziune fiscale (nedeclararea venitului la fisc, asta inseamna) nu este o fapta de lauda.
   Nu va pot consilia cum sa va razbunati pe proprietara. Nu mi-au placut niciodata astfel de intrebari.

 73. iuliana says:

  Buna seara. Stau cu contract de chirie la o doamna. Cand am facut contractul a fost nevoie si de certificatul energetic. L-am facut pe banii mei, gazda l-a luat si s-a dus la primarie cu el inregistrandu-l. Acum refuza sa-mi dea banii pe el, spunand ca ea nu are nevoie de el. Intrebarea mea este daca se poate retrage sau anula certificatul energetic inregistrat la primarie. adica daca tot nu are nevoie de el, de ce s-a dus sa-l inregistreze? Daca tot nu-mi da banii pe el, macar sa stiu ca nu poate nici ea sa se foloseasca de el in viitor. Exista vreo rezolvare? Multumesc anticipat!

  • Certificatul de performata energetica este cerut la inregistrarea contractului de inchiriere. Cum obligatia de a declara contractul de inchirere este a porprietarului, si realizarea acestui certificat cade tot in sarcina lui. Banii pe care i-ati dat sunt un fel de imprumut, numai ca nu aveti niciun document in acest sens.
   Certificatul de performata energetica nu poate fi anulat.

 74. stoian says:

  Buna ziua. Am buletin provizoriu si stau in chirie cu contract declarat si inregistrat dar pe alta suma decat cea reala. Vreau sa imi fac buletinul pe adresa de aici, insa proprietarul s-a razgandit si spune ca nu e problema lui ca nu am un buletin pe care sa imi Faca viza de flotant doar pe perioada contractului . Ce e de facut in acest caz? Va multumesc anticipat

  • Dupa stiinta mea, va puteti lua viza de flotant fara prezenta proprietarului, utilizand doar contractul de inchiriere. Nu si mutatie definitiva, pentru care trebuie sa fie prezent proprietarul la serviciul “evidenta populatiei”.

 75. iuliana says:

  buna seara ! cat trebuie sa ne opreasca din garantie proprietarul, daca am mai stat in apartament inca 15 zile, dupa ce am anuntat ca vom pleca cu data de 1 a lunii? exista un articol de lege care reglementeaza acest lucru?

  • iuliana says:

   Vrem sa-i platim cat este corect sa-i platim pe zilele state in plus in apartament, insa el spune, conform L230, ca este acelasi lucru ca la plata intretinerii: ai stat 15 zile, platesti toata luna. Am vrea sa stim daca are dreptate, ca sa-i platim tot ce-i datoram.Nu ne dorim complicatii inutile.

   • Nu exista prevederi legale in acesta privinta. Ar fi trebuit sa aveti o intelegere clara atunci cand ati anuntat ca nu veti parasi apartamentul la data incetarii contractului, ci dupa inca doua spatamani. Nu sunteti sub un contract, asa ca proprietarul va poate cere cat vrea el. Daca nu va convine, ar trebui sa plecati sau sa plati. Garantia este o alta problema, nu este chirie. Nu se echivaleaza cu chiria. Se inapoiaza chiriasului dupa ce pleaca din apartament.

  • Multa lume considera ca chiria si garantia sunt cam acelasi lucru. Nu sunt. Garantia nu este chirie. Chiria nu se opreste din garantie. Garantia se inapoiaza chiriasului dupa parasirea imobilului, cu conditia ca toate utilitatile sa fie achitata la zi. Chiria trebuie platita la timp, pana in ultima zi de utilizare a spatiului. Garantia se inapoiaza dupa aceea.

 76. Maria says:

  Buna ziua, am si eu o peoblema cu inchirierea apartamentului. In urma cu un am am inchiriat apartamentul unor tineri fara contract numai ca anul acesta a trebuit sa le spun sa paraseasca apartamentul (in urma unor probleme in familie), numai ca acestia au lasat o restanta de 700lei la intretinere si nu mai vor sa o plateasca. Eu nu am nici un act de-al lor doar la administrator sunt copiile lor de pe buletine, doar ca ei s-au casatorit intre timp si sotia (nu stiu daca si el si-a schimbat adresa) nu mai are acelasi nume si aceeasi adresa(asta va spun in cazul in care asi putea face ceva). Asi putea face ceva pentru a-i face sa-si plateasca datoriile? (Mentionez ca sotul meu i-a amenintat telefonic si prin mesaje)

  • Povestea dv. este o buna ilustrare a zicalei “prinde orbul, scoate-i ochii”. Nu aveti , contract, nu stiti cum ii cheama si unde locuiesc. Si chiar daca ati stii, ce dovata aveti ca datoria la asociatie este a lor. Nu spun ca ar fi chiar imposibil de dovedit, dar ar fi fosrte greu si dv. aveti o musca pe caciula, nedeclararea venitului din inchiriere. Sa fie de invatatura pentru viitor!

 77. alna says:

  Buna,am si eu o intrebare,am 3 luni dacand stau in noul ap. cu chiria,am facut un contract de mana pe un an de zile in care se specifica suma data+o luna garantie(proprietara nu a vrut sa inregistreze contractul la ANAF,drept pt,care i-am facut reclamatie,dau bani imi dai chitanta,asa…am a vut o disputa dupa care i-am cerut sa imi dea bani avans+garantia,a zis ca nu are,,,,ma rog. la 3 zile ma suna si imi zice sa caut chirie,as dori sa stiu daca pot recupera bani care i-am dat avans,ms

  • Cum spune si titlul articolului la care faceti referire, “Contractele de închiriere neînregistrate la fisc sunt perfect valabile”. Depinde ce ati scris in contract. Ar fi fost mai corect din partea dv. sa-i fi spus proprietarului de la inceptut ca doriti sa inregistreze contractul al fisc, nu sa-i lasati imprezia ca nu va intereseaza subiectul (oricum, este strict problema lui cu ANAF-ul) pentru ca poi sa-i faceti reclamatie. Acesta parere amea este legata de aspectul etic al relatiei dv. cu proprietarul. Nu vreau sa se inteleaga insa ca as recomanda in vreun fel neiregistrarea contractelor de inchiriere la fisc. Daca cititi cometariile facute in legatura cu articolele ce abordeaza porblematica contracteleor de inchiriere, veti vedea ce probleme mari creeaza absenta acestui contract sau neinregistrarea lui la fisc.

 78. Mihaela says:

  Buna ziua, detin o casa pe care am inchiriat-o prin intermediul tatalui meu in Noiembrie 2014. Am facut atunci un cotract tip in care am trecut o anumita suma, semnat de catre chirias. In ianuarie am reusit sa facem un contract la finante in care am trecut suma mai mica, de asemeni semnat de catre chirias, pe care l- am inregistrat la finante. problema este ca din pacate chiriasul nu a platit gazul de cand s-a mutat (factura vine la 3 luni), are restante foarte mari la electricitate si la apa. nu a mai platit nici chiria de 2 luni. I-am trimis o notificare prin executor judecatoresc sa paraseasca casa si sa plateasca dar a spus ca nu a primit-o. ieri ne-a infomat ca are de gand sa stea pana cand expira contractul (adica ianuarie 2016). Ce putem face? Putem sa ii intrerupem utilitatile? Trebuie sa-l dam in judecata?
  Mentionez ca noi am perceput o chirie mai mare decat am trecut in ambele contracte, cu acordul chiriasului. Nu i-am dat niciodata nici o chitanta si nu a transferat nici un ban in contul nostru, deci nu are nici o dovada scrisa. Poate sa inregsitreze convorbiri telefonice ca sa ne reclame la fisc ? Va multumesc.

  • Singurul contract valid este cel inregistrat la fisc, care are (din fericire) titlu executoriu. Adica va puteti duce direct la executor care il poate executa pe datornic pentru neplata chiriei si a utilitatilor (ii pune poprire pe salariu, pe conturile bancare etc.). Nu poate insa sa-l evacueze. Va trebui sa asteptati pana la sfarsitul contractului si sa primiti chiria pe care ati trecut-o in contract.

 79. Roman Carmen says:

  Buna, stam in chirie de 3 ani intr o casa particulara, am avut 2 contracte pe 2 ani pe care proprietarul nu la inregistrat la finante. Din februarie 2015 stam fara contract la intelegere. Acum am primit o somatie de la dansul printr un cab de avocatura cum ca ar trebui sa evacuam imobilul si ca ne sisteaza uitilitatile daca nu o sa plecam din casa. Avem copil mic si i am spus ca nu putem sa plecam in 2 saptamani. Ce e de facut?

  • Situatia este neplacuta. In absenta unui contract, nu aveti drepturi legale. Exista totusi posibiliatea opozitiei, cu conditia sa aveti martori care sa declare ca utilizati imobilul de mai multe vreme contra unei sume de bani (nu gratis) si ca folosinta v-a fost data in baza unui contract tacit, nescris. Este o cale foarte greoaie pe care trebuie sa mergeti numai insotiti de un avocat.

 80. viorel says:

  Buna ziua. Am locuit intr-o casa nationalizata 30 de ani care in cele din urma a fost retrocedata unui mostenitor. Am facut cu acesta un contract de inchiriere pe o perioada de 2 ani pe care nu a inregistrat la fisc. I am solicitat acest lucru timp de 8 luni, timp in care I am platit chiria lunar. Dupa aceste 8 luni l am dat in judecata si nu I am mai platit chiria. In cele din urma am pierdut procesul care a durat 5 ani si am fost obligat la plata chiriei aferente duratei contractului. In urma cu 5 luni am primit o instintare de un executor judecatoresc in care eram anuntat ca trebuit sa platesc suma de 7000 euro, suma reprezentand valoarea chiriei pe perioada celor 3 ani in care am locuit acolo dupa expirarea contractului, perioada in care am fost in litigiu cu proprietarul. Sunt obligat sa platesc aceasta suma? Se poate invoca prelungirea tacita a contractului de inchiriere avand in vedere ca am solicitat anularea acestuia dupa primele 8 luni? Mentionez ca ma aflu in litigiu pentru aceasta suma

  • Daca ati ajuns in faza executarii silite, plata nu mai este o optiune. Vi se vor bloca conturile bancare si/sau vi se vor executa silit bunurile.
   Nu amestecati lucrurile. Evaziunea fiscala a proprietarului pentru primele opt luni de inchiriere este o problema (a lui), iar faptul ca ati folost spatiul fara sa fi platit chirie este o cu totul alte problema.
   Judecatorul a judecat-o pe a doua. Reclamantul asta a cerut. Nu a cerut si sa fie pedepsit pentru evaziune! Asta o face fiscul.

 81. Alex says:

  Buna seara, acum 3 luni am incheiat un contract de inchiriere a unui apartamnet, printr-o agentie imobiliara. Ca si locator la momentul respectiv a fost trecut in contractul de inchiriere, administratorul aparatamentul, pentru ca proprietarul fiind de alta nationalitate nu era in tara, cei doi avand o intelegere verbala prin care asa zisul administrator se ocupa de inchirierea apartamentului si depunea in contul proprietarului a chiriei lunare.
  Contractul s-a incheiat in doua exemplare pe o perioada de 1 an, unul a ramas la locatar iar celalalt exemplar la administrator. La incheierea contractului s-a platit chiria+o luna avans, bani care au ajuns ulterior toti la proprietar. Cei doi au avut niste neintelegeri iar administratorul s-a retras si proprietarul a inceput sa ameninte ca ma da afara din apartament si refuza sa tina cont si de banii dati avans. Platile facturilor cat si a chiriei o fac mereu la zi conform contractului, dar acum proprietarul vrea sa-i dau banii cand vrea el sub amentintarea ca ma evacueaza cand vrea el. Are vreo valabilitate contractul de inchiriere? Multumesc frumos. Astept raspunsul d-voastra.

  • Contractul de inchiriere are aceeasi valabilitate ca si cand l-as fi semnat eu, care nici nu stiu unde este. Pentru ca un contract de inchiriere sa fie valid, trebuie indeplinite anumite conditii. Una dintre ele este sa fie semnat de locatorul si locatarul reali sau de mandatari ai acestora. Administratorul ce calitate avea? Iesiti amiabil din aceasta situatie sau semnati un contract nou cu proprietarul de drept al apartamentului.

 82. diana says:

  Buna ziua,
  Va deranjez si eu cu doua intrebari. Eu am doua apartamente.
  1.Controleaza Anaf-ul daca un proprietar detine mai multe imobile si daca sunt inchiriate sau tine numai de declarerea veniturilor?
  2.As face contract de inchiriere legal doar ca nu inteleg de ce trebuie sa platesc CASS din moment ce eu locuiesc in strainatate si platesc acolo toate contributiile sociale.

  Va multumesc anticipat!

  • Directa fiscala a Primariei stie cate imobile aveti, pentru ca ati facut declaratii fiscale la dobandirea lor. ANF-ul stie cate sint inchiriate tot din declaratiile dv.
   Puteti sa scapati de plata CASS-ului daca depuneti la ANAF actele doveditoare ca platiti aceste contributii in tara in care aveti rezidenta.

   • Paula says:

    Buna ziua. Am cumparat un apartament si dupa amenajare vrem sa il dam in chirie. Noi locuim in strainatate si suntem inregistrati la medic aici ( platim impozite pe salariu dar nu avem dovada ca platim la medic ci doar ca suntem inregistrati). Intrebarea mea e cum scapam de plata CAS si sa platim doar cei 16% la Anaf? Multumesc

    • De CASS veti scapa numai daca puteti demonstra cu acte ca sunteti rezidenti in alt stat si ca platiti agigurari de sanatate acolo. Repet, cu acte valabile. Si nu in copie.

 83. CAMELIA says:

  Am inchiriat un ap .,am facut 2 contracte de inchiriere unul cu suma reala iar altul cu suma mai mica ptr. al inregistra la fisc pe un 1 de zile,chiriasul dupa 2 luni nu a platit chiria s-a folosit de plata garantiei iar a treia luna a platit suma modica din contractul care l-am inregistrat la fisc ,vreau sa o dau afara si refuza pe motivul ca este facut contract pe un 1 an,o pot da afara cu executor?la fisc nu pot inregistra contractul real decat daca fac act aditional cu semnatura ambelor parti si bineinteles chiriasa nu vrea sa semneze rezilierea primului contract.cum o pot evacua?

  • Ati facut o chestie pe care nu stiu cum sa o calific. Cum sa semnati doua contracte contradictorii? Nu era evident de la inceput ca puneti in mana chiriasului o arma pe care o va utiliza impotriva dv.?
   Contractul inregistrat la fisc prevaleaza in fata celuilalt. Daca ati prevazut o clauza care sa va permita incetarea contractului inainte de termen, puteti sa-i notificati aceasta intentie. Altfel, nu vad vreo solutie. Executorul in ce temei sa faca evacuarea?

 84. CAMELIA says:

  Am uitat sa mentionez ca,chiriasa nu raspunde la telefon in ultimul timp ,iar cand am anuntat-o sa plece ma ameninta ca nu stiu ce am semnat si ea poate sta in apartament 1 an dar cu plata chiriei care este mentionata in contractul inregistrat la fisc adica o suma modica.Am castig de cauza cu executorul?

 85. marius says:

  am si eu o mare problema:suntem casatoriti si avem un copilas de 1 an si 4 luni locuim intr-o chirie fara a avea contract platim facturile din inainte ca acestea sa apara chiria cand o dam nu ne da nimic(chitanta)si din prima luna tot ii spun de contract ori schimba subiectul ori inchide tel sau nu vrea sa auda.mentionez ca as vrea sa-mi dau copilul la cresa si nu o pot face fara contract,ba mai mult mia zis sa parasim locuinta nu am preaviz nu stiu ce trebuie sa fac,va rog ajutati-ma

 86. anonim says:

  Buna seara ,

  Din Ianuarie 2011 locuiesc cu chirie ( la curte ) intr-o bucatarie de vara modificata fiind utilata cu tot ce este necesar traiului modest. Acum cateva zile a venit proprietarul cu muschii umflati si mi-a impus ca in “doua saptamani” sa eliberez camera altfel ” ma va scoate afara cu politia ” asta inainte de termen. Tin sa mentionez ca nici contract de inchiriere nu am . Nu a vrut proprietarul sa faca asta in ciuda faptului ca am instat pe langa dansul sa facem contract. Nici viza de flotant nu a vrut sa faca . Bineinteles ca voi pleca .

  Plec , dar imi vor ramane facturi de la utilitati mai vechi , citatii / instintari judiciare , solutii de la procuratura ( pe numele meu ) , dovezi prin care mi s-au livrat niste produse prin curier tot la acea adresa … si cam atat.

  Dupa ce plec vreau sa merg la parchet sau politie unde voi face un denunt pentru evaziune fiscala. Dupa parerea dvs. , este bine ce fac ? Si am destule dovezi pentru acuzatiile pe care le voi aduce ? ( ca sa stiu , in caz contrar sa nu merg de pomana la politie / parchet ) .

  Mentionez ca intre noi nu exista niciun fel de contract scris , datat si semnat. Dar pro prietarul timp de aproape 5 ani a incasat de la mine 350 lei chirie pe luna. Fara un contract intre noi , acei 350 lei incasati aproape 5 ani nu au fost declarati la fisc. Evaziune fiscala , sau nu ?

  • M-ati intrebat daca este bine ce vreti sa faceti. Va voi raspunde sincer: nu. Atatia ani spritul dv. civic a fost adormit, nu v-a pasat ca proprietarul face evaziune fiscala. Acum nu civismul va impinge la reclamatie, ci dorinta de razbunare de tipul “las ca-i arat eu lui”, care anuleaza complet aparenta intentie civica.

 87. ivona says:

  Buna ziua. Am stat in chirie la o persoana timp de patru ani si acum o luna am fost anuntata ca vrea sa vanda acel imobil. Mi-am luta aproape toate bagajele ce le aveam si le-am dus acasa , in acea camera imi mai ramase cateva gemti.tv. ..a venit proprietara si mi-a schimbat incuietoare si imi cere 2000 de lei sa-mi dea lucrurile inapoi, pentru ca ia-am uzat lucrurile… Cum se poate asa ceva?! In patru ani de zile numai eu stiu cum am stat acolo in mucegai si de cate ori am dat cu var din banii mei si alte reparatii ce au trebuit acolo. Tin sa mentionez ca aveam facut un contract de mana care nu era legalizat. Acum as putea sa depun o plangere pt ca nu a platit la stat atat timp?

  • In primul rand nu ati platit la stat, ci proprietarului. In al doilea rand, daca aveti un contract corect, predarea-primirea trebuia facuta de ambel parti. Proprietarul, practic, v-a violat locuinta si sunteti indreptatita sa faceti o reclamatie la Politie. Sansele de succes depind insa de clauzele contractului de inchiriere, de acuratetea cu care a fost descrie spatiul inchiriat la momentul inceputul inchirierii etc. In contract este tot secretul.

 88. alice says:

  eu, ca proprietar pot fi actionat in instanta de catre anaf sau mai intai sa platesc amenda pentru neinregistrarea contractului de inchiriere?

 89. alice says:

  daca mi s-a cerut sa inchei un contract de comodat, desi in realitate am inchiriat pentru o anumita suma, exista posibilitatea ca, chiriasii sa ma dea in judecata pentru ca le-am perceput chirie si pentru a le restitui sumele achitate , pentru a se razbuna pe mine in caz de neintelegeri mai vechi?

  • Daca au chitante pentru chiria platita sau au martori ca au platit-o, atunci va puteti astepta la o reclamatie pentru evaziune fiscala. Contractul de comodat nu l-ati semnat pentru ca “”vi s-a cerut”, ci pentru ca nu ati vrut sa sa declarati venitul la fisc. Asta e! Acum vedeti cum va descurcati. Data viitoare insa veti stii ce aveti de facut.

 90. Ionela says:

  Buna seara. Am nevoie de ajutor si sper ca ma veti putea ajuta. In aprilie anul acesta m-am mutat in chirie. Proprietarul a spus ca nu este necesara inregistrarea contractului la finante, ca va face la notar o declaratie cum ca imi preda garsoniera in ingrijire, lucru care nu s-a intamplat. Am realizat un contract, dar eu nu am primit nicio copie. Tot ce am este o foaie cu, contorii apa/curent, cu semnatura acestuia si o copie dupa buletinul domnului. In contract am spus ca voi sta pe o perioada de un an, dar sunt nevoita sa plec din tara si i-am spus propietarului ca voi pleca. L-am anuntat cu 3 saptamani inainte de data la care voi pleca. Initial nu mi-a reprosat nimic, dar ulterior am primit un telefon in care mi-a comunicat ca el fiind un om cu o inima mare imi va da jumatate din garantia depusa, deoarece nu am stat toata perioada de 1 an, iar daca aveam contract prin agentie nu mai recuperam niciun ban. Intrebarea mea este daca imi pot recupera toti bani? este vreo solutie? Am platit utilitatile integral, dar nu detin facturile, intru cat ii predam proprietarului banii la curent in baza contuarului, iar banii de la apa unui administrator al vilei ( vila este impartita pe garsoniere). Nu am nicio dovada ca am platit aceste utilitati si nici copia contractului. Va rog sa ma ajutati sa imi recuperez banii.

  • Intr-adevar, daca ati fi semnat un contract de inchiriere “bine facut”, cererea dv. de incetare a contractului la scurta vreme dupa startarea lui ar fi determinat pierderea garantiei. Asa este echitabil sa fie. Plata utilitatilor este firesc sa o faceti, dar dv. le-ati consumat. Daca ati semnat un contract de ca nu ati retinut si dv. un exemplar imediat dupa semnare? Ma tem ca suma pe care o veti pierde (sper ca nu este prea mare) merita lectia pe care ati platit-o in acest fel. De acum incolo nu veti ma da bani fara chitante si nu veti mai face inchirieri imobiliare fara un contract scris. Suma cinic, dar nu este.

 91. Marius says:

  Buna ziua ,

  Sunt in situatia in care proprietarii tocmai au anuntat ca nu mai doresc chiriasi si vor sa plecam intr-o saptamana . Exista un contract facut acum 2 ani , pe o perioada de 1 an semnat de ambele parti (dar nu cred ca este si inregistrat ) . Dupa expirarea contractulul am ramas in apartament platind in continuare chiria .
  Problema apare la suma de garantie(pe care nu vor sa o plateasca) sau dreptul lor de a ne da afara intr-o saptamana
  Sfaturi ?

  • Nu stiu la ce sfaturi va asteptati. Nu aveti contract de inchiriere. In absenta lui, ori va judecati (daca nu va intelegeti), ori va bateti. Un avocat va poate da niste sfaturi, dar partea lui de onorariu “ca sa deschida gura” cred ca este mai mare decat garantia pe care o doriti returnata.

 92. rahela says:

  buna ziua …am facut in urma cu fix 1 an un contract de inchiriere intre mine si proprietar ,in 2 exemplare ,semnat, i-am dat si garantia+ chiria pe prima luna,deci cum se face de obicei …am aflat mai pe urma ca dansul nu a inregistrat contractul la fisc…contractul a expirat azi ,si ieri m-a sunat ca vrea sa vanda apartamentul si ca nu mai poate prelungi contractul,eu vroiam sa-l prelungesc..pe langa asta a angajat un agent immobiliar si vor veni oameni sa vada apartamentul in tot timpul asta,deci e un deranj in plus pentru mine….mi-a spus ca mai pot sta o luna in apartament si sa stau linistita ca nu ma va da nimeni afara…dar cere sa-i platesc aceasta luna adica pana luna viitoare in 19…am incercat sa inteleg de ce nu imi considera luna ca si platita din garantie si la sfarsit nu mai trebuie sa-mi dea garantia inapoi,dar refuza sa facem asa,mi-a zis sa stau linistita ca mi-o da inapoi luna viitoare…pana acum a fost foarte corect cu mine ,si eu cu el,i-am platit la timp tot timpul chiria,nu m-a deranjat niciodata,dar totusi sunt un pic toma necredinciosul ca mi-e putin frica ca nu o sa-mi dea garantia inapoi,ceea ce e destul de mare ,250 euro,eu avand experiente neplacute cu alti proprietari anterior….mi-a mai zis ca mi-a facut rost de un alt apartament tot in acelasi bloc unde sa ma mut al unei cumnate dar chiriasul care sta acolo nu se muta decat la 1 noiembrie…si mi-a zis ca daca vreau sa ma mut eu acolo,sa dau banii pe luna asta care stau la el la cumnata lui ceea ce reprezinta garantia pentru perioada care o sa stau in celalt apartament incepand de la 1 noiembrie si atunci la 1 nu mai trebuie sa-mi dea nici el garantie ,si nici eu la femeie ci numai chiria pe prima luna..in fine am acceptat asa daca altcumva nu se poate ..problema mea este ,in cazu in care femeia nu se tine de cuvant si nu imi da apartamentul de la 1nov , si eu i-am dat deja garantia pe care sa zicem ca si-o baga in buzunar(garantia urmeaza sa i-o dau maine) atunci eu pot sa cer garantia de la proprietar inapoi legal?…sau ce masuri ar trebui sa-mi iau ca sa stiu ca imi primesc de la femeie banii aia de garantie inapoi in caz de tzeapa si neseriozitate?ce fel de contract sa fac? ce sa scriu in el?sau sa fac vreun contract?

  • Garantia nu este chirie. Garantia se inapoieza chiriasului dupa predarea apartamentului, daca toate utilitatile si chiria sunt platita la zi si daca apartamentul este in buna stare. Cu atat mai mult cu cat faturile de utilitati vin cu intaziere, dupa incetarea contractului.
   Faptul ca proprietarul nu a inregistrat contractul la fisc nu are nicio relelvanta in contextul problemelor descrise de dv. Daca asa ati facut contractul (pe un an), de ca va surprinde ca nu doreste sa-l prelungeasca?
   Va spafuiesc sa nu dati niciun ban pentru apartamentul pe care urmeaza sa-l inchiriati inainte de a semna un contract. Contractul poate fi semnat acum cu incepere dupa plecarea actualului chirias, ca sa nu existe perioade de suprapunere, dar sa fiti sigura ca proprietarul ne se va razgandi sau nu va mari chiria.

 93. Adina says:

  Buna! As avea o intrebare… am stat in chirie timp de 1 an cu inca 3 colege, intr-un apartament. In ultima luna, 2 dintre colegele mele nu au mai platit chiria cu motivul ca nu au mai stat in apartament. Contractul era pe o perioada nedeterminata, iar proprietarul a spus ca nu e nicio problema si nu cere chirie celor care nu au stat. Eu am platit la predarea cheii si chiria si restul cheltuielilor la intretinere si ce mai trebuia platit. M-am inteles cu proprietarul ca orice dauna produsa in casa, va fi trasa din garantia vinovatului. Prin urmare eu am stricat o balama de la usa dulapului si un scaund de birou al carui picior s-a rupt cand m-am asezat pe el si m-am rotit.. Acuma ma trezesc ca proprietarul din cei 125 de euro garantie care am platit-o, nu primesc nimic. Imi spune ca e vina celorlalti ca nu au platit tot, ca au fost mai multe stricaciuni etc. Si imi mai spune si niste sume exagerate pe care el cica a trebuit sa le plateasca pentru reparatii si 400 de lei pentru curatenie ( ceea ce mi se pare absurd..nu consider ca sunt obligata sa ii las luna si bec si totusi am facut curat). Contractul nu a fost declarat la fisc. Totusi ce as putea sa fac? nu este nimic de facut? Am fost om cu el si am platit tot la zi si am ajuns la concluzia ca era mai bine daca nu plateam ultima luna. Asa macar compensa cu garantia neprimita.

  • Mi-ati relatat versiunea dv. asupra situatiei. Daca nu se inteleg, partile (locatar si locator) se duc la contract sa vada ce scrie acolo. Daca nici in contract nu scrie nu mai ramane decat instanta.
   Sigur, sunt si alte mijloace, dar nelegale si nerecomandate 🙂
   O observatie importante: toate obligatiile contractuale sunt asumate se persoana/persoanele care au semnat contractul. Daca toate cele trei colege ati semnat, toate sunt obligate sa indeplineasca obligatiile, nu doar dv., chiar daca ele au plecat. Scripta manent, verba volant!

 94. Andrei says:

  As avea si eu o intrebare daca se poate. Sa zicem ca eu am domiciliu in brasov si mai iau o garsoniera in bucuresti sector 2. Vreau sa o inchiriez unei persoane si vreau sa fie incheiat legal si chiriasul vrea sa isi faca viza de resedinta. Cum se procedeaza? Adica pentru a face contractul la anaf trebuie sa vina chiriasul in brasov pt a semna ceva sau cum se face astfel incat sa fie si legal pe toata suma pe care eu o primesc si cu ce contract si unde trebuie inregistrat ca acest chirias sa isi poate face viza de resedinta sau ce posibilitati exista. Multumesc anticipat!

  • Pentru viza de resedinta, nu este nevoie de prezenta proprietarului la “Evidenta populatiei”. Chiriasul isi justifica cererea cu contractul de inchiriere inregistrat la fisc. Daca doreste insa sa-si declare domiciliul in apartamentul inchiriat (lucru care determina schimbarea cardului de identitate), atunci este necesar acordul explicit, scris, al proprietarului. Pentru intelegerea diferentei dintre resedinta si domiciliu, cititi articolul “Despre domiciliu resedinta si rezidenta“.

 95. trunel luminita says:

  Buna ziua.vreau sa stiu si eu daca pot sa reclam propietarul la fisc.m-am mutat de 1an si 3 luni si nu vrea sa imi faca contract de inchiriere.am 3copii si vrea sa ma dea afara pe baza ca vecinul nostru a facut reclamatie ca fac copii mei galagie pe strada.asta e motiv’sunt copii si nu sunt numai ai mei sunt si ai vecinilor.pot sa fac reclamatie vecinului ca se ia de copiii mei.multumesc

  • Puteti face orice doriti, dar ar fi fost bine daca v-ati gandit la momentul intrarii in spatiu ca absenta unui contract scris de inchiriere presupune niste riscuri. Acceptand acest lucru, ati acceptat si ca se poate intampla ce sa- intamplat si povestiti acum.

 96. emil says:

  buna ziua,

  am niste intrebari va rog:

  a) Daca am doi chiriasi, sot si sotie, trebuie amandoi trecuti in contract sau doar unul dintre ei?
  b) In caz de litigiu, executorul judecatoresc il executa doar pe cel ce apare in contract sau si pe sot?

  Va multumesc!

  • Puteti semna contractul cu unul dintre soti sa u amandoi. Produce aceleasi efecte. Contractul de inchiriere avand titlu executoriu, executorul se va indepta mai intai asupra sotului care a semnat contractul, dar o poate face asupra amandurora. Depinde insa si de regimul matrimonial al sotilor. Pot avea conventie de separatie de bunuri.

 97. viorel says:

  Revin cu problema de mai sus. Tin sa mentionez ca pentru perioada in care a fost facut contractual de inchiriere am platit toate obligatiile. proprietarul doreste sa platesc chirie pentru perioada in care am locuit acolo fara a exista un act aditional semnat de ambele personae. Poate invoca prelugirea tacita avand in vedere faptul ca ne- am judecat pentru anularea contractului inainte de expirarea acestuia?

 98. sovar andreea says:

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare : De unde pot face rost de un contract de inchiriere a unui apartament valabil?Se poate elibera si de catre administratorul blocului?
  Situatia mea este urmatoarea:Mama(unicul proprietar al apartamentulu) este plecata in strainatate si sansele sa se intoarca in tara curand sunt foarte mici.
  Lucrez pe vas de croaziera si am nevoie de un act valabil pentru a demonstra la locul de munca ca impreuna cu prietenul meu formam un culpu.(ex un contract de inchiriere al unui apartament,o afacere trecuta pe numele amandurora).
  Am incercat calea grea de a lua in inchiriere un apartament dar nu am actele necesare( am fost la finante pitesti unde mi-au spus ca au nevoie de la mine-chirias fiind-copie de pe buletin..iar daca vreau ca si prietenul meu sa fie trecut in contract ca si chirias imi trebuie copie de pe pasaport – el fiind strain- …o problema care nu are rezolvare dat fiind ca el este deja pe vas si pasapoartele ne sunt retinute din motive de securitate in momentul imbarcarii,iar un act pe care el il poate oferii este doar o copie de pe permisul de conducere).Nu stiu daca ati inteles ceva din ce am spus eu aici.

  Initial,am nevoie de o hartie valabila pe care sa fie trecut numele amandurora.De unde as putea face rost,sau ce ma sfatuiesc sa fac..
  Astept raaspunsul dvs,

  O zi frumoasa in continuare.

  • Nu sunt sigur ca am inteles corect ce doriti. Ce va pot spune este ca un contract de inchiriere valid nu poate fi semnat decat de titularii lui sau de catre mandatari cu procura speciala in acest sens. Prietenul dv. ar putea fi trecut in contract ca persoana care utilizeaza (impreuna cu dv.) apartamentul inchiriat. Nu ar putea utiliza contractul pentru o viza temporara in Romania, dar ar putea demonstra ca locuieste impreuna cu dv.

   Mama este proprietara unui apartament in Romaniain care dv. si partenerul dv. doriti sa aveti domiciliu. Mama nu este in Romania, iar dv. si partenerul nu puteti fi s

 99. sovar andreea says:

  Ahhh…acum am vazut cacafonia si greselile de ortografie.Imi cer scuze.

 100. Magda says:

  Buna ziua,

  Am citit ca daca inchiriez un apartament ce este in Bucuresti, trebuie sa il declar la administratia fiscala unde am domiciliul.

  Eu am domiciliul in Neamt, chiar trebuie sa merg pana acolo sa fac asta.
  Nu pot sa inregistrez la administratia fiscala de care apartine proprietatea chiar daca nu am domiciuliul aici?

  Multumesc.

  • Intr-adevar, contractul se inregistreaza in localitatea de domiciliu. Impozitul din cedarea folosintei se colecteaza de autoritatile locale. O solutie ar fi sa va deschideti on cont pe Spatiu Privat Virtual si sa faceti declaratiile online. Tot in contul online va veni si decizia de impunere.

 101. andreea says:

  Buna ziua, cum denunt pe cineva care tine chiriasi ilegal fara contract inchiriere unde pot merge sa fac denuntul? Cum se procedeaza?In fiecare luna ii vin chiriasi noi si tot timpul sunt beti sau fac scandal sau ma inunda as vrea sa stiu ce pot face in privinta asta ? Multumesc!

 102. Vera says:

  Buna ziua.Suntem o fam.formata din 4 pers.Stam cu chirie ,proprietara nu plateste taxa de inchiriere iar din cauza aceasta nu putem depune actele ptr.ajutor de caldura.Mai mult abia am convinso sa ne faca mutatie( nu a vrut de teama sa nu se afle ca are chiriasi).Iarna plateam cu 100 de lei mai putin la chirie tocmai ca nu primeam ajutor de caldura.Acum ne face mutatie cu conditia ,sa platim si iarna la fel ca vara.Nu mi se pare corect.De asemenea noi nu vrem sa facem nimic ilegal.Ce-i de facut?Multumesc

 103. mike says:

  Buna ziua. O intelegere scrisa, facuta de mana intre proprietar si chirias este suficienta pentru a merge si declara inchirierea la anaf sau mai este nevoie si de alte declaratii? De asemenea, intelegerea de fapt nici nu a fost facuta cu proprietarul, ci cu o terta persoana, cine are obligatia de a declara? Multumesc

  • “Intelegerea” facuta cu o alta persoana decat proprietarul sau mandatarul sau este nula, chiar daca este in forma scrisa. Singurul care are obligatia de a declara venitul la AFAF este proprietarul. Este are venit, el trebuie sa plateasca impozit. In principiu, daca mentioneaza elementele minimale ale unui contract de inchiriere, “hartia de mana” semnata de parti poate fi considerata contract si declarat la fisc. Nu trebuie sa fie neaparat redactata pe computer.

 104. Gabudean Sebastian says:

  Daca un contract semnat de Gabudean Sebastian(chirias) si Birta Mirela(proprietar) a fost defapt facut intre chirias si sora proprietarului, ce se poate face pentru a desface contractul ?
  Dansul a semnat in locul sorei lui si in mod sigur nu avea imputernicire. Este fals in acte ? Contractul nu e inregistrat, suntem obligati sa ii platim chiria ? nu vrea se ne dea lucrurile inapoi pentru ca suntem in urma cu 1 luna chirie

  • In teorie, exista si conceptul de mandat verbal, adica un proprietar poate sa dea un astefel de mandat, dar contractele scrise nu pot fi semnate decat cu mandat scris, adica cu o procura data la notar.
   Altefel este ca si cum ati semnat contractul cu mine, care nu stiu cine este proprietarul si nici unde este imobilul. In niciun caz sa nu dati bani (chirie) unei persoane fara mandat. De cele mai multe ori, proprietarul nu va recunoaste mandatul verbal.

 105. Mihai says:

  Buna ziua,
  Am avut un imobil inchiriat pe o perioada de 4 ani.
  Chiria a fost de 1000E, apoi un ultimul an a fost marita la 1200 euro. A fost semnat contract nou. Garantia care a fost achitata de 1000E a ramas la propietar, am platit toate utilitatile la zi , am fost pe 0, dupa 6 luni ma suna si imi spune ca a costat 7700 lei renovarea si ca mai vrea sa ii dau 3300 lei pt renovare, am refuzat si vrea sa ma dea in judecata, este legal ce pretinde acest propietar?Mi-a trimis o foaie scrisa cu pixul: materiale+ manopera “X”. Mentionez ca l-am intrebat daca vrea sa imi inapoieze cei 1000E garantie si sa ii renovez eu , dar a refuzat.
  Astept un raspun si va multumesc anticipat.
  O zi buna, Mihai.

  • In mod normal, ar fi trebuit, la predarea spatiului, sa semnati (lafel ca la inceputul inchirierii) un proces verbal de predare-primire. Acolo ar fi trebuit proprietarul sa mentioneze pretentiile pe care le are in privinta reparatiilor. Dupa sase luni este cam tardiv. Banii (garantia) sunt insa la el. Si dv. puteti sa-l actionati in justitie pentru restituirea garantiei.

 106. nicolae says:

  Buna seara ! Am o intrebare, daca nu am semnat un contract de inchiriere cu proprietarul si am fost dat afara fara ami returna garantia. Am dreptul sa denunt la administratia fiscala pentru acest lucru? Daca da, de ce amenda este pasibil proprietarul. Am uitat sa mentionez ca propruetarul a refuzat categoric sa semnam un contract. Multumesc anticipat !

  • Situatia dv. se repeta cu o frecventa nedorit de mare. Daca proprietarul nu a vrut sa semneze contract de inchiriere, nu v-a dat de gandit? Ca nu dorea sa declare venitul, era o alta treeaba, dar ca nu a vrut sa semneze contractul, trebuia sa puna in garda.
   De reclamat puteti sa reclamati oricand pe oricine. Problema este daca puteti sa si dovediti ce sustineti.

 107. Baciu Gheorghi says:

  Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt implicat intrun proces de daune auto iar reclamantul a depus un contract de inchiriere a unei masini incheiat intre doua persoane fizice datat dupa perioada pe care acesta sustine ca a folosit masina. Pentru conformitate este semnat de avocatul care il reprezinta in instanta si nu este inregistrat la fisc. Doresc sa stiu daca acest contract este valabil si daca exista vreo posibilitate de atac. Va multumesc!

 108. Dana says:

  Bună ziua .am și eu o întrebare? Am închiriat o garsonieră în urma cu 2 zile,contractul s a făcut cu dată de 1.11.2015 pana pe 1.12.2015.am dat la proprietar 200 euro pentru luna noiembri e și 200 euro garanție ,iar 100 euro la agentie. Eu nu vreau să mai mă mut acolo pentru ca nu prea sunt condiții,cum pot să – mi recuperez banii dacă nu am stat nici o zi?va multumesc

  • Contractul de inchiriere nu este o joaca. Tocmai aceasta este una dintre functiile sale principale, sa oblige partile sa-si respecte angajamentele, chiar daca nu le mai convine. Tare mi-ar placea sa nu mai primesc astfel de intrebari.

 109. florin says:

  Buna ziua,
  Am stat 4 ani in chirie fara a avea nici un contract scris cu proprietarul, doar verbal . Au ramas cateva restante de platit ,mai exact intretinerea in jur de 500 lei si acum proprietarul doreste sa se duca la politie. Exista probabilitatea sa ma trezesc in instanta , sau pot eu sa-l reclam ca a facut evaziune fiscala timp de 4 ani. Am cateva luni de cand ma terorizeaza cu telefoanele ! Va multumesc !

  • Proprietarul poate sa faca ce vrea, dar poate sa dovedeasca ca ii datorati bani? Asta este intrabarea pe care ar trebui sa si-o puna. Bineinteles ca si dv. puteti sa-l reclamati pentru evaziune fiscala, dar ca gestul dv. (dupa patru ani) nu ar mai avea semnificatia cetateneasca pozitiva, ci ar parea doar o razbunare, si nimeni nu s-ar insela.

 110. Catalin says:

  Buna ziua , va rog foarte frumos sa ma ajutati cu cateva raspunsuri si anume , detin impreuna cu sotia ( proprietate pers fizica ) un spatiu comercial pe care l am impartit in 2 spatii separate pentru a le inchiria ! Proprietatea nu se afla pe raza orasului cu domiciliu . Vreau sa stiu unde se poate face contractul ? La ce sectie financiara trebuie sa ne adresam sa inregistram contractul ? Daca poate merge doar unul din noi ( eu sau sotia ) ? Trebuie facuta separarea de spatii de catre un cadastrist ? Multumiri anticipate .

  • Contractul se poate face (redacta si semna) oriunde doriti dv.
   Venitul se declara la Directia fiscala din localitatea de domiciliu.
   Inregistrarea contractului poate fi facuts si de doar unul dintre sotii coproprietari (cel putin la Ploiesti).
   Nu este necesara divizarea cadastrala a spatiului pentru a-l putea inchiria la doi chiriasi distincti dar, in fiecare dintre contractele de inchiriere trebuie sa existe o anexa in care sa se regaseasca schita spatiului inchiriat fiecaruia.

 111. alexandra patroi says:

  Buna seara,
  In casa în care locuim, stăm doua familii,s a facut partaj,iar curtea a rămas de folosință comuna.celalat proprietar a băgat acum 3 zile chiriași,care stau într o camera mica,gen bucătărie de vara.chiriasii fac multă mizerie în fata camerei lor și am încercat pe cale amiabila sa I conving sa păstrăm curtea curata,având în vedere ca eu trec prin fata camerei lor pt a merge în curtea din spate.
  Ce este de făcut dacă nu mă pot înțelege cu ei?unde pot reclama ?menționez ca acești chiriași nu au mutație și nici vre un contract încheiat cu celălalt proprietar.
  Mulțumesc anticipat

  • Nu cred ca sunt prea multe de facut cu duhul blandetii. Cauza comportamentului chiriasilor sta in educatie lor, care nu poate fi corectata sau imbunatatilta in cateva zile sau prin amenzi. Poate ar trebui sa discutati cu proprietarul despre legalitatea locatarilor sai…

 112. marcu dana says:

  buna ziua.va rog sa ma ajutati cu o problema.locuiesc intr o casa nationalizata,unde titular de contract este primaria si tatal meu.precizez ca,tatal meu a decedat in urma cu doi ani.intrebarea este cum pot sa preiau contractul pe mine precizand ca, la adresa respectiva sunt restante la chirie si deasemenea penalitati.asi putea sa o preiau cu datoriile la chirie fara penalitati?va multumesc

  • Preluarea despre care vorbiti, daca este posibila si legala, nu poate fi facuta decat “la pachet”, cu bune si cu rele. Deci, ori preluati tot, ori nu primiti nimic. Intr-un fel este ca la o succesiune.

 113. liliana says:

  Buna ziua ,domnule Sorin Tilimpea noi proprietarii unui bloc ,compus din doua scari am inchiriat prin asociatia de proprietari un spatiu care il avem la parterul blocului nostru ,s-a facut un contract de inchiriere intre Asociatia de prprietari si chirias,chiriasul fiind chiar o doamna care locuieste la noi in bloc ,administratora a incasat lunar banii pe chirie a taiat chitanta chiriasului dar nu a pus nicaieri acesti bani …intr-un cont in banca de exemplu ,a facut ce a vrut dansa cu ei .I-am spus de multe ori sa deschida un cont in banca si nu a dorit sa o faca a mers asa 7 ani ………nu are banii i-a papat abia acum a deschis un cont in banca pentru a depune ce s-a strans intre timp . Ce trebuia sa faca aceasta administratora ? Ce trebuie sa facem noi ?? Stim ca aesti bani trebuia sa-i foloseasca numai la modernizari si reparatii in bloc dar nu a faut asa ceva deci ……….dumneavoastra ce spuneti Va rog mult sa-mi raspundeti pe mail l.dryms@yahoo.com

  • Daca administratora ar fi depus banii intr-un cont bancar, lucrurile nu s-ar fi schimbat cu nimic. I-ar fi luat si de acolo. Frauda nu poate fi combatuta decat legal. Ma intrebati ce ar trebuit sa faca adminsitatora. Simplu, sa nu fure! Singurele masuri de preventie ar fi fost selectarea mai ingrijita a persoanei, depunerea unei garantii suficiente si controlul periodic, nu dupa 7 ani.

 114. Eduard says:

  Buna ziua! Am si eu niste intrabari:
  1.)Daca proprietarul este persoana fizica, ce dovada a platii poate cere chiriasul pentru chiria lunara? Daca nu exista o astfel de “chitanta” in posesia chiriasului, se poate ajunge in situatia ca proprietarul sa ceara retroactiv chiriile ptr. lunile precedente?
  2.)Daca exista contract inregistrat la Fisc, dar in care proprietarul a declarat din motive bine stiute 50 de lei chirie lunara in loc de 450 de lei (cat primeste real), aceasta situatie poate crea chiriasului posibilitatea de a plati de la un moment dat numai la nivelul valorii declarate (adica 50 lei)?
  Va multumesc!

  • 1. Plata chiriei lunare trebuie dovedita cu chitanta eliberata de cel care o primeste (si are dreptul sa o primeasca). Daca nu puteti dovedi ca ati platit, ce credeti, poate proprietarul sa spuna ca nu a primit nimic? Eu zic ca da.
   2. Contractul de inchiriere este “legea partilor”. Ce scrie in el, se resptecta. Restul sunt vorbe.

 115. Elena says:

  Buna seara!

  Am o intrebare. Din moment ce platesc chiria si sunt cu toate cheltuielile la zi, nu am creat probleme, pot fi data afara din apartament de catre proprietar doar pentru simplul fapt ca vrea sa aduca pe altcineva?
  Mentionez ca nu am incheiat contrat de chiriere cu proprietarul.

 116. sambou larisa says:

  Buna seara!
  Daca o sa stam in apartamentul unui prieten fara sa platim chirie, putem sa inregistram contractul de inchiriere la ANAF? Avem nevoie de contractul de inchiriere al apartamentului pentru actele sotului care nu este de nationalitate romana,dar vrem sa respectam legea si sa inregistram toate actele. Va multumesc frumos!

  • Daca nu platiti chirie, nu este nevoie de intregirarea contractului de comodat (asa se cheama inchirierea cu titlu gratuit). Puteti, eventual, sa-i dati data certa la notar, ca sa nu existe suspiciunea ca l-ati fi putut semna cu efect retroactiv.

 117. Gabriel says:

  Buna ziua ! Proprietarul unei case de vacanta poate inchiria prin contract la notar casa de vacanta unor persoane pe o durata cuprinsa intre 2-7 zile ? Cate persoane pot sta in casa de vacanta ?

  • Inchirierea (sistematica) de scurta durata are alt regim economic si de impozitare. Trebuie obtinuta licenta de turism. Fiscul nu este interesat de numarul de persoane care inchiriaza. Poate fi proprietarul.

 118. Lucian says:

  Bună seara,
  Locuiesc cu sotia în apartamentul soacrei,este proprietară.
  Fostul soț al actualei mele sotii,după divorț,a cerut partaj.
  A făcut îmbunătățiri la apartament și prin soluția partajajului,soacră mea e obligată să.i restituie 12ooo lei,pt ca să mărit valoarea apart.ei.
  Deși,toate aceste îmbunătățiri le.a făcut pt el,și cei 2 copii minori,atunci !
  Ca o mamă,și crezând ca la bătrânețe vor avea grijă de ea și apart le rămâne lor,nu a cerut chirie,cheltuielile de întreținere fiind împărțite.
  Poate soacră mea,să ceară să se scadă o sumă retroactivă a chiriei pt anii care a locuit el acolo și să se scadă din sumă pe care o cere el?
  Va mulțumesc !

 119. medeea says:

  am o garsoniera data in chirie, dar nu platesc impozit, nu este inregistrata la fisc. Daca chiriasul imi pune banii de chirie in cont bancar exista riscul ca fiscul sa afle ca am o garsonira inchiriata ? Multumesc !

 120. Dinescu Bogdan Valentin says:

  Buna dimineata. Va deranjez cu o intrebare. sunt chiriasi intr-o casa de aproximativ 4 garsoniere si circa 6-7 apartamente facuta special pt chirie. Cu propietarul nu am facut nici un fel de contract pt ca a zis el ca il ajunge foarte mult sa plateasca la stat, stiu cu siguranta ca nici macar unul dintre chiriasi din toata casa nu are contract de inchiriere. Acum va intreb eu: Ce se poate intampla cu acest om daca nu are contract cu absolut nici-o persoana ? Poate sa declare pur si simplu ca are chiriasi si sa plateasca la stat lunar o anumita suma de bani fara a avea contract cu nici-o persoana din casa ? Multumesc.

  • Daca imobilul are mai mult de cinci unitati locative, pentru inchiriere, proprietarul ar trebui sa faca o declaratie fiscala speciala care l-ar incadra intr-o situatie somilara cu un PFA si cu obligatii fiscale asememanatoare, adica mari. Pentru inchirieri calculul “impozitului pentru norma de venit” este posibila numai pentru inchirierile turistice sezoniere (cum ar fi apartamentele de pe litoral). Pentru un imobil ca cel in care locuiti dv, nu. Dar este o vorba romaneasca, “ulciorul nu merge de multe ori la apa”. O data si o data tot se va gasi cineva sa “vorbeasca”. Ce as vrea sa adaug este ca daca intr-un magazin cumparatorul are obligatia sa ceara bon fiscal si sa-l pastreze pana iese din magazin, intr-un fel asemenator si un chirias este dator sa ceara contract de inchiriere. Este obligatia proprietarului sa-l declare, dar macar sa existe documentul care se reflecte adevarul.

 121. Dana says:

  Am un baiat student, care a locuit in octombrie,noiembrie si decembrie 2015 intr-o vila cu 15 studenti, acolo locuind si proprietarii . Nici pomeneala de contract. In ianuarie a.c. a stat 4 zile, dupa care si-a gasit in alta parte mai convenabil la pret. Pentru 4 zile i-a perceput 150 lei(pentru luna intreaga 450), tocmai pt a se razbuna ca nu mai doreste sa locuiasca acolo. Am citit raspunsurile la comentariile dvs.si stiu ca o sa-mi spyneti ca nu este civic sa il reclam…dar este civic ca eu sa detin un PFA, muncind cinstit,platind darile la fisc acum cu noile reglementari trebuie sa ma reorientez si sa il inchid pt ca taxele mi se par foarte mari? Pe cei care fac astfel de lucruri de ce ANAF-ul nu ii depisteaza si nu ii controleaza? Practic ei nu se “omoara” cu munca, “bine-merci” stau acasa si primesc niste bani neimpozitati, nestiuti de cine trebuie.

  • Eu nu spun daca este sau nu civic sa-l reclamati pe proprietar. Spun ca izvorul “raului” nu sta doar la proprietar. Nu trebuia sa acceptati sa intrati in spatiu fara un contract de inchiriere in care, de regula, sunt si clauze care prevad penalizari pentru incetarea inainte de termen a contractului de inchiriere. Lasand la o parte nivelul impozitelor si taxelor, singura cale spre o societate civilizata este ca toata lumea sa-si plateasca taxele. Legea trebuie aparata nu numai de organele statului, ci si de fiecare dintre noi, aplicand-o.

 122. Iuliana says:

  Buna seara,
  Reprezint o firma si vreau sa inchiriez un spatiu pentru functionare.
  Am gasit spatiu, dar problema este urmatoarea: spatiul este intro vila de 2 etaje iar eu as ocupa parterul. Proprietarul are firma si se va face un contract de la firma la firma fara sa se inregistreze la Administratia Fiscala de sector, e ok asa?
  Ce trebuie sa urmaresc in acte ca sa nu ma trezesc cu ceva probleme dupa ce semnez contractul?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  Iuliana

  • Da, este OK. Declaratiile de venit se fac in contabilitatea firmei care locatoare.
   Trebuie sa verificati in contractul primar de inchiriere dintre proprietarul persoana fizica si firma lui (chiriasul) ca exista clar stipulat dreptul la subinchiriere si durata inchirierii sa fie mai mare decat cel de subinchiriere.
   Contractul de inchiriere in care locatorul este persoana fizica trebuie declarat la fisc, daca cedarea folosintei se face cu titlu oneros (cu chirie).

 123. Razvan says:

  De ceva timp,(nu stiu prin ce mijloace),casa de langa imobilul meu a fost cumparata de un tigan…el locuieste intr-o casa nationalizata iar in acest imobil pe care l-a dobandit a adus sa locuiasca 4 familii de tigani…nu va pot descrie ce dezastru este in acea casa care nu are nici apa si nici canalizare.Din cate am inteles aceste familii nu platesc chirie.Unde as putea sa fac o reclamatie impotriva acestor “chiriasi”galagiosi si care isi fac nevoile in spatele casei?Ce ma sfatuiti?Va multumesc!

  • Imi pare foarte rau pentru ce vi se intampla, dar chiar nu stiu ce sa va spun. Pentru tulburarea linistii publice, ati putea sesiza Politia. Ma indoiesc insa de eficienta interventiei.

