Marile greseli din imobiliare sunt explicate de lacomie si de lipsa de experienta

Acum cateva zile, in DailyBusiness.ro, sub semnatura Cristinei Mihai, a aparut un interviu cu omul de afaceri George Padure care mi se pare elocvent pentru situatia actuala a proiectelor imobiliare “inghetate” din Bucuresti, dar si din provincie. Il reproduc in intregime in continuare:

Lacomia si lipsa de experienta, marile greseli din imobiliare

Omul de afaceri George Padure, care a dezvoltat proiectul rezidential Metropolis din Capitala, spune ca marile greseli ale dezvoltatorilor imobiliari, dar si ale celorlalti jucatori implicati in domeniu, au fost lacomia si lipsa de experienta.

Padure afirma ca 60% din proiectele rezidentiale din Bucuresti s-au construit fara manageri de proiect si aproape nimeni nu a studiat piata, bazandu-se pe o clasa de mijloc foarte fragila.

“Trebuie sa recunoastem ca piata imobiliara este inca in impas si sa vedem ce greseli au fost facute, pentru a le corecta. Fara aceste corectii, imobiliarele nu au nicio sansa sa se maturizeze”, a declarat Padure.

Acesta sustine ca toti jucatorii din imobiliare, atat dezvoltatorii cat si agentii imobiliari, bancile sau clientii, au facut greseli.

Legat de greselile dezvoltatorilor, acesta mai spune ca majoritatea si-au asumat marje de profit nerealiste, unele ajungand chiar si la 300% si ca, in plus, multe constructii s-au realizat cu antreprenori de ocazie.

Omul de afaceri spune ca lacomia si lipsa de experienta au fost greseli si in cazul agentilor imobiliari, care, de multe ori, cumparau chiar ei apartamente si terenuri pentru a le vinde mai scump, sau ascundeau cu buna stiinta probleme ale unor proiecte.

De asemenea, in opinia lui Padure, bancile au renuntat la procedurile de acordare a creditelor in goana dupa o cota de piata cat mai mare, oferind finantari de pana la 80-90 % in cazul dezvoltarilor imobiliari si acceptand supraevaluari ale terenurilor si ipotecilor.

Ca urmare a acestor factori, in prezent, omul de afaceri spune ca creditele neperformante din imobiliare totalizeaza 10 miliarde de euro.

De asemenea, acesta spune ca lacomia a fost o caracteristica si a clientilor, care au cumparat de multe ori locuinte “pe hartie” doar cu scopul de a le revinde peste cateva luni mai scump.

In lista greselilor prezentate de George Padure, si guvernul si administratiile locale au partea lor de vina: Guvernul prin nereglementarea pietei imobiliare si administratiile locale prin autorizarea unor constructii in zone mai putin bune si pentru ca nu au sprijinit dezvoltarea infrastructurii.

La finalul listei de jucatori care au realizat greseli imobiliare, omul de afaceri pune mass-media, care, in opinia sa, a alimentat zvonistica cresterilor de preturi si, in plus, a prezentat investitii improbabile si investitori de carton, si nu a informat clientii cu privire la riscurile din investitii imobiliare.

El spune ca una dintre greselile pe care le-a facut in imobiliare a fost lipsa de cunoastere a clientilor si faptul ca a vandut fondurilor de investitii, care i-au dat inapoi circa 100 de apartamente pe care le credea vandute.

Din partea end-userilor, Padure spune ca a primit inapoi circa 10-15% dintre apartamentele contractate, si din partea investitorilor circa 50-60%.

Legat de proiectul rezidential Sigma, aflat in prezent in reorganizare, Padure spune ca urmeaza sa ia o decizie legat de reorganizare.

Un exemplu ploiestean in care argumentele d-lui Padure s-ar putea regasi este proiectul Prim`Acasa din zona de nord a orasului, pe strada Gageni.

In noiembrie 2009, pe site-ul proiectului era scris: Am inceput ultimii, dar vom termina primii! Au terminat constructia, dar nu cred ca au vandut vreun apartamanent.

Share
This entry was posted in Mediul de Afaceri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *