De ce am refuzat promovarea unei case frumoase

În urmă cu câteva zile, am vizitat o casă din nordul județului Prahova scoasă la vânzare fără succes de mai multe luni. Deși zona respectivă nu se afla, în mod obișnuit, în aria noastră de lucru, am acceptat totuși să am o întâlnire cu proprietarul, deoarece descrierea casei făcută de acesta era deosebit de interesantă.

Ce am constatat la fața locului:

  • Partea bună: descrierea corespundea cu realitatea. Casa era așezată într-o zonă pitorească, cu o priveliște absolut minunată și un nivel de tehnologizare foarte ridicat. Avea centrală termică cu lemne, dar și una electrică de backup, spargător electric de lemne, piscină încălzită cu panouri solare, bazin cu pești exotici, supraveghere video, două stații meteo Wi-Fi, motogenerator diesel și multe altele.
  • Partea mai puțin bună: 1) o construcție anexă care găzduia centrala termică și magazie pentru lemne nu era înscrisă în cartea funciară și fusese construită fără autorizație. Proprietarul nu avea cunoștință despre acest lucru și credea că totul este în regulă cu casa lui, deoarece „notarul a verificat totul”. 2) O parte importantă a terenului împrejmuit nu era nici ea înscrisă în cartea funciară. Proprietarul știa despre acest aspect, dar fostul proprietar îi spusese că totul este în regulă și că poate să folosească terenul netulburat, deoarece acesta îl dobândise cu „chitanța de mână”.

În fața acestei realități, proprietarul mi-a propus să promovez casa la vânzare și să găsesc un cumpărător care, la fel ca el cu mai mulți ani în urmă, să accepte situația existentă, încântat de frumusețea casei și a zonei. Deși mi s-a propus un comision de intermediere foarte motivant, nu am acceptat lucrarea. În primul rând, pentru că nicio bancă nu ar fi luat în garanție imobilul în prezența unei construcții neîntabulate. În plus, chiar și o persoană care nu apelează la un credit bancar nu ar accepta cu ușurință astfel de „nepotriviri”, atunci când prețul plătit este de ordinul sutelor de mii de euro.

Concluzi

  • Când scoateți o casă la vânzare, asigurați-vă că realitatea este reflectată și în cartea funciară, pregătiți-o astfel încât să puteți merge cu cumpărătorul la notariat a doua zi după ce primiți o ofertă de cumpărare acceptabilă.
  • Nu este suficient ca un agent să fie motivat cu un comision de intermediere mare, chiar dacă este vorba de o casă frumoasă pentru care proprietarul cere un prețul de rezonabil. Trebuie ca probabilitatea vânzării să nu fie mult diminuată de nereguli de ordin tehnic și juridic.
  • Este important să furnizați cumpărătorilor toate documentele necesare, inclusiv planurile casei, certificatele de performanță energetică și orice alte documente legale relevante. Acest lucru poate ajuta la creșterea încrederii cumpărătorului în tranzacție și la creșterea probabilității de vânzare a casei.
  • Este util să faceți o revizie tehnică a casei înainte de a o pune la vânzare. Acest lucru vă poate ajuta să identificați probleme sau lucruri care trebuie reparate înainte de a face vizualizările, ceea ce poate crește șansele de a atrage cumpărători și de a realiza o vânzare mai rapidă și la un preț mai bun.
  • Este important să aveți așteptări realiste cu privire la prețul pe care îl puteți obține pentru casa dumneavoastră. Pregătiți-vă să discutați despre preț cu agenții imobiliari sau cu evaluatori profesioniști pentru a determina un preț de piață corect. De asemenea, este important să fiți deschiși la negocieri cu cumpărătorii și să luați în considerare ofertele rezonabile, mai ales dacă casa este de multă vreme pe piață.

Lasă un comentariu