Impozitul pe veniturile din vanzarile imobiliare

La vanzarea unui imobil, conform Codului fiscal, vanzatorul datoreaza statului un impozit. Iata cum se calculeaza:

a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite cu mai putin de 3 ani in urma inclusiv:
– 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
– peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite cu mai mult de 3 ani in urma :
– 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
– peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

Venitul este personal, nu familial. Adica, daca o familie vinde un apartament, venitul din vanzare (pretul apartamentului) se imparte intre cei doi soti si venitul fiecaruia se pune pe grila si se calculeaza impozitul datorat de fiecare dintre soti. Nu este fair din partera guvernului. Daca proprietatea este in devalmasie, de ce venitul sa fie altfel? Daca impozitul s-ar calcula pe familie si nu individual, valoarea impozitului ar fi mai mica. Evident, numai daca pretul este mai mare de 200000 lei. Dar ce imobil este mai ieftin in ziua de azi?

Impozit se datoreaza si la instrainarea unor dezmembraminte ale dreptului de proprietate. De exemplu, la instituirea unui drept de abitatie viager, sau a unui uzufruc viager. Daca un parinte vinde copilului sau o locuinta si isi rezerva abitatia, acesta plateste mai intai impozitul pentru vanzare, dupa care, dobanditorul plateste alt impozit pe instrainarea folosintei bunului.

Impozitul se plateste inainte de autentificarea contractului. Notarul va autentifica contractul si vi-l va da numai dupa plata impozitului. Din acest motiv (dar si din altele), este bine ca avansul primit la antecontract sa fie cel putin egal cu impozitul.

De la regulile de mai sus fac exceptie societatile comerciale si personele fizice autorizate, care platesc impozite pe profit sau pe venit.

Impozitul nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:

a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;
b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1%.

Share
This entry was posted in Fiscalitate and tagged , , . Bookmark the permalink.

179 Responses to Impozitul pe veniturile din vanzarile imobiliare

 1. Marius Dragomir says:

  Din postarea dv reiese ca vanzatorul datoreaza un impozit statului dupa cum urmeaza:
  – pentru un imobil dobandit cu mai mult de 3 ani in urma , 3%
  – pentru un imobil dobandit cu mai putin de 3 ani in urma 2%

  Stiti la fel de bine ca si mine ca este tocmai invers, pentru un imobil dobandit cu mai mult de 3 ani impozitul este 2%, iar pentru un imobil dobandit cu mai putin de 3 ani in urma impozitul este 3% .
  Probabil din neatentie s-a strecurat eroarea.Va rog sa corectati pentru buna informare a clientilor.

  Cu simpatie,

  Kind regards,
  Marius Dragomir

  • Aveti dreptate, s-a strecutat o eroare pe care am corectat-o. Va multumesc pentru atentionare.

   • În ultimi 3 ani am cumpărat 3 apartamente in blocuri din 1967 si 1970.pe care le am vandut fiecare pana la sfarsitul anului curent acum sunt al 3 lea apartament cumpărat acum 8 luni și vreau sa l vând. Mi se poate percepe TVA 24 %sau doar plata impozitului de 3%!?
    Mulțumesc anticipat!

    • Impozitul de 3% il veti plati cu siguranta. In privinta TVA, lucrurile sunt (inca) interpretabila. Codul fiscal vorbeste de “caracterul de repetabilitate” al ciclului de vnazare-cumparare si de obligatia de colectare a TVA numai in cazul imobileleor noi. Raspunsul cert la intrevarea dv. vi-l poate da numai in contabil autorizat si fiscul.

 2. Pingback: Despre cetatenii straini ca vanzatori de imobile in Romania

 3. marian says:

  2% sau 3% din ce? pretul de vanzare sau dintr-o gria din ghidul notarilor?

  • Grila notarilor ar trebui sa fie numai pentru folosinta lor. Ea se utilizeaza numai atunci cand pretul declarat de parti este mai mic decat cel de evaluare (din grila). Deci, procentele de impozitare se aplica la pretul de vanzare (real) declarat de parti.

 4. Stefania says:

  Bună ziua. Am dobândit recent un apartament prin moştenire de la tatăl meu, decedat în urmă cu 1 lună (am încheiat succesiunea şi am certificatul de moştenitor). În situaţia în care doresc să vând apartamentul, ce acte îmi sunt necesare şi care este valoarea pe care trebuie să o plătesc la vânzare? Mulţumesc anticipat.

 5. Madalin says:

  Va salut!
  Am si eu doua intrebari:
  1. Daca proprietarul care vinde apartamentul a primit acest imobil prin donatie de la parinti in urma cu 2 ani, va plati impozit de 3%, considerandu-se ca este proprietar de mai putin de 3 ani ???
  2. Daca achizitia imobilului se realizeaza cu program Prima Casa, la vanzarea finala se poate declara un pret mai mic decat cel stabilit de catre parti (decat cel stabilit in antecontract), astfel incat sa se plateasca un impozit mai mic.
  Va multumesc!

 6. botea andreea says:

  Buna ziua!
  Bunicul meu vrea sa vanda un apartament pe care il detine de peste 3 ani. Este veteran de razboi si as vrea sa stiu daca este scutit de plata impozitului pe venitul obtinut din vanzarea imobilului. Va multumesc frumos!

 7. Amalya says:

  Buna ziua.Imi puteti spune daca se poate vinde etajul unei case fara insa a fi construit in vederea ridicarii ulterioare a constructiei si separare totala , de la intrare la utilitati individuale ?
  Va multumesc anticipat.

  • Nu se poate vinde ceva ce nu exista. Se poate face insa un contract in care proprietarul (constructorul) promite ca va construi si ca, ulterior, va vinde, iar cumparatorul promite ca va cumpara constructia viitoare.

 8. Benny says:

  am inteles ca daca vand un anumit numar de imobile (case) intr-un singur an platesc mai mult de 3%? Platesc TVA sau ceva de genul ? Imi puteti spune cate imobile pot vinde intr-un singur an fara a intra sub incidenta legii? Multumesc! pe pers. fizica Sau la ce ma expun

 9. Victor Iulian says:

  Buna ziua,

  In cazul unei vanzari-cumparari de apartament, daca cele doua parti se inteleg sa declare la notariat o suma mai mica de tranzactie,acceptata de notariat,dar incontul vanzatorului s-ar vira din contul cumparatorului suna declarata in acte si apoi diferenta de bani de 10000 s-ar vira cu un alt titlu, pot aparea probleme cu fiscul?

