Impozitul pe veniturile din vanzarile imobiliare

La vanzarea unui imobil, conform Codului fiscal, vanzatorul datoreaza statului un impozit. Iata cum se calculeaza:

a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite cu mai putin de 3 ani in urma inclusiv:
– 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
– peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite cu mai mult de 3 ani in urma :
– 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
– peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

Venitul este personal, nu familial. Adica, daca o familie vinde un apartament, venitul din vanzare (pretul apartamentului) se imparte intre cei doi soti si venitul fiecaruia se pune pe grila si se calculeaza impozitul datorat de fiecare dintre soti. Nu este fair din partera guvernului. Daca proprietatea este in devalmasie, de ce venitul sa fie altfel? Daca impozitul s-ar calcula pe familie si nu individual, valoarea impozitului ar fi mai mica. Evident, numai daca pretul este mai mare de 200000 lei. Dar ce imobil este mai ieftin in ziua de azi?

Impozit se datoreaza si la instrainarea unor dezmembraminte ale dreptului de proprietate. De exemplu, la instituirea unui drept de abitatie viager, sau a unui uzufruc viager. Daca un parinte vinde copilului sau o locuinta si isi rezerva abitatia, acesta plateste mai intai impozitul pentru vanzare, dupa care, dobanditorul plateste alt impozit pe instrainarea folosintei bunului.

Impozitul se plateste inainte de autentificarea contractului. Notarul va autentifica contractul si vi-l va da numai dupa plata impozitului. Din acest motiv (dar si din altele), este bine ca avansul primit la antecontract sa fie cel putin egal cu impozitul.

De la regulile de mai sus fac exceptie societatile comerciale si personele fizice autorizate, care platesc impozite pe profit sau pe venit.

Impozitul nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:

a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;
b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1%.

Lasă un comentariu