Contract de inchiriere locuinta – model

In urma cu mai bine de patru ani am postat pe acest blog doua articole (unul AICI si celalalt AICI) in care spuneam care ar fi bine sa fie principalele articole ale unui contract de inchiriere.

Astazi m-am hotarat sa public un model de contract de inchiriere, in format Word, adica utilizabil imediat, cu modificarile specifice fiecarei inchirieri.

Sunt doua motive care m-au determinat sa fac acest lucru. Primul este faptul ca de-a lungul timpului (si in ultima vreme din ce in ce mai des), cand aveam de semnat in agentie un contract de inchiriere primeam de la clientii nostri proprietari “contractul lor”, “intocmit de un avocat bun” si pe care tineau musai sa-l foloseasca. Constatam ca era (in cea mai mare parte) contractul pe care eu, de-a lungul a aproape 20 de ani de imobiliare, l-am tot modificat si imbogatit astfel incat, fara sa depaseasca trei pagini si fara sa foloseasca termeni de jargon juridic prea specializati, sa acopere cea mai mare parte a situatiilor in care un proprietar si un chirias se pot gasi pe durata derularii inchirierii. Contractul pe care l-am folosit de-a lungul timpului pentru inchirierile facute in agentie a devenit model public.

Al doilea si cel mai important motiv sunt comentariile facute de cititorii acestui blog la articolele al caror continut este legat de inchirierea imobilelor, in special a locuintelor. Am stiut dintotdeauna cat de importat este sa ai un contract bun, care sa acopere cat mai multe dintre situatiile care pot aparea in cursul inchirierii.

Celeor mai multe dintre situatiile neplacute descriese de cititori le-am gasit cauza in absenta totala a contractului de inchiriere sau a unuia extrem de sumar. Dupa ce apare “nenorocirea” degeaba te intrebi  ce-i de facut? Intrebarea trebuie pusa la inceput, cand se semneaza contractul de inchiriere.

Ca sa vin in spijinul celor care vor sa inchieie un contract corect, le pun la dispozitie un model pe care il pot adapta usor situatiei lor. Nu este un contract perfect, dar respecta principiul lui Pareto: continand 20% din clazele pe care un contract de inchiriere le poate avea pentru a fi (aproape) complet, acopera 80% din situatiile care apar in practica.

Mai am un singur lucru de adaugat: textul contractului are o formatare in care articolele se renumeroteaza automat. Puteti insera sau elimina articole, ele se vor renumerota. De asemenea, referintele incrucisate se actualizeaza automat, trebuie doar sa tastati F9.

Modelul contractului de inchiriere il gasiti AICI.

Share
This entry was posted in Clientii nostri, Juridice and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Contract de inchiriere locuinta – model

  1. Valentin Popescu says:

    Multumesc!
    Este de mare ajutor ptr cei care nu sunt juristi/in domeniu

  2. Dragos says:

    Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *