Taxa de vizionare imobiliara este legala

Anuntam, la inceputul toamnei trecute ca am introdus taxa de vizionare si justificam aceasta masura prin cresterea alarmanta a numarului de “turisti imobiliari”. Primele patru vizionari sunt gratuite, urmatoarele insa se platesc, urmand ca in cazaul in care clientul cumpara un imobil din oferta agentiei, toate taxele de vizionare sa fie scazute din comision.

Pana in prezent, nu am incasat niciodata aceasta taxa. Am reusit insa sa-i determinan pe clientii nostri sa fie mai selectivi, sa acorde o atentie mai mare alegerii imobilelor pe care doresc sa le vada. Cum aud ca vizionarea celui de-al cincilea imobil si urmatoarele costa, cum reevalueaza lista vizionarilor. Cred ca si o taza de 10 lei/imobil ar avea acelasi efect.

Vad insa ca problema a capatat o intorsatura neasteptata, cum ca taxa de vizionare ar fi ilegala. Afirmatia vine, surprinzator, de la reprezentantul Asociaţiei Brokerilor Imobiliari (ABI), dl. Dragos Vilceanu, presedintele asociatiei. Ca si dl. Radu Zilisteanu pe blogul sau, cred intentia dlui Vilceanu a fost atraga atentia asupra sa si a asociatiei pe care o conduce, nu sa transmita o informatie utila consumatorilor de servicii imobiliare. Se poata intampla insa ca efectele sa nu fie cele asteptate (ca in cazul de fata). Intr-o economie de piata nu se poate concepe o relatie client-prestator de servicii in care cel din urma sa fie obligat sa munceasca fara plata.

Nu cred ca trebuie consultati juristii, asa cum se afirma pe Imopedia, pentru a evalua legalitatea taxei de vizionare. Sunt insa intru totul de acord cu concluzia din articolul lor:

Taxa de vizionare este un concept importat, nu inventat în Romania. Companiile din afară, la fel cum fac şi unele agentii locale, negociaza cu clientii numărul de proprietati incluse in comision. Astfel, dacă clientul alege sa viziteze mai multe proprietati decât numărul agreat, el este taxat suplimentar. O asemenea metoda se poate dovedi eficienta, mai ales in această perioada, in care numărul mediu de vizionări cu un singur client poate ajunge si la 20, in cazul unor agentii.

Share

This entry was posted in Clientii nostri, News and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *