Platesc nerezidentii CASS pe venitul din chirii?

CASS_FiscIn ultima vreme am primit o multime de intrebari privind plata CASS (Contributii pentru Asigurarile Sociale de Sanatate) pentru venitul din chirii de catre persoane nerezidente in Romania.
Voi incerca un raspuns la aceasta intrebare pentru persoanele care au domiciliul intr-o tara UE, alta decat Romania.
Pentru inceput, voi defini notiunea de rezident in Romania. Rezident este o persoana fizica care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii (art. 7 alin. (1) pct. 23 Cod fiscal)):

 • are domiciliul în Romania;
 • centrul intereselor sale vitale este amplasat în Romania;
 • este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc în total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie în anul calendaristic vizat;
 • este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.Daca niciuna dintre aceste afirmatii nu este adevarata, cetateanul este nerezident in Romania.
  Si acum se pune intrebarea: de ce ar trebui sa plateasca CASS un nerezident daca el nu va beneficia niciodata de drepturile pe care le are ca urmare a platii acestei contributii? Pai nu trebuie. Numai ca la inregistrarea contractului de inchiriere la administratia fiscala teritoriala trebuie prezentat formularul E104 care dovedeste ca domiciliul este in CE si dovada platii contibutiei la sistemul de asigurare a sanatatii in CE. Ca persoana nerezidenta, conform prevederilor art. 211 alin. (1) din Legea 95/2006 nu trebuie platit CASS, cu toate ca prin OUG 88/2013 se prevede ca persoanele care realizeaza venituri impozabile din cedarea folosintei bunurilor datoreaza CASS obligatorii pentru aceste venituri, pentru faptul ca OUG nu face referire explicit la persoanele nerezidente, iar aceasta contravine prevederilor comunitare care specifica faptul ca nerezidentii nu platesc CAS sau CASS daca sunt asigurati in tara comunitara unde au rezidenta.Exista o situatie care poate naste confuzii, aceea in care un cetatean roman are domiciliul intro-o tara UE (locuieste si lucreaza acolo de mai multi ani), dar poseda in continuare card de identitate romanesc in care domiciliul este declarat in Romania. Adica, una este realitate si alta scrie in documente. Existenta unui card valid de identitate determina obligatia la plata CASS. Autoritatile romane trebuie informate despre situatia reala privind domiciliul ales de cetatean.In privinta cetatenilor romani nerezident in Romania, dar cu domiciliul intr-o tara non UE (de exemplu SUA sau Canada), nu poat da un raspuns cert, dar ma tem ca va trebui sa plateasca CASS pe chirii. Asta daca nu deschid o actiune in instanta, unde probabil ar castiga dreptul de a nu plati.
 • Formularul E104 poate fi descarcat aici.
Share
This entry was posted in Fiscalitate, Juridice and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Platesc nerezidentii CASS pe venitul din chirii?

 1. Claudiu Ionita says:

  Buna ziua,

  In primul rand, va multumesc pentru articol. Este foarte util.

  As vrea totusi sa va rog sa precizati actul normativ si articolul aplicabil in acest caz. Banuiesc ca va referiti la Regulamentul European 883/2004 privind coordonarea sistemelor de asigurare sociala insa acest Regulament nu se aplica veniturilor din cedarea folosintei bunurilor ci doar veniturile din activitati dependente si independente.

  Totodata, legislatia europeana nu ingradeste dreptul Statelor Membre de a supune veniturile din investitii, considerate venituri pasive, la astfel de contributii, ci doar veniturile active (cele din activitati dependente si independente).

  Cu stima,

  Claudiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *