Inchirierea unui sediu de catre o firma in curs de constituire

In activitatea noastra se intampla adesea ca o firma care nu este inca inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului sa doreasca sa inchirieze un spatiu in care sa-si desfasoare activitatea si sa-si declare sediul si/sau punctul de lucru. In aparenta avem de-a face cu un cerc vicios: o firma nu este firma pana nu este inscrisa la Registrul Comertului, dar nu se poate inregistra fara un sediu.

Solutia este inchirierea spatiului in care se va declara sediul cu mentiunea pentru locatar „societate in curs de constituire”. Contractul trebuie semnat din partea locatarului de o persoana care va fi asociat sau administrator al viitoarei societati, iar numele societatii sa fi fost anterior rezervat la Registrul Comertului, numarul adresei de inregistrare mentionandu-se in contractul de inchiriere.

De o maniera asemanatoare se iese si din cercul platilor. Contabilii spun ca nu se poate emite factura pe numele unei firme neinregistrate. Si asa este, dar cheltuiala poate fi facuta. In contabilitate exista conturi speciale pentru inregistrarea cheltuielilor generate de infiintare juridica a firmei.

Teoretic, societatea are capacitatea de a avea drepturi si obligatii de la data inregistrarii ei. Cu toate acestea, chiar inainte de data inregistrarii, ea poate chiar de la data actului de infiintare, sa-si constituie drepturi si sa-si asume obligatii incheind acele acte juridice necesare pentru ca ea sa ia fiinta in mod valabil. Nu orice acte, ci numai cele necesare pentru scopul demararii activitatii, cum ar fi inchirierea unui spatiu.

Registrul Comertului insusi incaseaza taxele de inregistrare, inainte de inregistrare. Si cheltuiala este deductibila.