Suprafata utila versus suprafata construita

Atat la vanzarea cat si la inchirierea unui imobil apare inevitabil referirea la suprafete. Se vorbeste de cele mai multe ori despre suprafata utila si despre suprafata construita. Confuzia dintre cele doua suprafete este intretinuta in mod intentionat. Cumparatorul da pretul metrului patrat contrauit, in timp de cumparatorul vrea sa plateasca numai suprafata utila.

Sa definim aceste notiuni, asa cum apar ele in Legea locuintei, Anexa nr.1:

Suprafata construita este suma suprafetelor utile ale incaperilor, logiilor, balcoanelor, precum si a cotei-parti din suprafetele partilor comune ale cladirilor (spalatorii, uscatorii, casa scarii, inclusiv anexele pentru colectarea, depozitarea si evacuarea deseurilor menajere, casa liftului etc.), la care se adauga suprafata aferenta peretilor interiori si exteriori ai locuintei; in cazul incalzirii cu combustibil solid, se adauga suprafata aferenta sobelor si cazanelor de baie. Nu sunt cuprinse suprafatele aferente boxelor de la subsol si ale garajelor care pot fi prevazute distinct.

Suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor. Suprafata utila a locuintei este suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoarele, baile, dusul, bucatariile, spatiile de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. Nu se cuprinde: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale trecerilor cu deschideri pâna la 1,00 m, nisele de radiatoare, precum si suprafatele ocupate de sobe si cazane de baie (câte 0,50 m2 pentru fiecare soba si cazan de baie), in cazul in care incalzirea se face cu sobe. In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafata utila a locuintei. Uneori apare si notiunea de suprafata utila totala (nedefinita in Legea locuitei) ca suma dintre suprafata utila si suprafata logiilor si a balcoanelor.

Suprafata locuibila este suprafata desfasurata a incaperilor de locuit. Ea cuprinde suprafata dormitoarelor si a camerei de zi.

Suprafata desfasurata a unei case este suma suprafetelor construite pentru toate nivelurile. Daca imobilul are numai parter, atunci suprafata desfasurata este suprafata amprentei la sol a constructiei. In cazul imobilelor cu mai multe niveluri, suprafata desfasurata este chiar suprafata construita. In acest caz, uneori, prin suprafata suprafata construita se intelege suprafata amprentei construictiei. Acest termne nu este definit de Legea locuintei.

Prin cota-parte din partile de folosinta comuna (cota indiviza) se intelege cota de proprietate care ii revine fiecarui apartament proprietate individuala, din proprietatea comuna (casa scarii, casa liftului etc.) si este inscrisa in titlul de proprietate. Suprafata construita a unui apartament include si acesta cota-parte.

Ce se intampla in piata: vanztorii precizeaza pretul metrului patrat construit (fara sa precizeze acest lucru), in timp ce cumparatorii cred ca este vorba despre metrul patrat util. Raportul celor doua suprafete se incadreaza in intervalul 1,18…1,20. Cand este vorba de pret, 20% conteaza!

Share
This entry was posted in Imobiliare Ploiesti, Mediul de Afaceri and tagged , . Bookmark the permalink.

32 Responses to Suprafata utila versus suprafata construita

 1. Pingback: Imobiliare Ploiesti Romania Suprafata utila vesus suprafata construita | Imobiliare Ploiesti Romania

 2. Silvia says:

  Buna,
  Am o intrebare:
  Daca cineva si-a daramt peretele dinspre balcon , se mareste suprafata utile a ap. cu suprafata balconului care acum face parte din camera?Cei care au facut acest lucru au o suprafata utila mai mare si deci o contribuitie mai mare la intretinere, caldura?Conform carei reglementari?
  Cu multumiri

  • Daca recompartimentarea apartamentului a fost facuta in baza unui proiect cu autorizatie de construire, pe noile planuri este mentionata noua suprafata utila.
   Acest lucru trebuie notificat la fisc pentru recalcularea impozitului. Evident ca si contributia la plata intretinerii va fi mai mare. Nu stiu sa va spun care este legea. Banuiesc ca este “Legea asociatiilor de proprietari”.

 3. marina r. says:

  Din suprafata utila, face parte o boxa? Boxa se afla la subsolul blocului, nu este incalzita.
  Este trecuta in contractul de vanzare -cumparare si in cadastu, dar, dupa ce a fost facut calculul suprafetelor camerelor de locuit, baie , bucatarie. Unde se reglementeaza acest lucru?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Boxa este o anexă a apartamentului. Suprafaţa sa se ia în calcul separat. Nu este nevoie de un act normativ pentru aşa ceva. Este pur şi simplu o anexă.

 4. adrian says:

  de unde se poate obtine o adeverinta cu suprafata locuibila a unui apartament..

  • Lucrarea cadastrala este singurul document care contine valoriele certe ale dimensiunilor si suprafetelor unui apartament. Nu aveti cui sa cereti o “adeverinta”.

 5. Vlad Sebeni says:

  Cum se calculeaza suprafata utila, locuibila in cazul mansardelor?
  Ma refer aici la inaltimea tavanului. exista o inaltime minima sub care nu mai putem lua in considerare spatiu locuibil chiar daca el face parte din incapere?

 6. geo says:

  La un apartament nou, constructorul imi pune pe planul apartamentelor de la un etaj:

  Suprafata utila = 78.81mp
  TERASA = 8.41mp
  Suprafata construita=106.65mp

  E inclusa cumva in suprafata construita 30-40% din casa scarii, fiind cel mai mare apartament pe nivel? Ma afecteaza cumva la impozite, taxe locale, deduceri, etc.?

  Multumesc.

 7. calcul suprafata desfasurata says:

  Care este temeiul legal (…sau formula de calcul) care reglementeaza suprafata desfasurata a unei locuinte ANL.

  Dupa o perioada de 5 ani, UAT poate modifica/prelungi anual, contractul de inchiriere, ocazie cu care va modifica doar scriptic -suprafata locuintei (in contractele vechi suprafata unui apart. cu 2 cam. era de aprox. 60 mp + 9 mp anexe, reprezentand spalator, uscator, boxa;
  – in noile contracte, pentru ACELASI apart. cu 2 cam. regasim o noua suprafata cu aprox. 70% mai mare, suprafa desfasurata de 105 mp, !?…, in cazul cumpararii, ce suprafata vom cumpara ? )

  • In articolul pe care tocmai l-ati citi este precizata sursa care defineste suprafetle unei constructii: Legea Locuintei.
   Daca UAT inseamna Unitate Administrativ Teritoriala, atunci nu inteleg cum aceasta poate modifica un contract de inchiriere si , cu atat mai putin, suprafata unui imobil.

 8. Nitoi Claudia says:

  balcoanele unei case p+M construite pe un teren intravilan, se iau in calculul suprafeti utile a casei?Unul este in exterior, iar celalalt este in interior si este practic acoperit de acoperisul casei. Am inteles ca mai noi si aceste balcoane trebuie intabulate si ma gandesc ca constructorul ar vrea sa le introduca in suprafata utila a casei tocmai din acest considerent.Multumesc

 9. Mihaela says:

  Buna ziua,
  Casa noastra este cu S+P+E+Terasa circulabila.
  In suprafata utila se include si suprafata scarii interioare (de acces intre etaje)? Amprenta la sol cuprinde si balconul de la etaj (suprafata lui fiind de 6,7 mp) care este iesit in consola de la cota de 2,75 m peste sol?
  Multumesc

  • In suprafata utila este inclusa si suprafata scarii interioare. Amprenta la sol nu poate include balconul de la etaj, chiar daca este in consola. Acesta se include in suprafata construita.

   • Mihaela says:

    Multumesc pentru raspuns.
    In planurile pentru cadastru, conteaza suprafata ocupata de holuri, scara, garaj, balcon, terasa? Aici este o alta poveste? Este luata in calcul suprafata locuibila de fapt? Sau cum stau lucrurile? Daca se impoziteaza intrega suprafata utila, ajungem sa platim sume colosale.
    Multumesc din nou.

