Cercetarea Cartii Funciare dupa noul Cod civil

La Art. 883 din Noul Cod Civil, la primele doua alineate, scrie:

Cercetarea Cartii funciare dupa noul Cod civil(1) Orice persoana, fara a fi tinuta sa justifice vreun interes, poate cerceta orice carte funciara, precum si toate celelalte documente cu care aceasta se intregeste, potrivit legii. Mapa cu inscrisurile care au stat la baza efectuarii inscrierilor in cartea funciara poate fi consultata de orice persoana interesata, cu respectarea dispozitiilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

(2) La cerere, se vor elibera extrase sau copii certificate, conforme cu exemplarul original aflat in arhiva.

Cred ca nu voi fi singura persoana care interpreteaza prima fraza din primul alineat in sensul ca oricine poate afla care este continutul cartii funciare a unui anumit imobil.

Cel mai adesea, un cumparator vrea sa stie daca poate sa semneze o promisiune de vanzare-cumparare si sa plateasca un avans din pretul bunului imobil pe care vrea sa-l cumpere. Acesta este un caz in care interesul celui care cere este evident. Legea spune insa ca, chiar fara a motiva in vreun fel, orice persoana poate afla ce inscrieri sunt facute intr-o anumita carte funciara.

Cum mai este asigurat acest drept, daca cererea pentru eliberarea unui extras de carte funciara este conditionata de Biroul de Carte Funciara (BCF) de prezentarea tuturor elementelor de pe cardul de identitate al proprietarului (inclusiv CNP-ul)? Consider ca in aceste conditii prevederea Codului civil ramane litera moarta, sau cum ar spune fabulistul: „egalitate, dar nu pentru catei”.

Nu stiu daca aceasta este situatia in toata tara, dar la Ploiesti asa este incepand de la 1 ianuarie 2012.