Reglementări pentru Avizul și Autorizația de Securitate la Incendiu

În piața imobiliară, cu deosebire în piața spațiilor de industriale și de depozitare, apare întrebarea când este nevoie de aviz și autorizație de securitate la incendiu? Voi răspunde la această întrebarea prin excludere, răspunzând la întrebarea când nu este nevoie de aviz și autorizație de securitate la incendiu?

Ce imobile nu au nevoie de aviz și autorizație de securitate la incendiu

În primul rând, nu este nevoie de un aviz de securitate la incendiu și nici de o autorizație pentru următoarele categorii de construcții:

 1. Imobilele cuprinse în această categorie prezintă o suprafață desfășurată de sub 600 mp și sunt destinate activităților comerciale, de producție, depozitare sau îngrijire a sănătății, inclusiv unitățile precum dispensarele și policlinicile.
 2. În situația clădirilor sau spațiilor amenajate în cadrul acestora cu o suprafață desfășurată sub 200 mp, cu activități în domeniul alimentației publice, cum ar fi restaurantele, cafenelele sau barurile, acestea intră în categoria de reglementare specificată.
 3. Imobilele cu o suprafață desfășurată sub 600 mp, destinate birourilor, asigurărilor, sectorului financiar-bancar, bursei sau construite în calitate de centre de agrement, sunt supuse prevederilor reglementărilor.
 4. Proprietățile cu o suprafață desfășurată sub 600 mp, destinate activităților comerciale, sunt incluse în această categorisire.
 5. În cazul structurilor de primire turistică cu mai puțin de 8 camere și/sau mai puțin de 16 locuri de cazare, suprafața desfășurată sub 600 mp le încadrează în această clasificare.
 6. Amenajările sportive care dispun de o capacitate sub 200 de locuri în interior, pe scaune, sau cele în aer liber, cu o capacitate sub 1000 de locuri, sunt supuse regulilor stabilite pentru această categorie.

Pentru multe dintre destinațiile de mai sus în suprafață desfășurată mai mică de 200 mp, dacă se află în spații amenajate în clădiri de locuințe colective atunci nu este necesară obținerea avizului, respectiv autorizației de securitate la incendiu.

Mai putem adăuga că sunt scutite de obținerea acestor autorizații clădirile sau amenajările temporare destinate spectacolelor și evenimentelor, care au o capacitate de 200 de locuri pe scaune sau care au destinație comercială, având o suprafață desfășurată mai mică de 2500 de metri pătrați.

Clădirile sau spațiile amenajate în clădiri pentru parcarea a mai puțin de 10 autoturisme nu necesită, de asemenea, astfel de avize sau autorizații, la fel ca și construcțiile și amenajările agrozootehnice cu o suprafață mai mică de 600 de metri pătrați. Nici măcar clădirile sau spațiile amenajate în clădiri cu destinație culturală nu au nevoie de o asemenea autorizație dacă suprafața desfășurată este mai mică de 600 mp.

Unitățile de învățământ construite înainte de anul 1992, fără modificări sau extinderi ulterioare, nu necesită astfel de autorizații, la fel ca și spațiile comerciale de la parterul blocurilor de locuințe colective, care nu au suferit modificări între anii 1992 și 2015 și nu au nevoie de autorizație ISU. 

Care este diferența dintre ”Avizul De Securitate La Incendiu” Și ”Autorizație De Securitate La Incendiu”?

Diferența între „Avizul de Securitate la Incendiu” și „Autorizația de Securitate la Incendiu” constă în etapele procesului de evaluare și reglementare a măsurilor de securitate împotriva incendiilor pentru clădiri și spații.

Avizul de Securitate la Incendiu:

 • Avizul ISU se emite în baza certificatelor de urbanism eliberate de primăriile unităților administrativ teritoriale, Primăria Municipiului București, primăriile de sector sau de către Consiliile Județene, după caz, în baza Avizelor de Oportunitate, a solicitării unității administrativ teritoriale, a Consiliilor Locale, Județene sau a Consiliului General al Municipiului București, după caz.
 • Este o aprobare preliminară obținută în urma evaluării planurilor, schemelor și documentațiilor privind măsurile de securitate la incendiu.Avizul este eliberat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) sau alte autorități competente în domeniul securității la incendiu.Obținerea avizului este o etapă preliminară și este necesară pentru a începe construcția sau amenajarea unui spațiu.
 • Este acordat pe baza documentației prezentate, care arată cum vor fi respectate normele și regulamentele de securitate la incendiu.

Autorizația de Securitate la Incendiu:

 • Autorizația de Securitate la Incendiu este documentul oficial eliberat de către autoritățile competente, de obicei ISU, care atestă că construcția sau amenajarea respectă toate cerințele și normele de securitate la incendiu.
 • Este acordată după finalizarea lucrărilor și verificarea implementării măsurilor de securitate la incendiu conforme cu avizul prealabil.Autorizația de Securitate la Incendiu permite folosirea clădirii sau spațiului în scopul specificat în documentație.
 • Este eliberată numai dacă toate cerințele de securitate la incendiu au fost îndeplinite conform avizului inițial.

În rezumat, avizul este o aprobare preliminară pentru planurile de securitate la incendiu, în timp ce autorizația este acordată după ce construcția sau amenajarea sunt finalizate și s-au implementat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea împotriva incendiilor. Ambele documente sunt emise de către autoritățile competente, cum ar fi ISU, și sunt esențiale pentru a asigura conformitatea cu normele de securitate la incendiu.

Un ghid pentru obținerea autorizatiei de securitatre la incendiu puteti găsi AICI.

Ce conține autorizația de securitate la incendiu

Avizul si Autorizatia De Securitate La Incendiu

O autorizație de securitate la incendiu emisă de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) este un document oficial care atestă conformitatea unei clădiri sau spații cu normele și cerințele de securitate împotriva incendiilor. Conținutul specific al unei astfel de autorizații poate varia în funcție de țară și reglementările locale, însă în general, aceasta va conține informații esențiale, cum ar fi:

Datele de identificare:

 • Numele și adresa proprietarului sau al solicitantului.
  • Adresa exactă a clădirii sau a spațiului pentru care se emite autorizația.

Detalii despre proiect:

 • Descrierea proiectului sau a utilizării clădirii/spațiului, inclusiv informații despre suprafața construită, destinația și caracteristicile specifice.

Planuri și scheme:

 • Eventuale planuri, desene sau scheme tehnice care detaliază implementarea măsurilor de securitate împotriva incendiilor.

Măsuri de securitate implementate:

 • O listă a măsurilor concrete luate pentru a asigura securitatea împotriva incendiilor, cum ar fi instalații de stingere a incendiilor, căi de evacuare, echipamente de detectare a incendiilor etc.

Termen de valabilitate:

 • Perioada pentru care autorizația este valabilă. Aceasta poate fi revizuită periodic pentru a se asigura că clădirea sau spațiul rămâne în conformitate cu normele de securitate la incendiu.

Observații sau condiții speciale:

 • Eventuale observații sau condiții speciale stabilite de autoritățile de reglementare în legătură cu utilizarea clădirii sau spațiului.

Autorizația de securitate la incendiu este adesea emisă în contextul unui anumit proiect sau utilizare a clădirii, dar condițiile specifice pot varia. De exemplu, o autorizație poate fi emisă pentru un spațiu comercial, iar schimbările semnificative în destinația sau structura clădirii pot necesita o reevaluare și o actualizare a autorizației.

Existența unei autorizații de siguranță la incendiu este esențială pentru funcționarea firmele care operează în spații industriale sau de depozitare. Îndeplinirea strictă a condițiilor impuse în avizul pentru siguranța la incendiu poate implica investiții financiare semnificative. Companiile se confruntă cu costuri ridicate pentru implementarea măsurilor de prevenție și siguranță, reflectând importanța acordată securității angajaților și a bunurilor. Procesul de conformare la reglementările privind siguranța la incendiu este nu doar o necesitate legislativă, ci și o investiție în securitatea durabilă a afacerii.

Puteți consulta oferta noastră de spații comerciale și industriale de închiriat AICI.

5 comentarii la „Reglementări pentru Avizul și Autorizația de Securitate la Incendiu”

 1. Good day! Do you know if they make any plugins
  to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Thank you! You can read similar blog here:
  Sklep online

  Răspunde

Lasă un comentariu