Fose septice: descriere, legislație, obligații

Marea majoritate a locuințelor din mediul rural, dar și multe dintre cel urban nu beneficiază de sistem centralizat de canalizare, apele uzate fiind deversate în puțuri absorbante sau fose septice.

Hotărârea de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022 prevede ca ”în termen de un an de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului […], deținătorii de sisteme individuale care epurează apele uzate și descarcă apele uzate epurate direct sau indirect în corpurile de apă de suprafață sau subterane, […], au obligația obținerii autorizației de gospodărire a apelor. A fost depășit acest termen. Oare câte gospodării s-au conformat Hotărârii de Guvern sau, cel puțin, s-au înregistrat la Primărie? Mă îndoiesc că prea mulți.

Ce prevede Hotărârea de Guvern: toți cetățenii care dețin un sistem individual adecvat de epurare” (o fosă septică) au obligația de a se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice. Potrivit HG, proprietarii de fose septice sau de stație proprie de epurare au obligația de înscriere în acest Registru, termenul limită fiind 22 noiembrie 2022. Totodată, și cei care se conectează la un sistem individual de epurare au obligația de a se înregistra în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate.

Hotărârea de Guvern prevede amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pentru cei care nu se înscriu în acest registru.

În termen de un an de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului, deținătorii de sisteme individuale care epurează apele uzate și descarcă apele uzate epurate direct sau indirect în corpurile de apă de suprafață sau subterane, au avut obligația obținerii autorizației de gospodărire a apelor. Practic, puțurile absorbante, soluție extrem de des întâlnită mai ales în mediul rural dar nu doar acolo, nu mai reprezintă o soluție acceptată de autorități. Cumpărătorii de case trebuie să aibă în vederea acest lucru, pentru ca dacă vor cumpăra o casă cu puț absorbant clasic, vor trebui sa se conformeze ei prevederilor legale și să instaleze o fosă septică sau un bazin vidanjabil (și să plătească amenda).

Persoanele care au în plan montarea unui sistem de epurare trebuie să depună o declarație la primărie, iar cei care dețin deja o fosă septică au obligația să obțină în cel mai scurt timp un aviz însoțit de o autorizație emisă de Gospodărirea Apelor pentru a dovedi că fosa nu poluează.

Cum funcționează o fosă septică

Daca nu ai un sistem de canalizare si vrei sa te muți la casa in mediul rural, ai nevoie de o soluție pentru dejectarea apei murdare si a resturilor menajere. Una dintre cele mai bune soluții este asigurarea unui sistem de canalizare individual prin montarea unei fose septice tricamerala ecologica.

Fosă septică cu două camere

Camera 1 – camera DEPOZITARII. În această cameră este stocată materia organică descompusă de unde este vidanjată.

Camera 2 – camera SEDIMENTARII. Continuă precipitarea și fermentarea materiilor organice și se descompune în Amoniac (NH3), Metan(CH4) etc. Majoritatea agenților patogeni sunt anihilați în această camera.

Există și fose septice tricamerale, care mai au încă o cameră intermediară de sedimentre primară și de tratare.

Cum funcționează o fosa septică?

O fosă septică ecologică digeră materia organică, separând în același timp uleiurile și grăsimile de alți compuși solizi din apa uzată.

Iată descrierea în patru pași pentru modul în care funcționează o fosă septică ecologică.

  1. Apa uzată ajunge din casă în fosa septică, prin conducta principală.
  2. Fosa reține în interiorul său apa pe întreaga durată a procesului de fermentație, proces ce cauzează decantarea apei uzate și separarea uleiurilor/grăsimilor de reziduurile solide.
  3. Trecerea către bazinul 2 al acestui sistem se realizează printr-un teu din PVC. Acesta împiedică nămolul să ajungă în cel de-al doilea bazin al fosei. Ajunsă în cel de-al doilea bazin, apa uzată este supusă unei alte decantări.
  4. Apa este direcționată apoi către câmpul de scurgere, format din șanțuri săpate în sol nesaturat. Apa uzată netratată se elimină prin aceste țevi, infiltrându-se apoi în sol.

Tratarea și purificarea apei din fosa septică se desfășoară în 2 faze. În cazul în care apa uzată nu este tratată conform parametrilor impuși de Agenția de Mediu, fosa septică va trebui să fie vidanjată până la soluționarea acestei probleme.

Avantaje ale bazinului vidanjabil

Poate fi utilizat în situațiile în care pânza freatică este foarte aproape de suprafață și deversarea apei uzate nu se poate realiza în siguranță prin sistemul de canalizare cu fosa septică.

Totodată, bazinul vidanjabil este recomandat ca o soluție alternativă la fosa septică, în situațiile în care nu se poate asigura o distanță optimă între locuința ta și a vecinilor, dar și față de sursele de alimentare cu apa.

Nu există pericolul de deteriorare a pereților rezervorului vidanjabil sub greutatea solului și a presiunii exercitate de obiecte sau utilaje grele, așa cum este în cazul bazinelor septice din polietilenă sau fibră de sticlă.

De aceea, costurile de exploatare sunt mai mari decât în cazul unei fose septice.

Execuția drenajului fosei septice

Sistemul de drenaj constă în una sau mai multe coloane de tub perforat în pământ, prin care are loc scurgerea apei menajere din camerele fosei septice. Înainte de efectuarea unui sistem de drenaj al fosei, trebuie să luăm în calcul mai multe aspecte care ne ajută la o cât mai bună funcționare a sistemului de drenaj. Iată câteva reguli de care trebuie să ținem cont în privința locului executării lucrărilor:

Pânza freatică – trebuie să se găsească la o adâncime de minim 2 m față de drenaj;

Tipul de sol – solul ideal pentru drenajul fosei trebuie să fie nisipos. Dacă întâlnim soluri argiloase sau lutoase, este necesară o groapă absorbantă;

Relieful zonei de drenaj – panta terenului trebuie să fie mai mare de 1:100 și să nu prezinte alunecări de teren;

Sursele de apă din împrejurimi – dacă în apropiere se află puțuri sau fântâni, montajul drenajului se face la o distanță de minim 15 m.

Înfundare câmpului de drenaj

Înfundarea câmpului de drenaj reprezintă cea mai mare temere a oricărui proprietar de fosă septică. Iată principalele cauze care pot duce la înfundarea câmpului de drenaj:

Rezervorul fosei este prea plin – Pe măsură ce în fosa septică se colectează o cantitate mare de deșeuri solide, pe pereți și pe partea de jos a rezervorului se formează un strat gros de nămol. Dacă nu se face o vidanjare regulată, apa murdară din fosa septică poate să refuleze în casă.

Prezența vegetației în jurul fosei – Vegetația din jurul fosei, respectiv plantarea pomilor oferă un aspect plăcut mediului, însă nu este cea mai bună soluție pentru sistemul de epurare. Rădăcinile pomilor cresc și pot crăpa o conductă de evacuare sau de drenaj la fosa septică.

Prevenirea înfundării sistemei de drenaj se poate face folosind regulat produsele de curățenie și de igienizare chimice, precum și aplicarea unei pudre de curățare.

Dacă dețineți o fosă septică, cea mai bună modalitate de a preveni înfundarea câmpului de drenaj sau orice altă problemă legată de sistemul septic este întreținerea periodică corespunzătoare. Amânarea desfundării câmpului de drenaj reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate.

