Incepe programul „Prima Casa 4”. Guvernul a aprobat noile norme metodologice

Bancile care nu vor fi dispuse sa accepte noile conditii isi vor putea transfera portofoliul de garantii catre alte institutii de credit.

Guvernul a aprobat ieri completarea normelor metodologice privind implementarea programului Prima Casa. Dupa publicarea Hotararii de Guvern in Monitorul Oficial, bancile se vor putea inscrie in cea de-a patra etapa a programului guvernamental. In limita plafonPrima Casa 4ului stocat si utilizat, institutiile care au acordat pana acum astfel de credite isi vor putea transfera portofoliul de garantii catre alti finantatori eligibili. Conditia este ca beneficiarii sa fie informati cu privire la aceasta schimbare, iar drepturile si obligatiile acestora, prevazute in contractele aflate in curs de derulare, sa nu fie afectate.

Si bancile care nu mai participata pana acum la Prima Casa vor putea lua parte la noua formula a programului. Astfel, o institutie financiara neinscrisa anterior in Prima Casa poate deveni eligibila prin preluarea portofoliului de garantii de la un finantator eligibil. Institutiile de credit nou-intrate in program vor trebui sa transmita catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si Ministerul Finantelor Publice (MFP) un angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica garantiilor acordate. Printre bancile care si-au anuntat deja participarea la noua formula a programului se numara BCR, CEC Bank si Bancpost.

Plafon maximal de garantare- 1,5 milioane de euro

Valoarea totala a plafonului de garantare ce va putea fi utilizata pentru Prima Casa 4 este, cel putin pentru moment, incerta. „Prin aprobarea normelor metodologice dam posibilitatea acordarii, in continuare, de garantii in valoare de 1,5 miliarde de euro. Totodata, alti 40.000 de beneficiari pot sa intre in cadrul Programului Prima Casa”, subliniaza premierul Emil Boc. De mentionat este insa ca acest plafon, de 1,5 milioane de euro, este unul maximal. Acesta ar putea fi atins doar in cazul in care toate bancile care au participat pana acum la program vor decide sa ia parte si la Prima Casa 4 sau vor accepta sa-si transfere portofoliul de garantii catre alte institutii finantatoare doritoare. Recent, Simona Muresan, reprezentanta FNGCIMM, a declarat ca, in conditiile in care nu toate bancile vor accepta sa participe la noua varianta a programului guvernamental, plafonul reutilizat ar putea ajunge la circa 700 milioane de euro.

38.000 de garantii emise pana acum

Pana acum, pe parcursul tuturor celor patru faze ale programului Prima Casa au fost acordate 38.000 de garantii, in valoare totala de 1,545 miliarde de euro. O prima modificare survenita in cea de-a patra etapa consta in impartirea riscului de creditare intre stat si banca, in proportie de 50%-50%. Cea de-a doua da posibilitatea apelarii la acest program si celor care detin deja o locuinta, insa aceasta are o suprafata mai mica de 50 de metri patrati. Conditiile privind dobanzile pentru credite si avansul ce ar trebui platit de catre beneficiari raman aceleasi. Credite Prima Casa vor putea fi accesate in continuare si pentru constructia de locuinte, garantiile avand valabilitate pe toata durata derularii lucrarilor, dar nu mai mult de 18 luni.

Ce aduce nou a patra ediţie a programului „Prima casă”

Statul nu va mai garanta integral creditele acordate prin „Prima casă”, iar băncile participante îşi vor asuma în proporţie de 50% riscul de nerambursare.

Nu vor mai fi acordate garanţii noi, astfel că băncile vor reduce la jumătate garanţia pentru împrumuturile vândute prin acest program în anii trecuţi pentru a putea da în continuare credite garantate în proporţie de 50%.

Proprietarii care deţin o locuinţă cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi pot accesa un credit ipotecar garantat de stat pentru a cumpăra o locuinţă cu o suprafaţă mai mare.

Guvernul a eliminat restricţiile privind vârsta maximă a solicitanţilor şi vor putea aplica pentru un credit „Prima casă” şi persoanele de peste 35 de ani.

Clienţii care deţin cote-părţi dintr-o locuinţă vor putea beneficia de credite garantate de stat pentru a achiziţiona diferenţa de cote-părţi.

Băncile pot transfera portofoliile de credite acordate în etapele precedente ale programului către alte instituţii de credit, care să acorde în continuare împrumuturi garantate de stat în proporţie de 50%.

Cesiunea se negociază direct de către băncile implicate, dar acestea trebuie să notifice acordul încheiat către Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care administrează garanţiile acordate de stat prin acest program.

Inclusiv băncile care nu au participat la „Prima casă” vor putea să intre în program prin achiziţia unor portofolii de credite de la alţi jucători.

Drepturile şi obligaţiile debitorilor transferaţi către altă bancă nu vor putea fi modificate, astfel că vor rămâne în vigoare contractele de credit iniţiale.

Se menţine avansul de 5% din valoarea bunului finanţat şi marjele de dobândă aplicate peste indicatorii pieţei monetare, de 2,5% la lei şi 4% la euro.

Băncile mai au la dispoziţie aproximativ două luni pentru a decide dacă participă sau nu la următoarea ediţie a programului guvernamental. Numai cinci bănci şi-au anunţat până acum intenţia de a vinde în continuare credite garantate de stat.

Documente ce trebuie depuse la dosarul de credit

  1. Cerere de credit;
  2. Declaraţie pe propria răspundere conform căreia solicitantul îndeplineşte condiţiile stabilite pentru acest program;
  3. Documente care să ateste veniturile realizate;
  4. Fişa fiscală sau declaraţia de venit pe anul anterior solicitării creditului;
  5. Precontract de vânzare/cumpărare pentru imobilul finanţat;
  6. Actele de proprietate ale imobilului ce urmează să fie finanţat;
  7. Raportul de evaluare pentru imobilul ce urmează să fie finanţat;
  8. Dovada constituirii avansului;
  9. Extras de carte funciară privind înscrierea proprietăţii;
  10. Certificatul de eficienţă energetică;
  11. Poliţa de asigurare a imobilului finanţat.

Sursa: imobiliare.ro si zf.ro

Lasă un comentariu