Despre durata de valabilitate a certificatului fiscal

La_fiscCertificatul de atestare fiscala este documentul care reflecta modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri datorate bugetului general consolidat al statului. Daca pana acum, acest certificat putea fi eliberat doar la solicitarea contribuabilului, o lege publicata ieri permite si altor categorii de persoane sa ceara elibererarea documentului. Noile reglementari privind certificatul de atestare fiscala vor intra in vigoare joi, 19 iulie 2012.

Legea nr. 126/2012 privind aprobarea OG nr. 29/2011, actul normativ care a modificat Codul de procedura fiscala la inceputul lunii septembrie, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 484, din 16 iulie 2012.

Legea, care va intra in vigoare in trei zile de la momentul publicarii, modifica art. 113 din Codul de procedura fiscala, care stabileste in momentul de fata ca „Certificatul de atestare fiscala se emite de organul fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale, la solicitarea contribuabilului”.

Dupa ce legea va intra in vigoare, art. 113 va stipula ca certificatul de atestare fiscala se emite la solicitarea contribuabilului sau a notarului, respectiv imputernicitul acestuia, conform delegarii date de catre contribuabil.

Totodata, legea publicata luni aduce modificari si in ceea ce priveste perioada in care certificatul de atestare fiscala poate fi folosit.

In prezent, documentul poate fi utilizat de contribuabil pe toata perioada lunii in care se emite si, mai mult decat atat, regulie actuale permit ca documentul sa fie utilizat de contribuabil pe toata perioada lunii urmatoare emiterii, in care in care certificatul este emis în intervalul cuprins între data de 25 a lunii si finele lunii.

Din 19 iulie 2012, cand noile reglementari vor intra in vigoare, certificatul de atestare fiscala va mai putea fi utilizat de contribuabili doar in perioada lunii in care se emite, celelalte prevederi fiind eliminate.

Sursa: www.avocatnet.ro

2 comentarii la „Despre durata de valabilitate a certificatului fiscal”

  1. Acea ordonanta de urgenta 29/2011 mai aduce si alte modificari pe langa persoana catre care se emite certificatul fiscal sau perioada de utilizare? Sunt curios ce modificari au mai fost facute Codului de procedura fiscala. Ma poti ajuta cu o informatie?
    Multumesc.

    Răspunde

Lasă un comentariu