De la 1 ianuarie 2016, taxarea vânzărilor imobiliare se va face fără a se mai ţine seama de grila notarilor

Taxarea_esteÎn conformitate cu noul Cod fiscal, de la 1 ianuarie 2016, preţurile din grila notarilor nu vor mai fi preţuri minimale pentru calculul impozitului şi al onorariului. Taxarea se va face la valoare declarată de părţi. Cu o menţiune: dacă preţul declarat este mai mic decât cel din grilă, notarul este obligat sa sesizeze ANAF-ul.

Poate că, în principiu, acest lucru ar putea fi corect, scopul fiind evitarea evaziunii fiscale. Pană nu demult, preţurile din grială erau mai mici (uneori mult mai mici) decât preţurile (corecte, nu declarate) stabilite în piata. De la începtul anului 2015, grila notarilor a suferit modificari semnificative în sensul creşterii semnificative a preţurilor minimale.

Am sesizat acest lucru manifestat de o maniera grosolană în cazul pădurilor (v. AICI), când preţul liber stabilit pe piaţă era de vreo şapte ori mai mic decât cel din grilă.

Un exemplu pot sa dau şi acum. În comuna Ariceştii Rahtivani sunt terenuri agricole cu suprafeţe mari la vânzare. În grilă, preţul minimal pentru intravilan este de 29 lei/mp (aprox. 6,5 euro/mp). O cautare sumară pe net conduce la o lista consitentă de terenuri cu preţuri „de lista” mai mici decît aceasta valoare. Pentru un lot de 5 ha vândut cu 3 euro/mp (sunt multe terenuri mai ieftine!), diferenţa este de 1250 euro la onorariu şi de 2200 euro la impozit. Statul bagă mana pe şet în buzunarul contribuabilului şi ia, fără drept, aproape 3500 euro. Aceasta este numai diferenţa între ce ar trebui să plătească şi ce plăteşte efectiv vânzătorul şi cumpărătorul.

 Actualizare la data de 4 februarie 2016: Finanţele au renunţat la aplicarea afirmaţiei din titlul articolului.

Lasă un comentariu