Cum poate proprietarul să verifice bonitatea chiriașului

Atunci când îți închiriezi proprietatea, una dintre cele mai mari preocupări este să te asiguri că chiriașul tău are o bonitate financiară solidă și că va putea plăti chiria și cheltuielile de întreținere pe toată durata contractului. Pentru a-ți proteja investiția și pentru a te asigura că vei avea o relație de închiriere fără probleme, este important să efectuezi verificări adecvate ale bonității chiriașului înainte de a semna contractul. În acest articol, voi explora câteva metode cheie prin care poți verifica bonitatea chiriașului și cum poți lua măsuri pentru a-ți asigura plata în timp util a chiriei și a cheltuielilor de întreținere.

După cum chiriașul este persoană fizică sau juridică, chestiunea este abordată foarte diferit. Pentru că este mai delicată și mai delicată, voi aborda mai întâi situația în care chiriașul este persoană fizică. Această situație este complicată de prevederile GDPR, privind prelucrarea datelor personale. Pentru a respecta aceste prevederi, este recomandat să Solicitați acordul chiriașului pentru a vă furniza serie de informații privitoare la sursele sale de venit și la istoricul său de chiriaș. Înainte de a solicita informații personale, asigurați-vă că obțineți consimțământul explicit al chiriașului. Furnizați o explicație clară și transparentă despre scopul și modul în care veți utiliza aceste informații.

Poți solicita chiriașului să furnizeze informații despre venitul său lunar și sursele de venit. Întrebări relevante: Care este sursa principală a venitului tău? De cât timp lucrezi la angajatorul actual? Care au fost angajările anterioare și de ce ai părăsit acele locuri de muncă?

Puteți solicita referințe personale de la proprietarii precedentelor imobile închiriate. Întrebări relevante: Ați avut întârzieri sau probleme în efectuarea plăților anterioare de chirie? Pot obține informații despre aceste plăți de la proprietarii anteriori?

Dacă chiriașul este persoană juridică, lucrurile se simplifică semnificativ. În contractul de închiriere, în afară de numele companiei, trebuie să apară și codul unic de înregistrare (CUI-ul). Având acest cod, se pot afla o mulțime de lucruri de la Oficiul Registrului Comerțului sau de pe portalul Risco.ro: adresa sediului și a punctelor de lucru, structura acționariatului, cine sunt administratorii, cifra de afaceri și profitul pe ultimii ani, numărul de angajați etc. Este important ca proprietarul să se asigure ca, din partea firmei care închiriază, semnează o persoană care are dreptul să facă acest lucru. Nu orice director sau manager al unei firme poate semna contracte de închiriere.

Atunci când închiriați proprietatea dvs., asigurarea bonității financiare a chiriașului și a plății regulate a chiriei și a cheltuielilor de întreținere este esențială pentru o relație de închiriere fără probleme. Prin urmare, este crucial să efectuați verificări adecvate ale bonității chiriașului înainte de a semna contractul. În acest articol, am trecut în revistă câteva metode cheie prin care puteți verifica bonitatea chiriașului și am evidențiat importanța luării măsurilor corespunzătoare pentru a vă asigura plata în timp util a chiriei și a cheltuielilor de întreținere.

Lasă un comentariu