 124. Florin B says:

  Buna seara,

  Situatia mea e dupa cum urmeaza. Locuiesc de aproximativ un an intr-un apartament. Nu am incheiat contract. Colegul de apartament cu care stateam pana in urma cu cateva luni a plecat, dupa o cearta avuta cu acesta, iar acum ma ameninta ca ma va reclama pentru suprainchiriere – nu cunosc termenul sau ce presupune.
  Va rog sa imi spuneti: 1. ce inseamna suprainchiriere? mentionez ca in locul lui a venit o fata de care proprietarul stie; fata plateste exact cat platea si colegul.
  2. ce risc eu, ca si chirias, daca urmeaza sa fiu reclamat ca nu am contract incheiat cu proprietarul?

  • Informati dv. este lacunara. Plec de la premisa ca chiria nu va este decontata de la serviciu. Daca am dreptate, nu aveti de dat socoteala decat proprietarului. El insa trebuie sa tine seama si de fisc. Neavand contract de inchirere, situatia este fluida, se poate intampla oricad orice.
   “Prietenul” dv. trebuie sa va explice ce inseamna suprinchiriere. Termenul nu are un inteles special. Uneori termenul este folosit incorect in relatie cu notiunea de subinchiriere.

 125. Gloria says:

  buna ziua .avem nevoie de ajutorul dmnvoastra…am trait la gazda un an fara contract..la inceput mi sa cerut sa achit petru prima luna plus avans…acum cind eu am plecat ei imi creaza o mie de probleme numai ca sa numi deie avansul inapoi..ce pot face?

 126. pruteanu neculai says:

  Buna seara.Am si eu nevoie de ajutorul d-voastra.Am subinchiriat un teren de la Navrom Galati pe care am construit un magazin demontabil pe mal IC Bratianu,Tulcea.Contractul se reinnoieste in fiecare an.Astazi a venit un reprezentant al Navromului si mi-a spus ca vor sa rezilieze contractul in aceasta luna pe motiv ca vor sa renoveze cladirea de care este lipit magazinul.contractul expira normal in luna iulie.la art. 4 din contract respectiv Incetarea/rezilierea contractului scrie:Prezentul contract inceteaza la expirarea perioadei pentru care a fost inchiat.Conractul poate fi reziliat fara interventia instantelor judecatoresti,dupa o notificare prealabila,transmisa partenerului contractual cu 5 zile anterior rezilierii,in urmatoarele cazuri: neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor contractual asumate;una din parti cesioneaza drepturile si obligatiile sale prevazute de prezentul contract fara acordul celeilalte parti;in cazul insolventei,dizolvarii si lichidarii unuia dintre partenerii contractuali.Partea care invoca o cauza incetare a prevederilor prezentului contract va notifica partenerul contractual cu 5 zile inainte de data de la care rezilierea urmeaza sa-si produca efectele.Rezilierea va opera de plin drept,fara investirea instantelor de judecata.Enumerarea cazurilor in care unul dintre partenerii contractuali este indreptatit sa solicite rezilierea contractului este exemplificativa,nu limitativa,putand fi invocate si alte situatii de fapt care sa determine incetarea contractului.Rezilierea contractului nu va avea nici un efect asupra obligatiilor scadente ale partilor contractante.intrebarea mea este:ce pot sa fac in aceasta situatie?

  • Ati citat din contractul de inchiriere fara sa folositi ghilimele. Asa cu nu stiu unde s-a terminta citatul. Exprimarea este destul de ambigua. La prima vedere, s-ar parea ca o notificare de cinci zile ar putea determina incetarea contractului. Adesea se folosesc in mod inadecvat termenii de reziliere si incetare a contractului. Rezilierea presupune culpa/vina uneia dintre parti, care nu si-a respectat obligatiile, in timp ce o cerere de incetare unilaterala a contractulului nu presupune neaparat existenta unei vini a celeilalte parti. Trebuie facuta o analiza atenta formularilor din contract.

 127. Eliza Plesa says:

  Buna ziua. Intrebare: Cum pot obliga o firma care are sediul social intro locatie proprietatea mea, sa-si mute sediul? Firma a fost infiintata in anul 1995 si la infiintare eram actionar si administrator. Ulterior am cedat actiunile, iar noul actionar nu a mutat sediul asa cum ne intelesesem, e drept, fara sa precizam asta in acte. La infiintare, sediul s-a stabilit in locatia respectiva, in baza contractului de vanzare cumparare, fara contract de comodat, ca asa erau procedurile atunci. Multumesc. Eliza Plesa.

  • Asa era in 1995! Acum, folosinta trebuie doivedinta cu un contract de inchirere sau de comodat. Atinci erati administrator si, in acelasi timp, proprietarul casei. Cu siguranta, o cale este instanta de judecata, dar as incerca o notificare la Oficiul Registrului Comertului (sau o audinenta). Poate promiti o sugestie care sa evide instanta.
   Atentie! Existenta sediului firmei la dv. in casa, are implicatii fiscale. Impozitul este mai mare.

 128. Ioana Cocarlea says:

  Buna seara.
  Va implor,poate doriti sa ma ajutati cu un sfat.
  Mostenesc doua imobile de la tatal meu,o casa mica doar cu doua camere,fara alte facilitati trebuie sa specific,in care nu s-a locuit niciodata,o consideram o casuta de vacanta la care mai veneam din cand in cand doar vara cateva zile,si un apartament in Bucuresti,cu 3 camere.
  Am scris mai devreme ca mostenesc doua imobile,insa ambele imobile nu au succesiunea facuta si mai sunt cateva probleme minore,asadar ambele imobile au ramas pe numele tatalui meu decedat de 6 ani.
  Nelamuririle mele sunt ;
  As putea inchiria aceste doua imobile in lipsa unor acte de proprietate?
  Iar daca le inchiriez totusi chiar fara a avea acte de proprietate,si fara a face contract de inchiriere vreunui potential chirias,risc cumva vreo amenda de la Fisc,in cazul in care sunt depistata ?
  Va multumesc aniticipat!

  • Nu puteti inchiria inainte de a dezbate succesiunea dupa tatal dv. Trebuie parcursa procedura notariala. Numai asa se poate determina numarul celor in drept sa mosteneasca (si, deci, sa inchirieze) imobilul. Inchirerea se poate face numai cu acordul TUTUROR coproprietarilor.
   Orice venit este impozitat. Concluzia este evidenta!

 129. Iuliana says:

  Buna ziua, vin si eu cu o intrebare in urma celor citite mai sus.
  Pe data de 11 ianuarie am vazut un anunt al unui apartament si am trimis nr. meu de telefon mentionand ca m-ar fi interesat. Dupa doua zile sunt contactata de un agent imobiliar spunandu-mi ca a vazut cererea mea si ca acel apartament nu mai este disponibil dar in acelasi bloc are alt apartament dar la un etaj superior. Astfel, in aceeasi zi ne-am intalnit sa il vedem. La intrare, apartamentul fiind la prima inchiriere era gol avand in bucatarie un frigider nedesfacut inca si cateva corpuri de bucatarie nemontate. In dormitor erau doua noptiere noi si o parte dintr-un sifonier nemontat. La intrebarea mea daca va fi mobilat, el a spus ca da, aceasta este parte din mobila la care restul trebuie adus cat de curand. Am insistat la prezentarea verbala cu ce va contine apartamentul intrucat noi nu avem mobila. A spus: dormitor complet! – Nou, a intrebat sotul? – Da, totul nou! a raspuns agentul. Bucataria va avea electrocasnice cu o masa si 4 scaune si chiuveta. Livingul va avea o canapea cum o doriti in forma de L sau normala extensibila. Am preferat-o in L. Mobila in living normala minimala, perdele peste tot si un televizor. La care sotul spune ca avem dar ar fi bine sa luati unul mic pt dormitor. La care el adauga ….si ceva de pus pe jos. Pe hol un cuier cu dulap la care am adaugat eu….e posibil si un pantofoar? Ok, a spus el. La baie, va aduce masina de spalat si cateva corpuri de mobilier. Zis si facut. Noua ne place apartamentul iar pe data de 4 februarie vreau sa ma mut definitiv adaug, pana atunci terminati totul, nu? – Bineinteles, a raspuns. Deci: o luna avans + o luna garantie si comisionul agentiei. Stabilit sa ne vedem sa ii dam avansul pentru a fi siguri ca apartamentul este oprit iar astfel il sun si il rog sa imi trimita sa vad contractul. Dupa…asteptari imi trimite cel mai prost contract facut pe care sotul il modifica putin si i-l retrimite. El il aduce la intalnirea din apartament, semnam contractul, ii dau un avans de 300 euro, spunandu-i ca 50 i-i dau pe 4 conform cu contractul impreuna cu chiria si plata agentiei. Ba chiar a vrut sa imi lase cheia. Am refuzat-o. La intalnirea cu el a venit si o prietena de-a mea. Intre timp aflu ca el este de fapt mandat al proprietarului la care eu ii cer procura pe care mi-o trimite cu greu pe email. Totul ok dar eu nu eram multumita de calmul si nepasarea lui si mai ales de faptul ca pe cobtract era scris numele proprietarului si al nostru si nicidecum al lui ca si mandatar. A doua zi il rog sa accepte sa modificam contractul si sa adaugam si datele lui, ba chiar accepta. Timpul trece iar intre timp vechiul proprietar unde locuiam si caruia i-am spus ca voi pleca incepe sa imi trimita alte persoane sa vada apartamentul iar asta ma determina sa sun la agent si sa il rog sa grabeasca putin mobilarea apartamentului deoarece intre timp au reaparut gandacii in vechiul apartament iar sotul avand fobie de gandaci doreste sa se mute mai repede si sa doarma acolo si sa incerce sa puna macar dormitorul Usor, usor a inceput sa fie ocupat si sa nu mai raspunda la telefon dar…poate era cu adevarat ocupat!! Pe 29 ianuarie anunta ca vrea sa aduca un pat matrimonial si sa vina si sotul. Cand ajunge sotul….observa ca dormitorul era vechi dar salteaua noua, a crezut ca ii face un favor momentan ca mai apoi il va completa pe cel gasit existent asa ca nu stie ce sa faca si accepta acel pat. A doua zi, eu il intreb, ati mai rezolvat cu restul mobilelor? Daca doriti va ajutam. El imi raspunde ca e foarte ocupat si ca a preluat o noua firma si nu are timp dar sa ma duc la un magazin recomandat de el si sa aleg c-am ce mi-ar trebui ca apoi va trece el si va face plata. Zis si facut…merg, las scris ce am ales si plec. Apoi ma trimite sa vad canapeaua…zis si facut. Intre timp ii spun ca sotul a lasat o copie cu contractul modificat si semnat la agentie si il rog sa il semneze si el. El accepta dar de cate ori ne vedem nu il are semnat. A doua zi….adica pe data de 2 februarie cand firma de mutari care ma ajuta era inca la mine, ma suna agentul sa ii trimit baietii de la firma sa ii ajute pe cei care au adus canapeaua sa urce sus canapeaua ca el a platit transportul pana la scara si ca nu intra in lift…asta inseamna 8 etaje de carat. Vrand nevrand rog baietii si le spun ca ii platesc separat pentru ajutor. In plus a mai ajutat un baiat care….l-am platit tot noi…(60 ron toti trei baietii). Apoi a ramas cheia la noi ca sa continuam transportul nostru deoarece a doua zi trebuia sa ne mutam…..
  Oficial, am intrat pe data de 03 unde de altfel am si ramas. Pe data de 4 februarie, sotul scoate la imprimanta contractul in care era scris…,,eu mandatar…in numele si pentru…..conform imputernicirii cu data etc…,,..in rest ramane la fel iar cand el vine il semneaza si ii dau 50 euro ca sa completez cei 300 pentru a fi complet avansul. Apoi sotul ii spune ca maine va dau restul deoarece a venit destul de tarziu si nu aveam in casa acea suma. Bineinteles il intreb cum facem pentru restul mobilerului..cand il aduceti? Pai…am facut comanda. Intre timp…centrala nu functioneaza, sun dar nu raspunde. Apoi ii scriu un mesaj in care ii spun ca in casa este rece si discomfortul e apasator si vreau o data cand se vor aduce restul mobilelor. El imi spune ca nu este proprietar si imi trimite nr. de tel al proprietarului. Sun…dar proprietarul imi spune ca nu se ocupa el ci domnul x. Ii spun ok, atunci sun la o echipa si imi fac factura, astfel el acceptand iar eu rezolv cu caldura. Ii intreb de restul mobilierului iar el spune ca va intra in contact cu agentul si ii va spune. Pe data de 10..ajung masina de spalat, cuptorul si plita, ambalate. Ma roaga sa ii platesc eu pe cei de la cargus!!!! In fine, il intreb prin sms cand vor fi montate iar el scrie sec: maine. Pe data de 11 suna la sot sa se intalneasca sa ii dea banii pe chirie si banii lui, la care sotul ii spune, banii dvs trebuie sa ii discutam. El incepe sa tipe ca nu avem ce discuta si ca el vine in apartament si ca daca nu ii dam banii ne da avansul inapoi si sa plecam. La putin timp ma trezesc cu el la usa sub pretextul ca vrea sa masoare blatul pentru chiuveta si intra in casa. A intrat spunand ca nu se intelege cu sotul si ca el isi vrea banii pentru munca lui. Atunci i-am spus: ok, dar eu de pe data de 4 februarie si pana astazi 11, nu am avut unde sa imi fac mancare si nu am avut cum sa imi spal hainele, putinile vase le spal prin baie, nu dorm pe un pat, am hainele inca in cutii si am un deranj incredibil, acest fapt cui sa i-l input?
  El raspunde ca daca ii dau banii, maine am totul, altfel el nu mai aduce nimic. Intre timp sotul ma suna sa nu ii dau drumul la usa dar eu deja ii deschisesem. Apoi el vb cu sotul si ii spune ca daca nu vine urgent de unde este ma da afara din casa. Atunci sotul aduce o cunostinta ca martor si impreuna ajung in apartament. Dupa jigniri diverse agentul spune ca pentru el, apartamentul e mobilat si ca se duce la gunoi si aduce o masa si mi-o tranteste in bucatarie si a terminat si ca el vrea banii lui, iar deranjul nostru sa il plateasca proprietarul…care ii este ,,prieten,,. Apoi incepe sa faca fotografii spunand ca ap. este mobilat. in casa fiind prezente si cateva obiecte de-ale noastre gen: masuta, veioza, televizor, etc. Refuza categoric mobilarea ba chiar vrea sa imi dea avansul inapou si sa plec. Refuza sa mai cumpere orice spunand ca el nu a promis asa ceva. Eu ii spun ca nu este vina proprietarului ca el de pe data de 18 ian si pana astazi nu a mobilat apartamentul si ca cel care nu si-a facut meseria este el. Eventual iti pot plati 100 euro pt tot. Nu este de acord dar in schimb il determin apoi sa accepte sa incasesze chiria de 350 euro in numele proprietarului facandu-l sa scrie pe contract cu mana lui ca a incasat acea suma pentru luna in curs.
  La plecarea lui, sun la proprietar si imi cer scuze dar am avut o mica neintelegere cu agentul sau mandat si ca nu am nimic cu el ci doar cu comisionul agentului care nu mai vrea sa mobileze restul apartamentului. Proprietarul imi spune ca va vb cu el iarasi si apoi ma suna. A doua zi spre seara se intalnesc in fata blocului spunand ca mai bine plecam de buna voie pentru ca el va vinde apartamentul si va trebui sa plecam si ca proprietarul nu imi va mai raspunde la telefon intrucat el are imputernicire deplina. Sotul vede ca nu are cu cine se intelege, pleaca. Mentionez ca totusi noi nu am mai apucat sa semnam nici un contract cu agentia deoarece el nu a adus nici un contract el doar cerea banii in numele agentiei.
  Astazi 13 februarie, am schimbat yala de teama ca aceasta persoana care isi schimba ideile ma poate scoate afara sau ma pot trezi eu afara din casa. In plus, nu a inscris contractul la ANAF ba chiar m-arugat sa nu o facem.
  Intrebarea mea este: un apartament achizitionat probabil in 2015 si caruia i s-a facut imputernicire pentru a inchiria, plati taxe si incasa, poate fi vandut daca a fost inchiriat pentru 2 ani? Adica, noi ca si familie cu un copil pot fi scoasa din apartament? In contract este specificat ca orice actiune trebuie anuntata scris si semnata de ambele parti cu 30 zile inainte si ca va trebui sa imi inapoieze chiria in curs si avansul. Chiar si asa…stau cu stres deoarece nu mi se pare stabila aceasta persoana fiind prieten si cu proprietarul. Se poate decide unul peste noapte sa il vanda chiar daca de abia l-a cumparat?
  Adaug ca am si doi catei despre care i-am spus initial iar el a spus ca nu este nici o problema. In contract nu este specificat nici prezenta si nici absenta lor in schimb cateii cand l-au vazut agitat s-au agitat si ei si au facut pipi iar el a spus ca cateii au facut pipi ca si o amenintare….:)
  Sunt foarte stresata si un sfat pe care vad ca il oferiti cu dedicatie tuturor celor….debusolati ca mine, mi-ar fi de un real ajutor.
  Uitasem…..in contract printr-o eroare, suma incasat initial 300 euro, in loc sa fie scrisa drept garantie, este scrisa avans, poate fi o problema?
  Multumesc anticipat si astept su sufletul la gura sfatul dvs.
  Cu multa stima

  • Ati relatat cu fosrte multe detalii situatia in care va aflati, dar nu ati formulat intrebari clare. Este evident ca aveti de a face cu o peroana cu care ar fi fost mai bine sa nu va fi intalnit. Eu o sa va spun doar ca:
   1) Cel mai probabil, procura prevede numai dreptul de a senma in numele proprietarului si, eventual, de a incasa chiria. Nu prevedea in niciun fel obligatia proprietarului de a mobila apartamentul. Toate obligatiile locatorului sunt ale propietarului, nu ale mandatarului. Incercati sa discutati numai cu proprietarul, nu cu agentul-mandatar.
   2) Contractul de inchiriere inregistrat la ANAF are titlu executoriu. Notificati-l pe mandatar (eventual, si pe proprietar) sa inregistreze constractul si sa va dea un exemplar al contractului inregistrat.
   3) Vanzarea apartamentului nu exonereaza pe noul proprietar de a respecta contractul de inchiriere deja existent. El trebuie sa-l respecte intocmai, ca si precedentul propietar. Trebuie sa faceti in asa fel incat vanzarea sa se faca cu informarea potentialului cumparator referitoare la existenta unui contract de inchiriere.
   4) In absenta unui contract de intermedire cu agentia, nu prea aveti ce le cere. Relatia dv. a fost cu mandatarul.
   5) Dupca cum ati zugrait dv. situatia, eu as lua decizia de a pleca in cel mai suct timp. O lucrarea atat de prost demarata, s-ar putea termina si mai prost. Vorba lui Murphy. Plecand, ati puteas minimiza pierderile. Ati putea, dupa aceea, sa mai recuperati din paguba.

 130. Mircea says:

  Interesante informatiile, ma gandesc serios sa imi cumpar si eu un blog. Sper sa reusesc sa scriu la fel de placut ca tine.

 131. Andrei says:

  Salut,

  Acuma o saptamana am fost si am predat cheile proprietarului si totul a fost ok ( ultimele cheltuieli pentru casa au fost platite din asa zisul avans .cablu/lumina/intretinere ). Dupa cateva zile primesc telefoane de la acesta cu plangeri ( ca mai am de platit la intretinere , ca in baie are diferite probleme si tot felul de prostii de genul acesta ).
  A fost semnat un contract de inchiriere pe o perioada de un an de zile ( 16.04.2014 – 17.04.2015 – nu stiu daca a fost inregistrat undeva acest contract ) iar predarea cheilor a fost facuta la inceputul anului 2016.
  Ar trebuii sa ii mai raspund la telefon ?? ar putea sa imi faca ceva acest idivid ?

  BR,
  Andrei

  • Constat ca ati predat cheile apartamentului mult dupa expirarea termenului contractului de inchiriere. Intr-o astefel de situatie, daca nu este stipulat altfel in contract, se plica tacita relocatiune, adica prelungirea contractului in aceiasi termeni. Plecarea dv. echivaleaza cu incetarea inainte de termen a contractului. Asa-zisul “avans” este de fapt garantia platita la semnarea contractului. Garantia se returneaza locatarului dupa achitarea tuturor datoriilor (utilitatilor) si daca imobilul este in buna stare. Dv. nu ati facut asa. Teoretic, proprietarul va poate cere sa platiti tot si numai apoi sa va restituie garantia (daca este cazul, data fiind incetarea inainte de termen).

   • Andrei says:

    La ultima noastra intalnire cu proprietarul ( la predarea apartamentului ) din garantie au fost platite toate facturile care erau
    restante ( practic am incheiat acest contract ) iar restul de bani ne-au fost inmanati noua. Acuma el zice ca a gasit anumite lucruri
    stricate ( WC, cada, chiuveta etc. care din ce am inteles de la dansul au fost schimbate deja de el ) si imi cere sa platesc toate aceste
    lucruri care se ridica la vreo 400-500 RON . Aceste “chestii stricate”au fost asa din momentul mutarii mele si stia de aceste lucruri dar
    s-a facut ca “ploua” !! De ce nu a zis atunci nimic ??
    Eu daca am incheiat acest contract care expirase de aproximativ 8-9 luni trebuie sa aduc bani de acasa ca sa ii platesc aceste stricaciuni inventate de el ??
    Legat trebuie sa fac acest lucru ??

 132. Oli says:

  Buna seara!
  Am nevoie de un sfat de la dvs.
  Situatia sta in felul urmator:
  Am inchiriat un apartament pentru o perioada de 6 luni dar din cauza unor probleme am hotarat sa il parasim dupa 2 luni. Dupa acest interval de timp, am anuntat proprietara ca nu mai pot ramane la ea in locuinta moment in care a mers la fata locului ca sa “constate” pagubele care sunt minore (urme pe pereti, parchet zgariat etc.) Aceasta a pretins suma de 7500 de lei pentru reparatii, suma care mi se pare asurzitoate.
  Intrebarea mea este: Daca se va executa operatiunea de reparare a celor deteriorate (lacuirea ci nu schimbarea de parchet propusa cat si varuirea peretilor si repararea unui pat) este imputernicita sa ceara acea suma de bani. Si daca nu, starea si numele obiectelor puse la dispozitie este absent in contract si acesta nu este inregistrat la fisc, poate dansa sa pretinda acesti bani si sa refuze repararea acestora sustinand ca vrea ea sa le repare pe banii aceea?
  Multumesc.

  • Faptul ca in contract (sau in procesul verbal de predare-primire) nu exsita referinte la starea in care a ati preluat locuinta, este o problema pentru propietar. Numai ca aceasta problema va aparea numai daca veti ajunge in instanta. Altfel, tot intelegerea partilor este de preferat. Dv. puneti niste intrebari retorice, la care orice raspuns din partea mea nu ar avea vreun efect asupra comportamentului proprietarului. El poate sa se poarte corect sau poate fi abuziv. Asa sunt oamenii. Dv. vi se parea un lucru minor “urma pe pereti” si “parchet zgariat”, dar daca apartamentul fusese recent renovat, aceste lucruri micsoreaza semnificativ atractivitatea lui si, in consecinta, chiria. Nu am vazut si nu pot evalua eu cat de importante sunt aceste deteriorari, dar nu nu sunt chiar de neluat in seama.

 133. andreea says:

  Buna seara ! Am si eu o intrebare daca am inchiriat in regim hotelier pe 4 zile un apartament si am dat copie dupa buletinul mamei ,dar proprietarul nu a scris de fata cu mine nici un contract nu am semnat nimic credeti ca se poate sa ii apara mamei la fisc ? Multumesc !

  • Intrebarea dv. nu este clara. Daca nu ati semnat nimic din care sa reiasa ca ati primit bani, pentru o inchiriere de patru zile, nu se poate intampla nimic.

   • andreea says:

    Vreau sa spun ca eu am stat intr un apartament 4 zile in regim hotelier . Proprietarul a pozat buletinul mamei mele (eu minora) dar nu am inchieat nici un contract . n am primit nici o chitanta si nimic scris ,se poate sa ii apara mamei ca am locuit acolo la fisc ? Multumesc

 134. Mihnea says:

  Daca am cumparat un apartament si am descoperit ca fostul proprietar are aici sediul unei societati si sediul unei asociatii, cum pot face ca sa-si schimbe sediul la ambele sa nu mai fie la mine in casa fara voia mea?Sediul societatii comerciale este expirat conform certificat constatator. Pot face cerere la Reg.Comertului pentru art. 237 Legea 31/1990? Unde gasesc un model de cerere? Fostul proprietar poate face un contract antedatat si sa-si prelungeasca sediul?

  • Puteti face o notificare la Registrul Comertului (pe care sa o trimiteti si fostului proprietar), dar sediul nu va fi radiat numai in baza acesteia. In felul acesta insa puteti bloca posibilitatea fostului proprietar de a-si prelungi contractul de inchirere. Un sediu de firma cu termenul expirat duce, dupa anumita perioada de timp, la radierea firmei. Deci, candva, proprietarul isi va muta adresa sediului firmei sale. Altfel, firma lui va fi radiata.

 135. Elena says:

  Buna ziua , impreuna cu sotul meu, avem un apartament inchiriat unei persoane din luna august 2014 in Roamnia. Noi nu locuim in Romania si de aceea nu ne-am ocupat noi de inchiriere, ci o ruda impreuna cu o agentie imobiliara. Apartamentul nu este inregistrat la anaf deoarece , cum am spus si mai spus nu ne-am ocupat noi de inchiriere, si stiu ca pentru a il inregistra trebuie sa mergem noi personal, iar noi nu am mai fost in tara de dinainte sa fie inchiriat. Chriasul care nu a platit niciodata chiria la timp, sa gandit acum ca vrea o foaie ca sa arate faptul ca el a locuit la adresa asta si a platit chiria x din luna august pentru a ii fi decontata cazarea, lucrul asta nu a fost mentionat de la inceput. Mentionez ca, chiria sa facut direct cu bani cash catre ruda care sa ocupat, deci nu exista nici o dovada scrisa. Intrebarea mea este pot sa ii scriu eu o foaie in care sa declar ca am primit bani de la el fara sa aibe consecinte in cazul in care el merge el la fisc cu ea ? sau poate ruda mea sa mearga direct la fisc si sa inregistreze chiria retroactiv ? Va multumesc

  • Asa cum nu a putut inregistra la timp contractul de inchirere, ruda dv. nu va putea sa-l inregistreze nici acum. Solutia este sa trimiteti o procura in baza careia inchirierea sa se poata face in conditii de legalitate.

 136. Dana says:

  Buna ziua va rog mult a ma ajutati intr-o problema .Doresc sa inchiriez o suprafata de teren (ce face parte din curtea casei unde locuiesc) , dar potentialii clienti vor sa incheie contractul ca si persoana fizica nu firma , PVA etc .Intentia dumnealor este de a folosi terenul pentru a desfasura activitati legate de reparatii /dezmembrari auto. Intrebarea mea ar fi in ce masura voi raspunde eu ca si proprietar in legatura cu activitatea lor .Din punctul meu de vedere eu doresc sa.mi achit obligatiile catre fisc sa inregistrez contractul la circa financiara si sa.mi platesc impozitul aferent .Multumesc

  • Daca in contractul de inchirere pe care il veti semna nu veti mentiona dreptul chirisului de a subinchiria, acesta nu va putea (legal) sa desfasoare o activitate comerciala. Daca vei mentiona insa acest drept de subinchirere, trebuie sa adaugati si restrictiile pe care le socotiti necesare (sa nu genereze poluare fonica sau de alta natura etc.). Dv. veti avea o relatie contractuala numai cu chiriasul, nu si cu subchiriasul.

 137. Andrei says:

  Buna seara,

  O scurta intrebare am va rog mult,
  Locuiesc cu chirie la o garsoniera, de un an si cateva luni.
  Eu am platit mereu chiria aici si, din neatentia mea, desi am semnat si contract initial si act aditional de prelungire, am uitat sa cer proprietarului sa imi dea si chitanta de plata, desi si-a primit banii de la mine pe toate lunile de pana acum. Am achitat constant intretinerea, Enel-ul si internetul, nu am datorii.
  Acum vrem sa prelungim pe inca 6 luni, dar proprietarul s-a iritat rau la cererea mea, refuzand sa imi semneze orice chitanta, sau ma da afara, ca nu vrea complicatii?!
  Pai este evaziune fiscala din partea lui daca eu nu am chitanta si mai rau de atat, risc sa ma declare cu platile neefectuate cu contract semnat! De ce ar refuza un proprietar sa imi semneze niste amarate de chitante, indraznesc sa va intreb? Proprietar care are contract si care spune ca tot in baza aceluiasi contract, imi va returna garantia dupa ce achit totul la plecare? Nu cred ca l-a declarat nicaieri contractul, mi-e groaza deja si nu mai am curaj sa mai caut nicaieri nimic. Nu stiu la ce mai sunt bune contractele astea atunci.
  Imi dau seama ca a fost neatentia mea din start ca nu am cerut chitante, nu au fost niciodata probleme la achitare, eu tin un document cu toate platite, probabil si el la fel. Singura dovada de plata pe care o am e de cand am virat banii pe 1 luna printr-un serviciu postal, cand nu ne-am putut vedea sa ii predau in mana, asa cum vroia.

  Va rog sa imi spuneti cum sa procedez in acest caz sa obtin o dovada de plata de pe toata perioada sederii, pt ca nu vrea sa imi semneze.
  Eventual cineva care a fost intr-o situatie similara sau de la Dvs direct.
  Va multumesc anticipat,

  Andrei

  • Daca chitanta nu exista si nici martori ca ati platit chiria, ce dovada ati putea aduca ca ati platit-o? Poate chiar acesta a fost scopul pentru care nu v-a data proprietarul chitante pentru chiria incasata, ca sa va aiba la mana si sa va poata evacua in orice moment. Ar fi trebuit sa cereti si un exemplar din contractul inregistrat la fisc. Acum puteti sa verificati daca a fost inregistrat, ca sa stiti de pe ce pozitie negociati. Eu as cauta totusi o alta locuinta. Cu un asa om, nu stiti niciodata la ce sa va asteptati.

 138. Ioana M. says:

  Buna ziua,
  Daca se poate va rog as avea o intrebare referitoare la urmatorul aspect:
  Eu de un an jumate platesc chirie unei proprietare, avem contract si act additional de prelungire facute in regula, si cu modificare de pret mentionata pe prelungire, insa eu nu am chitantele de la plata intretinerii.
  Din cate stiu asta este evaziune fiscala din partea proprietarului daca nu imi da chitanta, sau nu-mi semneaza un document care sa dovedeasca toate platile mele lunare.
  Desi am rugat-o frumos, via e-mail, sa imi semneze ceva acolo (nici la Enel nu am chitantele de plata, ea le plateste din contul ei si eu ii dau ulterior banii, ca facturile le primeste doar ea, mie mi le trimite doar cand i le cer, si mi le da tarziu, uneori si cu calcule “gresite”), refuza categoric sa mi semneze, chiar s-a enervat si vrea sa incheie socotelile cu mine doar pentru ca ii cer o amarata de chitanta?
  Spune ca am eu suspiciuni fata de ea, pentru ca ii cer o chitanta pe care eu, avand contract, trebuie sa o am, pentru ca ea a incasat banii de la mine.
  Ea nici nu a inregistrat contractul la Fisc macar. Sub pretextul ca oricum e valabil.
  Si TOT EA pretinde ca nu are garantia ca ii voi achita totul la urma, desi totul este achitat LA ZI, datorii NU exista din partea mea.
  Eu cred ca intentioneaza sa ma declare rau platnica la urma, si va rog mult sa imi dati un sfat in acest sens, poate mai este cineva intr-o situatie similara.
  Stiu ca a fost neatentie din partea mea, dar un proprietar serios ar da chitanta, daca tot are si contract.
  Multumesc mult,

  O zi buna,

  Ioana – Bucuresti

  • Ati putea incerca o solutie de forta: dati-i banii numai daca va semneaza chitanta. Spuneti-i doamnei: “iata banii, iata chitanta. Primesti banii, daca semnezi, altfel nu.” Ar fi bine sa aveti si martori care sa declare ca ati vrut sa platiti. Neplatind chiria, singura solutie ar fi sa va dea in judecata, dar ii va fi teama, pentru ca a facut evaziune. Trebuie sa fiti pregatita insa pentru “razboi”.

 139. fane avram says:

  cazul meu am procura pt un apartament in care se spune ca sunt imputernicit sa ma ocup in totalitate de tot ce tine de acel apartament intrebarea mea este in cazul in care vreau s al inchiriez unei pers la ce administratie fiscala trebuie sa merg pt al inregistra la administratia de domiciliu a propietarului s au pot merge la adm fisc din care sunt eu ca imputernicit cu procura legala ce o detin multumesc

  • Procura pe care o aveti (cel mai probabil) va da dreptul sa inchiriati imobilul in numele proprietarului. Venitul este al lui, nu al dv. Declaratia de venit trebuie sa fie a proprietarului si depusa la administratia financiara din localitatea sa de domiciliu, chiar daca este completata si semnata de dv., ca mandatar.

 140. Valentina says:

  Buna seara…
  Se poate sa ma sfatuiti si pe mine intr’o problema legata de proprietara mea va rog ?
  o sa incerc sa va spun pe scurt ceea ce s’a intamplat.
  in luna iunie a anului 2015 am inchiriat un apartament prin agentie imobiliara.
  proprietarul avea la intretinere 30 milioane lei vechi neplatiti pe care ia platit abia dupa 8 luni de la data mutarii noastre acolo, mai sigur in februarie anul curent a achitat,
  eu neputand sa achit nimic pana in februarie la intretinere,
  plus ca practic sunt hartuita de tatal proprietarei mele… el neavand nici o treaba cu acel apartament …fiind al fiicei lui.
  astazi 2 . 4. 2016 a intrat tatal proprietarei mele peste mine in casa (avand cheie)ceea ce eu nu am stiut pana azi .. dupa cum ziceam ,,m’am trezit cu el peste mine in casa insotit de o prietena de’a dansului de la politie … doamna refuzand sa se legitimeze sau sa imi spuna cum se numeste .. amandoi tipau la mine pentru plata intretinerii deoarece el are pretentia sa platesc toata suma pana pe data de 20 a acestei luni altfel ma da afara din casa .. s’a strans o suma la intretinere deoarece din cauza ca ei nu au platit pana in februarie nici eu nu am putut plati factura la intretinere care imi revenea luna de luna ..iar acum nu imi permit sa platesc totul o data asa cum vrea el…plus ca in luna decembrie au mers la intretinere si mi’au mai bagat inca o persoana in plus la intretinere ..specificand ca in acel apartament intretinerea pe luna ajunge si la 1000 lei …asta doar ca sa imi vina mai mult de plata….cand i’am confruntat nu au recunoscut nimic nici el nici fiica dansului.
  ce pot face tinand cont ca am contract de inchiere prin firma imobiliara si el ma ameninta ca ma da afara din casa daca nu platesc intreaga suma la intretinere.. sa nu mai spun ca sunt practic hartuita de el aproape zilnic …la telefon sau vine la usa apartamentului…. si ce as putea face in privinta dansului care a intrat peste mine in casa cu prietena lui de la politie …ma repet.. el nu este trecut nicaieri ca proprietar, fiica dansului este propietara si cu dansa am incheiat contractul de inchiriere ..ce pot face ? Va multumesc anticipat

  • Situatia este de-a dre[tul hilara. Ilocuiti-l pe tatal proprietarei si pe “plotista” lui cu orice persoane necunoscute de pe strada si lucrurile nu se schimba aproape deloc.
   Puteti face o plangere la Politie pentru violare de domiciliu si hartuire, puteti incerca sa aflati cine era “politista”. Un avocat v-ar sfatui mai bine.
   In privinta cheltuielilor de intretinere lucrurile sunt serioase. Nu stiu daca administratia blocului chiar nu putea sa va incaseze banii pentru perioada in care ati locuit in apartament, doar pentru ca existau datorii anterioare inchirierii dv. Contractul de inchiriere, daca este inregistrat la fisc, are titlul executoriu. Adica, proprietarul se poate adresa direct executorului judecatoresc si va poate lua banii din contul bancar sau va poate pune popriere pe salariu. De ce nu vorbiti direct cu proprietara? Va recomand sa comunicati ce aveti de comunict la modul oficial, in scris, prin posta, cu confirmare de primire. Asta daca nu cumva veti decide sa va mutati.
   Inca ceva, faptul ca ati inchiriat apartamentul printr-o agentie imobiliara nu are relevanta in acest context. Conteaza numai calitatea contractului se inchiriere semnat. Acest serviciu insa nu este mentionat in contractul de intermediere ca o obligatie a agentiei. De regula, agentiile propun partilor un contract de inchiriere (un draft), fara ca acest lucru sa le implice in vreun fel. Incercati sa cereti acest serviciu unui avocat si veti vedea cat costa.

 141. jessa says:

  Buna seara!Acum 9 luni de zile,am inchiriat un apartament printr-o agentie imobiliara…la scurt timp dupa,ni s-a adus la cunostiinta,faptul ca la intretinere era o datorie de 3200 lei,de la fostii chiriasi care,va fii platita in scurt timp…acesti 3200 de lei,au fost platiti treptat,in sume mici,in decursul a opt luni…mai exact din momentul inchirierii,iulie,pana la sfarsitul lui februarie..timp in care noi,nu am putut sa achitam consumul intretinerii noastre,din cauza ca nu se putea taia chitanta pe luna in curs din cauza datoriei lor asa cum administratorul ne-a spus.In tot acest timp,am acumulat si noi o datorie destul de mare +penalizari.Cu toate astea,nu am spus nimic si am incercat sa fim intelegatori(stim ca au o situatie mai grea) pt ca vroiam ceva pe termen lung,acceptand conditiile si faptul ca nu isi fac datoria de propietari in legatura cu reparatiile sau de a aduce o amarata de canapea,chiar si folosita…folosim doar doua camere din patru,din aceasta cauza.In lunile de iarna,cand intretinerea vine peste 1000 lei,au fost la administratie si au trecut persoane in plus,dupa bunul plac,tot ca sa platim mai mult.Dupa ce dansii si-au achitat in sfarsit datoria,am putut sa platim si noi o suma de 1000 lei la sfarsitul lui februarie.In luna martie nu am platit pentru ca nu ne-am permis…de atunci suna intr-una,tipa la telefon reamintindu-ne ca suntem simplii chiriasi si ca isi vor intretinerea la zi,ba mai mult…ieri dansul si-a folosit cheia personala…si a intrat peste noi,urland practic,cu o asa numita doamna cu o importanta functie,nu stiu exact unde…care,in momentul cand am intrebat cum e posibil sa intre peste noi si cine este dansa,mi s-a raspuns flegmatic,cum ca…nu vreau sa stiu cine este….amenintandu-ma,ca poate vreau sa am probleme…mentionez ca dansa nu are legatura cu apartamentul iar dansul este tatal fetei cu care am inchiriat…vreau sa specific ca datoria s-a ridicat la 3.000 lei din cauza celor mentionate mai sus si ni s-a dat un ultimatul pana pe data de 20 ale lunii in curs altfel vom fii dati afara…Contractul incheiat,nu este declarat la anaf,stiu sigur…dansii refuzand categoric,in momentul inchirierii.Ce pot face?In momentul de fata,o intelegere amiabila este exclusa clar,ei mizand pe faptul ca,agentia imobiliara cu care am inchiria,le-a precizat faptul ca,daca exista neintelegeri si contractul se desface,ei sunt obligati,sa ii gaseasca alti chiriasi cu comision 0%.Sper ca nu v-am plictisit si v-as fii recunoscatoare pentru orice sfat.Va multumesc!!.

 142. Andra Stefanescu says:

  Buna seara,

  Indraznesc sa va consult cu privire la o problema cu care se confrunta verisoara mea.
  Situatia este cam asa: mama ei a murit in urma cu 1 an si jumate(merge spre 2). Dumnezeu sa o odihneasca in pace, a fost unom minunat. Problema este ca ele stateau intr-un apartament – chirie la stat, contract pe stil vechi,cu “inchiriat pe perioada nedeterminata”. Dupa moartea mamei,verisoara mea ,din nestiinta si cumva din teama(stim vanatoarea dupa apartamente de genul asta in anumite primarii a unor orase) nu a anuntat ca mama ei a murit, si implicit nu a schimbat contractul. Continua sa plateasca chiria,pe numele mamei. Intretinerea este la zi(exceptie fac niste penalitati pe care incearca sa le aduca la zi).
  Ce o sfatuiti sa faca ? Ii este teama ca daca se duce si declara,nu o sa i se schimbe contractul pe numele ei, si se teme sa nu fie evacuata. Nu are pe nimei altcineva care sa o ajute. Ar vrea sa-l cumpere, dar din cate am inteles, valoarea apartamentelor de genul acesta s-a actualizat la pretul pietii. E cam greu in ziua de azi sa iti permiti singur,cu un salariu de azi sa faci asa ceva.
  Ce potiuni are? Poate continua contractul in formula actuala( inchiriat prin 1984-85) ,dat fiind ca este stipulata in contract?
  Multumesc frumos de bunavointa si sfaturi.

  • Inchirierea spatiilor de locuit de la stat nu este un domeniu in care agentiile imobiliare sa aiba ceva de facut. In consecinta, expertiza mea in acest domeniu este nesemnificativa si nu ma incumet sa va dau vreun sfat.

 143. andreea says:

  Tin sa ma repet in speranta ca imi veti răspunde clar ,am stat intr un apartament în regim hoteliere 4 zile dar nu am semnat nici un contract doar i am dat o copie după buletinul mamei ,nu am primit chitanța si nimic
  E posibil sa ii arate mamei la fisc ca am locuit acolo? Adica proprietarul sa fii depus contractul (cu toate ca eu nu am semnat nu stiu daca l a scris)

 144. Luminita says:

  Buna ziua,
  Am o problema in legatura cu inchirierea unui spatiu comercial. In anii 2004-2008 mama mea a inchiriat acest spatiu comercial situat in casa ei parinteasca cu o societate comerciala, contract care nu are viza primariei din localitate, nici stampila societatii cu care a incheiat contractul si de atunci nu s-a mai prelungit respectivul contract. Acum am incercat sa iau legatura cu chiriasul si nu reusesc sa dau de el. Pur si simplu se ascunde de mine, nu raspunde la telefon, nu discuta cu mine, nu vrea sa elibereze spatiul. I-am trimis o notificare cu confirmare de primire in care i-am pus in verere ca incepand cu data de 01.01.2016 sa elibereze spatiul si nu vrea. Am pus un lacat la usa de la intrare si tot nu s-a intimplat nimic. Mentionez ca acest spatiu nu a mai functionat din 2008. Au fost dusi cu vorba parintii mei ca va face curatene, zugraveala, inbunatatiri si nu a facut nimic. Ba mai mult, mi-a stricat vadul comercial,mi-a alungat potentialii clienti care au venit dealungul timpului sa inchieze si acum nu pot sa-l scot de acolo. Va rog sa m-a invatati cum sa procedez in acest caz. Va mai spun ca mama inca traieste si mi-a dat mie procura sa administrez toata proprietatea.

  • Din descrierea dv. lipsesc foarte multe “detalii” care pot sa fie semnificative pentru evaluarea situatiei. De exemplu, de ce dupa 2008, cand contractul de inchirere a incetat, nu ati cerut evacuarea spatiului? Cu atat mai mult cu cat spuneti ca in “acest spatiu nu a mai functionat din 2008”. In acest interval de timp, chiriasul a platit chiria? Daca dupa ce ati pus lacat pe usa spatiului nu s-a intamplat nimic, inseamna ca spatiul nu mai este folosit de chirias? Poate ca este abandonat. Poate ca firma nici nu mai exista. Ati verificat acest lucru?
   Nu incercati sa atacati forma contractullui de inchiriere. Dupa doisprezece ani in care nu ati facut acest lucru, sunt sanse mici sa castigati ceva din aceasta abordare. Notificarea pe care ati facut-o ar trebuit redactata dupa regulile din domeniu (punere in intarziere, metionarea clara a solicitarilor financiare, trimiterea unei copii a constratului etc.). Cred ca ar trebui sa consultati un avocat si sa refaceti notificarea. S-ar putea sa aveti nevoie de ea, daca veti decide actionarea in instanta pentru evacuarea spatiului.

 145. Alexandru says:

  Buna ziua,
  Am inchiriat apartamentul la un cuplu care nu a mai platit chiria de app 2 luni , precizez ca luna trecuta le am trimis pe mail contractul si nu l-au semnat si nici nu vor sa-l semneza, in situatia acesta le-am dat termen 10 zile sa elibereze apartamentul , dar ei nu doresc acest lucru. Am luat legatura cu cei de la politie si mi au spus in felul urmator ca daca nu am contractul semnat ei nu au ce sa faca , precizez ca intretinerea , lumina si cablu sunt platite din contul meu. In situatia acesta daca in ultima zi din termen ei nu elibereaza apartamentul si eu ma duc cu tot neamul in apartament sa mi iau bunurile si sa stau acolo, legat ce anume patesc .Va rog frumos un sfat din partea dumneavoastra . Multumesc!

  • Nu va pot da un sfat, pentru ca nu cunosc imprejurarile in care chiriasii au primit folosinta apartamentului. De ce le-ati dat cheile fara contract? Apoi, este chiudat refzul de a semna contractul de inchiriere. Este in avantajul lor sa aiba un contract. Pentru evacuare, ar fi bine sa consultati un avocat.

 146. Luminita says:

  Multumesc pt. raspuns. Sper sa reusesc sa rezolv problema cu ajutorul unui avocat.

 147. Lory says:

  Imi poate face ceva rau proprietarul apartamentului inchiriat daca plec si nu i mai platesc chiria pe ultimele 2 luni? din pacate am ajuns in aceasta situatie anul trecut am ramas fara job, si abia acum dupa paste o sa incep sa lucrez, cu foarte mare greu am gasit, si asta mi a afectat plata chiriei la timp cat si a cheltuielilor de bloc.
  Mentionez faptul ca contractul este inregistrat la finante cu suma de 100 lei cu toate ca eu platesc mult mai mult in euro. Eu am fost intelegatoare cand ei au spus ca sa fiu de acord cu asta, am fost insa cand eu am inceput aceste probleme ei au incercat sa ma dea afara, sa ma ameninte, si intr-un final m-am aparat pe baza contractului, care e facut de 2 ani, insa acum la 1 mai expira si m au amenintat ca daca nu platesc o sa mi faca si o sa mi dreaga. Nu se gandesc unde plec, daca am bani sa ma mut, sunt parinte unic intretinator, si nu inteleg de ce oamenii sunt atat de rai si parsivi.
  Anul trecut am avut un loc de munca care credeam ca e sigur si stabil, apoi dupa 3 luni lucrate s-a defiintat firma ne-au dat afara si am ramas cu salariile neplatite pe ultimele doua luni. I am dat la politie la itm dar nici in ziua de azi nu au facut nimic iar aceea firma inca si desfasoara activitatea in alte orase. Cu ce sunt eu de vina ca firma ne a tras teapa, si am ajuns in situatia asta? eu am fost bucuroasa ca am gasit un loc de munca, si ca totul va fi ok.

  • Circumstantele in care ati ajuns sa nu mai puteti plati chiria pot fi luate in considerare, dar intrebarea dv. daca proprietarul va poate face ceva pentru ca nu ati platiti chiria este foarte deplasata. Problemele dv. nu pot fi transferata asupra altcuiva. Faptul ca dv. nu ati o vina, nu inseamna ca proprietarul are vreuna. Nedeclararea contractului la fisc este problema lui cu Statul. Daca il reclamati acum, s-ar putea pune intrebarea de ce nu ati facut-o mai demult, de la inceput.

 148. alina says:

  Buna seara va rog sa imi spuneti daca este legal ca chiriasii ICRAL sa plateasca si chirie pentru terenul aferent imobilului si impozit in acelasi timp,si retroactiv adica pentru ultimii 5 ani?impozit la taxe si impozite si chiria la ROMVIAL si daca da va rog sa imi spuneti care articol legal reglementeaza plata chiriei si impozitului simultan de catre chirias,va multumesc frumos!

  • Intrebarile dv., desi au o conotatie imobiliara, depasesc domeniul de interes al acestui blog. Noi nu ne intereseaza domeniul fiscal decat in masura in care influenteaza o tranzactie imobiliara, fie ea inchiriere sau vanzare, intermediata de o agentie imobiliara.

 149. Anita says:

  Buna ziua! Am închiriat un apartament de 2 camere in care locuiesc împreuna cu fiul meu. Eu si proprietarul avem un contract facut de agenția imobiliară care s-a ocupat sa îmi găsească apartamentul. In contract este specificat ca nu are voie sa între in imobil decât anuntat cu 24 de ore înainte! Acum o luna de zile eu cu cel mic nu eram in țara si a intrat in apartament , nu am spus nimic ținând cont ca nu eram a spus ca vroiau sa vadă dacă totul este ok! Ieri a fost o zi liberă pentru mine dumnealui știind ca eu sunt la munca si a intrat in casa fără a anunța pur si simplu a intrat . Nu va mai spun de faptul ca eu eram in baie va da-ți seama ca m-am enervat. Nu îmi doresc sa mai locuiesc aici si doresc rezilierea contractului si sa îmi primesc bani plătiți in avans adică pe 3 luni ! Nu știu cum ar trebui sa procedez ținând cont ca dumnealui a spus ca dacă vreau sa plec sa plec si gata. ” avansul sa i-l declar la pierderi” ce trebuie sa fac??

  • Solutia era si este simpla: schimbati incuietoarea apartamentului. Folosinta va apartine in exclusivitate. Daca in contract nu este explicit mentionata posibilitatea de cere rezilierea contractului pentru intrarea neautorizata a proprietarului in apartament, nu aveti dreptul de care acest lucru si, cu atat mai mult, sa cereti si restituirea chiriei platite in avans. Un contract de inchirere nu va poate proteja la proasta crestere. Actiunea proprietarul este mai mult un gest de mitocanie decat unul care sa va duca gandul al intentia de furt. Cred ca este mai mult efectul dorintei de a se uita pe “gaura cheii”, de a spiona, atunci cand crede ca nu este vazut.

 150. Ghelesian Petru says:

  Buna ziua
  Am realizat contract Inchiriere apartament incheiat intre CG ( proprietar apartament) reprezentata prin Agentia Imobiliara DH Timisoara, prin broker imobiliar BJ.
  Brokerul BJ nu-mi restituie Depozitul de garantie imobiliara de 185 Euro la incetarea contract inchiriere.
  Pe cine trebuie sa dau in JUDECATA
  1. Pe Proprietar apartament
  2. Pe brokerul imobiliar BE
  Cu stima

  • Nu am cum sa va raspund fara sa cunosc continutul contractului de inchiriere. Am o banuiala ca in contractul de inchiriere s-a mentionat ca garantia ramane la agentie, fara ca aceasta sa fie explicit parte in contract. Cu ce temei juridic a ramas garantia in pastrarea agentiei? Ar fi o forma de contract extrem de nerecomandata, pentru ca nu este clar cine si ce responsabilitati are.
   Raspunsul la intrebarea dv. trebuie cautat intr-un contract scris semnat de dv. si de un reprezentatn al agentiei.

   • Ghelesian Petru says:

    Va multumesc pentru raspuns si adaug urmatoarele informatii:
    Contract de inchiriere intre Chidiosan G ( proprietar apartament) reprezentata prin Agentia imobiliara Dream House Group srl Timisoara si Ghelesian Petru. In contract e precizat:
    ” Partile au convenit astfel:
    locatarul sa plateasca locatorului suma de 185 Euro, cu titlul de garantie pentru plata cheltuielilor ce intra in sarcina locatarului si care privesc imobilul ce face obiectul prezentului contract.
    Locatorul se obliga ca la incetarea raporturilor dintre parti, raporturi ce rezulta sau sunt consecinta prezentului contract de inchiriere, sa restituie locatarului aceasta suma de bani, iar locatarul sa nu deterioreze/degradeze bunurile din dotare si sa plateasca la zi cheltuielile de intretinere si consumul de curent rezultat din facturi.”
    Pe cine dau in judecata deoarece brokerul imobiliat Bejenaru Emanuel nu-mi restituie garantia de 185 Euro
    1. pe propprietara apartament Chidiosan G
    2. P e brokerul imobiliar ce o reprezinta pe proprietara apartament Chidiosan G
    3. Pe Chidiosan G cu responsabilitate asupra broker Bejenaru E

 151. Elena says:

  In ianuarie am inchiriat o garsoniera prin agentie…am facut un contract de vizionare pentru inchiriere iar proprietarul mi-a spus ca in aprilie el reziliaza contractul ca este pe numele ultimului chirias…si ca imi lasa si chiria cu 100 ron mai putin adica 1000 ron…mi-a mai spus ca el are inregistrat la circa financiara doar 600 ron ca ii este frica ..pentru ca el a fost colonel…si sa contribuie si el cu ceva la anaf…avand in vedere ca eu plateam 1100 ron …am tot incercat sa il conving sa ii pun si eu banii cont ca este mult mai usor…nu m-am inteles cu el din punctul asta de vedere…lunile februarie martie frigiderul se stricase si i-am zis ca este stricat nu mai merge dar este ok cand vin caldurile in aprilie sa imi cumpere…a fost de acord…pe data de 12 aprilie el mi-a luat frigider nou …si apoi l-am rugat sa imi spuna cum facem cu chiria de pe data de 25 aprilie ca eu in cateva zile plec in germania si stau doua saptamani …el a zis ca sa ii dau chiria inainte sa plec..bineinteles ca nu am avut sa ii dau si l-am rugat sa imi dea un cont in care sa ii las banii pe data de 25 ..posibil mai devreme cu doua zile ca pe data de 25 sa ii intre banii ….nu a fost de acord ca vezi Doamne nu are cont in euro …si l-am rugat foarte frumos sa isi faca ca nu dureaza mult…a tipat la mine ca sa nu il zapacesc cu cont ca nu vrea ca el ma da afara si incheiem intelegerea….apoi am cazut de comun acord ca atunci cand ma intorc sa ii dau banii …si s-a enervat si ca mi-a luat frigder si ca l-am incurcat cu banii ca nu puteam sa ii spun dupa ce veneam din germania de frigider..si i-am spus ca era de datoria lui sa imi ia atata timp cat platesc chiria ..si iar s-a enervat ….in fine ..tot felul de neintelegeri avand in vedere ca sunt cu toate la zi …apoi am luat un pui de pisica de pe strada si l-am adus in casa.. el cand a venit sa ia chiria l-a vazut si s-a enervat ca lui nu ii trebuie pisici…ca pot sa imi iau caine dar nu pisica ca el nu suporta…am incercat pisoiul sa il dau nu am avut cui sa dau pisica si nu am putut sa o las in strada in schimb el asta voia sa duc in strada ca este o amarata de pisica…tot asa s a enervat a zis ca daca era nevasta sa si vedea pisica in secunda doi imi faceam bagajul si plecam …si pana pe data de 25 am timp sa ma gandesc ori arunc pisica ori plec…ca el nu sta dupa mine cu pisica sa o dau ….m-am gandit am luat o decizie sa ma mut …mi-am gasit in alta parte …si l-am sunat si i-am spus ca o sa plec pana pe data 25 garsoniera v-a fii eliberata …el mi-a zis ca eu garantia nu o sa primesc ca trebuia sa il anunt cu 30 de zile inainte ca eu o sa plec…treaba e ca el a vrut sa plec pentru ca nu vreau sa arunc pisica…i-am explicat ca nu am nevoie de toata garantia vreau sa pastreze 600 ron pentru cheltuieli facturi intretinere …si 500 ron sa mi dea…bineinteles ca nu m-am inteles cu el …si chiar as avea nevoie de un sfat …ce sa fac sa imi recuperez banii ..stiu ca nu este o suma foarte mare…dar banii sunt bani …Multumesc…astept raspuns

  • Prezenta in apartament a animalelor de companie si fumatul sunt lucruri cu care proprietarul trebuie sa fie de acord in cuprinsul contractului de inchiriere. Am vzut apartamentu al caror mobilier a fost distrus in cateva spatamani de o “pisicuta”. Nu este o gluma.

 152. Ailenei radu stefan says:

  Buna ziua . Am inchiriat un apartament fara contract de inchiriere fara nimic doar cu o copie de buletin a mea . Intrebarea este daca poate sa ma dea in judecata pt ca I.am stricat imobilul din apartament si nu am platit utilitatile . Sau daca poate sa isi recupereze banii de la noi in instanta

 153. Manu says:

  Buna ziua.
  Am un apartament cumparat prim prima casa acuma 4 ani.
  Va rog sa imi spuneti daca se poate inchiria un apartament cumparat prin prima casa si sa inregistrez la finante contractul?
  Multumesc.

 154. Elena says:

  Buna ziua,
  Cum se procedeaza in cazul in care se incheie un contract de inchiriere prin agentie pe un an de zile, se declara la ANAF tot pe un an , toate conform legii dar intre timp chiriasul nu-si mai permite chiria. Proprietarul este de acord ca acel chirias sa paraseasca locuinta. Mai trebuie facute alte acte intre proprietar si chirias? Cum ramane cu ANAF-ul ca s-a facut contract pe un an si ar trebui sa platesca impozitul degeaba Va multumesc

 155. Silvana says:

  Am si eu o intrebare.am facut un contract de inchiriere pe termen nedeterminat,dar acesta nu a fost declarat la sat
  Eu ca propietar doresc,ca, chiriasii sa elibereze apartamentul deoarece au datorii la intretinere si facturi restante dar acestia nu vor sa elibereze apartamentul si má ameninta ca pot sa II scot de acolo doar cu politia
  Ce pot face in acest caz?

  • Daca ati asezat lucrurile stramb, acum este greu sa le indreptati. Nici chiriasi nu pot locui in apartament fara sa plateasca, dar nici dv. nu-i puteti scoate afara usor. Apare si spectrul amentarii cu denuntul pentru evaziune fiscala… Nu stiu ce sa va sfatuiesc. Negociati su ei sau angajati un avocat sa o faca.

 156. Cornelia says:

  Buna ziua. Am inchiriat unei firme 100m am incheiat un contract pe 10 ani in 2013 inregistrat la fiscal. M-am angajat la acesta firma in2014 (statie gpl) din decembrie 2015 nu am mai primit chiria. Spunandu-mi ca sunt angajatul lor. Ce trebuie sa fac pt a-mi primii banii. Eu am platit la finante impozitul pe profit la zi. Pot merge direct la executor s-au in instanta judecatoreasca. As dori o informare. Multumesc

 157. anna says:

  Buna ziua!

  Am contract de inchiriere (cred ca neinregistrat, acum astept raspunsul fiscului) pe o perioada de 2 ani, cifra 2 este scrisa cu pixul de proprietar in momentul semnarii. In continuare scrie tot de mana cu posibilitatea de prelungine, Este valabil pe 2 ani sau pe 1 an?

  Acum imi spune ca am contract pe un an si incepand cu 1 octombrie sa eliberez apartamentul ok toate bune si eu vreau asta, dar problema apare ca nu vreau sa-i platesc ultima luna de chirie pentru a nu-mi pierde la final garantia care este egala cu o luna de chirie. Iar acum doamna ma ameninta ca ma cheama in instanta sa justific eu ca i-am platiti chiria. Eu am dovada platii chiriei doar incepand cu mai 2016, pana in aceasta luna plata i-am facut-o cash fara a cere o dovada a platii pentru ca contractul nu stipuleaza acest lucru. In schimb utilitatile se platesc la comun si incepand cu februarie i le achit prin transfer bancar. Are drept de castig cu acea perioada pe care nu o pot justifica doar prin faptul “pai ce pana acum m-ai tinut in casa, daca nu ti-am platit chiria si nu mai evacuat”??

  In plus pentru faptul ca nu ii dau bani pe luna aceasta, a inchis apa si gazul, as putea sa fac ceva pentru a rezolva problema legal si scurt?

  Un ultim aspect imi mentioneaza intr-una dintre notificari ca trebuie sa-i platesc eu desfundarea canalizarii (care este la casa si pentru 3 apartamente, spunea ea dar pot fi mai multe), pe motivul ca eu am copil mic si am aruncat servetele umede care au necesitat 3 vidanjari, asta s-a intamplat pe iarna si in primavara a facut reparatii la canalizare si de atunci nu s-a mai infundat, oare de ce daca eu infund canalizarile si inca mai stau. Eu sunt de vina sau canalizarea ei, este vreo instanta care ca ii dea dreptate la asemene aberatii si in plus ca sa am liniste cu ea un sfert din suma toatala i-am achitat-o la momentul respectiv.

  Astept raspunsul dumeavoastra, va multumesc!

  • Speta dv. nu are caracter imobiliar, ci pur juridic. Nu ne ocupam cu consultanta juridica, cum multi dintre cititori au inteles. Articolele mele au scop preventiv, cum sa faci ca sa nu se intample lucruri neplacute, nu de a gasi “solutii” la situatii aparute din cauza redactarii neglijente a contractului de inchiriere sau a relei credinte. Niciun contract nu va protejeaza impotriva relei credinte a celeilalte parti. Sau va protejeaza, dar in instanta.

 158. Anna says:

  Va mulțumesc pentru răspuns!

 159. IceMan says:

  Stau cu chirie intrun apartament din februarie anul trecut (2015), platesc chirie 80 euro pe luna, proprietarul nu a facut nici un fel de contract de inchiriere. Ma poate da afara fara o perioada minima in care sa-mi gasesc alta locuinta? Este pasibil de pedeapsa pentru acest fapt?
  Va multumesc anticipat!

  • Inchiriind fara contract, se poate intampla orice. Inclusiv ca dv. sa nu vreti sa parasiti apartamentul. Incercati. Cred ca aveti martori suficenti care sa declare ca locuiti in apartament de mai bine de un an. Doar nu ati intrat prin frauda acolo si nu ati stat atata vreme faca ca proprietarul sa bage de seama. Daca mai aveti si chitante pentru plata chiriei si a utilitatilor…

 160. Cornelia says:

  Buna ziua. Multumesc pt raspuns. As mai avea o intrebare. Au inchis punctul de lucru de pe terenul inchiriat. A mai ramas pe terenul inchiriat zidul de la statia G.P.L . Ma pot obliga sa reziliez contractul de inchiriere inaintea termenului? Multumesc

 161. FELICIA says:

  Am si eu o intrebare?Am un contract de inchiriere cu un propietar de 2 ani de zile si nu stiu daca este inregistrat la fisc ,dar acel propietar este o societate care a intrat in insolventa pe data de 05.02.2016,cum pot sa aflu daca este inregistrat la fisc ? Si daca nu este inregistrat la fisc noi putem sa o dam in judecata? El ca propietar este in regula daca nu este inregistrat?

  • Firmele nu trebuie sa declare contractul la fisc (Declaratia 220). Trebuie sa elibereze documente fiscale pentru chiria incasata si sa inregistreze in contabilitate documentele.

 162. Alina says:

  Buna seara! As avea o intrebare daca ma puteti ajuta. Inainte de casatorie am achizitionat un apartament prin prima casa. recent m-am casatorit si nu mai locuiesc in acel apartament si doresc sa il inchiriez pentru a putea plati chiria pe el in continuare. Doresc sa inchei contract de inchiriere la ANAF si chiriasul doreste la fel insa stiu ca am nevoie de un acord scris al bancii ca ma lasa sa inchiriez apartamentul cu creditul in derulare. Cei de la banca nu imi raspund la mailuri. Ce motive pot avea sa ma impiedice sa inchiriez acest apartament? In contractul de vanzare este doar mentionat ca am nevoie de acord din partea lor dar nu scrie in ce conditii imi poate fi negat. Urmeaza sa ma duc direct la sucursala unde am incheiat contractul pentru a vorbi personal cu doamna de acolo, dar vroiam sa stiu la ce sa ma astept. Multumesc anticipat!

  • Pentru eliberarea acordului pentru inchiriere, trebuie sa adresati bancii o cerere scrisa. Unele banci cer si o taxa. Raspunsul ar trebui sa fie afirmativ. Durata eliberarii, in functie de banca, poate dura 2-3 zile sau 2-3 sapatamani.

 163. Miclaus Cristina says:

  Buna ziua!!Am un spatiu comrcialpe care l-am dat iñ chirie ùnei “prietene ” ,am platit si impozit la stat. Luna aceàsta chiriasul a plecat din spatiu in data de 18 ianuarie cand mi-a inmañat cheile. Ptr luna aceasta chiriasa mi- a dat chiŕie 150 de ron ,in conditiile iñ care chiria prevazuta era de 200 de euro lunar
  .in momentul cand eu i-am dat spatiul nu a necesitat nici zugraveli ,nici alte imbunatatiri!acum arata intr-o stare jalnica tr-o stare j. Mentionez ca eu nu am luat nici garantie ,nici alti bani in plus fata de chirie. Intrebarea mea este normal eu ñu trebuia sa primesc chiria macar pe jumatate de luna ,daca nu intreaga,chiriasa invocand faptul ca ea ca si firma nu a functionat decat cateva zìle,deoarece a au fost zilele ĺibere si a inchis acum cateva zile ptr a se muta in alt spatiu. Deci eu cred ca ar trebui sa primesc chiria intreaga si ea ar trebui sa reparè gaurile din pereti si sa zugraveasca ptr ca asa ne-am inteles . Va multumesc ptr raspuns

  • Din pacate, nu prea conteaza ce credeti dv. Conteaza numai ce scrie in contractul de inchiriere. Suna cinic, dar asa este. Daca nu ati cerut garantie, nu ati mentionat nimic in contract despre starea in care trebuie sa vi se restituie spatiul, cine este de vina?

 164. Alexandra says:

  Buna ziua,va rog mult ajutatima.desfasor activitatea de comer,magazin alimentar la parterul blocului din comuna prigoria,proprietar este primaria.iar eu sunt subchirias.cand spatiu a fost scos la licitatie nu am putut participa din motivul ca mama mea erea consilier la primaria respectiva,si asa se face ca a licitat o alta firma apoi firma mi-a dat mie in subchirie binentele cu acordul primariei scris.sa schimbat primarul si a convins chiriasul firma de la care am suinchiriat eu sa rezilieze contractul.contractul meu de subinchiriere mai are valabilitate 5 ani,si nu au nici un motiv legal sa ma scoata afara,si din cate am inteles de la primarie este ca voi fi datata afara

  • Contractul de subinchiriere trebuie sa respecte toate prevederile contractului principal. Primaria poate, conform contractului sau, sa ceara rezilierea contractului pricipal, urmand ca si cel de subinchiriere sa inceteze. Daca locatorul dv. v-a cerut doar incetarea cotrnactului de subinchiriere, trebuie cercetat contractul de subinchiriere si verificat daca cererea locatorului este intemeiata sau abuziva.

 165. Daniel says:

  E 03:50 fix , ora la care scriu acest mesaj , îl scriu la ora asta pentru că sunt disperat , am fost dat afara la ora 00:00 eu împreună cu prietena mea , aruncați efectiv în stradă , de un proprietar cu care nu am încheiat un contract de închiriere . Ne-a dat afara pe motiv că ” e casa lui , face ce vrea el în ea ” Nu am avut de ales , mi-am strâns lucrurile și am plecat …Vreau să mă duc la poliție , din câte am înțeles el s-ar încadra la evaziune fiscală , dar am doar niste mesaje în care îmi trimite prețul facuturilor pentru a dovedii faptul că am stat in chirie asta , și cineva care mai venea în vizită pe la noi . Dacă mă duc la poliție , eu și prietena mea unde ne ” încadrăm” pentru faptul că am acceptat să nu stăm cu forme lagale , știu că pentru ea , ar fi dosar penal ,dar pentru noi ?

  • Intrebarea dv. este in zona legala, care nu este domeniul de interes al acestui blog. Nu va pot indemna sa faceti acum plangere impotriva proprietarului. Ar fi trebuit sa o faceti de la inceput sau, si mai bine, sa nu acceptati sa locuiti in apartament fara contract. Cu siguranta, a doua oara nu se va mai intampla.

 166. Anddy says:

  va salut domnule Sorin, eu am 0 mare problema cu delegatul proprietarei fiindu-i tata ce are de la notar o imputernicire la care poate inchiria vila ei ,in care am incheiat un contract pe 1 an . deci, sa incep cu inceputul, eu sunt persoana juridica sunt administrator al unei societati, avand nevoie de PUNCT DE LUCRU si desfasurarea activitatii mele a trebuit sa inchiriez o vila ce am gasit-o pe anunturi pe OLX, acest imobil este alcatuit din: subsol-parter-etaj-mansarda, am fost la vizionare impreuna cu agentii imobiliari care preluasera acesasta vila si tatal (imputernicit) al proprietarei, totul bine si ok , in timpul vizionarii in interiorul acestei vile era mizerabil cu peretii inegriti si murdari, un miros patrunzator fapt in care rezulta clar ca inainte au locuit persoane degradati si fara minimul de bun simt ! m-i s-a prezentat toata vila de jos pana sus ..in gandul meu era un singur lucru acela ca, locatia este buna pentru puntul de lucru insa cu multa rabdare si munca pentru reamenajare totala, in anunt era scris clar ca vila se inchiriaza integral , am batut palma si agentii au facut contractele in 3 exemplare pe 1 an si factura fiscala pentru societatea mea, am spus ca, SUBSOLUL nu am sa-l folosesc pentru activitate insa nu am specificat ca nu al voi folosi deloc si mai mult decat atat acolo aflandu-se centrala termica pe gaz,totul ok …am batut palma am platit 1000+1000 euro luna in curs si depozitul + 500 euro pentru agentie, contractul a fost inregistrat si la fisc insa in loc de 1000 de euro plata ce o ia de la mine tatal proprietarei,a trecut suma de 500 euro , iar din vila imi revine doar PARTERUL-ETAJUL SI MANSARDA !! SUBSOLUL NEMENTIOANAT intentionat !citind acest contract si observand ca nu este corespunzator cu realitatea mi-a replicat pe un ton foarte brutal cum ca in acel subsol nu am voie sa intru si nici acces, in legatura cu venitul mincinos declarat tot pe acelasi ton a spus ca asa vrea el si nu este treaba mea , l-am rugat sa imi lase cheia sa pot avea acces la subsol unde doresc sa controlez periodic acea centrala termica sau sa depozitez si eu cateceva ce apartin firmei ,a repetat ca nu trebuie sa am acces acolo, stau si ma intreb cum este posibil oare sa inchiriezi ceva integral ca apoi sa te pomenesti ca platesti pentru integal si de fapt este partial ?! apoi 2 saptamani intregi de urmariri si controale zilnice pe diverse motive ale acestui tip si al sotiei lui, am cheltuit aproape 3000 de euro sa refac tot interiorul vilei , si inca mai am de investit alti 44.000 euro pentru a utila cu tot ceea ce am necesar sa dau drumul la activitate !! sunt agresat verbal de fiecare data cand vorbesc cu dumnea-lui,i-am spus clar ca la mijloc este afacerea mea si investitia ce o fac , vreau sa mentionez ca am transformat toata vila din mizeria ce era in punct de lucru foarte luxuos si corespunzator pentru desfasurarea activitatii in modul cel mai bun pentru clientii ce vor veni !! cand aduc vorba de acel subsol devine foarte agresiv si violent !! vreau sa mai mentionez inca un lucru ft important ce drepturi am eu ca, chirias si persoana juridica in fata acestui domn, numai spun ca in lipsa mea intra in vila oricand doreste ca si cand eu nu exist si nici firma mea ca punct de lucru ?este o persoana ce face nu numai abuzuri ci si evazor fiscal, cum as putea sa pun capat de abuzurile acestea ? ce as putea face sa ma pot folosi si sa beneficiez si eu de acel subsol ? daca dumnealui tine bunuri ilegale in acel subsol sub cheia ce este la el si ma pomenesc cu vre-un control si cine stie ce se poate gasi acolo ????!!! daca centrala termica pe gaze naturale sufara defectiuni periculoase atat pentru acea vila cat si pentru vieti omenesti , vila nici nu are polita de asigurare macar !! imi cer mii de scuze ca am fost atat de detaliat insa eu chiar am nevoie de sfaturile dumneavoastra domnule Sorin, am ajuns sa regret ca am inchiriat acel imobil insa contractul este pe 1 an si a inceput de doar 2 saptamani ! am incercat sa fiu amabil mereu explicandui acestui domn ca din momentul inceperii al contractului nu doresc sa “am vizite zilnice” ori controale din partea dumnealui decat odata pe luna cum este si firesc insa raspunsul lui a fost mereu sarcastic “” VIN IN CONTROL CAND VOR MUSCHII MEI CA AICI ESTE CASA MEA ! “” sincer nici nu stiu ce sa fac pentru ca imi este teama ca va veni in punctul de lucru si in fata clientilor v-a face circ , personal nu al cunosc ,nu l-am cunost niciodata decat in ziua cand am fost sa vizionez aceasta vila !! astept sfaturi sau idei de la dumneavostra pentru ca eu sunt foarte corect in tot ceea ce priveste firma mea cat si toate cheltuilelile pentru utilitati si suma ceruta pentru chirie ! va salut si va doresc multa sanatate ! cu respect Anddy !

  • “Povestea” dv. are doua parti: una este cea cu declaratia chiriei si a doua cea cu suprafata inchiriata mentionata in contract. Daca in contract ati mentionat o chirie mai mica decat cea reala, puteti sa platiti exact suma din contract. In ceea ce priveste suprafata inchiriata, daca am inteles bine, in contract (la capitolul “obiectul contractului”) scrie ca se inchiriaza intreaga casa, nu se pecifica explicit ca subsolul nu face obiectul inchirierii. In aceasta situatie, trebuie sa jucati tare, chemati un avocat care sa fie de fata la urmatoarea vizita a nepoftitului. Acesta ii va explica in ce articole de lege se incatreaza actiunea lui si la ce consecinte se poate astepta daca persista. Sunt aproape sigur ca va avea efect si nu veti mai fi deranjat.

 167. Daniela says:

  Buna seara am o întrebare am primit pe cineva in casa erau pe drum noi nefind in țara sa dus alta persoana si ia primi la noi in casa le-a făcut o hârtie scrisă cum ca locuiesc la noi in casa dar noi nu am semnat ca proprietari in au stat 3 luni din care nu nea plătit chiria numai pe o lina jumate si eu datori la lumina de 1000 RON m-au sunat ca au plecat mam dus si am găsit încă un bagaj le-am sunat sa vina după el dar nu ras la tel am schimbat yala si tot le sun si ele nu ras as putea sa înregistrez declarația care a făcut-o de mâna deși de noi nu a fost semnată la fisc ca după aceia sa o dac să-mi plătească curentu va mulțumesc

 168. Alis says:

  Buna ziua,
  In calitate de proprietar as avea cateva intrebari
  Am dat spre inchiriere un ap cu 2 camere ( eu nu am fost in tara in iulie anul trecut cand a fost dat spre inchiriere,sora mea s-a ocupat de asta , au facut un contract de mana …eu m-am intors in tara in urma cu 2 luni )
  Dupa ce a inundat-o pe vecina de la etajul 3 in 15 aprilie, le-am spus ca trebuie sa suporte cheltuielile de reparatie din ap vecinei si a parchetului din ap nostru care e tot umflat si zgariat.
  In zilele urmatoare chiriasii ne anunta chiriasi ca vor pleca in data de 20 mai( cu toate ca contractul de mana era facut pe un an) .
  In data de 9 mai ma suna ca a eliberat ap …i-am spus sa vina sa facem predarea ap , nu a venit nici nu mi-a dat cheile de la ap…in data de 19 mi-a trimis cheile pe taxi. a zis ca el nu vrea sa se mai intalneasca cu noi ( si normal ii era rusine de ce a lasat in apartament)

  Ma lasat cu datorii pe luna martie si aprilie la Electrica 134.44 ron
  Internet si TV pe luna aprilie si mai 100 ron
  asociatie luna aprilie 314 ron iar asociatia pe luna mai nu stim cat va fi numai dupa ce se va face regularizarea
  Banii de depozit pot acoperii doar cheltuielile cam la limita

  A distrus o mare parte din bunurile din ap
  – parchet umflat de apa si plin de zgarieturi
  – de renovat camera mare vecinei de la et 3
  – mobila din living este toata zgariata si sertarele sunt stricate ( a pus acvariul pe mobila si e toata imbibata de apa pe un colt)
  – perdele rupte
  – 3 jaluzele rupte
  – scaun rupt
  – aplice (bec) tavan spart si nefunctional
  – tub aspirator rupt
  – langa fiecare geam plin de igrasie ( pentru ca nu au aeresit)
  -toti pereti stopiti si foarte murdari, usi zgariate
  – covoarele foarte murdare si pline de par de pisica ( au tinut pisica in apartament fara voia mea, le-am interzis acest lucru)
  -iar electocasnicele din bucatarie in loc de albe le-am primit galbene toate lipicioase si pline de par de pisica

  Eu am estimat in jur de 1500 ron si nu vor sa imi dea nici un ban.

  Am spus sa fiu indulgenta ok dau cu lavabila tot ap pe banii mei si manopera de schimbat parchetul si sa estimeze el cat costa ceea ce a stricat si sa vina sa faca curat in ap sa il prea cum la primit.Nu mai am cu cine sa vb , nu ne mai raspunde la telefon a trimis un msg si a zis ca il abuzez adica daca il mai sun sau daca ii mai scriu si ca ma va da la politie daca ii cer bani.
  Zice ca a mers la politie si a facut deja plangere impotriva nostra ca s-a simtit amenintat

  Eu am estimat in jur de 1500 ron si nu vor sa imi dea nici un ban.

  Va rog sa ma ajutati si sa ma sfatuiti ce sa fac.

  Va multumesc!

  • Ce sfat sa va dau? Alta data sa faceti un contract “ca la carte”, in care sa specificati ce se intampla in situatii ca cea descrisa de dv. mai sus si sa inregistrati contractul la fisc, pentru a capata titlu executoriu. Daca ati fi facut asa, acum v-ati fi dus direct la executor si v-ati fi recuperat banii. Pe blog gasiti un model de contract de inchiriere.

 169. Elena says:

  Buna ziua.

  Aş avea câteva neclarităţi de ordin juridic deşi am încercat să mă informez singură.

  Am stat în chirie trei luni într-un apartament,fără incheierea unui contract.De aici ştiu că fără un contract se poate proba extrem de greu ceva în instanţa.
  Totuşi , noi am fost plecaţi în iarnă 2 săptămâni şi s-au spart 2 tevi in casa,provocand inundaţie dar daunele nu au fost substanţiale.Proprietarii reactionand intr-un mod pasiv agresiv ,noi am decis sa plecam.Chiria era 800 ron i-am dat 1500 pentru ai ajuta totusi.
  De asemenea proprietarii nu aveau asigurare reinoita a casei.
  Dupa aceea perioada ei doreau sa le mai dam bani,pt ca ei au spus ca este necesar sa repare daunele vecinilior,neavand asigurare la casa,nu aveau cum sa ae se foloseasca de acest aspect.

  Intrebarea mea este deşi greu de probat deoarece nu avem nici un act semnat ne pot chema in instanta? Ce infractiune ar putea spune ca am realizat/daca exista aceasta posibilitate?

  Multumesc anticipat!

  • Intr-adevar, fara contract scris, este greu de evaluat situatia. Daca tevile s-au spart din motive neimputabile dv., atunci nu cred ca datorati ceva propietarului. Este in sarcina lui sa pastrexe imobilul (si instalatiile lui) in buna stare de functionare.

 170. Diaconu says:

  Buna ziua. Am si eu o problema
  Am avut contract de închirierea unui apt din luna august ( inclusiv) 2016 până în ianuarie 2017 ne înscris la fisc. Proprietarului ia fost plătită luna in curs plus 1 luna garantie…cand sa terminat contractul prietena mea ă ramas in apt si eu cu proprietarul am plecat in strainatate sa facem o lucrare….in luna martie prietena mea ă venit si ea cu copilul la mn….lasand toate lucrurile noastre in apt urmând să le vom dupa scurt timp….in aprilie proprietarul sa reîntors acasa si a schimbat iala….si mia spus sa ii plătesc 1200 de euro daca nu nu imi da lucrurile copilului prietenei si ale mele inclusiv toate actele de la casa care o am în construcție si cheile de la masina mea….mentionez ca dupa calculele mele am avut o datorie de 25 de mil lei vechi la întreținere și 2 luni de chirie ptr care nu mai aveam contract. Adică 700 de euro…are acest drept sa imi rețină toate aceste lucruri , pot sa al dau in judecata ?

 171. mari mari says:

  Buna seara!detin doua camere de camin in una locuiesc eu iar cealalta vreau sa o dau in chirie,o cunostinta a venit cu un domn pe care il cunoaste si garanteaza pentru el.eu nu am incredere ca totul va fi ok pe parcurs si as face un contract de inchiriere pe 3 luni oare se poate?si dupa care mai vad eu.mi-e teama ca la final nu va mai vrea sa plece si cine stie cum pot sa-l mai scot afara.Astept cu ne rabdare un raspuns ce am de facut si acel contract de unde il iau? Va multumesc anticipat

  • Nu inteleg ce inseamna “detin doua camere de camin”. Daca sunteti proprietar, totul este OK. Daca sunteti doar chirias in acel spatiu, nu aveti niciun drept de a-l subinchiria.

 172. Alex says:

  Am inchiriat prin intermediul unei agentii un apartament. Contractul nu a fost inregistrat la fisc si nici nu a fost legalizat la un notar/avocat. Doamna cu care am incheiat contractul nu se mai intelege in ultimul timp cu sotul si am tot primit amenintari din partea acestuia ca voi fi dat afara. Nu stiu pe numele caruia este imobilul dar presupunand cel mai rau caz si anume apartamentul ii apartine sotului, acesta are dreptul sa ma dea afara?Sotia, cea cu care am semnat contractul, nu doreste acest lucru.
  In cazul in care imobilul ar fi in proprietatea amandurora, dupa incetarea contractului de inchiriere actual este posibil sa mai pot incheia un altul cu doamna fara acordul sotului?
  Multumesc!

  • Este legal ca unul dintre soti sa semneze un contract de inchiriere pentru un imobil care este proprietate comuna. Daca este doar proprietatea sotului, contractul dv. este nul.
   Mi se pare absolut inadmisibil sa semnati un contract de inchirere (si sa platiti chirie) cu o persoana despre care nu stiti ca are dreptul legal de a face acest lucru.

 173. Andreea says:

  Buna ziua, am si eu ceva nelamuriri. Sunt chirias si stam de 4 ani la acest proprietar, nu au fost probleme pana acum cand am anuntat ca plecam. Am dat 30 de zile preaviz, chiria lunara este de 600lei, fara restante totul la zi. Proprietara vrea sa eliberam cu o saptamana mai devreme de 30 ale lunii. Iar eu nu doresc sa-i platesc luna intreaga ci doar 450 lei. 600:4=150, 150×3=450. Totul este platit. Ne-am inteles ca ii dau cu lavabil si ramane curatenie, iar acum imi spune ca frigiderul are rugina( exterior, mentionez ca este model vechi ). Din cate stiu deteriorarea provocata de vechimea lucrurilor nu este suportata de chirias. Am anuntat-o si cu cateva luni bune in urma despre problema parchetului vechi mucegait care deja ajunseze in starea de producere a unor taratoare si zburatoare. Nu a luat masuri. Iar eu am cumparat toate solutiile posibile pentru acest lucru. Nu vrea sa ma despagubeasca. Cand am venit avea o singura draperie iar eu iam pus galerie noua si perdele si draperii fara sa cer ceva. Ce pot face in privinta chiriei, cat e normal sa dau pentru 3 saptamani, si ce sunt obligata sa ii las si ce este ea obligata sa imi inapoieze sau sa despagubeasca. Multumesc anticipat

  • Daca aveti un constract clar, scrie acolo ce trebuie sa platiti. Cu siguranta, nu trebuie sa platiti chieie pentru o perioada in care nu folositi locuinta. Problema frigiderului se poate incadra la “uzura normala”, mentionata de Codul civil.

 174. CRS says:

  Buna seara! am nevoie sa ma ajutați urgent cu cu răspuns.. Am închiriat un apartament însă contractul nu a fost înscris la fisc . In contract nu scrie nici faptul ca am plătit o luna avans. Abia după ce a trecut o luna in care am locuit in apartament, fata contract înregistrat, proprietara vrea sa îl înregistreze. Menționez faptul ca aceasta mi a dat de înțeles ca eu personal trebuie sa ma duc la fisc sa îl înscriu și ca trebuie sa plătesc undeva in jur de 150 de lei timp de 3 luni la fisc. Adică 50 de lei pe luna timp de 3 luni. Este admisibil așa ceva ?

  • Proprietarul a uitat sa va spuna ca trebuie sa-i platiti si un concediu in Hawaii. Evident, glumesc. Dv. trebuie sa platiti chiria si utilitatile pe care le consumati. Atat. Restul este treaba prorpietarului. Declararea venitului si plata impozitului este treaba proprietarului.
   De ce nu ati scris in contract ca ati platit chiria primei luni?

 175. Carmen says:

  Buna seara!
  Am si eu o problema ce imi tot da batai de cap…locuiesc de circa 6 luni intr-un apartament,nu exista un contract la mijloc.
  Am avut ceva problema si nu am putut achita chiria si cheltuielile,am vorbit cu persoana ce se ocupa de apartament a fost de acord sa platesc treptat cum pot.iar acum 2 zile m-a sunat ca el isi vrea toti banii si sa evacuez apartamentul in 3 zile,am spus “bine,am sa fac asta” iar la 2h distanta am primit un mesaj in care mi se spunea ca nu mai are rost sa merg la apartament pt ca l-a incuiat si o sa intru sa-mi iau hainele atunci cand o sa primeasca banii si sa plec..bun,am fost lasata pe afara la 11 noaptea.am mers la sectia de politie,a fost o discutie doar,nimic in scris…am fost lasata sa locuiesc in continuare acolo dar asta doar pt inca 3zile,iar la finalul acestor 3 zile sa achit chiria pe luna restanta si luna in curs,plus cheltuielile ce mai sunt…initial nu prea are ce sa faca daca eu peste noapte imi iau lucrurile si plec,nefiind un contract semnat,ba mai mult am si dovada filmata cum ia bani de la mine..ce ma sfatuiti sa fac??
  ideea este ca nu-mi doresc nici sa merg la ANAF sa depun plangere,pentru a nu-i face rau,dar pe de alta parte ma preseaza mult prea multi si nu dispun de acesti bani si nici nu am cum sa fac rost de ei in 3 zile..
  CE ma sfatuiti sa fac?
  Multumesc frumos!

  • In absenta unui contract scris se poate intampla orice. Depinde de caracterul oamenilor. Deci nu am ce sfaturi sa va dau. Poate doar sa luati aminte si, data viitoare, sa procedati altfel.

 176. Florin says:

  Stimate d-le avocat,

  Vă rog să mă ajutați și pe mine cu o informație în situația următoare:
  Un membru al familiei care deține un apartament dorește să mă ocup eu de toate formalitățile și de administrarea apartamentului pe perioada închirierii, datorită faptului că acest proprietar locuiește în alt județ și este incomod să se deplaseze periodic la locul proprietății.
  De ce documente am nevoie pentru a-l putea reprezenta în încheierea contractului de închiriere, respectiv înregistrarea acestuia la finanțe, depunerea declarațiilor etc.
  Este suficientă o împuternicire notarială? Dacă da, cum ar trebui să fie formulată pentru a cuprinde toate aceste situații?

  Mulțumesc anticipat!

 177. Cristina Petra says:

  Buna ziua!
  În luna mai am închiriat un apartament unei cunoștințe iar acesta l-a închiriat ulterior, fără cunostinta si voia mea, altei persoane întocmind si semnand in numele lui un contract de inchiriere in calitate de proprietar al apartamentului.
  Problema este ca eu nu am mai încasat chiria de cateva luni iar noul chiriaș nu vrea sa părăsească apartamentul pentru ca el are un contract de închiriere. Are vreo valoare acel contract?
  Poate fi acuzat cel care a întocmit contractul de fals și uz de fals?
  Cum pot sa mi recuperez apartamentul? Pot merge sa schimb yala de la usa?

  • In absenta unei clauze in contractul de inchiriere, care sa permita subinchirierea, contractul de subinchiriere este nul. Daca am inteles eu bine, chiriasul dv. a semnat subinchirierea in calitate de proprietar, ceea ce este o inselaciune. Adresati-va unui executor judecatoresc pentru evacuarea apartamentului (contractul dv. de inchiriere trebuie sa fi fost intregistrat la fisc).

 178. mirela says:

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi comunicati daca imi trebuie acordul vecinilor pentru inchirierea unui apartament pentru un birou executor judecatoresc.
  Sunt proprietarul unui apartament si de ceva timp ma confrunt cu situatia in care nu pot inchiria propriu apartament din cauza vecinului din dreapta care nu e de acord cu firmele deoarece fac multa galagie.
  In ce situatie nu am nevoie de semnatura vecinilor, in afara inchirierii pentru locuit?
  Multumesc

  • Acordul vecinilor este cerut de Oficiul Registrului Comertului pentru PFA-uri, SRL-uri sau SA-uri, deci numai pentru societati comerciale. Biroul executorului nu este societate comerciala. Ca sa nu aiba vecinul dv. de ce sa se lege, dupa inchiriere, ar trebui sa schimbati destinatia apartamentului din locuinta in spatiu comercial, altfel o sa va poata reclama.

 179. CIOBANU CAMELIA says:

  Buna ziua. mama are o casa la tara unde nu a mai locuit nimeni mai multi ani(ea fiind plecata din tara). Am gasit o familie tanara care vrea sa locuiasca acolo, fara a le cere bani pentru chirie. Ce act trebuie sa fac?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *