Restrictiile de natura urbanistica ale unui teren pentru constructii

Restrictii de urbanism pentru terenuriDaca doriti sa cumparati un teren pentru a va costrui o casa, primul pas este sa solicitati un certificat de urbanism de relatii pentru terenul respectiv pentru a afla care sunt restrictiile urbanistice de care trebuie sa tineti seama la proiectarea casei.

Restrictiile se refera la:

 • latimea minima la strada a terenului;
 • suprafata minima pentru care se poate obtine autorizatia de construire;
 • dimensiunile minime la care trebuie sa se afle imobilul ce urmeaza a fi construit fata de marginile terenului;
 • inaltimea maxima;
 • suprafata maxima permisa (amprenta la sol).

In functie de pozitia pe care o ocupa in interiorul unui teren, cladirile sunt clasificate in:

 • Cladiri izolate – acestea sunt retrase fata de toate marginile terenului, dar nu neaparat si de marginea stradala;
 • Cladiri alipite la calcan – acestea sunt construite pana la marginea unui teren (zidul de la marginea terenului se numeste calcan si nu permite existenta ferestrelor, el fiind destinat unei viitoare alipiri cu o casa alaturata);
 • Cladiri insiruite – acestea sunt construite pe toata latimea terenului (sunt alipite la ambele capete cu cladirile vecine).

In cele ce urmeaza, vom trece in revista aceste restrictii urbanistice, si vom face specificatiile necesare (valorile numerice ce apar mai jos sunt valabile pentru municipiul Ploiesti, pentru alte localitati acestea pot sa difere)

Latimea la strada a terenului si suprafata minima

 • Cladiri izolate – latime minima: 12 m, suprafata minima: 200 m2
 • Cladiri alipite la calcan – latime minima: 10 m, suprafata minima: 200 m2
 • Cladiri insiruite – latime minima: 8 m, suprafata minima: 150 m2

Distantele minime fata de marginile terenului

 • Cladiri izolate – limite laterale: 3 m, limite fata/spate: 5 m;
 • Cladiri alipite la calcan – limite laterale: 3 m (latura fara calcan), limite fata/spate: 5 m;
 • Cladiri insiruite – limite laterale: 0 m, limite fata/spate: 5 m.

Coeficientii urbanistici

POT – procentul de ocupare a terenului, exprima raportul dintre suprafata construita la sol si suprafata terenului considerat inmultit cu 100.

Exemplu: in cazul in care prin Certificatul de Urbanism se specifica un POT de 50%, atunci amprenta la sol a cladirii va putea avea suprafata egala cu jumatate din suprafata terenului.

CUT – coeficientul de utilizare a terenului – exprima raportul dintre suprafata construita desfasurata a tuturor nivelurilor si suprafata terenului.

O explicare mai detaliata a notiunilor de mai sus este facuta in articolul de AICI.

Cladirile insiruite se intalnesc rar in Ploiesti (cartierele Roua si Irish Park), desi sunt foarte comune in occident. In celelalte cazuri, esentiale sunt retragerile impuse de Regulamentul de urbanism local (RLU). Acestea sunt in general de 3 m fata de limita laterala si 5 m fata de limitele din fata si din spate, dar pot varia in functie de situatia concreta. Avand in vedere aceste retrageri, pe un teren cu latimea minima de 12m, veti putea construi o cladire izolata de doar 6-7 m latime, ceea ce este posibil, dar nu de dorit. Daca exista posibilitatea alipirii la calcan, latimea constructiei va putea fi de 10 m, ceea ce este deja acceptabil.

In esenta, terenurile trebuie sa fie suficient de late pentru a permite, pe cat posibil, cladiri cu latimi de peste 9 m. Explicatia este simpla: sub aceasta latime, spatiile interioare tind sa se organizeze pe tipul “vagon”, adica sa se insire toate in lungul casei, eventual deservite de un hol lung. Bineinteles, se pot realiza cladiri si pe latimi mai mici, pana la limita legala; criteriile enumerate se aplica celor care au posibilitatea selectiei.
Coeficientii urbanistici (POT si CUT) sunt si ei foarte importanti. Astfel ca, un teren cu o suprafata destul de buna de 500 mp, poate fi insuficient in situatia in care nu este permisa construirea unei cladiri pe mai mult de o cincime din suprafata sa (POT = 20%).

Alti factori importanti

Orientarea fata de punctele cardinale. Desigur, depinde si de preferintele dumneavoastra, dar in general oamenii simt nevoie de spatiu si lumina. Ca urmare, nu este recomandabila asezarea spatiilor interioare importante catre nord (nord-est) si, mai putin, catre vest.

Pentru un teren cu latura de la strada orientata spre sud si cea de nord spre spate, va exista o problema importanta: spatiile principale daca vor fi orientate spre nord, vor fi lipsite de lumina directa a soarelui, iar daca vor fi orientate spre strada (sud) vor fi lipsite de intimitate. Aceasta problema, odata aparuta, nu poate fi rezolvata decat printr-o solutie arhitecturala inteligenta, care evident, este mai costisitoare decat asezarea standard.

Natura geotehnica a terenului. Problema de fapt nu consta in imposibilitatea construirii, cladirile pot fi ridicate pe orice tip de teren, doar ca executia unei lucrari pe un teren neprietenos poate impune solutii foarte costisitoare care pot genera si alte constrangeri (exemplu: constructia trebuie sa aiba obligatoriu subsol sau obligatoriu fara subsol). Solutia pentru evitarea unor astfel de neplaceri este intocmirea unui studiu geotehnic inaintea cumpararii terenului. Acest studiu se intocmeste de catre ingineri geotehnicieni, costa 2-300 Euro si este oricum neaparat necesar in proiectare.

Categoria de folosinta a terenului. Daca terenul face parte din circuitul agricol, atunci el trebuie trecut in categoria curti-constructii (trebuie scos din circuitul agricol) pentru a se putea construi pe el. Nu este obligatorie scoaterea din circuitul agricol a intregii suprafete a terenului, mai ales daca acesta este foarte mare.

Sursa: proiecte-case.net

Share
This entry was posted in Urbanism and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

96 Responses to Restrictiile de natura urbanistica ale unui teren pentru constructii

 1. Foarte interesant articolul. Sunt niste lucruri bine de stiut inainte de a achizitiona un teren pe care intentionezi sa construiesti o casa.

 2. Ct Urban Art says:

  Sunt importante toate cele enumerate in articol. E bine ca gasim aici informatia la un loc, pentru ca atunci cand vrem sa ne apucam de contruit sa fim, cat de cat, in cunostinta de cauza.

 3. Foarte complex articolul, si util deasemenea. Multa bafta in continuare.

 4. Pingback: Imobiliare Ploiesti Romania Restrictiile de natura urbanistica ale unui teren pentru constructii | Imobiliare Ploiesti Romania

 5. Carmen says:

  Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de domeniul constructiilor si instalatiilor mi se pare foarte interesant iar prin aceasta cale tin sa ii multumesc celui care a scris acest articol. Daca tot suntem pe acest subiect, al constructiilor si instalatiilor as vrea sa precizez un singur lucru: pentru cei interesati de mai multe informatii legate de fose septice ecologice puteti gasi o lista de preturi fose septice la: http://www.poli-tan.ro/preturi-fose-septice.html

 6. cristian says:

  da interesant articol,dar totusi am o intrebare daca terenul este arabil si in zona nu exista PUZ decat pana in marginea lui,nu trebuie facut intai PUZ si debea apoi scos din arabil in curtii constructii?nu stiu intreb,daca mai exista si alta metoda va rog sa ma ajutati cu un email pe adresa: mosu_grand@yahoo.com.multumesc

 7. aleksutzu says:

  Aceeasi problema ca domnul de mai sus o am si eu. Este vorba de un teren in intravilanul agricol al localitatii situat exact unde se temina PUZ-ul, adica pe o latura a strazii sunt terenuri cuprinse in PUZ-Categoria Curti Constructii, iar pe cealalta latura incepe intravilanul agricol. Conform PUG si HCL de aprobare a PUG pe acest teren pot construi case numai daca se elaboreaza de catre cineva un PUZ pt intreaga subzona din care face parte si terenul meu. Poate primaria sa faca un astfel de abuz? Practic mi-au spus direct in fata ca imi dau autorizatie de contructie numai daca fac eu sau ne unim mai multi proprietari si face acel PUZ pt intreaga subzona care are aproximativ 80 ha.

  • Nu am ce sa comentez. Poate parea un abuz, dar sunt situatii in care costurile pentru respectarea de catre Primarie a unor prevederi legale este atat de mare incat acesta chiar nu le poate suporta. Sunt multe localitati in Romania in care PUG-urile nu sunt actualizate de foarte multa vreme, desi legea, teoretic, obliga primariile sa o faca o data la zece ani (sper sa nu gresesc termenul).

   • aleksutzu says:

    Eu chiar cred ca este un abuz intrucat primaria doreste sa ma forteze sa platesc impozitul aferent intregii suprafete de 1000 mp ca teren intravilan. Daca mi-ar fi dat autorizatie de constructie eu treceam in intravilanul localitatii numai suprafata construita restul ramanea intravilan agricol platind astfel impozit pt 100 mp intravilan construit cat are casa si garajul si 900 mp teren agricol.

 8. bianca says:

  Nu extista nicio derogare de la minumul de 150 mp la care ati facut referire? Am gasit un teren de 130 mp cu deschidere de 13 la strada, lungime 16 dar care se ingusteaza in spate pana la o deshidere de aprox.8 m care da in alta strada, terenul fiind pe colt. Nu are pe el nicio constructie. Multumesc!

  • Noi suntem agentie imobiliara, nu putem estima care ar putea fi rezultatul unei analize particulare din partea comisiei de urbanism a primariei din localitatea dv. In principiu, totul este posibil, dar legea are o prevedere clara in privinta suprafetei minime a terenului pentru a se putea edifica o constructie.

 9. Roxana says:

  Un articol foarte util. Am cerut parerea si contructorului pe care l-am angajat (si pe care l-am gasit pe site-ul acesta http://www.echipaconstructii.ro/) si mi-a spus cam aceleasi lucruri.

 10. Cotsin Dumitrescu says:

  F bune informatiile dar eu ma aflu intr-o situatie deosebita.
  Detin in Ploiesti un teren de 450 mp care are o intrare ingusta cu latime la strada de 5 m si in spate un patrat mare de 20x20m
  Pe acest teren se afla o casa batraneasca.Am sanse sa construiesc ceva nou pe acest teren?
  Sa daram casa batraneasca si sa construiesc una noua?
  Va multumesc in avans pentru raspuns.

  • Din descrierea dv., pe terenul dv. s-ar putea contrui o casa noua. Trebuie insa sa obtineti un certificat de urbanism si sa vedeti punctul de vedere al Urbanismului. Acolo scrie care sunt restrictiile de ordin urbanistic. Ideal ar fi sa cereti un certificat de urbanism pentru cosntruire. Pentru acesta insa trebuie sa precizati ce anume vreti sa construiti, sa prezentati un mic proiect al viitoarei case.

  • Angela says:

   Bună seara am și eu o întrebare dacă puteți sa îmi răspundeți vreau sa cumpăr un teren de 700 mp din care 140 sunt un drum pana la șoseaua principala lățime 3 m iar pătratul are 560 as putea construi o locuință pe el?

   • Daca drumul de acces este dreptunghiular, lungimea lui ar trebui sa fie de aprox. 46 m. Ati putea avea probleme. Peste o anumita lungime a drumului de acces cu o singura banda, apar probleme legate de accesul salvarii si a pompierilor.
    Cereti un certificat de urbanism de informare.

   • Gheorghita says:

    Buna ziua !Ce ati facut cu terenul ?Ati scos CU? Si eu sunt in aceeasi situatie ca si dumneavoastra! Latime 4 m pe 40 lungime , apoi deschidere de 12.5 m.Multumesc anticipat !

    • Articolul la care ati adaugat cometariul dv. dateaza de acum doi ani. Nu stiu la care teren va referiti. Pot insa sa va spun ca am cerut si am obtinut in ultima vreme multe certificate de urbanism pentru terenuri. Aproape fara exceptie, nu intelegi nimic din ele, nu-ti spun ce vrei sa afli, nu raspund la intrebarile la care astepti raspuns: pot sau nu sa construiesc pe acest teren o casa? Daca da, care sunt restrictiile? Aproape toate certificatele sunt scrise intr-o pasareasca numai de urbanisti stiuta. In esenta, spun fara vorbe: daca vei fi cooperant si vei face un studiu de oportunitate sau un PUD sau un PUZ (uite aici o carte de vizita a unui arhitect care te poate ajuta), atunci se poate rezolva. Plateti 500 de lei taxa de urgenta pentru un teren cu suprafata de aproape 900 m, cu un front stradal de 35 m, ca sa-ti spuna ca este parcela neconstruibila, pentru ca are adancimea (23 m) mai mica decat latimea. Asta este parerea celor de la Urbanism Ploiesti despre un astfel de teren, nu poti face o casa pe el.

 11. Ovidiu says:

  Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am un teren obtinut prin unirea a 2 parcele cu fronturi la strada de cate 8m. In concluzie terenul meu are 16m front stradal. In certificatul de urbanism scrie ca pe parcele de 8m front se pot construi doar case insiruite. Avand in vedere ca eu am unit 2 parcele de acest tip, intrebarea e daca nu pot sa construiesc o casa izolata pe terenul nou obtinut. Sau in ce conditii as putea sa construiesc o casa izolata? Este PUD-ul o solutie? Multumesc!

  • Cred ca este suficient sa semnati la notar un act de alipire prin care cele doua loturi devin unul singur, cu un singur numar cadastral. In felul acesta, cu siguranta, nu veti mai avea probleme la urbanism.

 12. Catalin says:

  Buna ziua. Sunt interesat daca pe o suprafata de teren de 181,52 cm, se poate construi o casa. Avand in vedere ca acest teren este in fata unei case cu vederea (ferestre) catre acest tere, Terenul are 181,52 cm. La strada deschiderea este de 9,52 cm, in spatele terenului 6,21, iar lateralele de 21 metri.

  • Numai serviciul de urbanism al primariei va poate raspunde la acesta intrebare. Raspunsul depinde de mai multi factori decat ati pomenit dv. in descrierea situatiei.

 13. Pasare Daniel says:

  Doresc da stiu ce restricti sunt in Jud.Brasov la Rasnov mai exact .Pe Cati metri am voie sa construiesc o locuinta? Ce suprafata de teren sunt obligat due lege sa detin? Va multumesc!

  • Reglementarile urbanistice sunt generale, nu pentru Rasnov. Suprafata minima a terenului pe care se poate construi este de 150 mp, cu un front stradal de minimum 8 m. Aceastea sunt conditii necesare, nu si suficiente.

 14. ely says:

  Buna ziua! Va scriu si eu in speranta ca voi gasi un ajutor.Vecinului meu de vizavi i s-a eliberat o autorizatie de constructie pentru garaj,anexe si foisor.Toate acestea impreuna au o lungime de 12m ,iar inaltimea este de 4,40m.Latimea terenului front stradal este de 7,88m.este corect acest lucru mai ales ca terenurile din acea zona au fost achizitionate dupa anul 2005,aici fiind teren arabil.Constructia este toata din lemn .Intrebarea mea este se pot elibera aceste autorizatii legal?

 15. Cristina says:

  Buna seara
  Am un teren de vanzare. Are 140 mp, deschidere la strada de 10 m. cu o casa veche, batraneasca. In orasul Ploiesti.
  Ce sanse am sa-l vand cuiva care vrea sa construiasca o casa noua?
  In ce conditii are voie sa renoveze, daca nu are voie sa construiasca?
  Va multumesc.

 16. Liviu says:

  Care este profunzimea minima admisa pentru obtinerea autorizatiei de constructie pentru un teren rezultat din dezmembrarea unui teren intravilan.

 17. ionut says:

  buna seara, am cumparat un teren dar am o problema cu forma acestuia nu stiu daca pot obtine autorizatie de constructie.terenul l-am cumparat pe o strada unde sunt case in curtea cuiva.adica terenul lui era ceva de genul 13,6 deschidere la strada pe o lungime de 40 de m poate si mai bine.si mi-a vandut mie o suprafata de 299 mp.adica 3,06 m din deschiderea lui ca drum de acces sa ii spun pe o lungime de 25 de m sa zic iar dupa acesti 25 de m terenul se lateste la 13,6 si mai are o lungime de inca 17 m.am inteles ca nu se poate obtine autorizatia de constructie din cauza ca nu am front stradal de minim 10-12 m … exista alta solutie ?

  • Problema dv. este una foarte specifica. Nu va pot da o opinie dar din ce ati scris dv. despre forma si dimensiunile terenului. In general nu ofer astfel de opinii.

  • cristy says:

   daca ati fi stiut, ati fi cumparat in indiviziune, ati fi avut toate avantajele pentru ca la obtinerea autorizatiei de construire s-ar fi socotit terenul in totalitatea lui v-ati fi facut casa si tras utilitatile dupa care, daca vroiati, ati fi facut dezmembrare de imobil si v,ati fi separat in aceleasi conditii de delimitare a terenului ca si acum si nu ati fi avut bataie de cap.

 18. ionut says:

  deci sa inteleg ca e f posibil sa nu pot obtine autorizatia din cauza avizelor … sau e posibil sa fie ceva cu care pot jongla … ca daca tine de vecini acorduri la notari si etc pot obtine asta … dar cred ca trebuie sa vb cu un proiectant care a mai intalnit astfel de situatii nu ? sau sa scot un certificat de la urbanism ???

 19. Dragos says:

  Buna!
  Am cumparat un teren de 2200 de mp din care doar 370 mp se afla in intravilan iar restul in extravilan. Indeplinesc absolut toate conditiile din PUG pentru a putea sa constuiesc in zona respectiva dar exista o singura problema. Nu exista PUZ.
  Intrebarea mea e: exista o alta optiunea legala prin care sa pot sa construiesc sau nu exista nici o alta varianta decat sa fac PUZ-ul?
  Multumesc mult!

  • Trebuie sa indepliniti conditile urbanistice impuse de Primarie. Daca vi se cere PUZ, atunci trebuie sa il faceti. Primaria decide (aplica Legea). Daca aveti un certificat de urbanism de relatii, probabil ca in el scrie “interdictie de construire pana la realizarea PUD/PUZ”.

 20. Anca says:

  Interesant si util.
  Insa cit dureaza obtinerea unui certif de urbanism, in conditiile in care vinzatorii se grabesc si nu stau sa astepte?

 21. Anca a says:

  Buna seara ma puteți ajuta cu o informație :Pot construi având voie din PUD pe 300 m apartamente si garsoniere?Ce avize îmi trebuie in plus fata de cele in care as ridica o casa pt mine?

 22. Adi Nita says:

  Daca am un teren de 200mp, suprafata care este suficienta conform HG 525/1996 iar prin PUZ este prevazuta o suprafata minima de 350mp, pot sau nu sa construiesc ? Va multumesc.

  • Informatia pe care o furnizati este prea saraca pentru a va putea raspunde. Cereti un certificat de urbanism de relatii la primarie. In el ar trebui sa aflati raspunsul corect.

 23. Bratila says:

  Mai sus ati scris asa:
  Distantele minime fata de marginile terenului
  ◾Cladiri izolate – limite laterale: 3 m, limite fata/spate: 5 m;
  ◾Cladiri alipite la calcan – limite laterale: 3 m (latura fara calcan), limite fata/spate: 5 m;
  ◾Cladiri insiruite – limite laterale: 0 m, limite fata/spate: 5 m
  Imi putei spune din ce an sunt valabile aceste distante.? Din cate stiu, Ploiestiul nu are Regulament local de urbanism. Poate exista HCL…care sa stabileasca aceste distante. Langa mine isi construieste cineva (de ceva ani a inceput) o casa la 60 cm fata de limita de proprietate, conf Cod civil.
  Va multumesc

 24. Constanta says:

  Buna ziua! Am un teren intravilan,in Paulesti,zona Sky,in suprafata de 1900mp,cu deschidere la sosea de 17m .Care este deschiderea minima pentru construirea unei pensiuni?
  Va multumesc!

  • Nu exista un raspuns standard pentru intrebarea dv. Solicitati la Primaria un ceretificat de urbanism si veti afla. Raspunsul este dependent si de dimensiunile pensiunii. Nu poti construi pe un teren cu suprafata de 500 mp o cladire cu amprenta de 490 mp. Am dat doar un exemplu.

 25. maria says:

  Se poate obtine certificat de urbanism pentru o remorca speciala o2?contractul de comodat e pe un teren privat.va multumesc anticipat

  • Certificatul de urbanism se refera la teren si la posibilele constructii ce se pot edifica pe el. O remorca nu este o constructie. Ar putea fi asimilata cu o constructie provizorie, care urmeaza alt regim urbanistic.

 26. maria says:

  Cei de la primarie mi-au trimis o somatie prin care imi cer autorizatie de constructie pt rulota.dupa ce am avut ceva discuti aprinse,au zis k imi trebuie certificat de urbanism.ce as putea face?multumesc

 27. Dora Rau says:

  Buna seara,am si eu o intrebare:am cumparat in 2008 un teren intravilan de 1500mp pt a-mi construi o casa,nestiind “detaliile” necesare pentru o constructie. Mi-am luat o casa in alta parte si as dori acum sa vand terenul,dar are latime la drum de doar 11m. Imi spuneti va rog ce variante as avea,pt ca am pierdut multi posibili clienti spunandu-mi ca nu vor primi autorizatie de constructie. Va multumesc

  • Singura optiune pe care o aveti este sa gasiti un cumparator cum ati fost dv. cand ati cumparat, adica si accepte sa cumpere un teren cu o suprafata de 1500 mp pentru a construi o singura casa. Problema terenului dv. este ca fiind asa de ingust, nu se poate realiza o parcelare. Pecelele obtinute ar fi necosntruibile.

 28. Dora Rau says:

  De fapt latimea exacta a terenului in acte e de 11,8m.

  • Nu se schimba cu nimic situatia.

   • Buna ziua, am cumparat de la cooperatie un spatiu comercial in suprafata construita de 443mp aflat intr-un condominiu cu mai multi proprietari; terenul aferent este in indiviza si platesc chirie la Primarie pentu el, dat fiind ca anterior cumpararii a fost in folosinta gratuita( Legea Cooperatiilor); doresc sa fac extindere peste constructia existenta si mi se cere cumpararea terenului; am facut demersuri si mi se cere o suma exorbitana, iar eu nu pot sa stiu care este suprafata mea de teren; va intreb: o data cu schimbarea proprietarului se schimba si regimul juridic al terenului? de ce Cooperatia poate face constructia si eu in conditii impuse de drept real principal?

    • Regimul juridica al terenului de sub constructie trebuie urmarit cronologic in timp. Nu ma pot pronunta si pentru ca inromatia prezentata de dv, este lacunara, si pentru ca nu este domeniul meu de expertiza. Ce pot sa va spun este ca regimul juridic al imobilului nu se schimba prin vanzare. Ati primit terenul in folosinta. Daca doriti sa extindeti constructie, Primaria va poate pune conditii.

 29. Silvia says:

  Intentionez sa achiztionez aprox 3500 mp de teren extravilan propus intravilan chiar de primarie. Forma terenului este trapez, cu deschidere la strada aprox 80 m, baza mica 31 m, inaltime (adancime) 54 m.
  Am sanse sa pot construi pe un astfel de teren, cand va trece in intravilan? LA DRUM trec stalpi de medie tensiune.

  • Atata vreme cat este extravilan, pe teren nu veti putea construi nimic. Propunerea primariei poate ramane propunere multi ani de zile. Dupa trecerea in intravilan, teoretic veti putea construi, dar decizia in privinta tipului de constructie, a dimensiunilor ei etc., o va lua primaria.

 30. Sergiu says:

  Buna ziua!
  As dori sa achizitionez un teren de 650mp in Oradea.imi puteti spune daca se poate construi o casa dat fiind faptul ca parcela are 10m front la strada?multumesc!

 31. Cristian Ilie says:

  Buna ziua .Ma numesc ilie Cristian si am un teren de 327 metri patrati constituit din doua parcele.Prima parcela are 11 pe 17 si a doua are 9,5 pe 15.Parcelele sunt despartite de o alee pietonala de 2 metri latime.Terenul este intravilan din judetul Iasi. VA MULTUMESC!

 32. Gabriel says:

  Buna ziua detin un teren de 1000m2 cu deschidere 18.3m se poate construi lejer o casa nu ?

 33. Cristina says:

  Buna ziua,

  Pot obtine autorizatie pe un teren de 240 mp, front stradal 23 m si latime 11.8 m care scade la 10.5? Certificatul de urbanism cere ca adancimea sa fie mai mare sau cel putin egala cu latimea (in cazul asta este fix invers) si cere PUD pentru analiza( este creat deja). Casa va fi orientata cu spatele la latimea de 11.8m.

  Cristina

  • Ce bine ar fi daca cineva ar putea ca, avand la dispozitie dosr informatia pe care ati mentionat-o, sa va dea raspunsul clar da, se poate construi sau nu, nu se poate construi. In cel mai bun caz, vi se va cere “studiu de oportunitate”.

 34. Tolea Lacramioara says:

  Buna ziua va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns :am un teren de 100 m patrati deschidere 19m.(lungime 19m-latime 8 m):pot sa construesc o casa cu amprenta la sol latime 7m lungime10 m.multumesc anticipat.

 35. Stroe Danie says:

  Buna ziua

  Detin un teren in suprafata de 520 metri cu o deschidere la strada de 17 metri strada nu este asfaltata iar vis-a-vis de mine peste strada este padurea ocolului silvic . Am fost sa solicit un certificat de urbanism pentru o constructie si mi sa spus ca trebue sa am o retragere de la strada de 6.5 metri , adica ca eu sa ma retrag pe terenul meu cu 6, 5 metri , si nu de la axa drumului, desi vecinu meu are o retragere de 5,5 metri de la axul drumului. Este oare un abuz din partea arhitectului sef cerandu-mi mie o retragere de 6.5 metri de la marginea drumului (nu de la axa dumului) iar vecinului care deja a construit are o retragere de 5,5 metri de la axa drumului.?

  Multumesc anticipat .

  • Problemele de urbanism au fost abordate in postarile de pe acest blog in masura in care acestea influenteaza intermedierea imobiliara (decizia de a cumpara). Nu suntem in mesura, si nici nu ne propunem, sa analizam situatii particulare ca a dv.

 36. Dan says:

  Buna ziua. As dori sa cumpar o parcela cu front de 16 m, insa drumul de acces este doar de 4.5 m cedat primariei de cel ce a parcelat terenul. Vis-a-vis mai exista o parcela mare de 1.2 h al altui proprietar care nu si-a cedat cota de 4.5 m pentru drum. Se poate obtine in asemenea conditii autorizatie de constructie ???

 37. radu says:

  Buna seara, vreau sa cumpar un teren de 200mp cu deschidere 12m pot construi un p+2 pe 160mp?

 38. iulia says:

  buna seara ,sunt din jud iasi ,puteti sa mi spuneti daca pe un teren in supraf de 750 m2,cu deschidere la strada de 14 m ,si o adancime de 52,7 m ,pot construi o casa ? multumesc anticipat

 39. Adina Teodorescu says:

  Buna ziua,

  Avem un teren intr-o zona de deal, la momentul cumpararii in extravilan. Apoi primaria a facut un PUG pentru marirea suprafetei de intravilan si a fost introdus si terenul nostru. Este o informatie verbala pe care o avem de la primarie. Dorim sa apara si in acte ca este intravilan, dar primaria ne cere o hartie de la OCPI care sa certifice acest lucru, iar OCPI-ul ne cere o adeverinta de la primarie care sa specifice pozitionarea intravilana a terenului. Ce scrie in legislatie, unde pot citi, cine este obligat sa ne elibereze aceasta dovada? Multumesc.

  • Trecerea in intravilan s-a facut (daca s-a facut) printr-un PUZ sau PUG la initiativa Primariei. Primaria trebuie sa va dea o copie a Hotararii Consiliului Judetean prin care s-a facut trecerea in intravilan. Este posibil (desi nu vad motivul) ca Primaria sa va ceara un extras de carte funciara pentru terenul dv.

 40. Adina says:

  Am cumparat in 2006 un teren de 425 mp in Corbeanca/ Ilfov, teren intravilan construibil care se afla pe o parcela lotizata conform unui PUZ de la acea vreme. Se pare ca in 2011 consiliul local a aprobat un alt PUZ conform caruia nu se mai poate construi pe suprafete care au sub 500 mp. Mentionez ca am cumparat si o suprafata separata de 65 mp care constituie drum acces. Inca nu am rezolutia negru pe alb de respingere a emiterii certificatului de urbanism si a motivelor invocate, insa as dori sa va intreb ce solutii ar exista la aceasta situatie. Multumesc

 41. petre says:

  este foarte bine ca .. ne ajutati cu aceste informati…eu doresc sa cumpar un teren care are o latime de 7 metri ..terenul se afla intr-un sat din zona varbilau prahova ..aveti idee daca se poate construi pe astfel de teren!!7 metri latime si 4000m lungime intraviran!!

 42. Vasile Elena says:

  Buna ziua, doresc sa cumpar un teren ce are deja o casuta pe el cu suprafata de 40 mp(mentionexz ca una din marginile casei este comuna cu a vecinului), terenul este de 230 mp cu deschidere de 6m in bucurestii noi, se poate obtine o aprobare consolidare si mansardare ?
  Multumesc

 43. Daniel says:

  Buna ziua,
  Nu am gasini nicaieri o informatie de genul: se poate construi pe un teren avand la strada o deschidere de 3.3 metri pentru o lungime de 10 metri, urmand apoi sa aiba 28*28 metri ? Poate fi o problema daca as achizitiona un astfel de teren ?
  Tin sa mentionez ca exact la limita celor 3.3 metri se afla si un stalp de electricitate.

  Multumesc pentru informatie !

 44. Ciobanu Andreea Elena says:

  Buna ziua,
  As vrea sa cumpar un teren de 800mp cu o deschidere de 9.2m , iar aleea din fata terenului este ingusta si se poate circula cu masina doar intr-un singur sens.
  Pot sa construiesc o casa pe acest teren ? Daca da,in ce conditii?
  Multumesc anticipat.

 45. Viorel says:

  Buna ziua, Va rog,daca se poate sa-mi spuneti daca un imobil care a avut si are adresa imobilului pe strada X … dupa demolare vechiului imobil si construirea celui nou se poate construi garaj auto cu iesire si intrare din strada Y ? Strazile sunt paralele iar terenul imobilul mentionat este situat intre strada X si Y. Trebuie aprobare de la Urbanism, Primarie, Inspectoratul de Stat in Constructii, Pompieri, etc. pentru a obtine acces la alta strada, unde nu ai adresa imobilului?
  Multumesc!
  Viorel

  • Daca terenul pe care se afla imobilul are acces din ambele strazi X si Y, nu este o problema sa dati acces la garaj din strada Y, fara vreun acored special. Adresa ofociala a imobilului (care inseamna, teren+casa+garaj) este insas pe strada X. Nu poate fi pe doua strazi.
   Pentru construirea garajului trebuie autorizatie.

 46. roman says:

  Buna ziua. Detin doua parcele de teren in zona stana de vale, o parcela are 250mp cealalta 300mp. Parcelele fiind lipite. Am solicitat Consiliului Judetean Bihor Certificatul de urbanism iar in urma eliberarii am constatat ca mi se solicita PUZ ori PUD, aviz Apele Romane, aviz Drumuri judeteneaviz primarie privind PUZ . E normal ca vecinilor, care au case in constructie sau construite deja, sa nu le fi cerut atatea avize decat mie? Asta e prima intrebare! A doua ar fi : Exista o diferenta daca se solicita in CU casa de vacanta si casa de locuit? VA MULTUMESC

  • In timp, regulamentele de urbanism se mai schimba. Casele mai vechi nu au “beneficiat” de reglementarile actuale.
   Regimul casei (de locuit sau de vacanta) nu este relevant din punct de verdere urmbanistic.

 47. Elena says:

  As dori sa achizitionez un teren in zona Bran pentru a construi o casa de vacanta nu foarte mare 10/12 (+/-) iar terenul pe care l-am gasit are forma triunghiulara – mai exact 20 m latime pe +/- 70 m lungime cu deschidere la drumul principal dj101 75 m
  in documentatia trimisa de proprietar – un certificat de urbanism vechi din 2000 este scris ca trebuie respectat un front stradal de 8 metri iar proprietarul terenului a spus ca el stie acum ca ar fi vorba de 5 metri si ca m-as incadra … ce regim au terenurile in forma triunghiulara si/ sau cele la drumurile judetene/ comunale/ principale – ce stiti cat pot construi pe el suprafata / inaltime – langa acest teren este construita o casa p+e+m .
  va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs!

  • Nu exista mentiuni speciale pentru terenurile triunghiulare. Solicitati un certificat de urbanism mai recent. Terenurile cu front stradal sub 8 m nu sunt construibile. Poate exista o cale de acces mai ingusta, dar latimea terenului trebuie sa fie mai mare de 8 m.

 48. F.C. says:

  Nu numai ca am aflat ce voiam dar m-am si amuzat cu raspunsurile d-tale, Sorin Tilimpea. Multumesc ptr ca va luati timp pentru majoritatea intrebarilor si… povestirilor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *