Se liberalizeaza piata serviciilor notariale?

Liberalizarea pietei serviciilor notariale este obiectul unui proiect de lege.

Birouri notarialeIeri, la propunerea Ministerului Justitiei, Guvernul a aprobat un proiect-pilot de liberalizare a onorariilor notariale cu scopul de a scadea aceste onorarii si de a provoca o competitie mai puternica intre cabinetele notariale. Proiectul-pilot consta in identificarea unor categorii de lucrari si acte notariale care sa nu mai fie supuse onorariului minim fix stabilit de ministrul Justitiei la propunerea “Uniunii Notarilor”, a afirmat ministrul , Catalin Predoiu, la finalul sedintei de Guvern. El a aratat ca acest proiect-pilot se va desfasura pe parcursul unui an si consta in elaborarea unui proiect de lege care sa vizeze liberalizarea onorariilor percepute de notari.

Predoiu a aratat ca pana pe 6 martie vor fi identificate actele si lucrarile notariale care vor face parte din acest proiect-pilot, mentionand ca posibile exemple contractele de vanzare-cumparare, de donatie sau de schimb, iar din aprilie se va trece la redactarea unui proiect de lege. ‘Acest proiect de lege va fi actualizat pe masura ce vom primi in urmatoarele 6-12 luni informatii si reactii pe baza unor chestionare standard ce urmeaza sa fie distribuite notarilor si cetatenilor cu privire la masura pe care intentionam sa o testam in acest fel’, a completat Predoiu.

Ministrul Justitiei a afirmat ca proiectul-pilot realizat impreuna cu Consiliul Concurentei si Uniunea Notarilor si aprobat de Guvern sub forma unui memorandum vizeaza modernizarea si flexibilizarea profesiei notarilor, dar fara a perturba activitatea acestora. ‘Anticipam ca eliminarea tarifului minim impus pe cale administrativa ar putea conduce la o concurenta intre cabinetele notariale de a oferi acel serviciu cetatenilor la preturi mai mici’, a subliniat Predoiu.

 Surse: ziuaveche.ro si observator.ro

Share
This entry was posted in Juridice, News and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *