Piata imobiliara formeaza un triunghi

Analizand starea de criza a pietei imobiliare si sansele de depasire a ei, un blogger-avocat evidentia ca o piata  imobiliara sanatoasa se bazeaza pe un echilibru mai degraba precar intre cei trei poli, care nu au, si nici nu pot sa aiba, interese total convergente: daca balanta se inclina evident in favoarea vanzatorului, atunci avem de-a face cu o “bula imobiliara”. Invers, daca balanta se inclina prea mult in favoarea cumparatorului, atunci, cu siguranta, ne aflam intr-o perioada de criza. Atitudinea bancii fata de unul sau de celalalt (stiind ca banca iti da cand nu ai nevoie si iti cere inapoi atunci cand te arde cel mai tare) actioneaza ca hartia de turnesol, indicand directia spre care se indreapta piata.

Pentru ca piata sa isi revina, fiecare „varf” al acestui triunghi ar trebui sa indeplineasca cateva conditii:

  • vanzatorul sa recunoasca faptul ca a facut o investitie proasta la un moment-dat si, in acelasi timp, sa fie in stare sa suporte financiar consecintele acestui fapt;
  • cumparatorul sa reuseasca sa-si gaseasca o slujba bine platita si sigura, astfel incât sa stranga avansul de 30% din valoarea casei, ceea ce e greu cand inca se fac reduceri de personal peste tot;
  • bancile… bancile ar trebui sa se reintoarca la ceea ce ar trebui sa stie cel mai bine, si anume sa imprumute bani oamenilor si nu numai statului.

Un comentariu la „Piata imobiliara formeaza un triunghi”

  1. Intr-adevar piata imobiliara din Romania este foarte haotica si bancile profita de acest lucru. Eu cand am facut imprumut am apelat la un avocat din Brasov care m-a consiliat atunci cand am semnat actele cu banca.

    Răspunde

Lasă un comentariu