Guvernul schimba conditiile programului “Prima Casa”

Guvernul a anuntat ca societatile bancare trebuie sa accepte sa imparta riscul garantiei: 50% statul, 50% bancile, daca vor sa continue programul Prima Casa.

Daca bancile sunt interesate, programul va continua de saptamana viitoare, iar acestea vor primi plafon suplimentar. Boc spune ca impartirea riscului va conduce la dublarea plafonului total al garantiilor (de 1,5 miliarde de euro in prezent) si a numarului de beneficiari. Preluarea de catre banci a unei parti din riscul aferent acestor garantii este optionala, iar contractele de creditare vor fi modificate doar intre banci si Fondul de Garantare, fara a afecta clientii si conditiile contractuale.

Daca bancile accepta aceasta varianta, vor mai fi inca 1,5 miliarde de euro in sistem, a spus Emil Boc. Programul este derulat prin intermediul Fondului National pentru Garantarea Creditelor, care ofera garantie pentru creditele acordate de bancile inscrise in cele doua programe persoanelor care achizitioneaza o prima locuinta. Prima Casa are ca scop acordarea de sprijin pentru achizitia unei case sau a unui apartament, la dobânzi avantajoase, pentru persoanele care la data solicitarii nu sunt proprietari ai unei locuinte.

Fondul asigura garantia pentru ca tinerii care cumpara locuinta sa poata accesa creditul, iar pana la stingerea creditului locuinta este ipotecata in favoarea institutiei. FNGIMM a aprobat pentru Prima Casa I un plafon de credite care pot fi acordate de banci de un miliard de euro, iar pentru cea de-a doua etapa, de 700 de milioane. Maximul plafonului este de 60.000 de euro.

Share
This entry was posted in Mediul de Afaceri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *