Primăria trebuie să accelereze procesul de revizuire a PUG-ului

Planul Urbanistic General (PUG-ul) este un document extrem de important care stabilește regulile de construire și delimitează zonele rezidențiale de cele industriale.

Plan Urbanistic General Ploiești - PUG

În 2014, Primăria Ploiești a semnat un contract cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București pentru realizarea unui nou PUG. Acesta urma să înlocuiască planul existent, care data din 1999 și a fost prelungit în 2009.

Deși termenul de finalizare a lucrării era de 23 de luni, până în prezent s-a ajuns abia la etapa a treia din cele șase stabilite în contract. În mai 2022, Primăria Ploiești a publicat proiectul noului Plan Urbanistic General al Municipiului1. Acesta a fost considerat cea mai importantă etapă din contractul semnat în 2014.

Una dintre principalele cauze ale întârzierii realizării noului PUG este colaborarea dificilă dintre Primăria Ploiești și Universitatea Ion Mincu. Această “complicitate” a durat opt ani și a generat un haos imobiliar în Ploiești. Fără un nou PUG, urbanismul Primăriei Ploiești a funcționat după un PUG din 1999, prelungit în 2009.

Lipsa unui nou PUG a dus la apariția de blocuri în zone de case și cartiere pe aceeași infrastructură depășită de drumuri și utilități. Aceasta a afectat calitatea vieții locuitorilor și a îngreunat dezvoltarea orașului. Din 2009, Ploieștiul are o urbanistică frânată de are o mulțime de prevederi ale unui PUG perimat. Nu pot să nu mă gândesc că această situație are și efecte benefice: câte PUD-uri și câte PUZ-uri s-au făcut în ultimii 15 ani care n-ar fi fost necesare dacă PUG-ul ar fi fost actualizat. Câte sute de luni de întârzieri (cumulate) la realizarea construcțiilor noi s-au înregistrat. Cunosc o situație în care un PUD a fost aprobat după mai bine de doi ani de la inițierea lui, timp în care dezvoltatorul a înregistrat pierderi.

Primăria Ploiești continuă să ”lucreze” la actualizarea și revizuirea Planului Urbanistic General. Cred că și aprobarea unui nou PUG ar trebui să fie parte din programele electorale ale candidaților de Primăria Ploiești.

Lasă un comentariu