Procedura de înregistrare a contractelor de închiriere imobiliară

Declaratie-de-inregistrare-a-contractelor-de-inchiriereÎn data de 9 ianuarie 2013 a fost publicată în Monitorul Oficial procedura de înregistrare la organele fiscale a contractelor de fiducie şi de locaţiune împreună cu declaraţiile de înregistrare aferente.

Noutatea constă în faptul că organul fiscal nu mai aplică pe contractul de locaţiune ştampila cu numărul de înregistrare, ci pe un formular separat, intitulat Declaraţie de înregistrare a contractelor de închiriere, care atestă înregistrarea contractului.

Aceeaşi procedură este de urmat şi în cazul înregistrării unui act adiţional sau în cazul încetării înainte de termen a contractului.

Conform noului Cod civil, contractele de închiriere înregistrate la Administraţia Financiară reprezintă titluri executorii.

În procedura veche, în care ştampila fiscului se aplica chiar pe contractul de închiriere, aceasta reprezenta dovada că, ulterior datei înregistrării lui,  contractul nu a mai suferit modificări (fiscul dădea „dată certă”), în timp ce noul formular nu mai prezintă această garanţie.

Declaraţia de înregistrare a contractelor de locaţiune o puteţi descărca aici.

Mai jos este reprodus textul Ordinului 1985/2012 privind aprobarea procedurii de înregistrare a contractelor locaţiune, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr.16 din 09.01.2013, intrat în vigoare la 09.01.2013.

A. Înregistrarea contractelor de locaţiune de către locatori, alţii decât persoanele fizice

1. Potrivit prevederilor art.1798 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, locatorii pot înregistra la organele fiscale competente din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală contractele de locaţiune pe care le încheie în calitate de locator atât cu persoane fizice, cât şi cu persoane juridice.

2. Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui evidenţă locatorul este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe.

3.(1) Pentru înregistrarea contractului de locaţiune, locatorul depune „Declaraţia de înregistrare a contractelor de locaţiune” cod 14.13.01.42, , prevăzută la Anexa nr. 4 la ordin, însoţită de contractul de locaţiune, în original şi copie.

(2) Declaraţia se completează în 2 exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se păstrează de locator.

(3) Organul fiscal certifică conformitatea copiei contractului de locaţiune cu originalul şi restituie locatorului originalul.

(4) În cazul în care, locatorul depune declaraţia de la alin.(1) prin poştă, cu confirmare de primire, aceasta va fi însoţită de o copie legalizată de pe contractul de locaţiune.

4. Modificarea şi încetarea contractului de locaţiune pot fi înregistrate, de locator, la organul fiscal competent, prin depunerea declaraţiei de la pct.3.(1), având bifată căsuţa „Modificare” sau „Încetare”, după caz, din formular, însoţită de documentele justificative.

5.(1) Data înregistrării contractelor de locaţiune a modificărilor ulterioare şi a încetării acestora este data depunerii acestora la registratura organului fiscal competent sau data poştei, după caz.

(2) În cazul contractelor de locaţiune/modificărilor ulterioare/încetării, înregistrate direct la registratura organului fiscal competent, dovada înregistrării o constituie copia declaraţiei de la pct.3(1) având înscrise numărul şi data înregistrării la organul fiscal.

(3) În cazul contractelor de locaţiune/modificărilor ulterioare/încetării transmise prin poştă, cu confirmare de primire, dovada înregistrării la organul fiscal competent o constituie copia declaraţiei de la pct.3(1) însoţită de confirmarea de primire semnată de reprezentantul organului fiscal competent.

5. Declaraţia şi documentele depuse de locator se arhivează la dosarul fiscal al acestuia.

6. Organul fiscal competent organizează evidenţa contractelor de locaţiune, într-un Registru al contractelor de locaţiune, care se conduce informatizat, potrivit modelului prevăzut la Anexa la prezenta procedură.

7. Înregistrarea în Registrul contractelor de locaţiune, se efectuează în maximum 5 zile de la data depunerii contractelor.

8. Registrul contractelor de locaţiune se gestionează la nivelul organelor fiscale competente, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de către Direcţia Generală de Tehnologia Informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

B. Înregistrarea contractelor de locaţiune de către locatorul persoană fizică

1. Persoanele fizice care au calitatea de locator şi obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal şi venituri din arendare, au obligaţia înregistrării contractului între părţi potrivit art.81 alin.(2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

2. Organul fiscal competent este:

a) organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică îşi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, dacă aceasta este diferită de domiciliu – în cazul persoanelor fizice rezidente

b) organul fiscal în a cărui rază teritorială se află bunul supus impunerii – în cazul persoanelor fizice nerezidente.

3.(1) Contribuabilii, care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal şi venituri din arendare şi optează pentru determinarea venitului net, în sistem real, depun la organul fiscal competent contractul de locaţiune, în original şi copie, în termen de 15 zile de la încheierea acestuia, odată cu Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit (formular 220).

(2) Organul fiscal certifică conformitatea copiei cu originalul şi restituie locatorului originalul.

(3) În cazul în care, locatorul depune declaraţia de la alin.(1) prin poştă, cu confirmare de primire, aceasta va fi însoţită de o copie legalizată de pe contractul de locaţiune.

(4) Data înregistrării contractelor de locaţiune este data depunerii acestora la registratura organului fiscal competent sau data poştei, după caz.

(5) În cazul contractelor de locaţiune, înregistrate direct la registratura organului fiscal competent, dovada înregistrării o constituie copia declaraţiei de la pct.3(1) având înscrise numărul şi data înregistrării la organul fiscal.

(6) În cazul contractelor de locaţiune transmise prin poştă, cu confirmare de primire, dovada înregistrării la organul fiscal competent o constituie copia declaraţiei de la pct.3(1) însoţită de confirmarea de primire semnată de reprezentantul organului fiscal competent.

(7) Declaraţia şi documentele depuse de locator se arhivează la dosarul fiscal al acestuia.

4. Pentru contribuabilii care obţin venituri din arendare pentru care impunerea este finală sunt aplicabile corespunzător prevederile Secţiunii A .

5. Organul fiscal competent organizează evidenţa contractelor de locaţiune, într-un Registru al contractelor de locaţiune, care se conduce informatizat, potrivit modelului prevăzut la Anexa la prezenta procedură.

6. Înregistrarea în Registrul contractelor de locaţiune, se efectuează în maximum 5 zile de la data depunerii contractelor.

7. Registrul contractelor de locaţiune se gestionează la nivelul organelor fiscale competente, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de către Direcţia Generală de Tehnologia Informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

75 de comentarii la „Procedura de înregistrare a contractelor de închiriere imobiliară”

  1. buna ziua, am inregistrat contractul la finante pe suma reala din contractul de chirie, dar baietii, care sunt cetateni straini, din Maroc, m-au anuntat ca mai vine un prieten sa stea in chirie cu ei, dar au nevoie ca si el sa fie trecut pe contractul de chirie, pt a beneficia de viza de rezidenta. La finante am inteles ca trebuie sa fac un act aditional la contractul de chirie. Actul respectiv se incheie intre mine (proprietar) si chiriasii existenti, prin care ne dam acordul sa mai vina inca o persoana?

    Răspunde
  2. buna ziua… imi cer scuze daca deranjez cu mesajul si sper sa primesc un raspuns :).
    Am locuit cu chirie intr-un apartament si plateam chiria pe data de 20 a lunii. Pe 20.04, undeva la orele 15:00-16:00 proprietarii mi-au spart usa locuintei pe motiv ca nu am raspuns 2 zile la telefon, nu am platit 30 de lei o factura (a carei data scadenta nu trecuse) si ca i-au spus vecinii ca m-au vazut cu cateva bagaje plecand. Acum ma ameninta cu politia, pe ce motiv habar nu am. intrebarea mea e urmatoarea, contractul de inchiriere poate fii inregistrat daca ei aveau decat 2 exemplare? („contractul” de inchiriere a fost facut pe o banca in 3 exemplare, insa din acel moment eu am avut un exemplar, deci ei nu au avut niciodata 3 exemplare disponibile). Multumesc frumos si imi cer scuze ptr lungimea mesajului 🙂

    Răspunde
    • Obligatia inregistrarii contractului de inchiriere la Fisc este a proprietarului. Inregistrarea se face cu cel putin doua exemplare in original si o copie (care ramane la Fisc).
      Cele doua exemplare originale primeau de la Fisc un numar de inregistrare. Acum, numarul de inregistrarea se pune pe Declaratia 200 a proprietarului.

      Răspunde
  3. Buna ziua,
    In cazul locatorilor persoane juridice care incheie contracte de inchiriere cu alte persoane juridice, este o optiune sau o obligatie de a inregistra contractul la organele fiscale? Parerea mea este ca acest contract se supune dreptului commercial si nu necesita inregistrare la organelle fiscal, fiind ca orice alt contract commercial, incheiat intre doua societati.
    Dumneavoastra ce parere aveti?
    Multumesc,

    Răspunde
  4. Buna ziua,
    Am un CMI si am 2 contracte de subinchiriere cu doi medici, incepand din februarie 2014. Nu am stiut ca trebuie inregistrate aceste contracte de subinchiriere la finante. Ce se poate intampla pentru neinregistrare? Se da amenda? Cum pot sa procedez? Depun declaratia 200 rectificativa?
    Multumesc!

    Răspunde
    • Daca am inteles eu bine, locatorul (cel care da in chirie) este cabinetul dv. Daca am inteles corect, contractul nu trebuie inregistrat la fisc. Incasarea chirieri se intrgistreaza in contabilitatea cabinetului si se plateste impozit pe profit (incasari-cheltuieli). La fisc se inregistreaza numai contractele de inchiriere (veniturile) persoanelor fizice, care platesc impozitul si CASS in urma unei decizii a fiscului.

      Răspunde
  5. Declaratia fiscala se face pentru venitul din inchiriere. Nu are nicio importanta care este cetatenia chiriasului. El (chiriasul) nu are nicio obligatie in aceasta privinta. Sper sa fie o neintelegere, nu-mi vine sa cred ca pot fi persoane in administratia publica atat de incompetente.

    Răspunde
  6. Am trimis un mail la d-tra si n-am primit nici un raspuns,cu toate ca am fost anuntata ca asteapta sa fie moderat.

    Răspunde
  7. Buna seara,
    va multumesc pentru raspuns,dar mai am o nelamurire:
    *am inteles de la d-tra ca,avand imputernicire de la ceilalti 3 mostenitori atat pentru varsarea chiriei in contul meu,cat si plata impozitului si depunerea cu semnatura digitala,nu ar mai fi necesara depunerea pentru ceilalti mostenitori a declaratiilor 200 si 220.La fiscul de care apartin s-a pus stampila pe contractul de inchiriere.iar pentru 2 mostenitori(eu si fratele meu) a venit si decizia de impunere achitand deja prima rata pe 2015.Mai ramane pentru un mostenitor cu domiciliul in Elvetia si altul din Buzau,pentru care pot sa trimit prin posta/sau sa folosesc tot domiciliul meu?Oricum plata impozitului,raportat la cota fiecaruia se va plati tot din contul meu.Gresesc cumva?Va rog sa ma ajutati.Multumesc anticipat!Anca Stefanescu

    Răspunde
    • Nu sint sigur ca am inteles care este intrebarea dv. Banuiesc insa ca dorinti sa ma intrebati ce trebuie facut pentru ca dv. sa plati si a feceti toate declaratiile, desi a venit decizia pentru doi dintre cei patru coprorietari. Sfatul meu este sa a adresati o cerere Fiscului in care sa cereti ca de la o anumita data sa contabilizeze toate veniturile din inchiriere in contul dv. (atasati procura si/sau declaratiile celorlalti coproprietari) precizand ca ati platit deja prima transa de impozit in baza deciziilor primite (si le prexizati numerele). Ulterior, Fiscul ar trebui sa emita o noua decizie de impunere numai pe numele dv.

      Răspunde
  8. buna ziua, sunt un cetatean roman cu domiciliul in strainatate si as vrea sa inchiriez aparatamentul meu din bucuresti. as dori sa stiu ce trebuie sa fac pentru a inregistra contractul si unde trebuie sa-l inregistrez. va multumesc.

    Răspunde
    • Daca mai aveti card de identitate valid, contractul de inchiriere se va inregistra in localitatea de domiciliu din buletin. Daca nu mai aveti card de identitate in termen, atunci trebuie sa va alegeti un reprezaentant fiscal in Romania. Pentru acesta trebuie sa dati o procura prin care sa imputerniciti acea persoana sa fie reprezentatul dv. fiscal. Detalii depre procedura numirii unui reprezentnt fiscal puteti citi AICI.

      Răspunde
  9. Buna seara!
    Am inchiriat un apartament de la o societate comerciala (firma care a construit blocul). Pana in prezent nu si-au inregistrat contractul de inchirere la Fisc, motivand ca ei opereaza in contabilitate contractul si facturile emise catre mine.
    Pot sa le solicit eu inregistrarea contractului la Fisc, sau nu este cazul?
    Multumesc anticipat de raspuns.

    Răspunde
    • Contractele de inchirere incheiate de societati comerciale in calitate de locator nu trebuie inregistrate la fisc. Calculul impozitului se calculeaza prin declaratiile contabile ale firmei.

      Răspunde
  10. Buna ziua,

    Sunt cetean roman cu domiciliul in Canada. Eu si sotia avem un apartament in Bucuresti pe care dorim sa-l inchiriem. avem 2 intrebari:
    1. Exista vreun termen in care proprietarul trebuie sa inregistreze contractul la Adm. Financiara?
    2. Exista vreun effect juridic asupra contractului semnat de parti ( adica, este contractul legal valabil ?) daca nu a fost inregistrat la Adm. Financiara? Mai clar, in perioada de la momentul semnarii de catre parti si pana la inregistrarea contractului la Admin. Fin. este contractul legal valabil?

    Va multumesc,
    Iulian Stanciu

    Răspunde
  11. Eu am depus declaratiile 220 si 200 la Anaf pt un PFa pe care nu am realizat venituri, am platit si o amenda pentru ca nu le-am depus la timp si acum astia de la ANAf nu le inregistreaza (declaratii 2013 2014). Am poprire pusa pe contul de salarii pentru impozit calculat pe estimarea lor. ce e de facut ?

    Răspunde
  12. exista un termen in care se pot inregistra contractele de inchiriere intre persoane juridice la administratia financiara

    Răspunde
    • Persoanele juridiea nu trebuie sa inregistreze contractele de inchiriere la administratia financiara, ci daor in propia lor contabilitate, sa contabilizeze venitul pentru impozitare.

      Răspunde
  13. Buna ziua,
    Am semnat un contract de inchiriere, eu din postura de persoana juridica, cu un proprietar persoana fizica. Am nevoie sa semnez un act aditional cu acest proprietar. Acest act aditional trebuie inregistrat la financiar?

    Răspunde
  14. Buna ziua!

    am o masina persoanala pe care o voi inchiria firmei la care lucrez.
    Ce este de facut? trebuie sa declar contractul la ANAF? trebuie platit impozit?

    Multumesc!

    Răspunde
  15. buna ziua,
    am un contract de inchiriere pe o perioada de 6 luni inregistrat la anaf. chiriasul dupa 2 luni vrea sa reziliem contractul deoarece nu mai are bani de chirie. Daca el nu doreste sa semneze un act aditional cu reziliere inainte de termen cum trebuie sa procedez. intrebarea este daca trebuie si acordul chiriasului ptr. reziliere contract chirie inainte de scadenta. cu ce documente trebuie sa ma prezint la anaf si ce termen am la dispozitie sa inregistrez rezilierea. Daca proprietarul are domiciliul in Braila si apartamentul inchiriat este in Galati, pot merge la Galati sa reziliez si sa inscriu alte contracte?
    multumesc!

    Răspunde
    • Contractul de inchiriere produce efecte chiar daca nu este inregistrat la fisc. Incetarea inainte de termen trebuie sa fie notificata si, daca nu este mentionat acest drept, acceptata de cealalta parte. Sunt niste porceduri de urmat, in functie de mentiunile existente in contractul de inchiriere.
      Nu stiu cum sa va sfatuiesc sa declarati la fisc un act aditional de incetare a unui contract de inchirere pe care nu l-ati declarat la vreme.
      Declaratia de venit se face la autoritatile fiscale din localitatea de domiciliu a locatotrului, nu la cele unde se afla imobilul inchiriat.

      Răspunde
  16. Buna ziua dle Tilimpea,
    as dori sa stiu daca contractul de subinchiriere a unui imobil – sau apartament se poate face numai in calitate de persoana juridica sau si ca privat se poste face acest lucru? Va multumesc

    Răspunde
  17. Am avut incheiat un contract de inchiriere pentru primele 10 luni din an cu o persoana fizica, contract pe care l-am inregistrat la fisc si am depus Declaratia 220. In luna noiembrie a aceluiasi an am incheiat un nou contract de inchiriere pe o perioada de 6 luni ( 2 luni din anul curent si 4 luni din anul urmator), cu o alta persoana fizica. Este nevoie sa completez Declaratia 220 separat pentru 2 luni din anul curent si separat pentru 4 luni din anul viitor? Va multumesc

    Răspunde
  18. doresc sa stiu cat dureaza sa fie semnat contractul de inchiriere de administratia financiara.va multumesc.

    Răspunde
    • Contractul de inchirere nu se semneaza la administratia financiara. Benuiesc ca vreti sa stiti in cat timp de face inregistrarea unui contract de inchiriere. La Ploiesti se face pe loc.

      Răspunde
  19. Buna seara. Am semnat un contract de inchiriere, pe perioada de un an ( teren agricol pe raza comunei), eu din postura de persoana fizica, cu o societate comerciala. Acest contract de inchiriere trebuie inregistrat de catre mine la financiar? Si daca da, care este modalitatea de a depune acest contract de inchiriere la fisc. Ce documente se depun. Va multumesc

    Răspunde
  20. Buna ziua! Dupa expirarea termenului din contract, pot obtine dovada ca contractul nu a fost reziliat inainte de termenul inscris in contract? Sunt chiriasul si trebuie sa dovedesc la munca ca contractul nu a fost reziliat. Va multumesc!

    Răspunde
    • Problema este stramb pusa. Intotdeauna trebuie sa existe prezumtia de buna credinta. Un contract are niste termeni. Daca cineva presupune ca a fost reziliat inainte de termen, trebuie sa aiba probe, indicii, nu sa va ceara sa dovediti acest lucru. Cum sa o faceti? Singura cale ar fi sa aveti martori ca ati locuit acolo, dar mi se pare o aberatie. Poate le vine ideea sa va ceara sa demonstrati ca chiria a fost cat a fost si nu mai mare (sau mai mica).

      Răspunde
  21. Bună ziua,

    Aș vrea să știu dacă există vreo diferență procedurala și de impozitare în cazul închirierii apartamentului unui cetățean străin. Dacă trebuie declarat și la Poliție samd.

    Mulțumesc

    Mihai Arcaș

    Răspunde
  22. Buna ziua.
    1. Contractul se poate inregistra peste 6 luni de zile?
    2. Cum se plateste daca o parte din bani au fost incasati in alt an fiscal incheiat?
    3. Care sunt penalizari pentru o astfel de … eventualitate?
    Multumesc.

    Răspunde
    • Ca regula, acolo unde ma pricep, imi spun parerea despre cum sa se faca unele lucruri, nu cum sa se „repare” voite sau neintentionate nerespectari ale Legii. Nu sunt expert fical, ca sa pot da sfaturi in acesta zona. Din pacate, nu va pot da raspunsuri la intrebarile dv. Nu este obiectul blogului.

      Răspunde
  23. In momentul achizitiei unui apartament care in prezent este inchiriat, putem introduce in precontractul de vanzare-cumparare o clauza prin care proprietarul se obliga sa elibereze apartamentul in termen de maxim 60 de zile asa cum este specificat in contractul de inchiriere incheiat intre el si chirias?
    Vrem sa conditionam achitizia apartamentului prin aceasta clauza.

    Multumesc

    Răspunde
    • Da, puteti. Numai ca indeplinirea obligatiei asumate de vanzator nu depinde numai de el, ci si de chirias. Daca chiriasul nu pleaca la timp, trebuie mentionate penalizari. Altfel, totul este litera moarta.

      Răspunde
  24. Va rog sa-mi dati un sfat.Am inchiriat un apartament apartinind surorii mele care are domiciliu in alta localitate ,eu avind o procura notariala in care se stipuleaza printre altele ca am dreptul la incheere contractelor de inchriere,la reprezentarea ei in fata tuturor institutiilor (PRIMARIE,ANAF ect) Am mers cu actele (contract de inciriere acte de identitate,procura,actele casei) si nu mi-a inregistrat contractul pt. ca trebuie inregistrat in orasul de domiciliu al surorii mele.
    Cu multumiri Anda

    Răspunde
  25. Buna ziua,am si eu mare problema.am inregistrat un contract de comodat cu o firma.din februarie il rog pe dl respectiv sa mute sediul, deoarece vreau sa vand imobilul.nu il pot notifica deoarece nu are nici o adresa.firma nu isi.mai desfasoara activitatea acolo,facturile de utilitati au ramas neplatite,iar dl nu mai raspunde la tel,ultimul raspuns fiind ca se duce la politie sa faca plangere pt santaj si evaziune.dumnealui considera ca nu e de datoria lui sa plateasca utilitati,cu toate ca este stipulat in contract. Cum se poate rezilia contractul? Se poate reIlzilia unilateral? Va rog mult ,ajutati-ma cu un sfat.multumesc

    Răspunde
    • Contractul de comodat nu trebuie inregistrat la fisc si nici nu necesita forma autentica. Asa ca a fost utilizat fosrte lejer de chirias la Registrul Comertului pentru a-si declara firma. Radierea din Registrul Comertului poate fi facuta la cererea reprezentantilor legali ai firmei sau la cererea instantei de judecata. Mai exista posibilitatea ca dupa expirarea contractului de comodat (daca nu are o durata prea mare), Registrul Comertului sa constate acest lucru si sa radieze din oficiu firma. Altfel, ma tem ca singura cale de a radia sediul firmei din casa dv. este instanta de judecata. Si dureazaaaa….

      Răspunde
  26. Buna ziua,
    sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate si detin un apartament proprietate personala in Romania pe care doresc sa-l inchiriez.Intrbarea este daca pot inregistra Contractul de inchiriere la ANAF doar pe baza pasaportului.Mentionez ca cetateni romani cu domiciliul in strainatate sunt obligati sa renunte la Cartea de Identitate.

    Răspunde
    • Contractul de inchiriere de declara la autioritatile fiscale din localitatea de domiciliu. In cazul dv., domiciliul nu este in Romania. Trebuie sa vas desemnati un reprezentat fiscal in Romania care sa va reprezinte in fata organelor fiscale.

      Răspunde

Lasă un comentariu