Ponderea costurilor pentru o construcție la roșu din totalul proiectului

Când vine vorba de construirea unei case, este esențial să înțelegeți distribuția costurilor pe etape. În acest articol, vom explora ce reprezintă construcția la roșu și ce procent din costul total al construcției unei case este alocat acestei etape esențiale.

Ce este construcția la roșu?

Construcția la roșu se referă la ridicarea structurii de bază a unei case. Aceasta include fundația, zidurile exterioare, planșeele și acoperișul, fără finisaje interioare și exterioare. Practic, la finalul acestei etape, casa este structurată, dar încă nefinisată.

Constructie la rosu

Ponderea costurilor pentru construcție la roșu

De regulă, costurile pentru construcția la roșu reprezintă aproximativ 30-40% din costul total al construcției unei case. Acest procent poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi:

1. Materialele Utilizate

Alegerea materialelor de construcție are un impact semnificativ asupra costurilor. Materialele de calitate superioară, precum betonul armat, cărămizile eficiente energetic sau acoperișurile din țiglă ceramică, au costuri mai ridicate, dar oferă durabilitate și eficiență pe termen lung. Pe de altă parte, materialele ecologice, cum ar fi lemnul certificat sau izolațiile naturale, pot adăuga un cost suplimentar, dar contribuie la sustenabilitatea și performanța energetică a clădirii.

2. Proiectul și Designul Casei

Complexitatea și personalizarea proiectului influențează semnificativ costurile. O casă cu un design simplu, cu linii drepte și fără detalii arhitecturale elaborate, va avea costuri mai reduse pentru construcția la roșu. În schimb, casele cu arhitecturi complexe, cum ar fi cele cu ferestre mari, balcoane, coloane decorative sau acoperișuri multiple, necesită resurse și timp suplimentar pentru realizare. Aceste aspecte nu doar că majorează costurile materialelor, dar cresc și cheltuielile cu forța de muncă calificată necesară pentru execuția detaliilor complicate.

3. Zona Geografică

Locația geografică influențează direct costurile de construcție. În mediul urban, prețurile terenurilor sunt, de obicei, mai ridicate, iar accesul la materiale și forță de muncă poate fi mai facil, dar mai scump. În zonele rurale, deși terenurile pot fi mai accesibile, costurile de transport pentru materiale pot crește, iar disponibilitatea forței de muncă specializate poate fi redusă. De asemenea, reglementările locale și cerințele de construcție pot varia, influențând costurile suplimentare pentru respectarea standardelor de construcție și siguranță.

Distribuția celorlalte costuri

Pe lângă construcția la roșu, costurile de construcție ale unei case sunt împărțite în:

  • Construcția la gri: Include finisaje interioare și exterioare, instalații electrice și sanitare, și alte lucrări premergătoare finalizării. Aceasta reprezintă aproximativ 30-40% din costul total.
  • Construcția la cheie: Finisaje finale, mobilier fix și echipamente. Reprezintă aproximativ 20-30% din costul total.

În concluzie, pentru o înțelegere clară și o planificare financiară corectă, este esențial să cunoașteți ponderea costurilor pentru construcție la roșu în totalul proiectului. Aceasta reprezintă o parte semnificativă, dar nu singulară, a investiției totale în construirea unei case.

O detaliere a costurilor pentru o casă la roșu este făcută în articolul Cât costă construcția unei case la roșu

În oferta Agneției Imobiliare Equinox se află și case aflate în stadiul ”la rosu”. Puteți vedea oferta noastră AICI.

Lasă un comentariu