Se Schimbă Plafonul Plăților cu Numerar în Vânzările Imobiliare

Începând cu data de 11 noiembrie 2023, plafonul plăților cu numerar pentru achiziționarea de imobile se va reduce de la 50.000 lei la 10.000 lei, conform Legii 296 pentru modificarea Legii 70 din 2015. Scopul este de a descuraja utilizarea banilor cash și de a încuraja utilizarea mijloacelor bancare pentru efectuarea plăților.

În imobiliare, consecința cea mai importanta este limitarea sumei ce poate fi plătită cu numerar la semnarea unei promisiuni de vânzare. De regulă, promisiunea de vânzare (antecontractul) este semnată de parți pentru că fie nu sunt încă pregătite actele cerute de procedura notarială, fie cumpărătorul nu dispune de toată suma necesară plății prețului. Semnarea promisiunii se face la scurt timp după realizarea acordului pe clauzele vânzării și avansul plătit era suficient de consistent,  chiar sub plafonul de 50.000 lei. Acum, avansul ce poate fi plătit cu numerar este de maximum 10.000 lei, ceea ce poate fi, în anumite situații, prea mic ca să dea siguranță tranzacției.

Există două inconveniente ale plații prin mijloace bancare la semnarea unei promisiuni de vânzare:

  1. Atunci când vânzătorul și cumpărătorul nu au conturi în aceeași bancă, banii nu ajung imediat în contul vânzătorului, complicând și prelungind procedura notarială;
  2. Cel puțin una dintre părți nu are aplicația băncii instalată pe telefon și plata nu poate fi făcută decât cu deplasarea la sediul băncii. Unele bănci nu mai au casierii, depunerea de numerar fiind făcută în automate cu care nu toata lumea este familiară.
plafonul plăților cu numerar

Lasă un comentariu