Acordul vecinilor pentru demolarea unei case. Este necesar?

Una dintre întrebările frecvente pe care le-am primit de la cititorii blogului este: Am o casă veche pe care vreau să o demolez. Este necesar acordul vecinilor pentru asta? Casa are peretele din spate, calcanul, pe hotarul cu terenul vecin, fără să fie lipită de vreo construcție situată pe acesta. În general, când este necesar acordul vecinilor pentru demolarea unei case și/sau construirea uneia noi?

acordul vecinilor pentru demolarea unei case

Când este necesar acordul vecinilor?

 • Construcții noi adiacente: Acordul vecinilor este necesar pentru construcțiile noi amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate, doar dacă sunt necesare măsuri de intervenție pentru protejarea acestora.
  • Lucrări în clădiri existente: De asemenea, acordul vecinilor este necesar pentru lucrările de construcție necesare în vederea schimbării destinației în clădiri deja existente.
  • Construcții cu altă destinație: În cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate, acordul vecinilor este, de asemenea, obligatoriu.

De ce este important acordul vecinilor?

 • În majoritatea cazurilor, acordul vecinilor este necesar atunci când construcția sau demolarea poate afecta proprietatea sau drepturile acestora.
 • Chiar dacă casa nu este lipită de construcția vecinului, implicarea limitelor de proprietate poate afecta drepturile și interesele acestuia.

Ce se întâmplă dacă vecinii nu vor sau nu pot să semneze declarația notarială?

 • Dacă vecinul nu dorește să semneze, se încearcă metode de mediere și persuasiune. Dacă acestea nu funcționează, singura cale rămâne instanța.
  • Dar, de multe ori, vecinul (de facto) nu are dreptul sa-si dea acordul. Se întâmpla atunci când titularul dreptului de proprietate a decedat, succesorii nu a dezbătut succesiunea si, unii dintre ei, sunt de negăsit, fie decedați și ei, fie plecați cu destinație necunoscuta. Si de data acesta singura cale este instanța.
   Este mai costisitoare si durează destul de mult, dar alta cale nu exista.
 • Declarația vecinului
  Declarația dată de vecin (sau vecini) trebuie să aibă formă autentică, adică să fie semnată la notariat. Aceasta este valabilă timp de șase luni și se utilizează pentru obținerea autorizației de demolare/desființare și/sau a autorizației de construire.

Ce se întâmplă dacă demolez o construcție fără autorizație?

Dacă demolezi o construcție fără autorizație, există consecințe legale și riscuri pe care trebuie să le iei în considerare. Demolarea fără autorizație constituie infracțiune și se sancționează cu amenda care poate ajunge la 5000 lei. În cazuri grave, se poate ajunge chiar la închisoare.

În concluzie, este important să respectăm drepturile și interesele vecinilor, chiar dacă demolarea nu afectează direct proprietatea acestora. Consultarea unui avocat, a unui notar sau a unui specialist imobiliar poate oferi claritate în privința procedurilor legale.

54 de comentarii la „Acordul vecinilor pentru demolarea unei case. Este necesar?”

 1. Hi there I am so excited I found your website, I really found
  you by accident, while I was researching on Digg for something else, Anyways
  I am here now and would just like to say thanks a lot for a
  marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the superb work.

  My web blog – vpn coupon 2024

  Răspunde

Lasă un comentariu