Fosa septică și influența mașinilor de spălat

Când vine vorba de spălatul hainelor, alegerea detergentului pentru rufe este importantă pentru fosa septică. Cu siguranță parfumul, consistența, puterea de curățare, dar și costul influențează alegerea produsului potrivit pentru atât pentru haine, cât și pentru lenjerii și prosoape.

detergentul bio: ingredientele ecologice se descompun rapid,  nu permit blocarea sau înfundarea țevilor, precum și a sistemului de filtrare, previn apariția mirosurilor neplăcute;
detergentul pulbere: ușor de utilizat cu un raport bun calitate-preț, acesta nu se dizolvă întotdeauna complet în mașina de spălat, iar resturile de detergent pot bloca drenajul sau țevile care transportă apa direct în câmpul de scurgere;
detergentul lichid: potrivit pentru mai multe tipuri de fosa septică, detergentul lichid poate fi folosit deoarece nu înfundă țevile sau câmpul de drenaj;
detergentul capsule: practice și ușor de utilizat, capsulele cu detergent lichid sunt solubile în apă și nu reprezintă vreun risc pentru sistemul de epurare deținut.

Durata de viață a fosei septice este influențată de obiceiuri mărunte. De exemplu, este importantă utilizarea unor produse cu ingrediente naturale, dar și folosirea unui program Eco pentru spălarea rufelor care va determina un consum mai mic de apă și energie.

Cum afectează ploile abundente fosa septică

Dacă prognoza meteo arată ploi abundente, atunci sistemul de drenaj poate fi afectat doar dacă sunt probleme la fosa septică sau dacă drenajul fosei este înfundat. Numai atunci, situația s-ar putea agrava odată cu adunarea apei de ploaie, iar excesul de apă poate fi împins înapoi în fosa septică.

Apa de ploaie nu curge direct în fosa septică, dar acumularea de lichid în jurul fosei poate cauza o serie de probleme în câmpul de drenaj. De exemplu, în astfel de cazuri, apa poate să refuleze direct în casă. De aceea, este deosebit de important ca proprietarii de fosă septică să acorde o atenție specială când vine vorba de curățarea în mod regulat a fosei septice.

Cum se face mentenanța fosei septice

O fosă septică ecologică poate deservi o gospodărie mulți ani dacă este îngrijită corespunzător. Pe lângă vidanjarea regulată de către profesioniști, există câteva moduri simple pe care le puteți face pentru a menține fosa septică curată.

  • Reduceți consumul de apă
    În orice casă se folosește zilnic o cantitate considerabilă de apă atât pentru consum uzual, cât și pentru anumite treburi gospodărești, precum spălarea rufelor, a vaselor și nu numai. Astfel, toată cantitatea de apă folosită ajunge direct în fosa septică și poate duce la umplerea excesivă a rezervorului, ceea ce poate cauza o serie de probleme. Atât pentru bucătărie, cât pentru baie proprietarii de fosă septică pot monta câte un limitator debit de apă care va reduce consumul excesiv de apă, prelungind durata de viață a sistemului de epurare.
  • Gestionați corect deșeurile menajere
    Este important de reținut faptul că toate reziduurile ajung în rezervorul fosei. De aceea, proprietarii de fosă septică nu trebuie folosească sistemul de epurare în locul coșului de gunoi pentru a arunca uleiuri sau grăsimi alimentare, obiecte mici de plastic, șervețele uscate și umede, mâncare solidă, ață dentară, vată, dischete demachiante și alte produse de îngrijire, medicamente, zaț de cafea și alte produse chimice.
  • Protejați câmpul de drenaj
    Câmpul de drenaj este o parte importantă a fosei septice. Acesta filtrează substanțele dăunătoare și poluante din sistem. Protejarea câmpului de drenaj presupune evitarea acumulărilor de lichid deoarece acest lucru ar putea împiedica funcționarea corectă a fosei septice. De exemplu: plantarea unui copac trebuie să fie la o distanță mare de canalul de scurgere.

În încheiere, este important să ne amintim că fosele septice sunt o parte importantă a unei case pasive și pot fi utilizate în combinație cu metode de climatizare cu pompe de căldură pentru a crea un mediu de locuit confortabil și ecologic. Respectarea legislației și îndeplinirea obligațiilor legate de fosele septice sunt esențiale pentru a asigura o funcționare corectă și durabilă a acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://ro.wordpress.org/Platformă semantică pentru publicări personalePropulsat de WordPress