Cine plateste comisionul agentiei imobiliare [1]

Cine platestete comisionul?In general, in Romania, rolul unei agentii imobiliare este acceptat ca fiind acela de intermediar. Ea se afla intre vanzator si cumparator, fara sa reprezinte pe niciunul dintre ei.

Termenul de reprezentare nu are inca un continut bine conturat. Un client, fie el vanzator sau cumparator, are nevoie sa fie reprezentat din mai multe puncte de vedere, dar cel mai important este cel financiar. Dintotdeauna, intre vanzator si cumparator a existat un subiect asupra caruia au cazut de acord cu greu: pretul. Vanzatorul il vrea cat mai mare, in timp ce cumparatorul doreste sa-l diminueze cat mai mult. Asa a fost de cand lumea si asa o sa fie si de acum inainte.

O agentie imobiliara poate presta tot felul de servicii celor doua parti implicate in procesul de vanzare, dar nu poate sa fie impartiala in privinta pretului. Si atunci nu reprezinta niciuna dintre parti din acest punct de vedere, ramane neutra.

Sigur ca un client poate cere reprezentare exclusiva, pentru a se asigura de sprijinul agentiei. In aceasta situatie, agentia nu mai poate comisiona si cealalta parte. Este evident ca, daca primeste comision de la ambele parti, nu poate fi impartiala. Numai ca aceasta reprezentare exclusiva trebuie platita. In acest moment, in piata imobiliara din Ploiesti (nu generalizez, ca sa zic din Romania) extrem de putini clienti cer acest tip de serviciu.

Foarte des, in cursul primului contact cu un client care se adreseaza agentiei, cand ii precizam care este comisionul pe care il solicitam, suntem intrebati: cine il plateste, eu sau vanzatorul/cumparatorul? Pentru fiecare dintre ei, agentia presteaza servicii diferite. Daca un vanzator se adreseaza agentiei pentru a-i promova imobilul si a-l ajuta sa-l vanda (pentru ca singur nu poate, pentru ca nu are timp, pentru ca nu stie cum, pentru ca vrea mai repede etc.), nu inseama ca are nevoie de un serviciu? Daca un cumparator doreste sa cumpere un apartament si constata ca singur, cu ziarul si portalurile imobiliare, ar dura o vesnicie pana ar gasi ce cauta, nu inseamna ca si el are nevoie de un serviciu?

Daca ambii clienti cer agentiei servicii, nu este firesc sa le si plateasca? Este nefireasca intrebarea: Eu trebuie sa platesc? Pai, daca te-ai adresat unui agentii imobiliare, care traieste din plata acestor servicii, nu trebuie sa platesti?

Oricum sunt multe servicii pe care agentiile le fac gratis: promoveaza imobile pe site-urile proprii si pe portaluri imobiliare (cu costuri importante de timp si bani), consiliaza proprietarii in privinta actelor de proprietate (chiar inainte de a gasi un cumparator), trimit selectii de oferte personalizate potentialilor cumparatori, dupa criterii impuse de ei, programeaza vizionarile, asigura transportul la vizionari etc. Toate aceste servicii raman cel mai adesea neplatite de catre cei care le consuma.

Cumparatorii trebuie sa accepte ca, macar in situatia in care vor cumpara un imobil din oferta agentiei, sa plateasca comisionul mentionat in contract, iar vanzatorii sa plateasca daca agentia le aduce cumparatorul. Cei care nu doresc sa plateasca ar trebui sa nu ceara serviciile agentiei.

Concluzia acestui post, adica rapunsul la intrebarea din titlu, este ca: platesc comision atat vanzatorul, cat si cumparatorul, daca tranzactia s-a derulat cu intermedierea agentiei.

65 de comentarii la „Cine plateste comisionul agentiei imobiliare [1]”

 1. „Daca ambii clienti cer agentiei servicii, nu este firesc sa le si plateasca? Este nefireasca intrebarea: Eu trebuie sa platesc? Pai, daca te-ai adresat unui agentii imobiliare, care traieste din plata acestor servicii, nu trebuie sa platesti?”

  Tin sa va contrazic. Daca eu sun la un numar dintr-un anunt legat de o chirie si constat ca de fapt e un agent imobiliar, ce serviciu imi face agentul respectiv? Mie mi-e absolut tot una daca apartamentul imi e prezentat de un agent sau de proprietar. Trebuie sa platesc comision pentru ca mi-a aratat apartamentul? Nu vi se pare ca agentul ii face un serviciu proprietarului?

  Pe de alta parte, daca eu contactez agentia si le spun alora ca vreau un apartament cu x camere, in zona cutare, vopsit roz, mi se pare normal sa platesc eu comisionul, insa pentru cazul de mai sus un comision aplicat chiriasului mi se pare o aberatie.

  Răspunde
  • Domnule Vlad, eu nu ma refer la situatiile anormale in care agentiile dau anunturi anonime, ci la aceea in care clientul vine in agentie si cere sa i se rezolve problema imobiliara fara sa plateasca.
   Sunt in pefect acord cu dv. in privinta anunturilor pe care agentii le dau ca si cum ar fi proprietari.

   Răspunde
   • Poate agentia sa ceara plata aceluias comision, atat de la vanzator cat si de la cumparator? Sau comisionul se imparte la doi, ca sa plateasca fiecare parte implicata in intermediere?

    Răspunde
    • Agentia nu cere un comision la modul abstract, nu-se-stie-cui. Il cere unui client, fara sa-l poata conditiona de voita unui tert. Agentia, ca sa fie in drept sa ceara un comsion unui client, trebuie sa aiba un contract scris cu acesta. Daca are contract atat cu vanzatorul, cat si cu cumparatotrul, poate sa le ceara acestora acelasi comision (ca valoare) sau comisioane diferite, in functie de pachetul de servcii prestate fiecaruia si de continutul contractului de intermediere.

     Răspunde
   • Am vazut un anunt pe olx, am sunat la nr. afisat si, asa cum ma asteptam a fost o agentie imobiliara. Dupa ce citesc mai sus, vad ca nu se percepe comision si de la cumparator si vanzator, doar in cazul in care, asa cum ati spus, cumparatorul intra in agntie, si solicita sa i se gaseasca de catre agentie imobilul. Revnind, sun la nr. de pe olx si imi raspunde agentul imobiliar.
    Vad aparatmaentul, si fac o oferta. Atunci, agentul imi spune ca nu poate prezenta oferta mea la vanzator, numai in cazul in care ii dau un avans. NU avans la comisionul firmei de imobiliare (care oricum nu mise pare corect in acest caz), ci avans sa-l dea vanzatorului. Cum sa-i dau eu avans, fara nici un document? Fiscal… ma refer. Ca el a intocmit un antecontract de vz-cumparare, dar NU la notar, fara ca sa stim pretul final, fara sa cunosc vanzatorul. Si, acm eu nu pot sa fac nimic, ca el nu negociaza si nu ii spune de oferta mea vanzatorului. Ce pot eu sa fac in acest caz, multumesc

    Răspunde
    • Daca lucrurile s-ar fi derulat ca la carte, ar trebui sa aveti un contract scris cu agentia, sa stiti cine sunt, ce adresa au, ce cod fiscal etc. De asemenea, ar fi trebuit sa contina adresa exacta a apartamentului pe care vi l-au prezentat. In aceste conditii v-ati fi putut adresa Oficiului Pentru Protectia Consumatorului. Contractul de intermediere (unii ii spun „de vizionare”) precizeaza drepturile si obligatiile partilor. Asa cum descrieti dv. lucrurile, comportamentul agentului/agentiei sunt de neacceptat si, pentru mine, de neinteles.
     Din practica agentiei noastre, va spun ca niciodata nu am incurajat un cumparator sa plateasca avens pentru cumpararea unui imobil altfel de cat in baza unui contract scris, intocmit la notarial.

     Răspunde
 2. Buna ziua ,
  In cazul in care cumparatorul a semnat un contract cu agentia imobiliara de prestare servicii , si aceasta la randul sau a luat un anunt de pe intrenet fara sa semneze vreun contrct cu vanzatorul , si fara ca acesta sa solicite in mod expres serviciile agentiei imobiliare , va trebui ca vanzatorul sa plateasca comisionul agentiei ?

  Răspunde
  • Temeiul platii comisionului agentiei imobiliare este contractul, care poate fi si verbal, de genul: daca va aducem un cumparator, atunci sunteti de acord sa platiti un comision de … lei.
   Pentru a fi insa opozabil, contractul trebuie sa fie incheiat in forma scrisa. Daca nu exista un astfel de contract scris, clientul ar putea sa nu recunoasca forma verbala a contractului si sa nu plateasca (se intampla, din pacate, destul de des), fara vreo consecinta legala, dar daca initial a fost de acord sa plateasca… nu prea este in regula.

   Răspunde
   • Buna ziua,

    Va atrag atentia totusi ca exista multe situatii – eu insumi am patit acest lucru – in care desi eu ca vanzator dau un anunt pe un site de vanzari generale, specificand ca NU doresc sa fiu contactat si nu vand prin agentii imobiliare, sa fiu sunat de agenti imobiliari care insista „pana in panzele albe” sa vand prin agentia lor, pretinzand direct si insistent comision si de la mine ca si vanzator desi nu am nici un contract scris, nu am cerut serviciile niciunei agentii imobiliare. Sau alte cazuri cand o anumita persoana, dandu-se drept cumparator la telefon se prezinta la vizionare, impreuna cu cumparatorii reali, astfel vanzatorul se trezeste ca i se cere sa achite comisionul catre agentul „cumparator”.

    Răspunde
    • Iar eu va raspund ca avem clienti care, ca si dv., isi dau anunturi proprii cu mentiunea „exclus intermediari”, dupa care vin personal la agentie sa solicite serviciile noastre.
     Sunt foarte multi clienti care ne solicita serviciile fara a avea intentia real de a vinde. Vor doar sa afle care este pretul de piata, pentru ca, de fapt, vor sa faca un partaj familial si nu stiu care este valoare de piata a imobilului. Sunt pe lume tot felul de oameni. Nu-i putem intalni doar pe cei care ne plac. Cum spunea Moţoc?

     Răspunde
 3. Eu tot nelamurita sunt dupa cele citite mai sus. Iata cazul meu:
  Am cautat pe net in lung si in lat un apartament care sa se potriveasca cerintelor mele, am sunat la un numar de telefon de pe un website cu anunturi (specific faptul ca nu era website-ul vreunei agentii imobiliare), si mi s-a spus ca nu mai e valabil insa imi poate recomanda alt apartament si ca merita vizionat. Ne-am intalnit, am cunoscut si proprietarii am negociat cat de cat si am zis sa batem palma. Dupa mai multe incercari de negocieri prin persoana de legatura care nu imi este clar daca e agentie, amica a proprietarilor sau PFA, m-am trezit ca trebuie eu ca si cumparator sa platesc 2% comision. Pai stai asa!!! inainte de intrarea in apartament nu puteai sa imi spui ca astea sunt cerintele tale ca agent sau PFA? Nu am semnat nimic, nu am fost instiintata de acest detaliu de care puteam sa tin cont in momentul negocierii. Acum daca stau sa adaug toate taxele si comisioanele imi dau seama ca ajung exact la suma de la care am pornit negocierea. Deci teapa! Va rog sa imi dati un sfat pentru cazul meu. Pana la urma platesc sau nu comision? Precizez ca respectiva persoana pare a fi prietena cu proprietarul deci nu am sanse sa negociez direct cu vanzatorul si sa sar peste intermediar. Insa ma gandesc ca poate exista vreo portita avand in vedere ca nu mi-a fost adus la cunostinta nimic despre comision si nici nu am semnat vreun act.

  Răspunde
  • Situatia descrisa de dv. este numita „carlig”. Este folosita de persoane fizice fara nicio autorizare sau chiar de agenti pentru a agata clienti. Mizeaza pe factorul supriza si pe retinerea cumparatorilor de a le refuza cererea de a plati comision. Din pacate, sunt multi cumparatori care incurajeaza acest tip de comportament. Comisionul este mai mic (sau mult mai mic) decat la o agentie cunoscuta, care plateste salarii si impozite.
   Imi este greu sa va spun ca nu trebuie sa platiti comisionul cerut de agent daca el nu v-a fost macar verbal anuntat de la inceput. Este posibil ca acel agent sa fi muncit mult pentru vanzarea imobilului, dar acest mod de lucru trebuie sa fie energic descurajat. Legal, ar fi trebuit sa stiti de la inceput ca oferta apartine unei agentii imobiliare si sa semnati un contract cu detalierea drepturilor si obligatiile fiecarei parti.
   Comentariile mele din articol se refera la discutiile ce apar cu clientii, in legatura cu plata comisionului, inainte de vizionare. Adica in acea perioada in care clientului i se spune ce i se ofera si ce obligatii isi asuma in urma intermedierii facute de agentie.

   Răspunde
  • daca//nu ai semnat nimic…nu ai facut contract de vizionare a apartamentului cu agentia respectiva..nu platesti nimic nu au nimic la mana.

   Răspunde
   • si comisionaul..inainte de semnare..colaborare? il poti negocia…dac anu ? optezi la alta agentie..sunt cazuri in care un apartament…acelasi apartament sa apara la 5 agentii 🙂 asa ca ai de unde alege..nu trebuie sa te grabesti 🙂 si eu sunt pus intr o situatie….am mers am vazut un apartament mi a placut.. …dupa o luna de zile? dau de propitar vb cu el..negociez…vrea sa mi l vanda 🙂 eu acum? cred trebuie sa pelatesc comision agentie…de acum o luna de zile 🙂

    Răspunde
    • Daca nu ar fi fost agentia care sa va mijloceasca intalnirea cu proprietarul apartamentului, atunci cand l-ati intalnit dupa o luna ati fi stiut ca are un apartament de vanzare? Daca angajatorul dv. ar intarzia sa va plateasca salariul, dupa o luna l-ati considera eliberat de obligatia a vi-l plati?

     Răspunde
    • niste oameni onesti nu iau comision din 2 parti .asta ie o inselatorie crasa pt ca de fapt cu 3% plus 3% sunt bani luati de la cumparator ! pt ca daca vrea 50.000 pe casa agentia o pune la 52.000 si ii mai cere si la cumparator 2000. pai ce munca justifica asa parale ? profesor universitar ceva … statul ii pune pe amaratii care vand patrunjel in piata sa dea bon si nu reglementeaza acest domeniu in sens ca sa i oblige sa puna doar 1 comision pt ca este doar 1 tranzactie !! e fals ca sunt 2 comisioane pt ca s 2 parti..de fapt doar 1 plateste

     Răspunde
 4. Multumesc foarte mult de promptitudinea raspunsului dvs. O sa incerc intre timp sa aflu la ce firma de imobiliare lucreaza persoana respectiva. Daca se dovedeste ca e „liber-profesionista”, o sa aiba o surpriza in ceea ce priveste oferta mea de comision pentru deranjul ei.

  Răspunde
 5. Mai am o intrebare daca se poate si un raspuns la fel de prompt. Mai exact pentru ce servicii platesc eu acel comision agentului? Ce face pentru acel procent un agent corect?
  Acte…alergatura notariat?

  Răspunde
 6. Buna ziua, daca eu am un apartament de vanzare, postez anuntul pe diferite site-uri, si apoi sunt contactata de diferiti agenti fara sa le fi cerut eu serviciile, platesc eu comisionul ? (daca se vinde ) sau cumparatorul care a mers la agentie ?

  Multumesc !

  Răspunde
  • Sunt multe companii care isi ofera serviciile folosind cat mai multe canale de marketing. Asta nu inseamna ca dv. trebuie sa le si cumparati pe toate. Daca socotiti sa serviciul de intermediere oferit de o agentie are o valoare pentru dv., atunci acceptati colaborarea. Altfel explicati politicos ca doriti sa gasiti singur un cumparator. Nu se supara nimeni.
   De multe ori insa, agentul nu spune de la inceput ca agentia cere un comision in caz de succes. Dar si dv. trebuie sa stiti ca nimic nu este gratis si sa intrebati care este pretul serviciului, nu sa lasati lucrurile neclare, pentru ca dupa ce agentia va gaseste cumparatorul sa spuneti ca nu platiti.

   Răspunde
   • „Dar si dv. trebuie sa stiti ca nimic nu este gratis si sa intrebati care este pretul serviciului, nu sa lasati lucrurile neclare, pentru ca dupa ce agentia va gaseste cumparatorul sa spuneti ca nu platiti”.
    Nu vi se pare că mai corect spus (în cazul prezentat aici) ar fi că „agenția a găsit cumpărătorului un apartament corespunzător dorinței acestuia”. Vânzătorul a publicat anunțul, a așteptat să fie contactat, a „suportat” vizionări organizate de diverse agenții, a negociat entuale reduceri de preț, și-a pregătit toate actele și plătește statului impozitul de 2% sau 3%. Dacă este să plătească ceva (agenției, vecinilor sau… colegilor de serviciu!) ar fi doar de bucurie că în sfârșit a apărut un cumpărător potrivit (care ar fi putut să apară fără agent)

    Răspunde
    • Cred ca mi-am exprimat destul de limpede punctul de vedere. Vanzatorul este liber sa refuze toate ofertele agentiilor imobiliare. La fel ca ele, si agentiile de asigurari si companiile de telefonie va asalteaza cu oferte de servicii. Faptul ca le refuzati va da dreptul sa nu le platiti, dar daca le acceptati, trebuie sa platiti. Diferenta in imobiliare este ca, dupa ce isi livreaza serviciul, intermediarul nu mai are decat calea instantei pentru a forta plata (daca are contract scris). Nu are bunul in mana, pe care sa il dea beneficiarului dupa plata. Asa-i in tenis! vorba lui nea Tomita

     Răspunde
 7. Vreau sa inteleg cateva lucruri.daca eu am fost sunat de catre agentie,a dorit sa efectueze o vizionare cu clientul sau. pe mine cu ce m-a ajutat? Imi vand singur marfa si tot eu trebuie sa plătesc? Niciodată. Din cate stiu eu un agent este angajat de catre cumpărător/vânzător, nu mi se pare normal sa fie angajat si al cumpărătorului si al vânzătorului. Cum ati spus trebuie sa fie impartial? Ma scuzati nu cumva trebuie sa lupte pt vanzare /cumpărare?

  Răspunde
  • Agentul imobiliar este un intermediar si poate cere comision ambelor parti. Chiar daca v-a sunat el pe dv. si nu invers, el tot are dreptul sa va ceara o plata, cu conditiia ca acest lucru sa-l fi facut de la inceptut. Trebuia sa va spuna: „Domnule X, am un client care ar putea inchiria apartamentul dv. Sunteti de acord sa platit un comision Y daca acesta va inchiria?” Daca ati spus da, veniti, atunci trebuie sa platiti.
   Dupa 25 de de economie de piata, nu cred ca mai este cineva care crede ca poate primi ceva gratis. Si dv. ati stiut, chiar daca agentul nu v-a spus (este vina lui!) ca el va dori o plata in caz de succes. Oricum, chiar daca el nu a spus nimic, ar fi trbuit sa intrebati ce pretentii are, nu sa lasati lucrurile sa curga (pentru ca v-a convenit ca aduce client) si apoi sa va revoltati ca vrea recompena.
   Sunt pe piata o multime de agenti de vanzare care va bat la usa, va trimit spam prin email sau prin posta. Toti va ofera servicii de tot felul. Toti striga „cumpara de la mine”. Nu cred ca-si inchipuie cineva ca dau ceva gratis sau ca acel ceva va fi platit de altcineva.

   Răspunde
   • Un agent nu poate reprezenta si pe vanzator si pe cumparator pentru ca este conflict de interese.
    Ori il reprezinta bine pe vanzator si rau pe cumparator ori invers.

    De exemplu daca agentul reprezinta bine vanzatorul si vinde cu un pret mai mare decat pretul median al pietei, se cheama ca nu poate face un serviciu cumparatorului, ci un deserviciu, pe care paradoxal cumparatorul trebuie sa-l plateasca !?!

    Răspunde
    • Aveti dreptate. Doar ca intermedierea nu inseamna si reprezentare. Serviciul de baza in aceasta situatie este punerea in legatura a celor doua parti, vanzatorul si cumparatorul. In intermediere, agentul/agentia nu ar trebui sa intervina in procesul de negociere a conditiilor financiare. Ar trebui sa fie impartial, neutru.
     Reprezentarea este altceva dar, din pacate, desi cei mai multi clienti isi doresc acest serviciu, foarte putini inteleg sa plateasca costul lui (care este mai mare decat in cazul intermedierii).

     Răspunde
 8. Sincer, agentii imobiliari sunt o mare pacoste. Preiau toate anunturile de la proprietari, astfel incat nici nu mai dai de anunturile proprietarilor.
  Te obliga sa le platesti comision doar pentru simplu fapt ca ei sunt agentie. Pe mine nu ma intereseaza asta. As plati comision unui agent care se straduie sa-mi gaseasca ceva ce-mi trebuie, nu unuia cu care ma intalnesc o singura data(pentru ca doar pe el il gasesc promovand aparatamentul pe site-uri importante), 3% dintr-o suma foarte mare. Ce serviciu mi-a facut? Ma obliga sa vad aparatamentul doar prin intermediul lui.

  Răspunde
  • O agentie imobiliara nu poate obliga pe nimieni sa cumpere un imobil intermediat de ea. Va plangeti degeaba. Exista o multime de site-uri unde proprietarul isi poate promova si vinde imobilul, fara interventia agentiilor. Este adevarat ca unele l-ar putea suna sa-si ofere serviciile, dar pot fi foarte usor refuzate. Nu am inteles bine daca sunteti proprietar sau potential cumparator. Banuiec, cumpartor ca nu poate gasi apartamentul doreit direct la proprietar. Asta nu inseamna sa poate sa se duca la o agentie sa le consume timpul si resursele, sa cumpere „dupa o singura intalnire”, fara sa plateasca.
   Constat cu mahnire de multa vreme ca in Romania cutura contractului nu exista. Faptul ca ai semnat un contract, nu inseamna, pentru foarte multi, nimic. Semneaza fara sa clipeasca contractul de intermediere al agentie si, cand cupara, spun ca „nu se pune, l-am semnat numai ca sa ma duci sa vad apartamentul”. Cu siguranta exista posibilitatea de a cauta singur imobilul dorit, daca nu-ti plac agentiile sau ti se par prea scumpe serviciile lor. Sunt de acord ca cele care isi fac publicitate anonima, nedeclarandu-si identitatea in anunturi, sa fie pedepsite.

   Răspunde
 9. Buna ziua!Cand se plateste comisionul agentiei imobiliare,la final sau cand semnam antecontractul?Mentionez ca apartamentul se va vinde prin programul prima casa iar agentul imobiliar isi vrea comisionul integral cand semnam antecontracul la notariat.Este posibil asa ceva?cu stima.

  Răspunde
  • Contractul este legea partilor. Regula generala a pietei este ca la semnarea antecontractului sa se plateasca jumatate din comision, a doua jumatate platindu-se dupa semnarea contractului de vanzare. La semnarea antecontractului, cea mai mare partea a muncii agentiei este facuta. O nefinalizare a vanzarii ar avea cauze legate doar de vointa partilor (vanzator, cumparator), fiecare dintre ele avand in antecontract clauze de penalizare. Agentia nu este protejata in niciun fel de situatia in care nefinalizarea vanzarii ar avea drept cauza simpla vointa a uneia dintre parti. Ei nu i-ar plati nimeni penalizari pentru neindeplinirea obligatiilor asumate in antecontract.

   Răspunde
 10. Domnule Sorin,

  Am vazut ca urmariti cu atentie sectiunea de comentarii si ca nu ezitati sa oferiti lamuriri, ceea ce este de apreciat.

  Eu nu am o problema cu faptul ca agentiile percep acest comision, pentru ca acest lucru este firesc avand in vedere calitatea lor de prestatori de servicii. Ba chiar, am intalnit de-a lungul timpului destui agenti profesionisti carora mi-a facut placere sa le ofer acel comision, in schimbul colaborarii cu dansii.

  Totusi, va scriu pentru ca efectiv sunt interesat de opinia dumneavoastra, in privinta unui articol redactat pe baza opiniilor personale, trase in urma colaborarilor cu diferite agentii imobiliare.

  http://blogulimobiliar.ro/comisionul-agentiilor-imobiliare-justificat-sau-exagerat/

  Multumesc.

  Răspunde
 11. Am fost contactata de agentie pt un client care dorea sa vada si sa cumpere locuinta mea data spre vanzare pe canalele publicitare . Da, acum agentia imi percepe comision pt contactul telefonic dintre mine si agentie, si vizionarea locuintei de catre cumparator si reprezentantul agentiei. Care este baza legala care reglementeaza aceste plati si procentele care se aplica? Este furt pe fata …………………………. Agentia nu are conduita profesionala………
  Multumesc,

  Răspunde
  • Aveti dreptate, agentia nu are o conduita profesionala. Ar fi trebuit sa va informeze de la inceptu ca serviciile lor nu sunt gratuite. Nu stiu ce varsta aveti, daca sunteti foarte tanara este scuzabi, dar in viata nimic nu este gratis. Si dv. ar fi trebuit sa intrebati care sunt costurile, inainte de a accepta vizita. Nu ati mai fi avut acum probleme.
   Baza legala a solicitarii de comision este contractul de intermediere. Daca nu exista contract, ne agitam degeaba.
   Acceptarea verbala a platii comsionului este o forma contractuala nescrisa.

   Răspunde
 12. Domnule Sorin,
  Profit de amabilitatea dv. cu rugamintea de a-mi raspunde sincer la urmatoarea situatie prin care am trecut recent, cumparand un apartament intermediat printr-o agentie imobiliara:
  In urma ofertei facuta de aceasta, am vizionat apartamentul in cauza, impreuna cu un reprezentat al acesteia, la care i-am semnat un contract de comision, fara de care nu putea avea loc aceasta vizionare. A doua zi, am perfectat intelegerea, la sediul agentiei, unde am achitat cea mai mare parte din c/v apartamentului, vanzatorului si totodata comisionul de 2 % care era prevazut in contract, fara sa mi se inmaneze nici un act pe loc, motivand ca pe moment trebuie sa se ocupe de formalitatile notariale, urmand sa primesc aceste acte ziua urmatoare. La ziua urmatoare s-au mai adaugat alte 6 zile sub diverse pretexte, dupa care, vizibil iritati mi-au eliberat un simplu bon fixcal si nimic mai mult. Intre timp, dupa intrarea in posesia apartamentului, m-am confruntat cu mai multe necazuri pentru care am apelat la aceasta agentie sa delege agentul cu care am vizionat initial apartamentul, in vederea intocmirii unui proces-verbal de constatare a deficientelor gasite, insa am fost categoric refuzat. Ce considerati ca se poate face in acest caz ?
  Desigur ca este prea tarziu sa recunosc acum ca am fost de prea buna credinta atat cu aceasta agentie cat si cu vanzatorul, cand am incheiat aceasta tranzactie.
  Va multumesc pentru amabilitate.

  Răspunde
  • Prima mea recomamdare pentru toti cumparatorii este sa plateasca orice suma de bani in contul pretului de vanzare numai la notar, in baza unui antecontract in forma autentica. Mai ales daca este o suma mare. Cum sa plecati de la agentie dupa ce ati platit o suma mare de bani fara vre-o dovada scrisa a platii? Din acest punct de vedere, intermedierul nu a procedat deloc corect. V-a expus unui risc foarte mare.
   Apoi, trebuie citit cu atentie contractul agentiei. De regula, acesta este un contract de intermendiere, care are ca obiect „identificarea unui tert cu care clientul sa incheire un contract de vanzare”. Nimic mai mult. Agentia nu poate fi martor la predarea apartametului. De ce ar face-o. Acest lucru implica niste consumuri de timp, un potential de conflict cu vanzatorul (care este si el client al agentiei) si, nu in ultimul rand, expunerea la riscul implicarii intr-un preces. Toate aceste lucruri nu se fac in baza comisionului de intermediere. Ia incercati sa cereti acelasi lucru unui avocat, sa vedeti care este pretul.
   Nu am suficiente elemente de analiza de la dv. ca sa-mi dau seama daca agentia a avut o conduita corecta. Redeveti prima mea observatie. In privinta comisionului, bonul fiscal este suficient. La cererea dv. explicita, vi se putea elibera si factura, fara ca acest lucru sa fie obligatoriu.

   Răspunde
 13. Domnule Popovici, randurile dv. sunt dovada ca poate exista o piata imobiliara structurata, ordonata, in care sa-si gaseasca locul atat agentiile imobiliare, cat si persoanele care doresc sa-si rezolve singure, fara ajutor, problema imobiliara. Sunt intru totul de acord cu ce ati scris, cu cateva observatii:
  1) Vina pentru “acapararea” pietei de catre agentii nu apartine exclusiv acestora. Mare parte din anunturi sunt gazduite de portaluri mari, carora le-ar fi relativ usor sa separe anunturile agentiilor de cele particulare. Pe OLX, de exemplu, exista aceasta intentie in mod evident. Ar trebui insa sa suspende anunturile agentilor sau agentiilor care dau anunturi ca si cum ar fi proprietari. Sunt si portaluri care amesteca im mod voit anunturile, cum face imobiliare.ro, fara insa a exista ambiguitate in privinta parternitatii anunturilor. Este o situatie care nu este de dorit pentru o agentie serioasa. Cum sa lucrezi cu un client care nu doreste serviciile agentiei? Cum sa crezi ca iti va plati serviciile? Este mult mai bine sa ai de a face cu persoane care inteleg valoarea serviciilor imobiliare si au nevoie de ele. Este foarte important: trebuie sa aiba nevoie de aceste servicii. Se intampla insa si ca un client sa nu vrea sa lucreze cu o agentie imobiliare, dar sa vina totusi sa ceara vizionarea unor imobile “pentru ca pe alte site-uri ne le-a gasit”, fara insa sa fie de acord sa semneze un contract si sa se angajeze ca va plati. Pai daca nu vrei servicii imobiliare, nu veni la agentie. Fa ce au facut agentii, suna toate anunturile pana dai de imobilele pe care le doresti. Pot fi multe sute sau mii.
  2) Intermedierea si reprezentarea sunt lucruri diferite, dar care se regasesc simultan in piata. De departe, in Romania, acum, cea mai mare pondere o are intermedierea. In codul civil la Art. 2096 se defineste intermedierea: “este contractul prin care intermediarul se obliga fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea încheierii unui contract”. Ea nu presupune apararea intereselor financiare ale vreuneia dintre parti. Agentul trebuie sa respecte codul deontologic al profesiei si atat. Reprezentarea este situatia in care agentul reprezinta numai una dintre parti, la noi, de regula, vanzatorul. Comisionul este platit numai de acesta. Acest sistem este foarte raspandit in America de Nord. Cu toate eforturile depuse de francizele americane din Romania, sistemul nu s-a impus la noi pentru ca presupune un comision mai mare. In marea majoritate a cazurilor (cel putin in Ploiesti) comisionul standard este de 2,0…2,5%, atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator. Din considerente psihologice, niciun client nu este de acord sa plateasca 4% pentru a beneficia de reprezentare exclusiva. Sunt de acord cu dv. atunci cand faceti comparatie cu avocatii. Sunt insa si diferente. Una este semnificativa: avocatul nu deschide gura si nu citeste dosarul pana nu i se plateste cel putin o parte a onorarului. Va asigur ca este o diferenta semnificativa. A doua este natura reprezentarii. Avocatul nu poate fi simultan si de partea adevarului si de cealalta parte. In timp ce un imobil se vinde cand exista un acord intre parti: vanzatorul vrea sa-l vanda, iar cumparatorul sa-l cumpare. Intermedierea este posibila (daca exista si buna credinta)!
  In concluzie: sunt si eu de acord ca piata este nereglementata. Sunt in piata de aproape 20 de ani si nu am inteles de ce un domeniu atat de important al economiei, cum este piata imobiliara, a ramas nebagat in seama. In primii zece-cincisprezece ani dupa `89 am inteles, au existat interese ca piata sa ramana “libera”, dar acum, dupa ce “jocurile” au cam fost facute, dupa ce si bula imobiliara s-a dezumflat de tot, nu mai inteleg. Parlamentarii sunt preocupati de cati caini are voie un cioban sa cresca la stana lui, dar nimeni nu este preocupat de o lege specifica pentru imobiliare. Si sunt atat de multi parlamnetari cu interese imobiliare!

  Răspunde
  • Buna ziua . In urma cu o săptămână am găsit un anunț pe olx vând apartament,am fost am vizionat si iam spus o oferta vânzătorului,a aspus ca se mai gândește.După mai multe căutări am dat peste o firma de intermediere , ne-am întâlnit am semnat un contract,am văzut 2 apartamente împreună cu agentul. Problema ii ca la al 3 apartament a vrut sa ma duca la apartamentul de mai sus mentionat care il vizionasem deja. In fata blocului i-am spus agentului ca un este nevoie sami prezinte apartamentul deoarece cunosc deja proprietari. Cu toate aceste intermediarul mi-a imputat pe contrac acest apartament.Acum am cumpărat acest apartament care nu l-am vizionat împreună cu agentul.Si acum surpriza firma îmi cere comision. Cum pot proceda in aceasta situație? Va multumesc

   Răspunde
   • Ce vi s-a intamplat dv. este un lucru destul de frecvent. Nu am un raspuns pentru intrebarea dv. Am insa o completare a ei: ce ar trebui sa faca un agent caruia clietul ii spune „pentru acest apartament nu o sa platesc comisionul de intermediere, pentru ca l-am vazut inainte (singur sau cu o alta agentie)?” De ce l-ar crede pe cuvant? Va asigur ca sunt multi clienti care folosesc aceasta stratagema pentru a-l determina pe agent sa-i prezinte apartamentul, pentru ca o data cunoscuta adresa, sa prezinte „scuza” de mai sus.
    Ar fi trebuit sa aveti o lista cu apartamentele pe care le-ati vazut singur si sa-l avertizati pe agent asupra acestui fapt. Un contract este un lucru serios, care trebuie respectat. Nu este deloc imbucurator pentru agent sa-i spuneti ca i-ati irosit timpul si munca. Poate ca pentru a va prezenta dv. apartamentul, in acea zi a ajuns acasa la ora 20 sau mai tarziu. Si asta numai pentru ca ati uitat sa-i spuneti ca ati vazut si singur o multime de apartamente.
    Poate ca dv. sunteti de buna credinta si nu ati intentionat sa faceti nimic rau, dar din partea agentului asa se vad lucrurile.

    Răspunde
 14. Buna ziua. Am o intrebare. Daca eu, ca si cumparator, intru pe un site random care promoveaza anunturile, unele prin intermediul unor agentii imobiliare, va trebui sa platesc si eu comision sau doar proprietarul ?

  Răspunde
  • O agentie imobiliara poate cere plata unui comision clientului sau (fie el vanzator sau cumparator) doar daca a avut in prealabil o intelegere (de preferat scrisa) cu el in acest sens.
   Daca intrati insa pe un portal imobiliar si va alegeti un imobil promovat in mod explicit de o agentie imobiliara, atunci trebuie sa va asteptati sa vi se ceara un comsion. Nu ma refer la anunturile date de agenti imobiliari sub protectia anonimatului (ca persoane fizice). Aceste anunturi mi-as dori si eu sa dispara. Fara sprijinul administratorilor portalurilor, ma tem ca nu se poate.

   Răspunde
 15. Bună seara, azi m.i s.a întâmplat cel mai umil lucru și anume, am fost obstrucționat, obligat sa cumpăr un ap. prin agenția imobiliara. E jalnic ce se intampla in Roamania anului 2016. Cum e posibil asa ceva, sa.ti dorești sa vezi și sa cumperi un ap. și sa nu ți se permită. Mi.a fost puse condiții la tlf de genul ,,dacă vrei sa vezi ap. trebuie sa vi la agentie sa semnez un contract și sa ne dai 2% din valoarea ap. altfel nu mergem la vizionare” Doamne în ce tara trăim??! Va întreb, UNDE scrie ca eu în calitate de cumpărător, sunt obligat sa.mi cumpar un ap. prin agentie. Nu am cerut niciun serviciu agenției doar am văzut anunțul pe internet și am sunat. Ce am de făcut?

  Răspunde
  • Daca agentia are vreo vina, atinci aceea ar putea fi ca in anunutul de vanzare al apartamentului nu era evident ca este vorba despre un intermediar. Altefel, nu inteleg perplxitatea dv. Un agent economic (agentia) isi ofera serviciile de intermediere. Serviiciile sunt contra cost. Nu sunteteti de acord cu conditiile agentiei, nu acceptati serviciile si cautati singur apartamentul dorit pe piata libera. Agentia vinde informatie. Acea informatie pe care ei o au, pe care dv. nu o aveti si aveti nevoie de ea. Chiar nu inteleg de ca va plangeti pe acest blog, care este al unei agentii imobiliare. Nu v-a fortat nimeni sa mergeti la agentie. De ce va considerati umilit?
   Vreti servicii gratuite la cumpararea unui imobil? Se poate, dar toti vanzatorii (sau macar o buna parte dintre ei) trebuie sa fie de acord sa semneze contrcte de exclusivitate cu agentiile si sa platesca comsionul integral pentru intermediere. Va asigur ca este visul frumos al agentiilor imobiliare. Din pacate, deocamdata, piata nu vrea asa ceva.

   Răspunde
 16. Buna dimineata , daca am găsit pe Olx un anunț cu închiriere de apartament , am sunat nu mia spus din prima ca e agenție imobiliară , ci tocmai ieri , iar azi trebuie sa ma intalnesc cu dansa pentru a vedea apartamentul care as vrea sa il închiriez , mi sa spus de ieri la telefon ca la inceput pe langa garanție si plata chirii , mai trebuie sa plătesc si un comision , trebuie sa plătesc eu vreun comision ? Daca nu ce as putea sa ii spun pentru a scapă de acel comision ? Ca am intrles ca acel comision ar fi 50% din chiria primei luni..mi se pare exagerat de mult , vorbind de o chirie de 230 de euro pe luna , o garanție la fel tot de 230 de euro

  Răspunde
  • Nu cred ca este singura situatie in care ati intalnit un om care minte (fie si prin omisiune). Agentul pe care l-ati intlnit, din nefericire, este un astfel de om. Pacat ca nu exista nicio asociatie profesionala la care sa puteti reclama comportamentul agentului. Exista insa Protectia Consumatorului. Puteti reclama publicitatea inselatoare, singurua neregula majora pe care o vad.

   Răspunde
 17. În cazul unui apartament găsit pe olx postat de o agenție imobiliară cine ar trebui să plătească comisionul vânzătorul sau cumpărătorul?

  Răspunde
 18. buna ziua! am si eu intrebari, va rog! am dat anunt ca vand un apartament! am fost sunata de agentii imobiliare care m-au intrebat daca doresc sa colaboram in cazul in care imi gasesc cumparator! am intrebat ce comision au! unele aveau 1,5 %,le-am zis ca m-au contactat si agentii cu 1%, au zis ca e negociabil comisionul! am zis ca daca e negociabil, doresc sa colaboram! 3 agentii au venit cu clienti sa vada apartamentul! inca nu l-am vandut! ce vreau sa intreb-am vreo obligatie fata de acele agentii, vreo plata, in cazul in care NU am semnat nici un contract cu nici una? adica daca vand apart unei a patra agentii, de ex., am vreo obligatie fata de celelalte 3? inca ceva? daca eu specific in anunt ca platesc eu toate taxele (notar, agentie), atunci platesc comision dublu agentiei? si al meu si al cumparatorului? m-ar ajuta un raspuns cat mai repede! multumesc frumos!

  Răspunde
  • Deoarece dv. aveti doar un contract verbal cu agentiile care va promoveaza imobilul (le-ati promis ca veti plati comision de intermediere dava va aduc cumparator), veti platiti doar agentia care va aduce clientul ce va cumpara apartamentul. Cum sa platiti dv. comsionul datorat de cumparator?

   Răspunde
 19. Buna ziua, am si eu o întrebare. În urma cu o lună am vizualizat un apartament cu o agenție si am încheiat un contract de vizionare, nu ne-am înțeles la preț și am renunțat,acum am găsit același apartament pe site dar e dat de proprietar l-am sunat am negociat si ne-am înțeles la preț.Poate agenția să îmi ceara comision??? Ce valabilitate are acel contract de vizionare?? Încă nu am cumpărat apartamentul.

  Răspunde
  • Bineinteles ca agentia poate sa va ceara plata comisionlui. Foarte multe dintre apartamentele de vanzare sunt postate si de proprietari pe diverse portaluri imobiliare. Ce ar insemna ca, dupa ce agentia va face o selectie, va duce sa le vedeti, dv. sa le cumparati ocolind agentia? Serviciile imobiliare nu sunt obligatorii. Daca nu aveti nevoie de ele, nu va adresati agentiilor. Cautati de la inceput anunturile proprietarilor.

   Răspunde
 20. Buna ziua,

  Urmeaza sa cumpar un apartament, dar proprietarii acestui imobil vin in tara abia peste doua saptamani;
  Doamna de la agentie mi-a spus sa platesc in avans comisionul, pentru ca dansa sa poata avea garantia ca eu nu ma razgandesc. Ce acte ar trebuie sa cer de la agentie ??? ( mentionez ca suma solicitata e de 600 euro)

  Va multumesc.

  Răspunde
 21. Domnule Sorin, am citit majoritatea raspunsurilor dvs. NU stiu cum sa va spun, dar agentul imobiliar din Romania e un combinator. Eu asta le-as scrie pe ecusoane. Eu am gasit pe olx un anunt si recunoscand zona, am mers sa vad casa. Intreb in stanga si in dreapta si mi se spune ca se ocupa un domn x de vanzarea acelei case. Il sun, vine acolo, imi deschide, ma uit si ii zic : imi place. Pai haideti la noi la agentie sa faceti o rezervare. Aflu ca trebuie sa platesc 800 de euro comision in cazul in care ma hotarasc sa cumpar casa. Aflu mai apoi ca si de la dezvoltator el ia 1000 de euro comision. Pai asta nu e sarlatanie? Reglati-va statul, ori sunteti combinator ori sunteti o agentie si meritati sa purtati cravata si costum. Nu ma impresioneaza cu nimic faptul ca imi deschizi o usa si imi ceri 800 de euro iar eu nu te mai vad. Mi se pare ca e cea mai buna meserie dupa aia de combinator de telefoane.

  Răspunde
  • Domnule Bogdan, nu ati precizat al cui anunt era cel de pe OLX. Daca era un anunt „nada”, aveti tot dreptul sa va plangeti. Daca insa anuntul era asumat de agentie, daca ti fi sunat le ei v-ar fi spus care sunt conditiile de vizionare. Nu stiu de ca nu ati sunat la numarul de pe OLX ca sa va informati, in loc sa cautati casa/blocul si sa intrebati prin vecini.

   Răspunde
 22. buna ziua!
  ma confrunt cu o problema legata de o casa ce urmeaza sa o cumpar.
  anuntul era postatpe olx de o agentie imob cu care mai fusesem la vizionari. am sunat direct la nr agentului. nu am semnat nimic pt acea casa,probabil din graba agentului.
  ne a placut casa si ne au intermediat intalnirea cu vanzatorii.
  eu am lucrat multi ani ca secretar notarial. dupa ce am cunoscut vanzatorii am studiat actele. agentia nu a solicitat actele inainte. erau destul de incalcite. le am explicat vanzatorilor ce acte trebuie sa mai aduca, sa inscrie in rol certif de mostenitor, etc.
  am platit personal un proiectant pt a merge la fata locului sa imi spuna ce acte as putea face pt a intra in legalitate(in acte casa, apare ca o anexa gospodareasca)
  la semnarea antecontractului din agentie,ambele parti,am considerat clauzele abuzive si am decis sa ne intalnim la notariat. acolo a trebuit sa negociem comisionul agentiei. pretul este 33300 euro. ei isi doreau 1000 euro. eu le-am oferit 400. nu au scazut decat cu 100 de euro si nu am fost eu de acord. 900 euro mi se pare f mult avand in vedere ca jumatate din munca lor am facut-o eu. fiindca le am spus de mai multe ori ca nu am nimic semnat cu ei legat de casa asta au facut un fals. exista o semnatura in alb pt o alta casa. au completat o atunci cu datele casei respective si incercau sa ma convinga ca am semnat. momentan a ramas in aer problema.
  eu nu sunt de acord sa le dau 900 de euro doar pt ca au postat un anunt pe olx si mi au facut cunostinta cu proprietarul. si mai ales ca au apelat la asemenea marsavii cu falsuri…

  Răspunde
  • Contractul initial semnat cu agentia ar fi trebuit sa mentioneze conditiile generale ale intermedierii, inclusiv obligatiile agentiei si comsionul.
   Nu era necesar sa semnati un contract pentru fiecare imobil vizionat.
   In general, agentul sau agentia nu au obligatia de a-l asigura pe cumparator ca actele sunt pregatite „la zi”. Repet, nu au obligatia sa faca acest lucru decat daca este explicit mentionat in contract.
   Greseala apartine ambelor parti: cumparatorului, pentru ca s-a simtit mai lejer fara se se angajeze intr-un contract scris ca va plati comsionul de intermediere, agentia pentru ca n-a vrut sa-si streseze clientul temandu-se ca-l va pierde (mai ales daca propunerea de a semna un contract s-ar fi facut in imobilul prezentat) si sperand ca se vor intelege la sfarsit. Este un scenariu care se repreta atat de des. Din pacate cu alti actori, care nu cunosc istoria inaintasilor.
   Concluzia mea este ferma si veche: contractul este temelia intermedierii, el trebuie cerut de ambele parti, de client si de agentie. Este in folosul tuturor.

   Răspunde
 23. Buna ziua,

  Au fost la vizionarea unui imobil sot+sotie+socrul sotului impreuna cu agentul. (agentul are cheie, eu nu am fost de fata). Contractul pe commission il are incheiat sotul cu agentia. Ulterior socrul face rost de nr meu de telefon si ma contacteaza ca doreste sa cumpere apt (sa sara peste agentie). Cum procedez? Avand in vedere ca si eu am in contract semnat cu agentia respectiva, iar socrul cu ginerele nu sunt rude de gr I, II etc, suntem in legalitate pentru a efectua tranzactia?Va multumesc!

  Răspunde
  • Pur si simplu sunt uluit de aceasta intrebare. Desi este evident ca agentul a intermediat viitoarea vanzare, el a reusit sa puna in contact partile (vanzator, cumparator), dv. ma intrebati cum sa faceti ca ii furati rasplata muncii lui? Dl. ati uitat ca acest blog este al unei agentii imobiliare, ca si eu sunt adesea in situatia agentui dv.? Pe mine ma intrebati dv. cum sa-l „fentati”? Lasand la o parte ca socrul si ginerele sunt afini de gradul intai ceea ce produce efecte juridice, va spun ca dincolo de legile statului mai exista si niste legi morale. Niciodata legile statului nu au fost suficiente pentru a asigura o convietuire buna intre membrii societatii.

   Răspunde
 24. Dv. puteti sa reclamati agentia care v-a cerut comsion. Care ar fi insa acuzatia pe ca le-ati aduce-o. Sunt de acord cu dv. ca agentul ar fi trebuit sa va spuna ca seviciile lui nu sunt gratuite, dar pricipiul ca „nimic nu este gratis” este de cele mai multe ori evident. Ce vedeti ilegal in faptul ca o agentie isi ofera serviciile? Dv. aveti libertatea de a alege sa le acceptati sau nu. Nu vi s-a intmplatr sa fiti sunati de aventi de vanzari de la companiile de telonie mobila sau de aventi de asigurare? Ati putea gandi vreodata ca serviciile oferite sunt gratuire? O reclamatie la Politie presupune o infractriune, ceva in afara Legii. Ce anume din comportamentul agentului apreciati ca fiind ilegal?
  Cauza nemultumirii dv. consta in faptul ca nu vi s-a comunicat costul serviciilor agentiei. V-ati asteptat sa fie gratuite si nu sunt. Personal, apreciez pe acei propietari care spun de la inceput ca nu vor sa colaboreze cu agentiile imobiliare (evident, pentru ca nu vor sau nu isi permit sa plateasca serviciile).
  Mi-ati face un serviciu (si mie si confratilor mei de breasla) daca ati descrie cum vi s-ar fi parut dv. corect sa se comporte agentul si ce vi s-a parut nepotrivit in comportamentului lui?

  Răspunde
 25. Buna ziua, am o nedumerire am cautat o chirie in mai ,in oras chiriile sant putine si cele mai multe la agentii.Am sunat la nr afisat si mi-a raspuns o doamna care nici nu stia pe unde e casa,nu avea cheie nu stia nimic,dar ne-am inteles ca o sa ne intalnim cu proprietarul ,care ne v-a arata imobilul.Mentionez eu nu am semnat si nici nu am rugat pe nimeni sa imi caute chirie.Ajunsi la casa am aflat cu stupoare ca trebuie sa platesc comision jumatate din chiria pe o luna acestei agentii.Nu a facut nimic,a stat doar 5 minute cu noi,sincer nici ptr proprietar nu a facut nimic ptr ca eu l-am gasit cu un simplu anunt pe net.Pana la urma nestiind regulile sau legea am platit acel comision si era ceva urgent dar acuma as vrea sa clarific acest lucru ,trebuia sa platesc eu acest comision???

  Răspunde
  • Agentia a gresit ca nu v-a spus de la inceput ca trebuie sa platiti si, mai ales, pentru ca nu v-a cerut sa semnati un contract in acest sens. Dar si dv. trebuia sa stiti ca daca va duceti la o societate comerciala care se ocupa cu intermedieri imobiliare vi se va cere o plata. Agentia din asta traieste. Nu puteti spune ca nu le-ati cerut nimic atata vreme cat v-au dus la o casa despre care dv. nu stiati nimic.

   Răspunde
 26. Problema este ca, de fapt eu „doresc sa cumpara … o casa, nu ma intereseaza „serviciile unei agentii imobiliare” pentruca imi gestionez singur cautarea si selectarea ofertelor din anunturilor imobiliare si de asemenea intocmirea tuturor documentelor, daca un vanzator apeleaza la astfel de servicii, este problema lui, nu comentez nici „traiul unei agentii imobiliare din astfel de servicii daca exista persoane care apeleaza la ele si sigur ca trebuie sa plateasca serviciile solicitate. EU, pentruca nu vreau sa apelez, nu solicit la nimeni sa-mi rezolva probleme imobiliare, pentruca nu vreau de la nimeni sa-mi aduca informatiile necesare ci, vreau sa le caut, obtin si studiez personal, eu fiind cel care plateste si trebuie sa stiu pentru ce platesc cu banii mei nu „ai agentiei imobiliare” !!!, platesc pretul … casei care ma intereseaza si „comisioanele notariale, OCPI si atat. Corect intradevar, cine apeleaza la o agentie trebuie sa le plateasca serviciile /comisioanele, cine nu apeleaza la serviciile unei agentii, nu are pentruca-i plati ci plateste doar pentru ceea ce a ales ci „cumpara real”.

  Răspunde

Lasă un comentariu