Checklist Pentru Cumpărarea Unei Locuințe în Ploiești

Dacă sunteți în căutarea unei locuințe în Ploiești, fie că este vorba de un apartament la bloc sau o casă cu curte, există anumite aspecte esențiale pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a lua o decizie. Acesta este un ghid cu zece dintre cele mai importante puncte pe care trebuie să le aveți în vedere în acest proces:

1. Verificarea suprafeței utile și construite

Multe dintre anunțurile imobiliare afișează suprafața construită în locul celei utile. Aproape întotdeauna, atunci când nu se precizează despre ce suprafața este vorba, suprafața este cea construită. Distincția în ce suprafața utilă și cea construită este detaliata în articolul Suprafața utilă versus suprafața construită. Ceea ce vă interesează în primul rând este suprafața utilă (fără balcon, în cazul apartamentelor la bloc). Contează și suprafața construită, pentru ca in ea sunt incluse anexele, pivnița etc., dar nu in aceeași măsura ca cea utilă.

2. Suprafețele minime pentru camere

Deși nu este ilegal sa locuiești într-o camera care are suprafața mai mica decât prevede lege ca ar trebui, este bine sa fiți atenți la suprafața camerelor. Verificați dacă suprafețele camerelor respectă standardele legale. Fiecare cameră ar trebui să aibă o suprafață minimă specificată de Ordinul nr.117/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă referitoare la zonele de locuit .
În conformitate cu acest ordin, suprafața minimă a unei camere ar trebui să fie12 mp, iar suprafața minimă a bucătăriei 5 mp.

3. Spații de depozitare

O casă sau un apartament ar trebui să aibă suficiente spații de depozitare. Acestea pot include dulapuri încorporate, subsol, pod sau garaj. Dacă apartamentele construita înainte de 1990 au una sau mai multe debarale, apartamentele situate în cartierele noi nu au niciuna, soluția fiind aceea de amenaja spațiul de depozitare în piese de mobilier. Undeva trebuie să pui mopul și aspiratorul, scândura de călcat și fierul de călcat.

Lege Locuinței nr.114/1996 reglementează suprafețele camerelor  apartamentelor de la bloc. Ele sunt redate în tabelul de nai jos.

Suprafețele minime ale camerelor unnei locuințe în Ploiești

La apartamentele noi, un truc frecvent întâlnit, în afara de desființarea spatiilor de depozitare, este desființarea bucătăriei ca încăpere sperată. Este încorporată în spațiul de zi, alocând-i-se o suprafața mult mai mica decât daca ar fi existat separat. La limită, bucătăria este mutată în balconul camerei de zi. Apartamentul , în felul acesta, nu mai are balcon, și are un spațiu pentru pregătit masa foarte mic (pe care nu l-aș mai numi bucătărie).

4. Lumina naturală

Toate camerele ar trebui să aibă lumină naturală. Acest deziderat este îndeplinit de toate apartamentele situate la bloc, dar nu și de unele camere din case cu curte. Dacă pentru lumina naturală există un înlocuitor, lumina artificială (chiar dacă nu perfect), pentru ventilație nu prea există înlocuitor. Calitatea vieții într-o cameră fără lumină și fără aerisire nu este tocmai bună.

5. Racorduri la utilități

Multe dintre case noi scoase la vânzare  nu au toate utilitățile funcționale. Verificați dacă există racorduri la toate utilitățile – electricitate, apă, gaz și canalizare. Acestea ar trebui să fie funcționale și în conformitate cu standardele. Faptul că ”gazele sunt la poartă”, chiar dacă instalația este pregătită, poate să însemne mai multe luni de așteptare și multă birocrație.

La apartamentele situate în blocurile noi, este importat să fie îndeplinite condițiile  impuse de furnizorul de electricitate pentru racordarea individuală a apartamentului. Dacă asociația de proprietari nu este constituită, nici liftul nu poate fi pus în funcțiune.

6. Lățimea holurilor

Holurile ar trebui să aibă o lățime minimă de 1,20 m. Acest lucru asigură o circulație confortabilă în casă. Din păcate, multe dintre apartamentele noi au culoare foarte înguste, care scad confortul și pot să creeze probleme la mobilarea camerelor, piesele mai mari neputând trece prin aceste culoare.

8. Mansardă vs. Pod

La prezentarea caselor noi (dar nu numai a lor), se face confuzie între etaj și mansardă. Trebuie să faceți această diferența dintre mansarde și pod. O mansardă este un spațiu de locuit situat sub acoperiș, în timp ce un pod este folosit mai degrabă pentru depozitare. Dacă izolația termică a mansardei nu este de cea mai buna calitate, pot apărea probleme atît iarna, cât și vara.

9. Distanța față de vecini

Luați în considerare distanța față de vecini. O distanță adecvată vă poate oferi mai multă intimitate și liniște. Este bine ca distanța (prea mică) dintre case să nu dea posibilitatea vecinilor să ascute toate discuțiile din familia dv.

10. Costurile de întreținere pentru spațiile comune

Cartierele noi, fie de blocuri, fie de case, sunt construite pe teren privat, unde costurile de mentenanță trebuie suportate de locatari: iluminat, reparații ale caii de rulare și ale rețelelor de apă și canalizare, deszăpezire, întreținerea spațiilor verzi  etc. Există în Ploiești în această perioadă multă publicitate pentru un nou complex rezidențial care va avea vegetație care îl va transforma într-o grădină botanică. Va avea și un râu subteran artificial, zice reclama. Oare să fi luat în considerare cei care au contractat deja locuințe în Ploiești acolo de costurile asociate acestor elemente de lux? Probabil ca nu. Sau poate că nu contează, aceste costuri sunt după virgulă.

Sper că acest ghid vă va fie de folos în căutarea dvs. de a cumpăra o casă sau un apartament în Ploiești.
Mult succes!

Lasă un comentariu