Recompartimentare fără autorizație? Cum se intră în legalitate

În activitatea noastră de intermediere imobiliară, ne întâlnim adesea cu situații de recompartimentare fără autorizație, unde proprietarii de apartamente au schimbat geometria locuințelor prin desființarea unor pereți și construirea altora noi. Aceste modificări, de cele mai multe ori, sunt făcute cu mult timp în urmă, proprietarii considerând ”după ureche” că nu afectează structura de rezistență a blocului.

Recompartimentare fara autorizatie a apartamentelor si mofalitatea de intrare in legalitate

În ultimii ani, băncile au crescut exigența în această privință. Chiar și cumpărătorii care nu apelează la credite bancare vor să primească un apartament a cărui geometrie reală să coincidă cu cea înscrisă în cartea funciară. Acest lucru a dus la o creștere a cazurilor de recompartimentare fără autorizație care necesită intrarea în legalitate, obiectivul final fiind actualizarea lucrării cadastrale și a cărții funciare în conformitate cu situația reală.

Presupunând că nu a fost afectată structura de rezistență a clădirii, există o cale pentru a intra în legalitate, obiectivul fiind actualizarea lucrării cadastrale și a informației din cartea funciară. Acest proces implică mai mulți pași, care pot fi dificili pentru cei care se confruntă cu o astfel de situație de recompartimentare fără autorizație.

1) Primul pas ar fi angajarea unei firme specializate (de arhitectură sau cadastru) care să se ocupe de această problemă ”cap-coadă”.

2) Apoi, vor fi necesare următoarele documente:

* un certificat de urbanism pentru construire,

* o expertiză tehnică MLPAT pentru a verifica dacă modificările au afectat sau nu structura de rezistență a clădirii (realizat de un expert MLPAT), și

** un memoriu tehnic de arhitectură (realizat de un arhitect).

După obținerea acestor documente, Primăria poate elibera autorizația de construire și/sau certificatul de edificare, care se vor folosi pentru refacerea lucrării cadastrale și actualizarea cărții funciare. Acesta este un pas esențial în procesul de regularizare a unei situații de recompartimentare fără autorizație.

Modificările interioare ale unui apartament de bloc, făcute fără autorizație, pot avea un impact semnificativ asupra valorii de vânzare a acestuia și pot complica procesul de creditare bancară. Astfel, recompartimentare fără autorizație poate avea consecințe financiare semnificative pentru proprietari.

Rețeaua naţională de experți Cadastru24.ro te poate ajuta cu cadastru și intabulare, expertiză MLPAT, memoriu tehnic de arhitectură și certificat energetic, adică de tot ce ați putea avea nevoie pentru intrarea în legalitate.

Într-un apartament, se pot executa și lucrări fără autorizație de construire și anume lucrări de intervenție care nu modifică structura de rezistență, cum ar fi:

  1. lucrări de reparații interioare la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje, precum și înlocuiri de tâmplărie interioară, cu păstrarea dimensiunii golurilor;
  2. lucrări de reparații și înlocuiri la pardoseli;
  3. reparații sau înlocuiri la instalațiile interioare;
  4. modificări de compartimentări nestructurale, demontabile, realizate din materiale ușoare și care nu modifică concepția spațială interioară;
  5. reparații/înlocuiri de tâmplărie exterioară, cu condiția să se păstreze forma și dimensiunile golurilor.
Recompartimentare fără autorizație apartamente la bloc

2 comentarii la „Recompartimentare fără autorizație? Cum se intră în legalitate”

Lasă un comentariu