Programul “Prima Casă 4” este functional

Programul Prima Casă 4 a demarat, după o lună de întârziere. BCR a deschis lista celor care au anunţat începerea creditării, deşi cu doar o săptămână înainte, preşedintele CEC a anunţat că banca lui va fi prima care va oferi astfel de credite. Celelalte bănci sunt şi ele pe ultima sută de metri cu pregătirile, multe dintre ele ar trebui să dea liber la Prima Casă 4 chiar săptămâna aceasta.

BCR a asteptat doar acordul BNR pentru a demara programul Prima Casa 4. In rest, banca nu a facut prea multe modificari fata de editia anterioara a programului, chiar daca riscurile sunt impartite jumatate cu statul. Doar plafonul a fost modificat. BCR va oferi credite ipotecare de circa un miliard de euro, cu un avans de 5%.

“Suntem bucuroși ca am reușit sa incepem creditarea in cadrul celei de-a patra etape a Programului Prima Casa. Putem, astfel, sa ne ajutam in continuare clienții sa-și indeplineasca visul de a-și cumpara locuința dorita.”, spune Oana Petrescu, vicepreședinte retail BCR.

Nu toate unitatile BCR pot sa acorde credite Prima Casa de astazi

In cadrul programului se pot achizitiona locuinte finalizate sau aflate in diverse faze de constructie. De asemenea, se pot construi locuinte viitoare de catre beneficiari individuali, in baza unei autorizatii de construire eliberata dupa 22 februarie 2010. Chiar daca oficial, programul a demarat, credite se vor putea acorda abia de maine. IMOPEDIA.ro a sunat la sucursalele BCR pentru a afla daca deja se primesc deja dosare si a aflat ca mai dureaza o zi implementarea sistemului.

„Se lucreaza inca la parametrizarea sistemului, dar de maine vom putea accepta dosare.”, a raspuns un reprezentant BCR.

Asta pentru ca exista totusi cateva schimbari. BCR vrea sa implementeze un sistem de conditii preferentiale pentru clientii care sunt de cel putin sase luni in banca.

„Dobanda este variabila și este formata din Euribor la 3 luni plus o marja de 3,75% pentru clienții cu istoric in relația cu BCR (marja este de 3,95% pentru clienții fara istoric). Astfel, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in acest moment (variaza in funcție de EURIBOR) este de 219 Euro.”, arata oficialii BCR.

Alte condiții ale BCR pentru Prima Casa 4:

  • Banca accepta pana la trei coplatitori;
  • Nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare;
  • Comisionul de rambursare anticipata este zero;
  • Taxa de evaluare este de 300 lei pentru un apartament.

Din momentul in care acest program se lanseaza, BCR estimeaza ca plafonul va ajunge chiar pana in 2013. Dincolo de avansul de 5%, un client care vrea sa obtina un credit Prima Casa 4 trebuie sa plateasca un comision de 0,49% catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Comisionul pentru rambursare anticipata ramane in continuare zero. FNG asteapta acum si restul bancilor sa semneze protocolul pe care BCR l-a semnat de vineri.

„Din punctul nostru de vedere, creditarea pentru Prima Casa poate sa inceapa. Protocoalele de colaborare cu Fondul National de Garantare au fost trimise catre toate bancile care si-au exprimat dorinta de a participa la programul Prima Casa 4. Ramane sa vedem cand le vor semna si celelalte banci.”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro oficialii FNG.

Care este situatia la celelalte banci?

Cele mai multe banci sunt blocate in acest moment la etapa aprobarii de la BNR pentru a vinde acest tip de credite. CEC este intr-un stadiu avansat de negocieri, dat fiind faptul ca oficialii bancii se asteptau ca ei sa fie primii care lanseaza creditele Prima Casa 4.

Tot in stadiu avansat este si Banca Transilvania, potrivit unor surse din companie. Si aceasta si-a modificat normele interne de creditare pentru a putea vinde credite ipotecare cu avans de 5%. Potrivit datelor FNG, 11 banci si-au exprimat intentia de a participa la continuarea programului Prima Casa 4.

Alte condiții ale BCR pentru Prima Casă 4:

Anul acesta, Guvernul a decis, ca garantia statului pentru creditele contractate prin programul Prima Casa sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 mp si doresc un confort sporit.

Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in vara anului 2009. Pana acum, statul a garantat in totalitate creditele destinate cumpararii unei locuinte.

Cine poate lua un credit prin Prima Casa 4?

Vreti sa stiti daca va puteti cumpara sau construi o casa prin programul Prima Casa 4? Iata care sunt criteriile de eligibilitate:

1. In noua varianta a programului Prima Casa, proprietarii care detin o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp, pot accesa un credit ipotecar garantat de stat pentru a cumpara o locuinta cu o suprafata mai mare;

2. Clientii care detin cote parti dintr-o locuinta vor putea beneficia de credite garantate de stat pentru a achizitiona diferenta de cote-parti;

3. Ai dreptul sa achizitionezi in cadrul Programului o singura locuinta finalizata, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara in conditiile legii sau sa construiesti o casa, singur sau impreuna cu alte persoane, respectand reglementarile in vigoare referitoare la programul PrimaCasa;

4. Trebuie sa dispui de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a locuintei si/sau care acopera diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare si finantarea garantata;

5. Trebuie sa indeplinesti conditiile specifice prevazute in cadrul normelor interne de creditare ale finantatorilor;

6. Te obligi sa constitui un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu trei rate de dobanda, valabil pe intreaga durata a finantarii;

7. Te obligi sa nu instrainezi locuinta achizitionata in primii cinci ani de la data dobandirii. Dupa expirarea acestui termen, in cazul preluarii contractului de credit de catre un tert, acesta trebuie sa intruneasca criteriile de eligibilitate a beneficiarilor Programului;

8. Te obligi sa asiguri locuinta achizitionata din finantarea garantata impotriva tuturor riscurilor si desemnezi statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, ca beneficiar al politei de asigurare, pe toata durata finantarii;

9. Cumperi o casa mai bine izolata termic, cu certificat energetic. Locuinta pe care o achizitionezi in cadrul Programului se incadreaza intr-una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica, conditie aplicabila incepand cu data intrarii in vigoare a prevederilor art. 23 din Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, cu modificarile ulterioare.

Share
This entry was posted in Imobiliare Ploiesti, Mediul de Afaceri. Bookmark the permalink.

2 Responses to Programul “Prima Casă 4” este functional

  1. E bine sa stii clasa energetica a apartamentului inainte sa depui la banca dosarul pentru prima casa.

    • Pentru Prima Casa, bancile cer in mod obligatoriu certificatul energetic. Pentru creditele ipotecare obisnuite, nu au aceasta exigenta. Intr-adevar este util sa stii clasa energetica a cladirii, dar practic nu foloseste la nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *