Reabilitarea termica a blocurilor cu bani de la banca

Asociatiile de proprietari si persoanele fizice proprietare de cladiri unifamiliale au acum posibilitatea de a reabilita termic spatiile in care locuiesc cu ajutorul unor credite avantajoase, cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata.

Din pacate, conform Hotararii de Guvern nr. 736/2010 nu pot accesa aceste credite decat proprietarii cladirilor construite si receptionate pana la sfarsitul anului 2000, iar schema de creditare propusa de Guvern nu a atras decat doua banci. In acest moment, doar CEC si BCR acorda credite pentru reabilitarile termice cu un maximum de 90% din valoarea lucrarilor, astfel incat suma sa nu depaseasca 1850 de euro pe camera de locuit, in cazul asociatiilor de proprietari si 7400 de euro pentru persoanele fizice, proprietare de cladiri tip locuinte unifamiliale, echivalent in lei inclusiv TVA.

Solicitantul unui credit garantat de stat pentru reabilitarea termica trebuie sa dispuna din surse proprii de 10% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie, iar diferenta de 90% este suportata de banca, dar nu inainte de a verifica eligibilitatea beneficiarului.

O asociatie de proprietari este considerata eligibila daca fiecare membru al sau nu inregistreaza mai mult de 2 rate scadente si neachitate la plata cotei de contributie la cheltuielile comune, in ultimele 3 luni calendaristice anterioare evaluarii de catre finantator. De asemena, adunarea generala a proprietarilor, legal constituita, trebuie sa obtina votul a minimum 90% din membrii sai pentru contractarea creditului. Si in cazul proprietarilor de locuinte unifamiliale se aplica aceasta regula, mai exact sa nu inregistreze mai mult de 2 rate scadente si neachitate la plata facturilor de utilitati (iluminat, gaze naturale si apa-canal) in ultimele 3 luni calendaristice anterioare evaluarii. Creditul contractat de beneficiari este garantat 100% de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), in numele si in contul statului, iar  perioada de creditare este de maximum 5 ani.

Creditele garantate de stat se acorda pentru:

  • reabilitarea termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente (ex.: izolarea termica a peretilor exteriori, termoizolarea acoperisului);
  • repararea, dupa caz, inlocuirea/achizitionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scara, respectiv a centralei termice aferente locuintei unifamiliale, precum si a instalatiilor aferente acesteia;
  • introducerea, dupa caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea partiala/totala a energiei pentru prepararea apei calde de consum, iluminat si/sau incalzire.

Surse: misiuneacasa.ro si finzoom.ro

Lasă un comentariu