 10. Geta says:

  Buna ziua ! In cazul unei executari silite (datorii la banca), cel care a fost executat silit mai plateste impozitul la stat? Va multumesc !

  • Porcedura de executare silita se numeste corect si complet “Vanzare prin executare silita”. Din pretul vanzarii imobilului se indestuleaza creditorii, iar diferenta revinde proprietarului.
   Din acest motiv, eu cred ca el datoreaza impozit, dar ma voi documenta si voi reveni.

 11. Cristea Gh. says:

  Am si eu o intrebare, Tatal meu a murit in anul 2004. Am mostenit 3.5 ha teren extravilan pentru care titlul de proprietate s-a emis doar in anul 2011. In anul 2012 l-am vandut. acum trebuie sa platesc inpozitul din vanzare dar va intreb; Ce procent se calculeaza daca a fost evaluat la 11000lei ? Mi s-a spus ca 3 % dar noi avem mostenirea din 2004 chiar daca organele locale s-au miscat incet cu titlul de proprietate.
  Va multumesc.

  • Nu mi-ati spus pe numele cui a fost emis titlul de proprietate, al dv. sau al tatalui dv., dar in ambele situatii durata de la data dobandirii este mai mica de trei ani, deci impozitul va fi de 3%. Deosebirea intre cele doua situatii este ca daca titlul a fost emis pe numele tatalui dv. va trebui sa dezbateti succesiunea.

 12. GHITA REVOLUTIE says:

  Daca am cumparat un apartament acum 5 ani cu banii din salariu care deja mi-au fost impozitati. De ce trebuie sa platesc acum din nou impozit pe banii mei? Eu nu cumpar si nici nu vand cate un apartament in fiecare zi. Nu fac specula cu apartamente. Vand un apartament de 2 camere ca sa imi iau unul de 3 pentru ca am doi copii si este dificil pentru 4 persoane sa imparta 2 camere.

  Si mai haios :( este ca am dat pe apartamentul de 2 camere 70.000 eur si acum daca il dau cu 60.000 sunt norocos.

  Cum justifica statul acest impozit de 2%?
  Poate sa imi explice cineva?

  Multumesc anticipat,
  GHITA REVOLUTIE

  • Intrebarea dv. este retorica. Raspunsul este foarte simplu: statul cere acest impozit vanzatorilor de imobile pentru ca are nevoie de bani.
   Cand eram elev in gimnaziu citeam in manualul de istorie ca in secolul al XIX-lea exista un impozit pe fumarit. Nu intelegeam (ca dv. acum) cum pot autoritatile sa justifice un astfel de impozit. Acum inteleg. Numele impozitului este numai un pretext. Motivul pentru care exista impozitele este acelasi pentru toate: statul are nevoie de bani! Astazi, mai mult ca oricand.

   • Flavia says:

    Problema e ca statul romanesc pontesc e in mare rahat si acum tot ce mai stiu este sa ceara impozite. Nici nu ma mir ca e atita cacialma in Romanika. Cum poti sa ceri un impozit dupa ce ai platit deja impozit, e absurd?!!! Mai ales cind unii isi vind singura casa in care stau. Pentru singurul imobil detinut nici nu ar trebui sa se perceapa nici o taxa, nici un TVA. Acum se ingrasa si notarii, alti idioti care stampileaza si espoliaza lumea de bani. Stateai la coada si pe vremea lui Ceausescu la anticamera lor, acum sint pe toate cararile birouri notariale, semn ca e in floare birocratia si hotia. RUSINE.
    Romanika NU produce decit hotie la orice nivel: individual si statal. Fiscul e hotul cel mai mare, iar apoi vin indivizii, care se simt deja hotiti si fura si ei. Si ce e cel mai ridicol este ca au pus o diletanta – ca ministra la finante. Oare de ce au pus-o? E simplu, pentru a o manipula si juca cum vor.

   • cristina says:

    Statul roman are nevoie de bani mai multi ca oricand….. sa faca ce????AUTOSTRAZI?? SCOLI?? SPITALE?? Si ce am avut s-a distrus tot!!!

 13. Andrei says:

  In decembrie 2011,(deci mai putin de 2 ani) am achizitionat la o licitatie un teren cu imobil,iar acum cei de la oficiul de cadastru refuza sa-mi finalizeze cartea funciara pe motiv ca debitorul nu a platit impozitul pe transferul dreptului de proprietate.Imi puteti spune cine trebuie sa plateasca acest impozit?debitorul (care intre timp a decedat) sau banca(de la cine am cumparat)?Va multumesc anticipat.

  • Executarea silita a fost facuta la cererea bancii creditoare, dar s-a facut printr-un executor judecatoresc. El trebuia sa se ingrijeasca de administrarea banilor rezultati din executare. Al a impartit banii creditorilor, el trbuia sa dea si statului ce ise cuvedea. Luati legatura cu executorul.
   Parerea mea este ca este un abuz faptul ca vi se refuza inscrierea in cartea funciara. Statul ar trebui sa-l urmareasca pe datornucul lui, nu sa va constranga pe dv.

 14. Catalin says:

  Buna ziua,

  Care este data in functie de care se calculeaza procentul de impozite pentru vanzare imobil (ex: 2 sau 3%) ? Data contractului de vanzare-cumparare sau data intabularii ?

  Multumesc

  • Data de la care se transmite proprietatrea este data semnarii contractului de vanzare-cumparare. In viitor, va fi altfel. Pana atunci, aceasta este regula.

 15. emtraz says:

  Este vorba de un apartament mostenit dupa moartea tatalui, unde mama(sotia) are 50%, iar cei 2 copii (majori) au fiecare 25%. Mostenirea este facuta si este mai veche de 3 ani. Acum dorim sa-l vindem si nu intelegem cum se va calcula impozitul (in clar) pentru fiecare coproprietar. Din mai multe surse se pare ca impozitul insumat de fiecare parte va fi mai mare decat cel pentru un singur proprietar ??? Daca este asa va rugam sa ne dati un exemplu in clar. Multumim.