 10. Hiripan Delia says:

  Bună ziua. Am și eu o întrebare. Noi am cumpărat recent un apartament. În extrasul CF acesta are o suprafață utilă de 91 de m2, dar în certificatul energetic apare numai 66,85 m2 utili. Cum putem să ne lămurim această nedumerire și după care dintre cele două documente putem să ne luăm cu adevărat?

  • Cred ca in certificatul de performata energetica este o eroare. Documentul oficial care atesta suprafata corecta a imobilului este planul cadastral. In formatia din acest plan este reprodusa de extrasul de carte funciara.

 11. Dumitrascu Petrica says:

  Buna ziua.
  Locuiescintru-n bloc nou care are la parter 3 apartamente cu terasa . Apartamentele au trecut in acte suprafata utila de 44m2si terasa de 57m2 iar la plata pe lista de itretinere platesc pe 44m2 este corect? Eu detin o parcare in subsolul imobilului exact sub terasa vecinilor si am fost incarcat cu 30m2 lasuprafata utila estse corect?

 12. Maria says:

  Buna ziua,
  este reglementat undeva raportul dintre suprafata construita si suprafata utila?

  • Raportul dintre suprafata construita si suprafata utila nu poate fi obiectul unei reglementari. El poate fi mai mare sau mai mic in functie de grosimea peretilor, de suprafetele teraselor/balcoanelor etc.
   Fiecare dintre aceste doua suprafete are o definitie clara. Raportul lor matematic se incadreaza (de cele mai multe ori) in intervalul 1,15-,1.25

 13. paul says:

  va rog sa-mi explicati: ce este amprenta la sol a unei constructii si ce este suprafata construita ?

  • Amprenta la sol a unei constructii nu poate fi definita altfel decat prin aceste cuvinte. Banuiesc ca nu trebuie sa definesc cuvantul amprenta.
   Suprafata construita este definita in cuprinsul articolului.

 14. Robert says:

  Buna ziua

  Am o problema in sensul ca la cumpararea apartamentului in care locuiesc in contract se face referire doar la suprafata totala ( se enumera tot ce cuprinde inclusiv balcoane ) 55 mp iar in CF la coloana suprafata este trasa o linie iar cei 55 mp sunt consmnati la coloana suprafata utila ( care in realitate si dupa definitia legii locuintei este de 48 mp ( fara balcoane)).
  Problema apare prin faptul ca doresc sa accesez un credit prin programul prima casa si nu o pot face intrucat figurez cu peste 50 mp. suprafata utila in extrasul CF iar in realitate suporafata utila este de 48 mp. ( precizez ca detin si o scita veche anterioara cumpararii unde sunt clar evidentiate aceste 2 suprafete ).
  Se pot face corecturui in CF si daca da cam ce costuri esimative implica

  Multumesc

  • Lucrarea cadastrala a apartamentului dv. este probabil realizata in anii 2000. Nu exista rigoarea de astazi. Puteti angaja un cadastrist care sa revizuiasca lucrarea. O sa va coste un pic, dar cred ca merita.

 15. mara7 says:

  Buna ziua,
  1) Balconul de la ultimul etaj este considerat drept parte comuna a blocului exact ca si terasa, avand in vedere ca balconul este neinchis si neacoperit asa cum a fost prevazut din constructia blocului ?

  2) Infiltratiile de la apa de ploaie in balconul inferior cauzate de o posibila neetanseitate in planseu cad in sarcina Asociatiei de Proprietari sau exclusiv in sarcina proprietarului apartamentului ?

  Multumesc !

  • Balconul unui apartament aflat la ultimul etaj este parte din proprietatea acestuia, chiar daca acesta nu este acoperit si/sau inchis. La a doua intrebare nu stiu sa va raspund.

 16. Madalina says:

  Buna ziua,
  Am o constructie patrata pe 3 nivele:
  – La parter am o singura camera, inaltimea tavanului fiind pentru jumatate pana la etajul 1 si pentru cealalta jumatate pana la etajul 2
  – Etajul 1 este jumatate din parter
  – Etajul 2 are suprafata utila identica cu parterul.
  Intrebarea mea este:
  Suprafata utila pentru etajul 1 este egala cu suprafata utila de la parter?
  Va multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>