web analytics

Model de notificare pentru incetarea unui contract de inchiriere

Google

Un contract de inchiriere redactat ingrijit trebuie sa prevada si situatia in care una dintre cele doua parti (proprietar sau chirias) doreste incetarea contractului inainte de termen. Intr-o astfel de situatie, partea interesata adreseaza celeilalte parti o notificare prin care o instiinteaza despre acest lucru precizand data de la care contractul va inceta.

Trebuie facuta deosebire intre incetarea inainte de termen a contractului, situatie care presupune aplicarea unei prevederi contractuale care permite acest lucru, si rezilierea contractului de inchiriere, care presupune culpa (vina) uneia dintre parti. Rezilierea contractului de inchiriere care nu este semnat in forma autentica (la notar), nu se poate face “automat”, printr-o simpla notificare. Rezilierea este decisa de catre o instanta de judecata, iar executarea (evacuarea) prin executorul judecatoresc (fereasca Dumnezeu!).

Nu trebuie facuta confuzie intre rezilierea unui contract si declaratia unilaterala (pe proprie raspundere) a proprietarului, la fisc, privind incetarea sursei de venit din cedarea folosintei bunurilor. In cazul in care chiriasul nu mai plateste chiria, iar proprietarul nu stie unde sa-l gaseasca (ca in cazul unor cetateni straini, care pleaca din Romania fara sa lase vreo adresa in tara lor de origine), proprietarul da o astfel de declaratie la fisc pentru a stopa plata impozitului, dar acest lucru nu are nicio legatura cu rezilierea contractului de inchiriere, care ramane valid pana la termen. O noua inchiriere nu este legala atata vreme cat chiriasul nu si-a dat acordul in scris sau o instanta de judecata nu a decis rezilierea contractului vechi.

In continuare, prezint modele de notificari pentru incetarea contractului de locatiune inainte de termen:

 1. Chiriasul cere incetarea: notificare pentru incetarea contractului de inchiriere;
 2. Proprietarul cere incetarea: notificare pentru incetarea contractului de inchiriere;
 3. Proprietarul si chiriasul convin de comun acord asupra incetarii contractului de inchiriere: conventie pentru incetarea contractului de inchiriere

 

 

Share

38 Comments

 1. Model de notificare pentru incetarea unui contract de inchiriere | Anunturi Gratuite Prahova · July 11, 2012 Reply

  […] (chirie ploiesti – Căutare în Google Blog): Model de notificare pentru incetarea unui contract de inchiriere […]

 2. adi · August 6, 2012 Reply

  Deci procedura este urmatoarea, si corectati-ma daca gresec: se face o notificare sau o conventie care se autentifica la notar.. dupa care? Cum decide instanta de judecata? In ultima faza proprietarul declara la fisc incetarea veniturilor din inchiriere. Un text integral al legii exista pe internet? Am gasit o lege dar nu stiu daca are completari. Multumesc.

  • Sorin Tilimpea · August 7, 2012 Reply

   Modelele de notificare sunt pentru incetarea unui contract de inchiriere, nu pentru rezilierea lui. In situatia rezilierii, de cele mai multe ori este necesara consultarea unui avocat. Trebuie insa facuta distinctie intre relizierea legala a contractului si procedura de sistare a platii impozitului pe un venit care nu mai exista.

 3. adi · August 8, 2012 Reply

  M-ati pierdut. Rezilierea unui contract de inchiriere nu inseamna renuntarea la obiectul contractului, adica incetarea lui? Ma refer la rezilierea asa cum este ea inteleasa la administratia fiscala. De exemplu, mergi la administratia fiscala si afli ca un contract de inchiriere a fost .. reziliat de proprietar la un anumit termen anterior datei pana la care era facut contractul, si tu nu stiai nimic despre asta.

 4. dorin · September 20, 2012 Reply

  Am închiriat o locuinţă pe perioadă nedeterminată. După o anumită perioadă, proprietarul a mers la administraţia financiară şi a reziliat contractul. Eu lucrez într-o instituţie de stat şi primesc bani pentru chirie. La o verificare a instituţiei la administraţia financiară dacă contractul de închiriere este valabil s-a constatat că acesta a fost reziliat. Pe bază de consecinţă, instituţia doreşte să restitui contravaloarea indemnizaţiei de chirie primită de la data rezilierii contractului şi până la data la care s-a făcut verificarea. Doresc să vă întreb dacă este corect şi legal acest lucru.

  • Sorin Tilimpea · September 20, 2012 Reply

   Proprietarul nu poate rezilia unilateral contractul de inchiriere. Administratia financiara, prin inregistrarea pe care o face, da data certa contractului, dar nu poate decide incetarea relatiei contractuale dintre doua persoane. Proprietarul, daca a facut acest lucru, a facut-o pe proprie raspundere. Efectul declaratiei sale este doar stoparea platii impozitului. Ar fi bine sa verificati in ce temei a cerut fiscului sa inceteza sa-i mai calculeze impozit pentru venitul din inchiriere.
   Daca dv. aveti un exemplar original din contractul pe care l-ati semnat cu proprietarul, institutia care va subventioneaza chiria nu ar trebui sa va penalizeze cerandu-va banii inapoi. In absenta unui acord intre proprietar si chirias, rezilierea contractului nu poate fi facuta decat in instanta sau, dupa noul Cod civil, de executorul judecatoresc.

 5. alex · January 31, 2013 Reply

  Buna ziua.Tin sa precizez ca ma aflu in aceasi situatie ca dorin.Am incheiat un contract de chirie la circa financiara,si proprietarul a reziliat contractul fara a ma anunta sau a fi si eu prezent cand s-a reziliat la circa financiara.Ca urmare a unei cercetari administrative la servici,comisia a decis imputarea din salariu pe motivul ca “am beneficiat de venituri necuvenite” conform Art.2 si 3 din OG 121/1998 si a pct.3 lit. M si a pct. 6 alin.2 din M 5/1999.Este normal si legal asa ceva atat timp cat eu nu am avut cunostinta despre rezilierea contractului?Va rog sa-mi dati un raspuns at si unsfat ce sa fac in acest caz.Va multumesc anticipat!

 6. ioan · June 9, 2013 Reply

  Buna ziua.Am in chiriat in anul 2003 un teren de la primarie pept 5 ani pe numele SC ce eram asociat 50%, contractul a expirat, S comerciala desfasurindu-si activitateapina cind noi asociatii am decis sa o radiem respectiv anul 2010,an in care am ers la primarie si am cerut concesionarea terenului pt mine personal. Dintr-un motiv primaria mi-a dat in chirie, cu contract inca 5 ani pe nume personal. Dupa un an si ceva timp in care fostul asociat avea bunuri pe acest teren mai exact in 2012 iulie construeste fara acordul meu un adapost fara aut si fara acordul meu pe motiv ca ar avea si el dreptul la acel teren mai tare a depus si o cerere de reziliere acontractului meu. Drept urmare am instiintat primaria cu adresa scrisa ca sunt abuzat in folosirea terenului si ca sa construit abuziv, si culmea DL primar nu ia nici o masura impotriva exasociatului ba mai mult vrea sa rezilieze contractul meu. Datorita faptului ca nu a luat masuri la istiintarea facuta de mine si mai ales ca ma hartuieste am incetat a mai plati chiria. Recent, 05 06 2013, am primit de la primarie o adresa care vad eu este gresit intocmita astfel in paranteze va voi descrie realitatea fata de ce mi-au trimis ei: “prin prezenta va comunicam ca incepind cu data de 26 03 2013 vi sa reziliat contractul de inchiriere cu nr 11111 din16.09.2012(contr meu este din 2010) pentru nerspetarea clauzelor care prevad la art 7,neplata chiriei pe o perioada de trei luni consecutv autorizeaza pe locator sa ceara rezilierea contractului si plata daune interese astfel am de achitat suma de…(in contractul meu nu este nici un atricol si la clauze plata se va face trimestrial) In continuare “Va rweamintim ca in continutul noului contract calitate de LOCATOR(eu sunt chirias in contract)este detinuta de XY ,numele meu, contractul avind la baza prelungirea vechiului cntract nr 0000 di 16 09 2003 incheiat intre SC>>>>SRL si primaria W. Ce parere aveti , ce vrea sa insemne respectiva fituica,si daca are vreo putere asupra mea. Ce trebuie sa fa dupa primirea ei? Mentionez ca am inaintat in instanta o actiune posesorie impotiva celui ce a constuit, acesta sa fie rezilierea primariei si eu sa nu mai pot folosi contractul impotriva lui? Va multumesc!

  • Sorin Tilimpea · June 9, 2013 Reply

   Desi problema dv. are tangente cu domeniul imobiliar, obiectul contractului in discutie fiind un teren, ea nu este de natura imobiliara, ci legala. Eu nu sunt jurist, iar informatia prezentat de dv. nu este suficienta pentru a putea emite vreo opinie. Sper ca actiunea in instanta ati facut-o cu sprijinul unui avocat.

 7. ioana · July 2, 2013 Reply

  Buna ziua,
  Un sfat daca se poate in legatura cu ctr de inchiriere.Am facut un contract cu o institutie pe o perioada de 9 luni iar acum am fost anuntata verbal ca ,persoana care ocupa spatiul a fost demisa si se doreste incetarea contractului.Contractul a fost semnat de catre mine -propietar si de catre pers care reprezenta institutia.Contractul a fost inregistrat la administratia financiara.Care este calea legala de a inceta ctr?Trebuie facuta o notificare din partea chiriasului si atat? sau rezilierea contractului?Cu multe multumiri!

 8. tony · September 3, 2013 Reply

  Hi,

  i rent a house in Bucuresti on my company name. i wanted to take Adeverintafrom the primaria for my company and i saw that the house is not register there for the name of the owner. It was registered to their company that were closed last year. Now i can not take Adeverinta and i want to leave the house. But contract the inchiriere is for 2 years and we have 1 more year to go. i have 2 months deposit with them. if i cancel the contract will i make something againts the law ? or how can i cancel the contract and ask for my deposit back?
  tony

  • Sorin Tilimpea · September 7, 2013 Reply

   I don’t understand what kind of Adeverinta you need from Primarie. Perhaps you need the proof the contract was registered to the fiscal authority.
   After la Landlord-company ceased the activity it should notify you regarding the person who continue the contractual relationship.
   I have limited information. You need a lawyer.

 9. vlad · November 7, 2013 Reply

  O intrebare as avea si eu. Am incheiat un contract de inchiriere a unui apartament, in a carui clauze e prevazut ca..neplata la timp a intretinerii i da dreptul proprietarului sa rezilieze contractul si sa primeasca 2 luni de chirie. Eu am anuntat proprietarul ca ma mut, si ca o sa-i las platite la zi toate cheltuielile( am o restanta la intretinere de 400 lei pe 2 luni). Suparat acesta mi-a spus ca ma v da in judecata si ca solicita desi toate o sa fie la zi platite sa i dau 2 luni de chirie. Intrebarea mea este: poate sa castige 2 chiri printrun proces civil, odata ce eu am platit la zi toate cheltuielile si chiria si nu mi-am recuperat decat jumatate din avans?

  • Sorin Tilimpea · November 16, 2013 Reply

   Daca dv. plati intretinerea, clauza este abuziva. Proprietarul nu va poate cere sa-i platiti echivalentul a doua chirii numai pentru faptul ca ati intarziat plata intretinerii.
   Lasati-l sa va dea in judecata. Am citit ca un cetatean a dat in judecata un preot pentru ca nu a reusit sa scoata dracii din el.
   Important este sa puteti dovedi ca ati platit.

 10. bumbul · December 16, 2013 Reply

  Buna ziua, am incheiat un contract cu o persoana fizica in vederea inchirierii unei garsoniere unde am platit in avans mai multe luni, dar pana la data intrarii mele in imobil acesta s.a umplut de mucegai si nu am mai dorit sa ma mut acolo. I.am comunicat proprietarului in mod verbal ca vreau sa imi restituie banii platiti in ava ns, conform contractului in termen de15 zile, dar termenul a expirat si nu este nici un semn din partea lui cum ca ar avea de gand sa imi inapoieze banii. Pe contract este semnat faptul ca a incasat respectiva suma, am facut fotografii la garsoniera mucegaita toata. Ce am de facut?

  Multumesc!

 11. Laura Blejan · March 4, 2014 Reply

  Bună ziua. Am un apartament închiriat și doresc sa închei contractul(de comun acord cu chiriașii). În cazul în care deja au semnat un alt contract cu o alta persoana, este necesar sa merg sa declar anularea contractului nostru, sau acesta se anulează de la sine? Iar dacă trebuie sa merg eu sa declar întreruperea contractului, am nevoie de ceva de la foștii chiriași? Va mulțumesc

 12. Dana · April 27, 2014 Reply

  Buna seara. M am certat cu proprietarul cu care locuiam in imobil si am fugit din locuinta. Doar ii trimit conventia aceea a chiriasului pt a nu mai curge contractul de chirie? Dupa care ce urmeaza? Nu mai doresc sa ne intalnim. Nu vrea sa mi inapoieze bunurile. Am depus plangere

 13. Dana Maria Moga · April 28, 2014 Reply

  Am aflat ca locatarul meu a ” cedat ” spatiul închiriat unei alte persoane care va urma sa îmi plateasca chiria ; situatia nefiind prevazuta în rezilierea contractului de închiriere , ce act trebuie sa întocmesc catre Administratia Fiscala ? Va multumesc anticipat pentru consiliere .

  • Sorin Tilimpea · May 14, 2014 Reply

   “Cedarea” nu este o notiune prea exacta din punct de vedere juridic. Daca chiriasul a subinchiriat imobilul, dv. nu trebuie sa faceti nicio declaratie la fisc.

 14. alex · May 25, 2014 Reply

  Buna ziua,
  Pot merge cu contractul de inchiriere, incheiat in scris intre mine si proprietar, la administratia financiara pentru a-l reclama pentru neplata impozitului

  • Sorin Tilimpea · May 25, 2014 Reply

   Daca sunteti sigur ca proprietarul nu a facut declaratia fiscala ventru venitul din inchiriere, da, puteti sa-l reclamati pentru evaziune fiscala.
   Daca insa se va declansa ancheta in acest caz, trebuie sa stiti ca veti fi implicat intr-un proces penal.

 15. CR · September 5, 2014 Reply

  Bună ziua!
  Am semnat un contract de arendă pe perioadă determinată de 7 ani în 20 august a.c. Înregistrat la primărie, toate formele legale. Specific că eu sunt arendașul și încă nu am înmânat contractele arendatorilor (în număr de 4). Chestiunea este că terenurile sunt INUTILE pentru cultura mea pentru că țin apa, fapt constatat de mine acum cu ocazia unor ploi dese. Întrebare: care este modul în care se face încetarea / rezilierea contractului? Menționez că, deși semnat pe 20.8.14, contractul intra în vigoare începând cu 1.9.14.
  Deasemenea, puteți indica o sursă de unde pot procura documentul reziliator?
  Mulțumesc!

  • Sorin Tilimpea · September 8, 2014 Reply

   Un astfel de model de act aditional pentru incetarea inainte de termen a unui contract de inchiriere gasiti AICI.
   El poate fi adaptat pentru situatia arendei.
   De adaugat ca modelele recomandate se refera la situatia in care incetarea inainte de teremen este permisa in mod explicit in contractul de inchiriere. Rezilierea presupune culpa uneia dintra parti, nerespectarea obligatiilor contractuale de cetre aceasta. Daca acesta culpa nu este acceptata/recunoscuta, rezilierea nu poate fi decisa decat de o instanta.

 16. Marian · October 2, 2014 Reply

  Buna ziua,
  Am incheiat un contract de inchiriere cu Primaria sectorului 5 al apartamentului meu, unde primaria se obliga sa-mi plateasca chirie pentru o familie (caz social). Problema mea este ca ei nu platesc nici intretinerea nici celelalte utilitati care din gresala noastra sunt pe numele nostru si cresc de la luna la luna. Ce pot eu sa fac sa reziliez acest contract si in primul rand daca se poate intr-un fel.
  Multumesc anticipat.

  • Sorin Tilimpea · October 3, 2014 Reply

   Contractul de inchiriere inregistrat la fisc are titlu executoriu. Va duceti cu el la un executor judecatoresc si cereti evacuarea chiriasului si recuperarea cheltuielilor de intretinere.

 17. Marilena Gratiela · January 29, 2015 Reply

  Buna ziua,

  Am un contract de inchiriere pe 12 luni, inceput la 1 octombrie 2014. Chiriasii pe care I-am avut au plecat ieri fara sa ma anunte lasand neplatite utilitatile si intretirerea pentru decembrie-ianuarie. Vreau sa nu mai platesc impozitul la circa financiara si sa imi recuperez datoriile. va rog mult sa imi spuneti cum trebuie sa procedez. Multumesc mult!

  • Sorin Tilimpea · February 8, 2015 Reply

   In situatia in care chiriasul a plecat fara sa va anunte si, mai ales, fara sa semnati un act in aces sens, fiscul accepta o declaratie pe propie raspundere in acest sens.
   In felul acesta, este stopat calculul impozitului de venit, dar nu este reziliat contractul de inchiriere. Daca, de exempu, peste trei luni chiriasul revine, spunand ca a trebuit sa plece inopinat in America, el este in drept sa foloseasca in continuare apartamentul.

 18. Sorina · February 11, 2015 Reply

  Buna seara. In primul rand sa va dea Dumnezeu sanatate ca mult bine faceti, apoi va multumesc nespus ptr. toate modelele puse la dispozitie si ptr. toate postarile d-voastra care sunt extrem de utile si informative mai ales ptr. cei in situatia mea, care nu au nici o pregatire in domeniul legii si vor sa incheie un contract de inchiriere ptr. prima data.
  Va rog daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi, de pilda eu vreau sa folosesc un model de contract gasit pe net unde la articolul 5 specifica asa:
  “V. REZILIEREA CONTRACTULUI
  5.1. Prezentul contract poate fi reziliat inainte de termenul stabilit in urmatoarele situatii:
  a) pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor contractuale de catre o parte; rezilierea va opera de drept, printr-o simpla notificare, fara nici un fel de alte formalitati sau interventie a instantei de judecata (pact comisoriu de grad IV).
  b) la cererea chiriasului, prin notificarea, in scris, a proprietarului, cu cel putin 30 de zile inainte de data pentru care cere rezilierea.
  c) prin acordul scris al partilor, in orice moment al derularii contractului.
  5.2.Chiriasul pierde garantia in favoarea proprietarului, daca rezilierea prezentului contract se produce inainte de termenul stabilit.”
  Imi puteti spune daca este redactat corect, din aceasta postare inteleg ca “rezilierea presupune culpa (vina) uneia dintre parti” deci cele scrise la literele “b” si “c” din modelul meu de contract ar trebuii sa fie incadrate la o alta prevedere contractuala gen: “VI. Incetarea Contractului Inainte De Termen” sau cumva acesta incadrare este necesara doar daca contractul de inchiriere este înregistrat decat la fisc si nu este semnat in forma autentica la notar.
  Si inca ceva, in raspunsurile de aici ati specificat ca: “contractul nu poate fi reziliat decat cu acodul ambelor parti (proprietar si chirias) sau printr-o instanta de judecata” acesta reziliere printr-o instanta de judecata reprezinta cumva acelasi lucru cu denuntarea unui contract, iar daca nu reprezinta acelasi lucru care ar fi diferenta de procedura, de pilda aceasta denuntare de contract trebuie prevazuta la randul ei in contract sau cum?Va rog sa-mi explicati. De pe un forum de avocatura am inteles ca denuntarea inseamna “desfacerea unui contract sau a unui tratat prin manifestarea de vointa unilaterala a uneia dintre parti” atunci nu cumva este posibil ca prin aceasta denuntare de contract sa ne putem proteja impotriva cazurilor gen:
  -chiriasul pleaca inopinat si nu avem acordul lui de reziliere ;
  -chiriasul nu recunoaste nerespectarea obligatiilor contractuale si nu vrea sa-si dea acordul in rezilierea contractului; etc.
  Va multumesc!

 19. Claudia · February 22, 2015 Reply

  Buna ziua,

  Problema mea este următoarea: am închiriat un apartament împreuna cu alte 3 persoane, pe contract suntem doar 2 dintre noi incluzându-ma si pe mine. Contractul este de un an , dar din cauza faptului ca nu ma mai înțeleg cu persoanele din apartament (motive cauzate exclusiv de ei) as vrea sa ma mut. Ei nu sunt de acord însă sa plătească partea mea de chirie, așa cum nici eu nu sunt de acord sa plătesc pentru o locuința in care nu o sa stau. Cum ar trebui sa procedez ? Va rog sa imi răspundeti, sunt studenta , iar cunoștințele mele in acest domeniu sunt destul de vagi.

  • Sorin Tilimpea · March 2, 2015 Reply

   Toate consecintele pentru situatia aparuta ar fi trebuit sa se regaseasca in contractul de inchirere. Nu mi-ati spus cine este titular, dv. sau toti cei trei locatari.

 20. DELIA HUSZTI · March 9, 2015 Reply

  Buna ziua. Impreuna cu familia tatalui meu am inchiriat- unei persoane juridice -un spatiu comercial, primit ca mostenire.Contractul este pe o perioada de 1 an, din 1 iulie 2014-1 iulie2015. Chiriasul a deschis un magazin in respectivul spatiu. Contractul prevede rezilierea, in cazul neplatii chiriei pe o perioada de o luna. L-a cerintele chiriasului am convenit sa plateasca 25% din chirie in fiecare saptamana, pentru ca suntem 4 proprietari si a spus ca-i este mai usor sa plateasca parte din chirie -saptamanal, decat sa dea toata suma la sfarsitul lunii( cum se prevede in contract).Doar ca din luna noiembrie a inceput sa ramana dator. A platit noiembrie la sfarsitul lui decembrie, decembrie la inceputul lui februarie, iar ianuarie a platit acum, in 9 martie.Noi trebuie sa platim transa a treia din impozitul pe profit in luna martie, desi am primit chiria numai pe ianuarie. I-am solicitat proprietarului plata integrala a lunilor februarie si martie pana la sfarsitul lunii martie, in caz contrar, trecandu-se la rezilierea contractului pe motivul intarzierilor repetate de la plata chiriei. Ce documente trebuie sa incheiem cu acesta pentru reziliere? Ce documente trebuie sa ducem la Fisc, pentru a nu mai plati impozit pe ultimul trimestru, respectiv aprilie-iunie 2015? Multumesc.

 21. Silvia · March 24, 2015 Reply

  Buna am inchiriat cu sotul meu un apartament in urma cu jumatate de an,iar acum suntem amenintati cu rezilierea contractului dupa o cearta cu soacra mea.Aceasta a vorbit cu proprietarii sa ne dea afara pentru a locui ea in imobil.Noi chiria o platim regular,inn fiecare luna am platit la zi atat chiria cat si asociatia.Sunt disperata nu stiu unde sa ma duc sa ii denunt si ce sa fac,va rog ajutatima.Multumesc

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *