Poate unul dintre soţi să închirieze un imobil fără acordul celuilalt?

Articolul ce urmează a fost inspirat de o întrebare pe care mi-a adresat-o o cititoare a blogului. O reproduc mai jos:

Am încheiat un contract de închiriere pentru un imobil, proprietatea mea şi a soţului meu, privind cedarea folosinţei bunului, pentru o sumă modică, unei societăţi comerciale al cărei unic administrator este cumnatul meu (fratele soţului meu). Fără a avea acordul meu privind prelungirea contractului de închiriere, soţul meu şi fratele lui au semnat, în locul meu, prelungirea contractului, pe care l-au depus şi înregistrat, în absenţa mea, la  Administraţia Financiară şi la Registrul Comerţului. Pentru semnatură în fals si uz de fals sub semnatură privată, am depus plângere penală. În urma investigaţiilor, unul dintre ei a recunoscut că a semnat în locul meu. Pentru a-l scoate din imobil, mi s-a spus că pot acţiona numai în instanţă, în civil.  Pentru că nu aveam atâţia bani, am renunţat la acest sfat, gândindu-mă că, înştiinţând atât AF (Administraţia Financiară, nn), cât şi RC  (Registrul Comerţului, nn) printr-o sesizare, aş putea preîntâmpina repetarea situaţiei, dat fiind faptul ca anul viitor ar expira termenul stipulat în contractul fals. Dar, surpriză! Primesc de la A.F. formularul privind declaraţia pe venitul estimat, care trebuie completată o dată cu reînnoirea contractului de închiriere prelungit până în anul 2019. Am marea rugăminte de a-mi spune dacă este legal să înregistrezi un contract de închiriere (în situaţia prezentată) atât la AF, cât şi la RC, în absenţa coproprietarului şi dacă există posibilitatea de a-i sista activitatea societăţii în imobilul meu, doar sesizând autorităţile anterior menţionate sau ce aş putea face în acest sens?

 La Art. 322, în  Noul Cod civil, ce a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, scrie: “fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia”. Aşadar, conform noilor regelementări, dacă este vorba de un imobil ce constituie locuinţa familiei, acesta nu poate fi închiriat doar de către unul dintre soţi, fără acordul scris al celuilalt soţ. Dacă imobilul închiriat nu are destinaţia de locuinţă familială, atunci el nu se află sub incidenţa acestui articol din Codul civil şi oricare dintre soţi îl poate închiria singur, fără acordul celuilalt.

Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii.

Închirierea se consideră act de administrare şi, potrivit Art. 345 Codul civil, fiecare soţ are dreptul de a folosi bunul comun fără consimţământul expres al celuilalt soţ. Cu toate acestea, schimbarea destinaţiei bunului comun (de exemplu, din locuinţă în spaţiu cu destinaţie de birou) nu se poate face decât prin acordul soţilor. Deci, dacă nu se schimbă destinaţia bunului, acesta poate fi închiriat doar de  către unul dintre soţi.

Share
This entry was posted in Fiscalitate, Imobiliare Ploiesti, Juridice and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Poate unul dintre soţi să închirieze un imobil fără acordul celuilalt?

 1. Silviu says:

  Si totusi, daca s-a incheiat un contract de inchiriere cu doar unul din soti (celalalt nu este in tara), ce se poate intampla cu chiriasii ? Pot fi ei evacuati anterior expirarii perioadei specificate in contract pe motiv ca respectivul contract nu are valoare juridica ?

  • Pentru ca unul dintre soti sa poata incheia un contract de inchiriere este trebuie ca acel imobil sa nu fie locuinta familiala, adica sa nu reprezinte locuinta comuna a celor doi soti.
   Definirea locuintei familiale este definita in articol. Faptul ca nu ati inregistrat contractul la fisc nu are nicio relevanta supra validitatii sale, dar reprezinta o problema fiscala, care nu este minora.

 2. Silviu says:

  Am uitat sa specific: respectivul contract nu este inregistrat la Fisc.

 3. carmen says:

  Ce am inteles este ca dc nu se schimba destinația bunului locuinta poate fi închiriată de catre unul dintre soți fara acordul celuilalt. Eu sunt separata se soț nu suntem divortati încă insa as vrea sa închiriez locuinta comună din care el a plecat de mai bine de 3 ani desi nu si.a sch domiciliul . Nu mi.ar da acordul din nesimtire asa cum nici bani nu trimite copiilor. Pot sa inchiriez imobilul la care inca platesc rata ipotecara el necontribuind cu nimic .

  • Daca nu exista cooperare, inchiriind casa va expuneti situatiei in care sotul v-ar putea cere parte din chirie, fie ar putea cerea nulitatea contractului. Faptul ca nu mai locuiti impreuna de trei ani se poate proba. In aceasta situatie nu prea mai functioneaza premisele prezumate pentru un cuplu cand un sot apara si interesul celuilalt si venitul din chirii este comun. Ca intermediar, am constatat o situatie similara, cand un sot a inchiriat casa fara acordul celuilalt. Nu a fost deloc placut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *