Ce este gentrificarea

Recent am întâlnit un termen nou referitor la evoluția unei zone (de obicei rurale), gentrificarea. M-am documentat și vă spun și dumneavoastră ce este gentrificarea. Etimologia are origini anglosaxone: gentry, clasa de mijloc și anume partea sa cea mai bogată.

Gentrificarea este un proces prin care un cartier sau o zonă urbană experimentează o schimbare demografică și socio-economică semnificativă. De obicei, acest proces implică înlocuirea rezidenților cu venituri mai mici și a afacerilor locale cu unele cu venituri mai ridicate și investiții mai mari.

Gentrificarea începe de obicei într-un cartier mai puțin dezvoltat sau marginalizat, care atrage inițial investiții și atenție din partea persoanelor cu venituri mai ridicate. Acești nou-veniți, cunoscuți sub numele de gentry (clasa de mijloc superioară), cumpără și renovează proprietăți imobiliare, aducând îmbunătățiri semnificative în zonele respective.

Odată cu procesul de gentrificare, prețurile imobiliarele cresc, determinând în cele din urmă creșterea chiriilor și prețurilor în general. Acest lucru poate duce la o scădere a accesibilității locuințelor pentru rezidenții cu venituri mai mici, care pot fi nevoiți să se mute în alte zone. De asemenea, gentrificarea poate avea un impact asupra afacerilor locale și a culturii de cartier, pe măsură ce noile afaceri și servicii se adresează unei clientele cu putere de cumpărare mai mare.

Gentrificarea este un subiect controversat, deoarece poate crea inegalități socio-economice și poate duce la marginalizarea sau chiar la deplasarea comunităților cu venituri mai mici. Cu toate acestea, susținătorii gentrificării argumentează că aduce îmbunătățiri infrastructurii, serviciilor și calității vieții în general în acele zone.

La noi, procesul este mai puțin întâlnit. Nu exista zone extinse locuite care să fi fost cumpărate ”în bloc” de dezvoltatori, dislocând populația locală. Fenomenul a îmbrăcat o formă particulară: terenurile libere, fără construcții, au fost cumparate de dezvoltatori pentru construirea de cartiere de locuințe noi. Este cazul localităților Păulești, Blejoi si Strejnicu.