Inchirierea imobilelor ipotecate la banci

Foarte multe dintre imobilele pe care le are agentia noastra in portofoliul de inchiriere sunt cumparate cu credit de la banci si, in consecinta, ipotecate acestora. Nimic neobisnuit sau ilegal.

Inchiriere imobile ipotecate la banciProblema apare atunci cand le spunem proprietarilor ca le este necesar acordul scris al bancii pentru a putea inchiria. Foarte putini dintre ei au citit si au retinut pasajul din contractul de ipoteca in care banca instituie toate interdictiile: instrainare, grevare, inchiriere, dezmembrare. Pentru ca “se stie” ca intr-un contract de ipoteca nu se poate schimba nicio virgula, deci nu poti sa ai obiectii la continutul sau, beneficiarii de credit nici nu-l mai citesc. Il semneaza “ca primarul”.

Majoritatea bancilor isi dau acordul scris pentru inchiriere, cu conditia inserarii in contractul de inchiriere a unui text care sa-l instiinteze pe chirias despre ipoteca, iar acesta isi da consimtamantul pentru incetarea contractului de inchiriere in cazul executarii silite. Dar nu inseamna ca banca este obligata sa-si dea acest acord.  Am avut si situatii in care nu si l-a dat.

Morala este ca, inainte de a scoate un imobil pe piata la inchiriat, proprietarul ar trebui sa solicite bancii acest document, altfel risca sa consume mult timp pana gaseste un chirias, care va refuza inchirierea in situatia in care nu va avea avizul bancii.

In ceea ce priveste pozitia agentiei care intermediaza, trebuie sa subliniez obligatia ei de a-l informa pe chirias despre ipoteca, chiar daca proprietarul are o alta parere in aceasta privinta. Multi ne spun: “care este problema voastra, va luati comisionul si va faceti ca nu ati stiut”. Nu merge. Daca am aflat (si avem obligatia sa ne informam), nu mai putem ascunde adevarul. Acesta oricum va iesi, mai devreme sau mai tarziu, la suprafata.

This entry was posted in Imobiliare Ploiesti, Mediul de Afaceri and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Inchirierea imobilelor ipotecate la banci

  1. Pingback: Ce trebuie sa contina un contract de inchiriere imobiliara | Equinox Blog | Imobiliare Ploiesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *