Plăţile în imobiliare se pot face exclusiv prin mijloace bancare

numerarPreţurile imobilelor în România sunt, în marea lor majoritate, peste plafonul de 50000 lei precizat de Legea 70/2015, care reglementează plăţile cu numerar.
Sunt multe tranzacţii care se fac “dintr-o dată”, fără antecontract. În aceasta situaţie, dacă preţul este mai mare de 50000 lei, atunci intreguil preţ trebuie plătit prin bancă. Plata unei părţi a preţului cu numerar vine în contradicţie cu Art. 10 din Lege care spune că sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.

Care ar fi consecinţa neplăcută a acestei restricţii? Cel mai adesea, vânzătorii nu au bani să plătească din resurse proprii impozitul dataorat pentru vanitul din vânzare. Până acum, se plătea (cel puţin) o partă a preţului cu numerar, pentru acoperirea acestei cheltuieli. Acum nu va mai fi posibil. Şi totuşi o soluţie există: impozitul datorat de vânzători să fie achitat de cumpărători în contul biroului notarial.

Problema imposibilităţii fragmentării plăţii apare şi în cazul antecontractului, când avansul este mai mare de 50000 lei. Bucuria băncilor!

Share
This entry was posted in Fiscalitate and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *