Model de notificare pentru incetarea unui contract de inchiriere

Google

Un contract de inchiriere redactat ingrijit trebuie sa prevada si situatia in care una dintre cele doua parti (proprietar sau chirias) doreste incetarea contractului inainte de termen. Intr-o astfel de situatie, partea interesata adreseaza celeilalte parti o notificare prin care o instiinteaza despre acest lucru precizand data de la care contractul va inceta.

Trebuie facuta deosebire intre incetarea inainte de termen a contractului, situatie care presupune aplicarea unei prevederi contractuale care permite acest lucru, si rezilierea contractului de inchiriere, care presupune culpa (vina) uneia dintre parti. Rezilierea contractului de inchiriere care nu este semnat in forma autentica (la notar), nu se poate face “automat”, printr-o simpla notificare. Rezilierea este decisa de catre o instanta de judecata, iar executarea (evacuarea) prin executorul judecatoresc (fereasca Dumnezeu!).

Nu trebuie facuta confuzie intre rezilierea unui contract si declaratia unilaterala (pe proprie raspundere) a proprietarului, la fisc, privind incetarea sursei de venit din cedarea folosintei bunurilor. In cazul in care chiriasul nu mai plateste chiria, iar proprietarul nu stie unde sa-l gaseasca (ca in cazul unor cetateni straini, care pleaca din Romania fara sa lase vreo adresa in tara lor de origine), proprietarul da o astfel de declaratie la fisc pentru a stopa plata impozitului, dar acest lucru nu are nicio legatura cu rezilierea contractului de inchiriere, care ramane valid pana la termen. O noua inchiriere nu este legala atata vreme cat chiriasul nu si-a dat acordul in scris sau o instanta de judecata nu a decis rezilierea contractului vechi.

In continuare, prezint modele de notificari pentru incetarea contractului de locatiune inainte de termen:

 1. Chiriasul cere incetarea: notificare pentru incetarea contractului de inchiriere;
 2. Proprietarul cere incetarea: notificare pentru incetarea contractului de inchiriere;
 3. Proprietarul si chiriasul convin de comun acord asupra incetarii contractului de inchiriere: conventie pentru incetarea contractului de inchiriere

 

 

Share
This entry was posted in Imobiliare Ploiesti, Juridice and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

85 Responses to Model de notificare pentru incetarea unui contract de inchiriere

 1. Pingback: Model de notificare pentru incetarea unui contract de inchiriere | Anunturi Gratuite Prahova

 2. adi says:

  Deci procedura este urmatoarea, si corectati-ma daca gresec: se face o notificare sau o conventie care se autentifica la notar.. dupa care? Cum decide instanta de judecata? In ultima faza proprietarul declara la fisc incetarea veniturilor din inchiriere. Un text integral al legii exista pe internet? Am gasit o lege dar nu stiu daca are completari. Multumesc.

  • Modelele de notificare sunt pentru incetarea unui contract de inchiriere, nu pentru rezilierea lui. In situatia rezilierii, de cele mai multe ori este necesara consultarea unui avocat. Trebuie insa facuta distinctie intre relizierea legala a contractului si procedura de sistare a platii impozitului pe un venit care nu mai exista.

 3. adi says:

  M-ati pierdut. Rezilierea unui contract de inchiriere nu inseamna renuntarea la obiectul contractului, adica incetarea lui? Ma refer la rezilierea asa cum este ea inteleasa la administratia fiscala. De exemplu, mergi la administratia fiscala si afli ca un contract de inchiriere a fost .. reziliat de proprietar la un anumit termen anterior datei pana la care era facut contractul, si tu nu stiai nimic despre asta.

 4. dorin says:

  Am închiriat o locuinţă pe perioadă nedeterminată. După o anumită perioadă, proprietarul a mers la administraţia financiară şi a reziliat contractul. Eu lucrez într-o instituţie de stat şi primesc bani pentru chirie. La o verificare a instituţiei la administraţia financiară dacă contractul de închiriere este valabil s-a constatat că acesta a fost reziliat. Pe bază de consecinţă, instituţia doreşte să restitui contravaloarea indemnizaţiei de chirie primită de la data rezilierii contractului şi până la data la care s-a făcut verificarea. Doresc să vă întreb dacă este corect şi legal acest lucru.

  • Proprietarul nu poate rezilia unilateral contractul de inchiriere. Administratia financiara, prin inregistrarea pe care o face, da data certa contractului, dar nu poate decide incetarea relatiei contractuale dintre doua persoane. Proprietarul, daca a facut acest lucru, a facut-o pe proprie raspundere. Efectul declaratiei sale este doar stoparea platii impozitului. Ar fi bine sa verificati in ce temei a cerut fiscului sa inceteza sa-i mai calculeze impozit pentru venitul din inchiriere.
   Daca dv. aveti un exemplar original din contractul pe care l-ati semnat cu proprietarul, institutia care va subventioneaza chiria nu ar trebui sa va penalizeze cerandu-va banii inapoi. In absenta unui acord intre proprietar si chirias, rezilierea contractului nu poate fi facuta decat in instanta sau, dupa noul Cod civil, de executorul judecatoresc.

 5. alex says:

  Buna ziua.Tin sa precizez ca ma aflu in aceasi situatie ca dorin.Am incheiat un contract de chirie la circa financiara,si proprietarul a reziliat contractul fara a ma anunta sau a fi si eu prezent cand s-a reziliat la circa financiara.Ca urmare a unei cercetari administrative la servici,comisia a decis imputarea din salariu pe motivul ca “am beneficiat de venituri necuvenite” conform Art.2 si 3 din OG 121/1998 si a pct.3 lit. M si a pct. 6 alin.2 din M 5/1999.Este normal si legal asa ceva atat timp cat eu nu am avut cunostinta despre rezilierea contractului?Va rog sa-mi dati un raspuns at si unsfat ce sa fac in acest caz.Va multumesc anticipat!

 6. ioan says:

  Buna ziua.Am in chiriat in anul 2003 un teren de la primarie pept 5 ani pe numele SC ce eram asociat 50%, contractul a expirat, S comerciala desfasurindu-si activitateapina cind noi asociatii am decis sa o radiem respectiv anul 2010,an in care am ers la primarie si am cerut concesionarea terenului pt mine personal. Dintr-un motiv primaria mi-a dat in chirie, cu contract inca 5 ani pe nume personal. Dupa un an si ceva timp in care fostul asociat avea bunuri pe acest teren mai exact in 2012 iulie construeste fara acordul meu un adapost fara aut si fara acordul meu pe motiv ca ar avea si el dreptul la acel teren mai tare a depus si o cerere de reziliere acontractului meu. Drept urmare am instiintat primaria cu adresa scrisa ca sunt abuzat in folosirea terenului si ca sa construit abuziv, si culmea DL primar nu ia nici o masura impotriva exasociatului ba mai mult vrea sa rezilieze contractul meu. Datorita faptului ca nu a luat masuri la istiintarea facuta de mine si mai ales ca ma hartuieste am incetat a mai plati chiria. Recent, 05 06 2013, am primit de la primarie o adresa care vad eu este gresit intocmita astfel in paranteze va voi descrie realitatea fata de ce mi-au trimis ei: “prin prezenta va comunicam ca incepind cu data de 26 03 2013 vi sa reziliat contractul de inchiriere cu nr 11111 din16.09.2012(contr meu este din 2010) pentru nerspetarea clauzelor care prevad la art 7,neplata chiriei pe o perioada de trei luni consecutv autorizeaza pe locator sa ceara rezilierea contractului si plata daune interese astfel am de achitat suma de…(in contractul meu nu este nici un atricol si la clauze plata se va face trimestrial) In continuare “Va rweamintim ca in continutul noului contract calitate de LOCATOR(eu sunt chirias in contract)este detinuta de XY ,numele meu, contractul avind la baza prelungirea vechiului cntract nr 0000 di 16 09 2003 incheiat intre SC>>>>SRL si primaria W. Ce parere aveti , ce vrea sa insemne respectiva fituica,si daca are vreo putere asupra mea. Ce trebuie sa fa dupa primirea ei? Mentionez ca am inaintat in instanta o actiune posesorie impotiva celui ce a constuit, acesta sa fie rezilierea primariei si eu sa nu mai pot folosi contractul impotriva lui? Va multumesc!

  • Desi problema dv. are tangente cu domeniul imobiliar, obiectul contractului in discutie fiind un teren, ea nu este de natura imobiliara, ci legala. Eu nu sunt jurist, iar informatia prezentat de dv. nu este suficienta pentru a putea emite vreo opinie. Sper ca actiunea in instanta ati facut-o cu sprijinul unui avocat.

 7. ioana says:

  Buna ziua,
  Un sfat daca se poate in legatura cu ctr de inchiriere.Am facut un contract cu o institutie pe o perioada de 9 luni iar acum am fost anuntata verbal ca ,persoana care ocupa spatiul a fost demisa si se doreste incetarea contractului.Contractul a fost semnat de catre mine -propietar si de catre pers care reprezenta institutia.Contractul a fost inregistrat la administratia financiara.Care este calea legala de a inceta ctr?Trebuie facuta o notificare din partea chiriasului si atat? sau rezilierea contractului?Cu multe multumiri!

 8. tony says:

  Hi,

  i rent a house in Bucuresti on my company name. i wanted to take Adeverintafrom the primaria for my company and i saw that the house is not register there for the name of the owner. It was registered to their company that were closed last year. Now i can not take Adeverinta and i want to leave the house. But contract the inchiriere is for 2 years and we have 1 more year to go. i have 2 months deposit with them. if i cancel the contract will i make something againts the law ? or how can i cancel the contract and ask for my deposit back?
  tony

  • I don’t understand what kind of Adeverinta you need from Primarie. Perhaps you need the proof the contract was registered to the fiscal authority.
   After la Landlord-company ceased the activity it should notify you regarding the person who continue the contractual relationship.
   I have limited information. You need a lawyer.

 9. vlad says:

  O intrebare as avea si eu. Am incheiat un contract de inchiriere a unui apartament, in a carui clauze e prevazut ca..neplata la timp a intretinerii i da dreptul proprietarului sa rezilieze contractul si sa primeasca 2 luni de chirie. Eu am anuntat proprietarul ca ma mut, si ca o sa-i las platite la zi toate cheltuielile( am o restanta la intretinere de 400 lei pe 2 luni). Suparat acesta mi-a spus ca ma v da in judecata si ca solicita desi toate o sa fie la zi platite sa i dau 2 luni de chirie. Intrebarea mea este: poate sa castige 2 chiri printrun proces civil, odata ce eu am platit la zi toate cheltuielile si chiria si nu mi-am recuperat decat jumatate din avans?

  • Daca dv. plati intretinerea, clauza este abuziva. Proprietarul nu va poate cere sa-i platiti echivalentul a doua chirii numai pentru faptul ca ati intarziat plata intretinerii.
   Lasati-l sa va dea in judecata. Am citit ca un cetatean a dat in judecata un preot pentru ca nu a reusit sa scoata dracii din el.
   Important este sa puteti dovedi ca ati platit.

 10. bumbul says:

  Buna ziua, am incheiat un contract cu o persoana fizica in vederea inchirierii unei garsoniere unde am platit in avans mai multe luni, dar pana la data intrarii mele in imobil acesta s.a umplut de mucegai si nu am mai dorit sa ma mut acolo. I.am comunicat proprietarului in mod verbal ca vreau sa imi restituie banii platiti in ava ns, conform contractului in termen de15 zile, dar termenul a expirat si nu este nici un semn din partea lui cum ca ar avea de gand sa imi inapoieze banii. Pe contract este semnat faptul ca a incasat respectiva suma, am facut fotografii la garsoniera mucegaita toata. Ce am de facut?

  Multumesc!

 11. Laura Blejan says:

  Bună ziua. Am un apartament închiriat și doresc sa închei contractul(de comun acord cu chiriașii). În cazul în care deja au semnat un alt contract cu o alta persoana, este necesar sa merg sa declar anularea contractului nostru, sau acesta se anulează de la sine? Iar dacă trebuie sa merg eu sa declar întreruperea contractului, am nevoie de ceva de la foștii chiriași? Va mulțumesc

 12. Dana says:

  Buna seara. M am certat cu proprietarul cu care locuiam in imobil si am fugit din locuinta. Doar ii trimit conventia aceea a chiriasului pt a nu mai curge contractul de chirie? Dupa care ce urmeaza? Nu mai doresc sa ne intalnim. Nu vrea sa mi inapoieze bunurile. Am depus plangere

 13. Dana Maria Moga says:

  Am aflat ca locatarul meu a ” cedat ” spatiul închiriat unei alte persoane care va urma sa îmi plateasca chiria ; situatia nefiind prevazuta în rezilierea contractului de închiriere , ce act trebuie sa întocmesc catre Administratia Fiscala ? Va multumesc anticipat pentru consiliere .

  • “Cedarea” nu este o notiune prea exacta din punct de vedere juridic. Daca chiriasul a subinchiriat imobilul, dv. nu trebuie sa faceti nicio declaratie la fisc.

 14. alex says:

  Buna ziua,
  Pot merge cu contractul de inchiriere, incheiat in scris intre mine si proprietar, la administratia financiara pentru a-l reclama pentru neplata impozitului

  • Daca sunteti sigur ca proprietarul nu a facut declaratia fiscala ventru venitul din inchiriere, da, puteti sa-l reclamati pentru evaziune fiscala.
   Daca insa se va declansa ancheta in acest caz, trebuie sa stiti ca veti fi implicat intr-un proces penal.

 15. CR says:

  Bună ziua!
  Am semnat un contract de arendă pe perioadă determinată de 7 ani în 20 august a.c. Înregistrat la primărie, toate formele legale. Specific că eu sunt arendașul și încă nu am înmânat contractele arendatorilor (în număr de 4). Chestiunea este că terenurile sunt INUTILE pentru cultura mea pentru că țin apa, fapt constatat de mine acum cu ocazia unor ploi dese. Întrebare: care este modul în care se face încetarea / rezilierea contractului? Menționez că, deși semnat pe 20.8.14, contractul intra în vigoare începând cu 1.9.14.
  Deasemenea, puteți indica o sursă de unde pot procura documentul reziliator?
  Mulțumesc!

  • Un astfel de model de act aditional pentru incetarea inainte de termen a unui contract de inchiriere gasiti AICI.
   El poate fi adaptat pentru situatia arendei.
   De adaugat ca modelele recomandate se refera la situatia in care incetarea inainte de teremen este permisa in mod explicit in contractul de inchiriere. Rezilierea presupune culpa uneia dintra parti, nerespectarea obligatiilor contractuale de cetre aceasta. Daca acesta culpa nu este acceptata/recunoscuta, rezilierea nu poate fi decisa decat de o instanta.

 16. Marian says:

  Buna ziua,
  Am incheiat un contract de inchiriere cu Primaria sectorului 5 al apartamentului meu, unde primaria se obliga sa-mi plateasca chirie pentru o familie (caz social). Problema mea este ca ei nu platesc nici intretinerea nici celelalte utilitati care din gresala noastra sunt pe numele nostru si cresc de la luna la luna. Ce pot eu sa fac sa reziliez acest contract si in primul rand daca se poate intr-un fel.
  Multumesc anticipat.

  • Contractul de inchiriere inregistrat la fisc are titlu executoriu. Va duceti cu el la un executor judecatoresc si cereti evacuarea chiriasului si recuperarea cheltuielilor de intretinere.

 17. Marilena Gratiela says:

  Buna ziua,

  Am un contract de inchiriere pe 12 luni, inceput la 1 octombrie 2014. Chiriasii pe care I-am avut au plecat ieri fara sa ma anunte lasand neplatite utilitatile si intretirerea pentru decembrie-ianuarie. Vreau sa nu mai platesc impozitul la circa financiara si sa imi recuperez datoriile. va rog mult sa imi spuneti cum trebuie sa procedez. Multumesc mult!

  • In situatia in care chiriasul a plecat fara sa va anunte si, mai ales, fara sa semnati un act in aces sens, fiscul accepta o declaratie pe propie raspundere in acest sens.
   In felul acesta, este stopat calculul impozitului de venit, dar nu este reziliat contractul de inchiriere. Daca, de exempu, peste trei luni chiriasul revine, spunand ca a trebuit sa plece inopinat in America, el este in drept sa foloseasca in continuare apartamentul.

   • Liviu Z. says:

    Buna ziua,
    In acest caz, in care chiriasul pleaca neanuntand proprietarul, fara notificare, inainte de expirarea contractului, proprietarul avand posibilitatea de a da o declaratie pe propria raspundere pentru incetarea platii impozitului dar, in contract nu poate sa se specifice clar ca parasirea spatiului inchiriat fara notificare proprietarului eventual chiar in lipsa acestuia si pentru mai mult de 30 de zile (perioada care poate fi considerata echivalentul garantiei), pentru ca acest contract sa poate fi reziliat (actiunea acestuia inceteaza).
    Cum pot sa mai primesc chiriasii care au plecat si revin dupa 3 luni? platile aferente acestor luni cine le acopera daca e la o adica? Inteleg ca nereziliind contractul, acesta are efect in continuare si nu pot inchiria altor clienti (contract nou).
    Cum este legal ca eu sa pot inchiria unor noi clienti dupa plecarea chiriasilor fara sa ma anunte (sa ma notifice) ca lipsesc 1.2 sau 3 luni?
    Sper sa intelegeti ce am vrut sa intreb…

    • In contractul de inchiriere se poate mentiona o astefel de clauza, dar este foarte probabil ca o instanta sa nu o ia inconsiderare. Pot aparea situatii de forta majora care sa justifice nefolosirea spatiului inchiriat o perioada mai mare de timp. Intr-o astfel de situatie, proprietarul nu este in drept sa reintre in folosita sptiului si, eventual, sa-l inchirieze altcuiva. Se poate la fel de bine ca chiriasul sa plece sa sa nu mai reapara niciodata. Sunt situatii si situatii… Vorba unui clasic in viata (din Parlamentul Romaniei): frumusetea dreptului sta in posibilitatea de interpreta Legea.

 18. Sorina says:

  Buna seara. In primul rand sa va dea Dumnezeu sanatate ca mult bine faceti, apoi va multumesc nespus ptr. toate modelele puse la dispozitie si ptr. toate postarile d-voastra care sunt extrem de utile si informative mai ales ptr. cei in situatia mea, care nu au nici o pregatire in domeniul legii si vor sa incheie un contract de inchiriere ptr. prima data.
  Va rog daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi, de pilda eu vreau sa folosesc un model de contract gasit pe net unde la articolul 5 specifica asa:
  “V. REZILIEREA CONTRACTULUI
  5.1. Prezentul contract poate fi reziliat inainte de termenul stabilit in urmatoarele situatii:
  a) pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor contractuale de catre o parte; rezilierea va opera de drept, printr-o simpla notificare, fara nici un fel de alte formalitati sau interventie a instantei de judecata (pact comisoriu de grad IV).
  b) la cererea chiriasului, prin notificarea, in scris, a proprietarului, cu cel putin 30 de zile inainte de data pentru care cere rezilierea.
  c) prin acordul scris al partilor, in orice moment al derularii contractului.
  5.2.Chiriasul pierde garantia in favoarea proprietarului, daca rezilierea prezentului contract se produce inainte de termenul stabilit.”
  Imi puteti spune daca este redactat corect, din aceasta postare inteleg ca “rezilierea presupune culpa (vina) uneia dintre parti” deci cele scrise la literele “b” si “c” din modelul meu de contract ar trebuii sa fie incadrate la o alta prevedere contractuala gen: “VI. Incetarea Contractului Inainte De Termen” sau cumva acesta incadrare este necesara doar daca contractul de inchiriere este înregistrat decat la fisc si nu este semnat in forma autentica la notar.
  Si inca ceva, in raspunsurile de aici ati specificat ca: “contractul nu poate fi reziliat decat cu acodul ambelor parti (proprietar si chirias) sau printr-o instanta de judecata” acesta reziliere printr-o instanta de judecata reprezinta cumva acelasi lucru cu denuntarea unui contract, iar daca nu reprezinta acelasi lucru care ar fi diferenta de procedura, de pilda aceasta denuntare de contract trebuie prevazuta la randul ei in contract sau cum?Va rog sa-mi explicati. De pe un forum de avocatura am inteles ca denuntarea inseamna “desfacerea unui contract sau a unui tratat prin manifestarea de vointa unilaterala a uneia dintre parti” atunci nu cumva este posibil ca prin aceasta denuntare de contract sa ne putem proteja impotriva cazurilor gen:
  -chiriasul pleaca inopinat si nu avem acordul lui de reziliere ;
  -chiriasul nu recunoaste nerespectarea obligatiilor contractuale si nu vrea sa-si dea acordul in rezilierea contractului; etc.
  Va multumesc!

 19. Claudia says:

  Buna ziua,

  Problema mea este următoarea: am închiriat un apartament împreuna cu alte 3 persoane, pe contract suntem doar 2 dintre noi incluzându-ma si pe mine. Contractul este de un an , dar din cauza faptului ca nu ma mai înțeleg cu persoanele din apartament (motive cauzate exclusiv de ei) as vrea sa ma mut. Ei nu sunt de acord însă sa plătească partea mea de chirie, așa cum nici eu nu sunt de acord sa plătesc pentru o locuința in care nu o sa stau. Cum ar trebui sa procedez ? Va rog sa imi răspundeti, sunt studenta , iar cunoștințele mele in acest domeniu sunt destul de vagi.

  • Toate consecintele pentru situatia aparuta ar fi trebuit sa se regaseasca in contractul de inchirere. Nu mi-ati spus cine este titular, dv. sau toti cei trei locatari.

 20. DELIA HUSZTI says:

  Buna ziua. Impreuna cu familia tatalui meu am inchiriat- unei persoane juridice -un spatiu comercial, primit ca mostenire.Contractul este pe o perioada de 1 an, din 1 iulie 2014-1 iulie2015. Chiriasul a deschis un magazin in respectivul spatiu. Contractul prevede rezilierea, in cazul neplatii chiriei pe o perioada de o luna. L-a cerintele chiriasului am convenit sa plateasca 25% din chirie in fiecare saptamana, pentru ca suntem 4 proprietari si a spus ca-i este mai usor sa plateasca parte din chirie -saptamanal, decat sa dea toata suma la sfarsitul lunii( cum se prevede in contract).Doar ca din luna noiembrie a inceput sa ramana dator. A platit noiembrie la sfarsitul lui decembrie, decembrie la inceputul lui februarie, iar ianuarie a platit acum, in 9 martie.Noi trebuie sa platim transa a treia din impozitul pe profit in luna martie, desi am primit chiria numai pe ianuarie. I-am solicitat proprietarului plata integrala a lunilor februarie si martie pana la sfarsitul lunii martie, in caz contrar, trecandu-se la rezilierea contractului pe motivul intarzierilor repetate de la plata chiriei. Ce documente trebuie sa incheiem cu acesta pentru reziliere? Ce documente trebuie sa ducem la Fisc, pentru a nu mai plati impozit pe ultimul trimestru, respectiv aprilie-iunie 2015? Multumesc.

 21. Silvia says:

  Buna am inchiriat cu sotul meu un apartament in urma cu jumatate de an,iar acum suntem amenintati cu rezilierea contractului dupa o cearta cu soacra mea.Aceasta a vorbit cu proprietarii sa ne dea afara pentru a locui ea in imobil.Noi chiria o platim regular,inn fiecare luna am platit la zi atat chiria cat si asociatia.Sunt disperata nu stiu unde sa ma duc sa ii denunt si ce sa fac,va rog ajutatima.Multumesc

 22. MARIN MONICA says:

  Va supun atentiei urmatoarea situatie: sunt asociat la o societate cu raspundere limitata. Administratorul, fara sa stiu absolut nimic, a reziliat contractul de inchieriere al spatiului unde ne desfasuram activitatea. Nu trebuia hotarare AGA, sau notificarea mea in vreun fel? Mentionez ca nu mai am voie sa intru in spatiu, acolo exista mobilier , aparatuta electronica la care nu am acces, nu doreste sa imparta nimic din aceste bunuri cu mine, in conditiile in care am paticipat cu 50 % la achizitia tuturor celor mentionate. De asemenea, la momentul incheierii contractului s-a achitat o garantie , contavaloarea a 2 luni de chirie.
  Va rog sa imi spuneti daca este legal cum a procedat si ce pot face eu incontinuare pentru a recupera ceva .

 23. Alex Turnatu says:

  Am un contract de inchiriere a unei garsoniere care expira in decembrie. Pentru ca doresc sa ma mut, de comun acord cu proprietarul, am decis sa incheiam contractul intr-o luna. Ce trebuie sa fac in continuare pentru ca acest lucru sa fie cat mai legal cu putinta si fara repercursiuni viitoare? Nu ma astept sa se intample dar nu cred ca strica sa fii precaut.

  • Trebuie sa semnati un act aditional la contractul de inchiriere in care sa consemnati intelegerea de a inceta contractul inainte de termen, dupa modelul prezentat in articol.

 24. Andreea B says:

  Buna ziua,

  Am inchiriata o garsoniera pe 2 ani, ce serveste ca si sediu social si pct de lucru pt SRL-ul pe care il administrez.
  Din diverse motive, am ajuns la un comun acord cu proprietarul (PF) sa incetam contractul de inchiriere.
  Ce act ar trebui sa ii dau eu properietarului? O conventie de incetare contract inchiriere prin acordul partilor este suficient, semnata si stampilata din partea mea si in 2 exemplare? E ok pentru a putea depune la Finante pentru oprirea platii impozitului pe venitul din chirii?
  Subliniez ca avem stipulat in contract un termen de 30 zile cu anticipatie pe care sa il respectam reciproc daca se doreste incetarea contractului. Acest lucru s-a intamplat deja, urmand incetarea de la 1 august.

  Multumesc

  • Da, un act aditional la contractul de inchiriere, prin care partile convin, de comun acord, incetarea contractului, este suficient. Daca solicitarea este unilaterala din partea chiriasului (daca este permis acest lucru in contractul de inchireire), este suficienta o notificare din partea acestuia adresata proprietarului.

 25. Alexandru Tutoveanu says:

  Buna ziua,
  As dori sa va explic si speta mea cu speranta ca ma puteti lamuri ce pot face in acest caz.
  Am incheiat un contract de inhirirere spatiu comercial in care a fost introdus un articol in care mie ca si LOCATAR nu mi se da dreptul de a rezilia contractul in schimb LOCATORUL are acest drept. Necitind bine contractul, am semnat si acum sunt in situatia in care doresc incetarea contractului si mi se spune ca nu pot. Acest contract s-a incheiat pe un termen definit de 12 luni.
  In concluzie, as dori sa stiu daca am vreo cale de atac intrucat consider ca acest articol este unul abuziv. Precizez ca am notificat LOCATORUL de dorinta mea de a inceta contractul pe motiv ca nu sunt incasari astfel incat sa pot sa plati valorea chiriei insa acesta nu doreste incetarea contractului.
  Va multumesc frumos si apreciez raspunsul Dvs prompt.
  Cu stima
  Alexandru

  • O astfel de clauza pare abuziva (pentru ca nu exista simetrie), dar nu este. Asa ati semnat si asta inseamna ca ati acceptat.
   Acum, daca aveti dovezi contabile ca business-ul ne merge, ca mai multe luni consecutiv ati inregistrat pierderi, puteti sa notificati aceste lucruri locatorului. Ar trbui sa inteleaga si mai bine va dezleaga acum decat mai tarziu, pentru ca chirie tot nu va mai vedea. Chiria restanta nu loloseste la nimic locatarului, iar avocatii si executorii cer bani multi si… in avans. Daca are intelepciune si daca intr-adevar locatia nu aduce profit, va accepta despartirea.

 26. constanta says:

  Buna ziua.Am urmatoarea problema si daca puteti sa imi dati un sfat,altul decat sa apelez la instanta.Am avut chirias o firma f.neserioasa,care nu a platit chirie,etc,ce scrie in contract,dupa 3 luni am reusit sa ii determin sa plece si sa semneze rezilierea contractului.Problema este ca si-au facut si sediu social profitand de o scapare in contract in care am mentionat drept de folosinta exclusiva.Acum ca sediul social este expirat,cum pot face mai departe sa radiez daca se poate aceasta firma.Merg la ORC si??
  Fara instanta daca exista vre-o modalitate.Multumesc.

  • Veste buna este ca Registrul Comertului initiaza din oficiu procedura de radiere a firmei care are sediul expirat. Deci fostii dv. chiriasi fie isi vor schimba sediu, fie (la un moment dat) firma va fi radiata.
   Nu stiu sa va spun dupa cat timp de la expirarea termenului contractului de inchiriere este declansata procedura de radiere. Sigur nu este prea mare.

 27. gogu says:

  Am incheiat un contract de inchiriere pentru un spatiu comercial, spatiu care de-a lungul anilor are niste probleme pe care proprietarul nu le-a rezolvat.(curge apa din plafon, instalatia electrica cedeaza din cauza consumatorilor electrici iar instalatia nu suportul un asemenea consum,etc.)am depus scris mai multe adrese prin care s-au angajat ca le vor remedia, lucru care nu s-a intamplat.Din aceste motive eu fiind nevoita sa-mi caut alt spatiu,iar printr-o notificare am cerut rezilierea contractului.Au spus ca vin sa ia in primire spatiul si dupa acea semneaza, au venit la fata locului, au luat spatiu in primire dar n-au semnat rezilierea pentru motiv ca nu-i contabila la serviciu.Eu intre timp m-am mutat, am incheiat un alt contract pentru un alt spatiu.Ce-i de facut in aceasta situatie?

  • Daca un reprezentant legal al proprietarului a semnat un provec verbal de predare-primire corect intocmit, atunci mai aveti o speranta sa vi se semneze si actul aditional de incetare a contractului de inchiriere, desi logica cerea ca oridinea sa fie inversa. Insistati, altfel va puteti astepta cu o noua factura pentru plata chiriei.

 28. Amalia says:

  Buna ziua,
  in cazul in care contractul de inchiriere se termina, dar chiriasii – care nu au platit de 6 luni chiria – nu vor sa parsseasca spatiul, ce e de facut? E nevoie de notificare? Multumesc tare mult.

  • Contractul de inchiriere intregistrat la fisc are titlu executoriu. Va puteti adresa executorului pentru plata chiriei. Daca platesc, evacuarea nu poate fi decisa decat de instanta, chiar daca a expirat contractul de inchiriere.

 29. Bunàziua ,am inchiriat un apartament la Timisoara pe o perioadà de 2 ani cu prolungare dacà propietarul nu doreste sà-l foloseascà.contractul a scàzut pe data de 30/08/15 .eu fiind stabilità in Italia folosesc apartamentul doar pentru cind vin in tarà.proprietarul ma sunat pe data 06/09/15 càci el vrea imediat apartamentul deoarece fiul sàu vrea sà stea in el.In notifica contractului este scris càci trebuia sà-mi trimità scrisoare,fax,mail inaite cu 30 de zile de scàderea contractului.intrebarea mea este:contractul este renovabil in automat vàzind càci proprietarul nu a respectat notificàrile contractului?sint obligatà sà las apartamentul?ce perioadà am la dispozitie din momentul cind primesc scrisoare,fax sau mail din partea proprietarului?eu am plàtit chiria si pe cele 2 luni care nu erau in contract (septembrie,octombrie). và multumesc.

  • Contractul de inchiriere este legea partilor. Daca proprietarul a primit chiria (si aveti dovezi pentru acest lucru), se presupune ca el a acceptat in mod tacit prelungirea contractului de inchirere in aceleasi conditii, deci cu obligatia de a va da un preaviz de cel putin 30 de zile. Faptul ca nu respecta contractul va pune in situatia de a consulta un avocat si, eventual, de a apela la jutitie. Aveti de ales: negocierea si intelegerea sau instanta de judecata.

 30. Groza Cosmin says:

  Buna ziua,am luat in chirie o camera dintr-un camin privat,in care eram 4 persoane,fiecare persoana plateam 300 ron pe chirie.Insa am anuntat administratorul ca vreau sa plec,asta fiind in luna decembrie,pentru ca mai apoi sa aflu de la el ca in momentul in care vreau sa plec trebuie sa platesc inca o luna in plus.Ce anume mi-ar putea face daca nu ii inman acesti bani?

 31. Lucian says:

  Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie: am un contract de inchiriere semnat cu un chirias si inregistrat la fisc, 2016 care a expirat in luna februarie. Chiriasul a plecat din apartament cu doua zile inainte de expirarea contractului, lasandu-si bunurile personale (haine, obiecte mici) in el (a plecat din tara pentru o perioada nedefinita). Are restante la plata facturilor si la ultima chirie. Ce e de facut, pentru a clarifica situatia cu el si a inchiria altcuiva apartamentul? Cum sa procedez cu bunurile lui? Ce se poate face pentru recuperarea restantelor cumulate?
  Va multumesc!

  • Destul de greu de dat un sfat. Sunt doua situatii extreme posibile:
   1) Chiriasul a plecat, a lasat in apartament lucruri personale minore, fara prea mare valoare, si nu mai are de gand sa revina. Datoriile, sunt “cadoul” dv. Daca ii puteti da de urma, il puteti chema in instanta. Trebuie sa vedeti insa daca merita efortul. In aceasta situatie, reintrati in folosinta apartamentului si va vedeti de viata dv.
   2) Chiriasul este intr-o situati exceptionala (forta majora) si nu v-a putut anunta despre acest lucru. De exemplu, a suferit un accident. In aceasta situatie, daca intrati in apartament ar putea avea ceva de reprosat. Ar putea pretinde ca i-au disparut lucruri etc. Suntem in situatia in care buna credinta nu exista. Cea mai rea posibila.
   Fara un “semn” de la chirias, nu puteti sa deosebiti in care dintre situatiile de mai sus va aflati. E o chestie de fler si curaj. Daca luati prea multe ipoteze in considerare, nu mai faceti nimic, ca nu cumva sa incalcati vreo lege sau sa aiba cineva ceva de reprosat.

 32. Cosmin says:

  Buna ziua,
  Am inchiriat unei firme un garaj pe durata determinata. De comun acord vrem sa incetam contractul de inchiriere inainte de expirarea contractului. Una din clauzele de incetare a contractului mentioneaza:”II. Prin acordul partilor, in conditiile stabilite de comun acord”. As dori sa stiu daca in acest caz trebuie sa trimit o notificare scrisa inainte de semnarea conventiei de incetare, tinand cont ca, acelasi capitol din clauzele de incetare mai contine un alineat: “III. Inainte de expirarea contractului, la cererea oricareia dintre parti, cu un preaviz scris de 30 de zile. Data rezilierii va fi ultima zi din luna de referinta”.
  Contractul a fost incheiat la notar. Este nevoie de autentificarea conventiei de incetare a contractului?
  Multumesc

  • Contractul principal de inchiriere poate contine orice. Daca partile sunt de acord sa inceteze contractul si semneaza in acest scop un act aditional, nimic nu mai conteaza.
   Autentifcarea actului aditional la notar este optionala.

 33. mierlacioiu says:

  Bună seara am plecat dintr-o garsonieră unde am contract de chirie şi proprietarul nu vrea sa meargă să închidă contractul deşi l-am anunţat cu o luna în urma că nu o să mai pot sta acolo până la terminarea perioadei de închiriere şi în plus din 2010 eu am platit impozitul pe venit şi cas- ul, am chitanţele. Ce pot face că eu vreau să fac un contract nou în altă localitate unde m-am mutat cu serviciul.

 34. veronica bolfa says:

  Buna ziua, ma numesc veronica b. si as dori un sfat. Mama, are incheiat un Contract de Arenda (teren agricol) pe 5 ani cu o societate din Focsani. Acest Contract expira in septembrie 2016. Deoarece mama a decedat anul trecut in septembrie, eu si fratele meu suntem unici mostenitori ai bunurilor lasate de parintii nostri, printr-un act de succesiune incheiat la notar. Eu si fratele meu am dori sa reziliem contractul cu aceasta firma, pentru a incheia contract cu o alta firma tot din Focsani. Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez.
  Multumesc.

  • Prin succesiune ati primit de la parinti si cele bune si obligatiile. Trebuie sa duceti la sfarsit contractul existent si sa notificati din vreme arendasul ca sunteti noii proprietari ai terenului si ca doriti sa nu mai prelugiti contractul de arenda. Inregistrati notificarea la arendas sau trimiteti-o prin posta cu confirmare de primire. Precizati in curprinsul notificarii elementele de identificare ele terenului (localitate, suprafata, tarla, parcela) si numarul contractului de arenda.

 35. Bogdan says:

  Buna ziua. In septembrie 2015 am incheiat un contract de inchiriere pentru un aparatament, valabil 12 luni. Contractul nu este oficializat la notar. Acum as dori sa nu mai stau pana in septembrie si vreau sa stiu daca pot face ceva pentru a parasi legal apartamentul mai devreme. Proprietara nu este de acord cu acest lucru si vrea sa ii platesc pana in septembire. ce pot face? Multumesc.

 36. trifan ionut bogdan says:

  mama mea este decedata din2014am achitat la fisc imozit pe venit inclusi2015 contractul de inchiriere firma inceteaza la 31/12/2015 ce trebuie sa fac sa nu primesc in continuare de la fisc impzi pe venit

  • Daca declaratia de venit a fost facuta cu precizarea termenului corec al incetarii contractului de inchiriere, nu trebuie sa faceti nimic. Ar fi trebuit totusi sa dezbateti succesiunea, pentru ca dupa decesul mamei dv., venitul revine mostenitorilor. Este necesar un act notarial care sa stabileasca cine sunt acestia.

 37. Viorel says:

  Buna ziua !…Ma numesc Viorel si posed un spatiu comercial pe care l-am inchiriat unei firme , profil de activitate magzin alim. Doua luni de zile s-a achitat chiria de catre chirias , ulterior s-a stopat achitarea acesteia . Concluzia desprinsa este ca se refuza achitarea chriei intentionat, aducandumi-se persoanei mele si unele jigniri . In Contractul de Inchiriere este prevazuta clauza ..” daca chiriasul nu achita chiria in termen de 30 zile de la data scadentei ” , proprietarul poate rezilia contractul fara acordul chiriasului printr-o notificare scrisa , transmisa pe adresa proprietarului prin posta. Transmiti-mi va rog , daca cotractul este inregistrat la finante mai este necesar sentinta judecatoareasca , evacuarea in ce conditii de poate reealiza ( este necesar actionarea in judecata prima data si ulterior evacuarea de catre executor…? ) . Contractul de Inchiriere este pe perioada determinata 5 ani , notificarea de incetare a contractului dupa cate zile o pot transmite dupa 30 sau 60…? . Nu detin detalii privind pasi care trebuie parcursi . Multumesc !

  • Inregisrarea contractul la fisc ii da acestuia titlu executoriu. Chiar daca aveti clauza mentionata in contract, prima etapa la care va apela executorul este executarea chiriasului pentru chiria restanta si pentru plata utilitatilor. Va lua din contul bancar al chiriasului, fara acordul lui, sumele restante. Daca sunteti multumit cu acest lucru, va duceti la un executor judecatoresc daca nu, la instanta.

 38. Stefan says:

  Buna ziua. In 2010 sotia s a asociat intr o forma cu inca doua persoane si a inregistrat firma cu sediul social pe apartamentul nostru proprietate personala. In 2012 am divortat, apartamentul a ramas in posesia mea, iar ulterior si fosta sotie a iesit din firma respectiva. Din 2014 tot incerc sa ii conving pe cei din firma sa mute sediul social in alta parte si inca nu au facut acest lucru. Exista vreo modalitate prin care sa ii oblig sa mute firma avand in vedere cele expuse (notificare, avocat, executor, instanta)? Multumesc

  • Singura cale de a-i obliga este instanta. Sau, mai exista o speranta, sa asteptati sa expire contactul de inchiriere sau de comodat. Dupa o perioada de la expirare (sase luni?), Registrul Comerului radiaza din ociciu firma daca nu isi declara un nou sediu cu acte legale. Deci, trebuie sa-si declara firma in alta parte, altfel ar fi radiata.

 39. Stefan says:

  Buna ziua.
  In 2010 sotia a infiintat o firma cu inca 2 asociati si a inregistrat o cu sediul social in apartamentul nostru propr personala. In 2012 noi am divortat, iar apoi si ea a parasit firma respectiva. Firma a ramas in continuare cu sediul social in apartamentul respectiv care dupa divort mi a ramas mie. Di. 2014 incerc sa ii fac pe asociatii firmei sa isi mute sediul social in alta parte si nu reusesc. Exista vreo modalitate prin care ii pot obliga sa mute firma( notificare, avocat, executor, instanta)? Multumesc

 40. Elena Sorina says:

  Pentru incetarea unui contract de inchiriere cu acordul partilor ,in care eu ca locatar mai am o datorie de achitat fata de locator si doresc incetarea contractului inainte de expirarea lui,care este demersul legal,cerere de reziliere,conventie de incetare?Mentionez ca intentionez sa achit datoria pentru a ramane in conditii amiabile cu locatorul!

  • Data fiind situatia, eu va recomad semnarea unui act aditional la contractul de inchiriere pe care sa-l semneze ambele parti si in care sa mentionati cele convenite de dv. privind incetarea contractului, suma restanta si termenul in care va angajati sa o platiti.

 41. ANA says:

  Buna ziua!

  Am si eu nevoie de un act aditional al unui contract de inchiriere deja existent si nu gasest deloc. nu exista un formular sau ceva de care sa ma leg, sa incep…?
  Multumesc mult de tot! O zi buna!

  • Actual aditional trebuie sa contina aceleasi parti contractante, data semnarii si modificarile la contractul pricipal (prelungire termen, modificare chirie etc.). Actual aditional are aceeasi forma ca si cel principal.

 42. Diana says:

  Buna ziua. Am incheiat un contract de inchiriere a unui apartament pe o perioada de un an, incepand cu data de 03.05.2017. Prima data cand am facut Angajamentul (29.04.2017) am specificat plata lunara in contract de 550 lei plus 550 lei avans. In contractul de inchiriere am specificat plata lunara de 100 lei. Undeva la mijlocul lunii mai proprietarul ma obliga sa semnez un oarecare angajament privind predarea bunurilor din imobil. Nu am fost de acord cu aceasta faza. Am hotarat sa incetez , dar verbal decat contractul de inchiriere, plata de intretinere o am la zi. Proprietarul mi-a spus ca a fost la Finante si a scos contractul. Eu cheile i le-am predat. Acum se eschiveaza sa-mi intoarca avansul si nu am nici o dovada la mana ca am incetat contractul. Cum procedez , trimit notificare proprietaruluisi cum imi recapat avansul? Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Dupa ce faceti o multime de lucruri altfel decat ar fi trebuit, este greas sa va spun eu cu sa le dregeti. De ce ati acceptat sa treceti in contract o chirie mai mica decat cea reala? De ce nu ati semnat procesul verbal de predare-primire pentru bunurile din apartament? De ce nu l-atri notificat pe proprietat in scris privind intentia de a inceta inainte de termen contractul de inchiriere (presupunand ca aveati acest drept mentionat in contract)?

 43. Edina says:

  Buna seara,am urmatoarea problema: Am efectuat un contract de inchiriere imobil durata de un an de zile (cu obligatia de onorare) exceptand intelegerea verbala prin care contractul poate inceta de comun acord in cazul in care eu chiriasul eram obligat sa gasesc alti chiriasi,lucru care s-a si intamplat insa conventia de incetare a contractului dintre mine si proprietar nu a avut loc niciodata,lucru pe care proprietarul se pare ca nu il doreste. Ce as putea face in cazul acesta? Imi este teama de niste repercursiuni viitoare,cereri de plata a chiriilor inexistente,tin sa preciez, contractul ar expira peste 6 luni,contract creat persoana juridica. M

  • Nu am inteles situatia. Spatiul este folosit acum de altcineva? Daca da, de ce ar refuza proprietarul sa semneze cu dv. conventia de incetare? Intelegerea dv. fiind verbala, nu veti putea-o proba niciodata. Numai ce este scris este valabil.

 44. Mihai says:

  Buna ziua.
  Doresc sa cumpar o casa prin banca (credit ipotecar) si din diverse discutii am aflat ca proprietarul a facut unor neamuri contract de comodat.
  Ideea este ca nu stiu cand e facut contractul asta si am inteles ca desi el vinde casa eu raman cu aia pe cap.
  Cine verifica treaba asta sau cum sa fac sa nu ma trezesc cu tot felul de contracte de comodat/inchiriat cedat sau mai stiu eu ce tampenii?
  Cum se pot rezilia toate chestiile de care eu nu stiu si sa zicem nu sunt mentionate prin hartii?
  Multumesc anticipat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *