De ce apartamentele de la ultimul etaj se vând mai greu iar un penthouse este socotit de lux

În România, apartamentele de la ultimul etaj și penthouse-urile din blocurile noi și moderne aduc cu ele provocări și așteptări distincte pe piața imobiliară. Deși motivele pot fi diferite, ambele tipuri de proprietăți se confruntă cu particularități în evaluarea lor.

Apartamentele  situate la ultimul etaj

Apartamentele la ultimul etaj sunt adesea mai puțin apreciate decât cele de la etajele inferioare. Acest lucru se datorează mai multor factori, inclusiv:

 • Izolația hidro și termică: În lipsa unui alt etaj deasupra lor, apartamentele la ultimul etaj sunt mai expuse la temperaturile extreme, ceea ce poate duce la costuri mai mari de încălzire și răcire.
 • Risc mai mare de infiltrații: În cazul unei etanșări hidro defecte, apartamentele la ultimul etaj sunt mai expuse riscului de inundații.
 • Dificultățile  în procurarea fondurilor necesare pentru repararea terasei blocului. Dacă defecțiunea (infiltrațiile) a apărut, locatarii de la ultimul etaj sunt nevoiți să suporte personal reparațiile (ei sunt cei direct afectați) și să aștepte recuperarea banilor.
 • Acces mai dificil: În cazul blocurilor fără lift sau cu un lift vechi, accesul la apartamentul de la ultimul etaj poate fi mai dificil, în special pentru persoanele în vârstă sau cu mobilitate redusă. Sunt livratori care, pentru comenzi cu greutate mai marem refuză comanda.

Cu toate acestea, apartamentele la ultimul etaj au și unele avantaje, cum ar fi:

 • Priveliște mai bună: Apartamentele la ultimul etaj oferă de obicei o priveliște mai frumoasă decât cele de la etajele inferioare.
 • Mai puțin zgomot de la vecini.
 • Mai puțin trafic: În cazul blocurilor situate în zone centrale, apartamentele la ultimul etaj sunt mai puțin expuse zgomotului produs de traficul stradal.

Penthouse-uri

Un penthouse este un apartament sau unitate situată la etajul cel mai înalt al unui bloc de apartamente, al unui condominiu, al unui hotel sau al unei turnuri. Penthouse-urile sunt, în general, diferențiate de celelalte apartamente prin caracteristicile lor de lux. Termenul „penthouse” se referea inițial și, uneori încă se referă, la o „casă” separată, mai mică, construită pe acoperișul unui bloc de apartamente. Din punct de vedere arhitectural, se referă în mod specific la o structură de pe acoperișul unei clădiri care este retrasă de la pereții exteriori ai acesteia. Aceste structuri nu trebuie să ocupe întregul acoperiș. Recent, clădirile de apartamente de lux înalte au început să desemneze mai multe unități la întregul etaj rezidențial superior sau la mai multe etaje superioare, inclusiv ultimul etaj, ca apartamente penthouse, dotându-le cu finisaje, dotări și designuri ultra-luxoase care diferă de cele ale celorlalte etaje rezidențiale ale clădirii. Aceste apartamente penthouse nu sunt, de obicei, retrase de la pereții exteriori ai clădirii, ci sunt aliniate cu restul clădirii și se diferențiază doar prin mărime, lux și, în consecință, preț.

Etimologia: Numele „penthouse” provine de la „apentis”, un cuvânt în limba franceză veche care înseamnă „clădire atașată” sau „anexă”. Ortografia modernă este influențată de o etimologie populară din secolul al XVI-lea care combină cuvântul din limba franceză medie pentru „pantă” (pente) cu substantivul englez „house” (casă).

Penthouse-urile sunt de obicei mai scumpe decât celelalte apartamente din clădire, dar oferă o serie de avantaje, cum ar fi:

 • Priveliște panoramică spectaculoasă: Penthouse-urile oferă de obicei o priveliște panoramică asupra orașului, a peisajului sau a apei.
 • Spații generoase: Penthouse-urile sunt de obicei mai spațioase decât celelalte apartamente din clădire.
 • Design personalizat: Penthouse-urile pot fi personalizate în funcție de nevoile și preferințele individuale ale proprietarilor.
 • Finisaje și facilități premium: Penthouse-urile sunt de obicei finisate cu materiale de calitate superioară și sunt dotate cu facilități premium, cum ar fi terase mari, piscine private, saune etc.
 • Status social și prestigiu: Apartamentele de lux, precum penthouse-urile, sunt asociate cu statusul social și prestigiul.

În concluzie, apartamentele la ultimul etaj și penthouse-urile au atât avantaje, cât și dezavantaje. Alegerea celei mai bune opțiuni depinde de nevoile și preferințele individuale.

Lasă un comentariu