  • Impozitul pentru venitul din vanzari imobiliare se calculeaza pentru fiecare coproprietar in parte, in functie de cota lui din pretul total si de perioada in care a avut in proprietate imobilul vandut.
   Ca sa pot face calcule exacte, ar trebui sa stiu pretul imobilului. Pentru exemplificare, voi considera ca pretul este 500000 lei. Partea mamei este (5/8)/500000=312500 lei, iar partea fiecarui fiu de (3/16)*500000=93750 lei.
   Pragul care determina schimbarea procentului de impozitare este 200000 lei. Sub acest prag, impozitul este 2%, iar peste el, 3%.
   Deci, pantru mama, impozitul este: 200000*2%+(312500-200000)*3%=7375 lei, iar pentru fiecare dintre cei doi fii ai sai 93750*2%=1875 lei.
   Impozitul total este 7375+2*1875=11125 lei.

   • emtraz says:

    Pretul apartamentului este de 50000Euro.
    Principiul l-am inteles, DAR ceea ce nu-mi este in clar este impartirea fractionala: 5/8+3/16+3/16=5/8+3/8=1, care nu este echivalenta cu 50%+25%+25%=100%.
    Va rog foarte mult sa ne lamuriti aceasta impartire, deoarece copiii sunt descendenti directi ai tatalui (decedat) si doar unul al mamei, si vrem sa eliminam orice discutie ce poate aparea intre noi. Multumesc foarte mult.

 16. emtraz says:

  Si daca este este asa in temeiul carei legi/normativ sau ratiuni pentru ca cota parte din venit cei revine fiecaruia, ar trebui sa reflecte si cota parte de impozit. Nu se “castiga” mai mult. Multumim si va rugam cat mai curand un raspuns

 17. Hanganu Anca says:

  As vrea sa vand o proprietate din Romania, pe care am cumparat-o acum 8 ani. Notarul mi-a spus ca trebuie sa platesc impozit pe venitul provenit din aceasta vanzare. Mentionez ca am domiciliul in UE, dar nu in Romania si ca doresc sa investesc banii proveniti din vanzare in renovarea unei alte proprietati, motiv pentru care vand aceasta proprietate. Intrebarea mea este: daca in aceasta situatie trebuie sa platesc acest impozit, sau sunt scutita a-l plati.
  Multumiri anticipate pentru un raspuns urgent.

 18. Bireescu Alexandru says:

  As dori sa stiu daca mostenesti intr-un an 2 apartamente in Romania (cetaten german) si le vanzi ce impozit se plateste daca valoarea lor este peste 65000 euro ?

 19. adrian says:

  buna ziua ,
  spuneti-mi va rog daca sora soacrei mele doreste sa-i doneze fiului meu un imobil + terenul de sub casa ,care au fost dobandite prin cumparare anul trecut ( 2012) acesta tranzactie este scutita de plata impozitului catre stat ?

  • Nu conteaza cine doneaza si cand a fost dobandit imobilul de donator.
   In cazul donatiei, nu se datoreaza impozit, pentru ca nu exista venit.
   Tranzactia nu este insa scutita de onoratiul notarului, care este cam acelasi ca in cazul vanzarii imobilului.

 20. adrian says:

  Buna ziua ,
  Astazi am fost la doi notari diferiti , care mi-au spus ca impozitul trebuie platit si la donatie , datorita faptului ca matusa sotiei mele nu reprezinta ruda de gradul I,II sau III pentru fiul meu.
  In plus pentru proprietatea ce urmeaza a fi donata , a fost dobandita de catre persoana in cauza in urma cumpararii de catre acesta prin ( cvc ) la jumatatea anului trecut 2012 si a impozitul a fost platit la acel moment .
  Ma puteti ajuta ?
  Multumesc !

  • adrian says:

   buna ziua
   revin cu rugamintea de mai sus : “Buna ziua ,
   Astazi am fost la doi notari diferiti , care mi-au spus ca impozitul trebuie platit si la donatie , datorita faptului ca matusa sotiei mele nu reprezinta ruda de gradul I,II sau III pentru fiul meu.
   In plus pentru proprietatea ce urmeaza a fi donata , a fost dobandita de catre persoana in cauza in urma cumpararii de catre acesta prin ( cvc ) la jumatatea anului trecut 2012 si a impozitul a fost platit la acel moment .
   Ma puteti ajuta ?
   Multumesc !

   ?ma poate ajuta cineva ?sau chiar d-voastra d-le Sorin Tilimpea ?
   Multumesc !

 21. Liviu says:

  Buna ziua,

  Sunt persoana fizica si am 3 spatii comerciale pe care doresc sa le vand. Mentionez faptul ca aceste spatii comerciale au fost cumparate de mai bine de 6 ani in urma si date in chirie de atunci in coace. Intrebarea mea este, cate spatii pot sa vand deodata si sa fiu scutit de impozitul de 24%?
  De asemenea, vanzariile nu o sa faca obiectul de continuitate fiindca nu intentionez sa mai cumpar alte spatii comerciale pentru inchiriere.

  Va multumesc si astept raspuns.

  • Mi-ar placea sa va pot da un raspuns. Pe acest subiect, Codul fiscal este subiectul unor controverse si intre specialisti.
   Cu siguranta, nu veti plati TVA de 24% la prima vanzare (impozit, veti plati). Daca insa, in acelasi an calendaristic, faceti si a doua vanzare care, cumulata cu prima, depaseste nivelul de 65000 euro, atunci lucrurile devin discutabile. Eu nu pot decat sa va recomand sa adresati intrebarea in scris autoritatilor fiscale.

 22. salut este bun postul sigur am sa mai vin aici bun

 23. Andreea P. says:

  Buna ziua,
  Mama mea a mostenit de la tatal ei un imobil. Succesiunea a fost dezbatuta dupa doi ani de la decesul acestuia. Va rog sa imi spuneti, cei 1% au fost cuprinsi in taxele notariale? Sau exista posibilitatea ca ulterior sa apara ca un impozit catre fisc? Va multumesc anticipat.

  • Am impresia ca faceti o cunfuzie intre taxele notariale ocazionate de succesiune si impozitul pe venitul din vanzari imobiliare. Sunt lucruri diferite. Dv. nu ati pomenit nimic de vanzare.

 24. Stega says:

  Buna ziua!
  Am mostenit un apartament. Certificatul de mostenitor este elibera in 2013, iar cel care de la care am mostenit a decedat în anul 2004.
  La vanzare se va pati impozitul de 3 % (de la eliberarea Certificatului de mostenitor) sau2 % (de la data decesului)?

 25. Oana C. says:

  In cazul cumpararii unui apartament de la executari silite si vreau sa il vand, ce taxe trebuie sa achit? Daca il vand, mai pot cumpara un alt imobil tot pe numele meu, tot de la executari?

  Multumesc.

  • Dobandirea unei proprietati imobiliare prin procedura executarii silite nu produce niciun fel de efecte asupra nivelului de impozitare. Puteti dobandi oricate imobile prin aceasta procedura.

 26. Dragos V. says:

  Buna ziua ,
  Nu am mai putut plati ratele bancare,fapt pentru care banca la care girasem cu casa mi-a pus sechestru pe aceasta ,dupa care a scos-o la licitatie.Casa a fost cumparata de catre o terta persoana.
  Va rog sa-mi spuneti si mie ,de catre cine trebuie platit TRANSFERUL DREPTULUI DE PROPRIETATE?(din moment ce eu am platit cativa ani ratele la banca…iar in contractul meu cu banca nu se stipuleaza si aceasta plata….in eventualiatatea pierderii de catre mine a imobilului si revanzarii acestuia la licitatie …fapt care s-a si intamplat…).
  Exista vre-un argument solid sau lege care ma poate ajuta sa evit aceasta plata?
  Multumesc mult.

  • Impozitul pe transferul dreptului de proprietate trebuie platit de vanzator. Executarea silita este un caz particular nereglementat clar in legislatia nostra. A intrat in rutina executorilor sa ceara adjudecatarilor (cei care castiga licitatia) sa plateasca acest impozit. Nu este o obligatie legala, dar neplata impozitului conduce la refuzul cartii funciare de a intabula actul de executare. De cele mai multe ori, executorii nici nu vorbesc despre acest subiect. El apare “spontan” cand se pune problema intabularii.

 27. Florin Tanase says:

  Buna seara.
  Vin si eu cu o intrebare. Vindem un teren intravilan la pretul de 28000 euro. Avem terenul de mai mult de 3 ani. notarul ne- a spus ca trebuie sa platim impozit 3% din grila lor . In grila lor ei spun ca terenul este 30500 euro. Tin sa precizez ca pretul de 28000 euro este pretul real- nu sa declaram mai putin. Ceea ce nu inteleg de ce trebuie sa platesc impozit la 30500 cand eu vand terenul la 28000 si de ce nu mi-a spus ca trebuie sa platesc 2%?
  va multumesc anticipat.

  • Legea prevede plata impozitului la un pret cel putin egal cu cel din grila notarilor (nu mai mic). Grila notarilor se actualizeaza anual pe cheltuiala Camerelor notarilor. Daca piata o ia inaintea estimarilor evaluatorilor, ca sa facem? Ar trebui actualizata grila la intervale mai mici, dar cine sa plateasca evaluatorii?
   Plata impozitului este o obligatie legala. Necunosterea Legii nu scuteste pe nimeni de respectarea ei. Asa cum ati stiut ca trebuie pltit impozitul anual pe cladire (ca so obtineti certificatul fiscal), tot asa, va va replica notarul, ar fi trebuit sa stiti si de impozitul pe venit. Nimeni nu acorda consultatii gratis! Poate doar agentiile imobiliare :)

 28. Munteanu says:

  Buna ziua,
  Doresc achizitionarea unui imobil prin Prima Casa, 65.000 euro. Care sunt taxele mele ca si cumparator? Antecontract si contract. Care sunt diferentele intre notari, din experienta Dumneavoastra? In afara de taxele notariale, se mai plateste si altceva?
  Mutumesc.

 29. Vasile says:

  Am dobandit un apartament prin mostenire de 5 ani, as dori sa stiu ce taxa va trebui sa platesc dupa vanzare la impozitul de stat si daca aceasta taxa se plateste pe langa cea perceputa de notar?

 30. s adrian says:

  Daca printr-o ececutare silita, suma nu indestuleaza creditorii se mai plateste impozitul de 2%?

  • Impozitul trebuie platit oricum. Sunt frecvente situatiile cand, prin executarea silita a unui bun imobil, nu se acopera decat partial datoria. Mai bine mai putin decat nimic!
   De subliniat ca, de cele mai multe ori, executorul nu-l avertizeaza pe adjudecatar ca va trebui sa plateasca el acest impozit (peste pretul licitat). Fostul proprietar nu mai are niciun interes sa-l plateasca, desi asa ar trebui.
   Cum insa nu prea exista parghii de a-l constrange…

   • Flavia says:

    Poate cel careia i se face executare silita este falimentar. Nu numai ca nu ar fi motivat sa plateasca – cu bruma de bani ce ar avea-o, dar poate nici nu-i mare are.
    Oare cind acesti indivizi scot asemenea legi, nu gindesc in mod normal, nu se pun in situatia respectiva?
    Cum faceti legile domnilor in tara romaneasca, cu picioarele? Ginditi inainte de a scoate o lege. Persoana careia i s-a executat silit, ar trebui sa fie absolvita de a mai plati in plus, daca nu se poate acoperi valoarea impozitului din vinzarea facuta de banca.

    • Parerera mea este ca executorul judecatoresc ar trebui sa se ingrijeasca de plata impozitului. Mai ales atunci cand prin executare nu se acopera datoriile. Asa cum spune de la inceptut care este onorariul sau (pe care il retine din suma platita de adjudecatar), tot asa ar trebui sa informeze si despre impozit. Dar interesul lui este sa nu faca acest lucru, pentru ca licitaria sa aiba sanse mai mari de finalizare, amanand cat mai mult momentul in care adjudecatarul afla ca tot el trebuie sa plateasca impozitul, daca vrea sa i se intabuleze imobilul in cartea funciara.
     Solutia este ca cei care participa la licitatii imobiliare sa se informeze inainte de a face acest lucru.

 31. Frangopol Sergiu says:

  In baza legii nr.10/2001 precum si a unei sentinte definitive,am primit un imobil fosta proprietate a parintilor mei care a fost nationalizata. Sunt beneficiar al legii nr.118/1990 (fost deportat). Daca voi instraina acest imobil VA TREBUI SA PLATESC IMPOZIT ?

 32. ANDREI BELOIU says:

  Va rog daca se poate o clarificare importanta:
  Mama mea a decedat in urma cu 3 ani si 3 luni, iar tatal meu a decedat in urma cu 7 luni. Succesiunea s-a facut dupa ambii parinti concomitent in luna mai 2014.
  In momentul de fata doresc sa vand un imobil mostenit cu o valoare de 135.000 lei.
  Cautand un notar am gasit 2 modalitati de impozitare:
  -Unul tine cont de termenul scurs de la decesul mamei si impozitul stabilit este mai mic
  – Altul care impoziteaza tinand cont de data la care s-a facut succesiunea si impozitul calculat este de 3% ( mai mare decat in celalalt caz).
  Va rog sa imi precizati daca prima varianta care ma avantajeaza este in limita legii.
  Cu multumiri

  • Termenul de la care se calculeaza durata proprietatii obtinute prin mostenire este data decesului autorului (persoana de la care se mosteneste). Pentru cota de proprietate pe care o detiniti dupa mama dv. veti plati un impozit de 2% (durata proprietatii este mai mare de 3 ani), iar pentru cea pe care ati mostenit-o de la tatal dv., 3% (durata proprietatii este mai mica de 3 ani). Nu conteaza data la care ati dezbatut mostenirea.

 33. Cornel says:

  Buna ziua,
  Parintii mei detin un apartament pe care vor sa-l treaca pe numele meu adica sa imi faca contract de vanzare cumapare ptr ca in viitor sa nu am probleme cu fratele meu. La tranzactie se poate trece orice suma? adica ei l-ar vinde mie si cu 1 leu , asta ptr ca taxele sa fie cat mai mici, la impozitul catre stat ma refer
  Va multumesc

  • Pretul intr-un contract de vanzare-cumparare trebuie sa fie corect declarat. Daca parintii va “vand” cu 1 leu apartamentul, acest lucru poate face contractul vulnerabil, putand fi atacat de fratele dv.
   Recomandarea mea este sa intrebati notarul care este pretul apartamentului pe grila sa si sa declarati acest pret. Oricum, taxele vi se vor calcula la aceasta valoare, chiar daca dv. ati declara un pret mai mic.

 34. Puiu Bercioiu says:

  Buna ziua!
  Ma numesc Puiu Bercioiu si am o nelamurire in legatura cu un eventual impozit aferent unei vanzari.
  Astazi am aflat de la un prieten care a vandut un apartament in anul 2010 ca, in afara celor 2% pe care i-a platit, mai trebuia sa plateasca 5.5% reprezentand C.A.S., pentru ca in acel an el nu a avut nciun venit din salariu sau ceva de genul acesta, iar vanzarea apartamentului a fost asimilat de fisc ca si venit pe acel an. Suma este considerabila, deoarece contine si foarte multe penalitati din 2010 pana azi (2014). Ati auzit de asemenea situatii?! Eu deja m-am panicat, deoarece tot in acel an socrii mei au vandut un apartament si cam in aceeasi situatie erau si ei atunci, niciunul nu era salariat, soacra mea este pensionata pe caz de boala iar socrul meu, in perioada aia era somer (ridica somajul).
  Va multumesc!

  • In primul rand cred ca vreti sa va referiti la CASS (Contributia de Asigurarari Sociale de Sanatate), nu CAS (Contributie Asigurari Sociale).
   Nu am auzit pana azi de CASS in legatira cu veniturile din vanzari imobiliare. La inchirieri, da.

 35. edy says:

  Din pacate sunt numeroase cazuri in care raspunsul la intrebarea dl Puiu Bercioiu este DA.Pun doar un link dar internetul e plin http://www.juridice.ro/329882/cnas-impune-din-oficiu-tranzactiile-imobiliare.html

  • Va multumesc pentru articolul pe care ni l-ati indicat. Sper insa sa fie un exces de zel al celor din Ilfov si, cat mai curand, sa se accepte ca aceste “initiative” sunt ilegale.

   • robert says:

    Nu nu este un exces de zel al celor de la Ilfov ,este o practica generalizata la nivelul intregii tari si asta deoarece se face confuzie ( sau se merge pe principiul “multi vad putini pricep”)
    intre art.77^1 forma introdusa prin legea 163/2005 in vigoare la data promulgarii legii 95/2006 ,forma care trata impozitul pe venitul obtinut din TDP reprezentat de diferenta favorabila ,deci de profit si forma art.77^1 asa cum afost modificat prin legea 343/2006 ,forma in vigoare de la 01.01.2007 si care trateaza impozitul aferent TDP , si nu pe venit.
    Daca comparam cele doua forme vom intelege cu certitudine afirmatia mea.

 36. Cristi says:

  Parinti vor sa-mi dea casa ca sa nu fie atacabil vore sa faca u contract de vanzare cumparare la ambi copii adica sunt doua case doua contracte intrebare este:
  Inteleg ca taxa notariala este la pretul din grila dar pentru impozit putem declara suma reala sa spunem 1000 lei?
  Pentru ca daca declaram la suma din grila practic mintim….

  • Daca doriti sa declarati ca pret de vanzare al unei case suma de 1000 lei, ar trebui sa analizati cu atentie Articolul 1665 din Noul Cod Civil:

   Art. 1.665. – (1) Vânzarea este anulabilă atunci când preţul este stabilit fără intenţia de a fi plătit.
   (2) De asemenea, dacă prin lege nu se prevede altfel, vânzarea este anulabilă când preţul este într-atât de disproporţionat faţă de valoarea bunului, încât este evident că părţile nu au dorit să consimtă la o vânzare.

 37. Horaţiu-Cristian says:

  Vă salut !
  Pentru fructificarea unui contract de întreţinere viageră am iniţiat o acţiune civilă. Am definitivat sentinţa civilă în 30-09-2011. Dar, pt că cel pe care l-am îngrijit nu era proprietar tabular, am fost nevoit să fac o nouă acţiune civilă contra moştenitorilor proprietarului tabular. Am definitivat-o în 2014. Oare e normal să-mi ceară OCPI impozit pe venitul obţinut din transferul proprietăţii imobiliare din patrimoniul personal pentru ambele sentinţe care certifică un singur teren ? Mie îmi pare dublă impozitare pentru acelaşi teren ! Oare cei 3 ani curg de la data definitivării sentinţei ? Vă rog, să mă lămuriţi ! Mulţumesc !

  • Descrierea facuta de dv. nu este foarte exacta. Nu inteleg cand ati devenit proprietarul imobilului. OCPI nu va solicita decat sa dovediti ca a fost platit impozitul pentru venitul din vanzarea imobilului (pe care nu dv. il datorati, ci vanzatorul). Ei doar refuza intabularea in absenta acestei dovezi. Lafel se intampla in cazul imobilelor dobandite prin executare silita, fostul proprietar este dator sa plateasca impozitul, dar consecinta neplatii o suporta noul poroprietar prin faptul ca i se refuza intabularea dupa adjudecare.

   • Horatiu-Cristian says:

    Am incheiat un contract de intretinere viagera sub semnatura privata cu martori, contract care a fost autentificat prin sentinta civila din 2011. In consecinta, daca persoana ingrijita era intabulata in CF, OCPI ar fi intabulat dreptul meu de proprietate. Dar, proprietar tabular era matusa celui pe care l-am ingrijit, de la care cumparase prin anii 1960, cel pe care l-am ingrijit. Am gasit pe fiul proprietarului tabular . Avocata m-a sfatuit sa facem actiune care sa tina loc de act autentic de v-c, finalizata in 2014. OCPI imi cere sa prezint pt fiecare sentinta, acel impozit de 3%, desi este vorba de aceeasi parcela de teren. Cam 6400 ron de doua ori !!! Oare am fost destul de explicit ? Mai e si intrebarea cu termenul de 3 ani, ca sa intru la 2% ! Multumesc !

 38. Topala lus says:

  Buna ziua, detin un spațiu comercial pe care as vrea sa vând cu 25000€, ați putea sa imi spuneti cat ar trebui sa plătesc impozit

 39. alma milea says:

  Buna ziua vreau sa vand o casa in valuare de 55 mii euro prin programul prima casa. Ce impozit platesc eu ca vanzator, mi se opreste din suma bagata in cont de banca sau platesc eu la notar. Platesc tva. Si ce alte comisioane mai am de plata. Tin sa mentionez ca am dobandit aceasta prin donatie in 2010.

 40. Adrian says:

  Am cumparat un apartament acum un an la o licitatie la a treia strigare deci cu pretul redus la 75% din pretul initial de la B.C.R. prin ALFABANK. Am fost singur la licitatie si executorul judecatoresc mi-a facut actul de adjudecare la pretul de pornire fara sa mai licitez in plus. Dupa ce am facut toate actele la banca am fost sunat ca trebuie sa fac si intabularea. Am fost la Cadastru si mi-au zis ca trebuie sa platesc un procent din suma de achizitie ca fiind impozit pe profit si in numele fostului proprietar care oricum nu a mai luat nici un ban in urma licitatiei, deci de unde profit? Am deschis un proces impotriva Oficiului de Cadastru cu acelasi avocat care cu un an inainte a castigat in alt judet un proces in aceleasi conditii si pe care l-an pierdut si la recurs(oare nu s-a creat un precedent?). Acum m-au sunat iar de la banca ca sa aduc intr-o saptamana intabularea altfel o sa ia masuri impotriva mea. Nu e o suma deloc mica si nici nu o am asa repede deci ajutati-ma cu sfaturi cum sa ies din aceasta situatie daca mai am scapare de la plata. Am vorbit si cu fostul proprietar si e de acord sa il dau si pe el in judecata sa demonstrez ca nu a facut profit din vanzarea apartamentului si daca ma ajuta la ceva si aceasta solutie? Am inteles ca recent s-a mai schimbat legislatia in aceasta privinta? Daca mai sunt si alte solutii la aceasta problema de a scapa de plata acestui comision astept un raspuns si as mai vrea sa stiiu ce imi poate face banca daca nu achit acest comision ca sa fac intabularea. Am platit destule rate la timp si as mai vrea sa stiu si daca fostii proprietari cat timp nu am actul de intabulare se pot folosi de acest lucru in favoarea lor? Sau daca platesc acest comision pot face cumva sa il recuperez mai tarziu prin proces judecatoresc?
  In speranta ca o sa imi oferiti solutii favorabile va multumesc anticipat tuturor.

  • Dupa parerea mea, cel care a generat situatia in care va aflati este executorul judecatoresc. El trebuia sa va avertizeze ca trebuie sa aveti in vedere plata impozitului (care nu este pe profit, ci pe venit).
   Dar nu era interesul lui sa va informeze. Informandu-va, pretul crestea si poate nu ati mai fi cumparat, iar el ramanea fara onorariu. Nu cred ca va consoleaza cu ceva, dar nu sunteti singurul caruia i s-a intamplat acest lucru. Cu timpul , oamenii vor afla si se vor proteja.
   Nu cred ca exista prevederea legala care sa impiedice inscrierea in cartea funaciara, asa ca demersul dv. in instanta ar putea avea sanse de castig. Trebuie sa luati insa in considerare costurile asistentei juridice si timpul extrem de mare in care va puteti gasi dreptatea. Eu nu as face asa, cu atat mai mult cu cat Alpha Bank nu va va lasa in pace. Banca trebuie sa aiba ipoteca inscrisa in cartea funciara. Platiti si impozitul si trageti invataminte pentru viitor.

 41. Cristina Ekholm says:

  Buna ziua,

  Eu sunt cetatean strain si la un moment dat o voi mosteni pe mama mea cetatean roman.
  Ea nu este casatorita, iar eu nu am frati, deci unic monstenitor.

  Care este procedura de mostenire si ce impozite si taxe se platesc din moment ce eu nu sunt cetatean roman?

  E mai simplu, mai rapid si mai ieftin sa faca mama un act de doanatie?

  Va multumesc!

  Cristina Ekholm

  • Faptul ca nu sunteti cetatean roman nu schimba cu nimic situatia. Aveti aceleasi drepturi (in privinta succesiunii) ca si cum ati fi cetatean roman. O serie ce “complicatii” ar putea sa apara daca veti decide sa inchiriati sau sa vindeti imobilele mostenite, dar ar fi aceleasi cu cele care ar aparea oricum si daca mama v-ar dona aceleasi imobile. Ma refer la necesitatea eleberarii de catre Fisc a unui numar de inregistrare fiscala special pentru centatenii straini si a numirii unui reprezentatn fiscal in Romania.
   Se recomanda dezbaterea succesiunii inainte de implinirea a doi ani de la deschiderea ei. Dupa doi ani apar si impozite. In primii doi ani se plateste doar onorariul notarului.

 42. ROXANA CONSTANTA CANA says:

  Daca mama mea a dezbatut succesiunea dupa tata la 2 ani dupa decesul lui in urma careia eu, ea si fratii mei am primit cate un certificat de mostenitor pentru apartamentul in care locuieste impreuna cu fratele meu, as vrea sa stiu de ce la finante imi apare venit realizat-impozabil. Deoarece inca nu s-a vandut imobilul pentru a-mi lua partea de mostenire cum este posibil ca cei de la finante sa ma treaca cu venit impozabil pe adeverinta de venit? Mentionez ca trebuia sa intru in somaj si m-am gasit in imposibilitatea de a face dosar de somaj intrucat pe adeverinta de venit de la finante imi apare suma de 13900(suma realizata spun ei)- suma nerelalizata efectiv ci este un titlu de mostenitor si atat. Multumesc anticipat de ajutor.

  • Motivul pentru care vi se cere impozit este faptul ca ati dezbatut succesiunea la mai mult de doi ani de la deschiderea ei. Bunurile dobandite prin mostenire sunt considerate a fi venituri in natura si, in consecinta, impozitate.

 43. Da, aveti dreptate am discutat si cu directorul si juristul de la finante astazi si m-au lamurit, va multumesc de raspuns.

  • robert says:

   Se face confuzie ( sau se merge pe principiul “multi vad putini pricep”)
   intre art.77^1 forma introdusa prin legea 163/2005 care trata impozitul pe venitul obtinut din TDP reprezentat de diferenta favorabila ,deci de profit si forma art.77^1 asa cum afost modificat prin legea 343/2006 ,forma in vigoare de la 01.01.2007 si care trateaza impozitul aferent TDP , si nu pe venit.
   Daca comparam cele doua forme vom intelege cu certitudine afirmatia mea.

 44. catalin says:

  Buna seara!

  Daca am vandut o garsoniera in ianuarie 2014, am cumparat u apartament in feb. 2014, si il vand acum, platesc tva la aceasta ultima tranzactie sau doar impozit?

 45. Andrada Dana Marinescu says:

  Buna ziua,
  Mama mea a vandut un teren extravilan(~6000 metri patrati) in urma cu mai bine de 5 ani, pentru care are un act prin care se certifica faptul ca a primit suma de 1500 lei.
  Acum a primit de la fisc un plic prin care se impoziteaza la o valoare de 3200 lei pamantul vandut– impozitul aferent fiind de 631 lei.
  Unde se poate adresa?Se mai poate face ceva?
  Va multumesc!

  • Descrierea dv. este imcompleta. Impozitul pe venitul din vanzarile imobiliare este retinut de notar la semnarea contractului de vanzare. Nu se elibereaza actul pana nu se face plata impozitului. Deci, nu stiu despre ce fel de impozit vorbiti dv. dupa cinci ani.

   • Andrada Dana Marinescu says:

    De fapt, am gresit, este evaluat la 32000 de lei.
    Atunci cand s-a facut actul la notariat, la 1500 cu cat s-a incheiat vanzarea, impozitul era foarte mic,nu stiu nici eu de ce nu l-au oprit!
    Cui sa ma adresez?
    Unui avocat sau unui notar?Notarului unde s-a incheiat vanzarea?
    Va multumesc !

 46. robert says:

  S-a discutat la un moment dat despre contributia la sanatate aferenta transferului dreptului de proprietate.
  Nu numai CJASS Ilfov emite decizii de impunere legate de acest “venit” ci toate casele
  de sanatate . Dar pisica moarta nu este in ograda CNASS care emite decizia de impunere
  aferenta perioadei imprescriptibile anterioara datei de 01.07 2012, ci la ANAF.
  Astfel ANAF comunica in baza protocolului incheiat in 2007 cu CNASS informatii despre veniturile impozabile la solicitarea caselor de sanatate sau a celor care doresc sa se asigure .
  Ulterior casele de sanatate aplica prevederile art. 257 lit. f din L.95/2006 in conformitate cu informatiile furnizate de ANAF.
  Despre temeinicia includerii TDP in toate formele prevazute la art 77^1 Cod Fiscal de catre ANAF in acea comunicare este o intreaga poveste….

 47. Monica says:

  Buna seara! Vreau sa schimb o casa cu un apartament – fara diferenta, – ma intereseaza daca mai platesc cei 2-3 %.
  Multumesc anticipat!

 48. cristina says:

  Buna ziua,

  Am si eu o situatie;

  Tata a primit prin mostenire de la bunica o locuinta, in dec 2014.
  Acum a semnat un antecontract pentru un ap in bucuresti, care se afla in constructie iar actul final va fi semnal in luna iunie, cand se va finaliza ap.
  Ce taxe si impozite impune faptul ca el achizitioneaza acum o a doua locuinta. Ma refer la un TVA care am auzit ca este de 5% la prima locuinta si 24% daca este a doua?
  Se mai poate schimba numele cump de la antecontract la contractul final? Ar dori sa mi-l faca mie cadou.
  Multumesc!

  • 1) Faptul ca tatal dv. va cumpara o a doua locuita nu presupune neaparat plata TVA. Aceasta taxa este determinata de situatia vanzatorului (persoana juridica sau fizica) si de suprafata imobilului. De exemplu, de regula, un vanzator persoana juridica colecteaza TVA, pretul vanzarii incluzand si acesta taxa. In anumite conditii, si persoanele fizice pot sa fie platitoare de TVA si sa adauge la pret TVA. Valoarea TVA la locuinte, poate fi, in anumite conditii de 5%, in loc de 24%, care este regula.
   2) In principiu, un antecontract poate fi cesionat (asa se cheama schimbarea cumparatorului). Daca dreptul de cesiune a fost explicit mentionat in antecontract, cumparator poate fi oricine. Daca nu a fost, vanzatorul (teoretic) se poate opune.

 49. b.iulian says:

  Buna ziua,
  am vandut recent un apartament evaluat de 4 notari in grila la 78.000 de euro dar valoarea platita de noi ca impozit de 2% a fost total diferita la cei 4, la unul mai mare chiar cu 50% fata de cea mai mica.
  Exista o explicatie ? credeam ca ar trebui fiind aceasi la aceeasi valoare de grila si aceeasi valoare de vanzare declarata.
  Multumesc.

  • Impozitul se calculeaza la valaorea declarata de parti (daca este mai mare decat cea din grila).
   78000 x 2% = 1560 euro. Cum sa le dea valori diferite? Daca ati intrebat cei patru notari in zile diferite, impozitul ar fi putut sa difere un pic, pentru ca se calculeaza in lei, iar cursul euro-leu se modifica in fiecare zi. In niciun caz nu pot fi erori de 100%. Cred ca este o neintelegere.

 50. Piero says:

  Buna ziua
  Sunt o persona fizica si desvoltator. Acuma constriesc un bloculet cu 6 apartamente de vanzare.
  Trebuie se ma inregistrz ca persona fizica “in scop de TVA” si se platesc?
  Daca platesc TVA, dupa puot se le recuperez cumva ( scazand din facturile mele de materiale de constructie per exemplu) sau nu?

  Multumesc mult.
  Piero.

 51. Piero says:

  Buna ziua
  Sunt o persoana fizica si dezvoltator. Acuma construiesc un bloculet cu 6 apartamente de vanzare.
  Trebuie se ma inregistrez ca persona fizica “in scop de TVA” si se platesc?
  Daca platesc TVA, dupa puot se le recuperez cumva ( scazand din facturile mele de materiale de constructie per exemplu) sau nu?
  Multumesc mult.
  Piero.

  • Plafonul de TVA este de 65000 euro, calculat la cursul BNR euro/leu de la data aderarii Romaniei la UE, adica 1 ianuarie 2007. Asta inseamna 220000 lei. Daca in cursul unui an vandeti mai mult de un apartament si pretul primelor doua este mai mare de 220000 lei, trebuie sa platiti TVA. La primul nu platiti, dar la al doilea platiti si pentru primul (daca vanzarea se face in acelasi an calendaristic). Daca respectsati aceasta regula, tot este dicutabil, pentru ca in Codul fiscal se vorbeste despre “caracterul de repetabilitate” al vanzarilor. Fiind apartamente noi, este foarte probabil sa va introduca Fiscul in categoria platitorilor de TVA. Mai bine luati de la inceput in considerare un TVA de 5%, cu conditia ca apartamentele sa se incadreze la acest nivel de TVA.
   Ca persoana fizica nu puteti deduce TVA pentru bunurile achizitionate. Doar ca persoana juridica.

 52. Alecsandra Vorobchievici says:

  Buna ziua,

  In masura posibilitatilor, as aprecia un raspuns la intrebarea urmatoare:
  Vand un apartament, detinut de mai mult de 3 ani. Simplu contract de vanzare-cumparare, fara credit, fara alte parti incluse. Sunt cetatean roman, dar numai locuiesc si muncesc in Romania de mai mult de 10 ani. Nu am carte de munca, nu platesc nici o taxa in Romania, nimic. Ce impozit si alte taxe (la notariat etc) ar trebui sa platesc.
  Va multumesc anticipat,
  Alecsandra Vorobchievici

 53. Ana says:

  Buna ziua,

  Doresc sa vand o casa care are pretul mai mic decat valoarea de catalog al notarului. Casa nu valoreaza de nici o culoare pretul din catalogul notarului. Cand am vorbit cu acesta mi s-a spus ca am de plata impozitul aferent pretului de catalog al casei.
  Ca sa intelegeti despre ce e vorba: casa o vand cu pretul de 112.500 lei iar pretul acesteia de catalog este 230.000 lei. Este corect ce imi spune notarul? Trebuie sa platesc 4600 de lei impozitul? Sau de fapt am de plata 2.250 lei, casa fiind dobandita de mai mult de 3 ani.

  Multumesc anticipat.

  • De la 1 ianuarie 2015 preturile din grilele notarilor au fosr majorate semnificativ, adesea fiind mai mari decat cele care se stabilesc pe piata libera. La inceputul acestui an, am inregistrat situatia in care pretul de vanare real a fost de… 13 ori mai mic decat cel din grila. Am contacta firma care realizase raportul de expertiza si a facut o corectie, care a adus pretul la doare dublul pretului real. Pentru situatia dv., cand pretul real este “doare cu 50-100% mai mic decat cel din grila, cu cred ca aveti ce face. Platiti sau faceti un memoriu la Camera Notarior Publici din orasul dv. in care sa sesizati situatia.
   Raportul de evaluare care determina preturile din grila notarilor este realizat de o firma aleasa de Camera Notarior Publici. Ar trebui ca acesta firma sa aiba acces la o baza de date cu preturile reale de vanzare ale imobilelor pentru cel putin sase luni in urma, dar asa ceva nu exista in Romania. In consecinta, raportul de evaluare este o aproximatie a preturilor din piata, erorile putand sa fie mari sau foarte mari.

 54. Eugenia says:

  Buna ziua.
  Ce bine ca v-am descoperit…Poate ma ajutati si pe mine intr-o problema careia nu ii gasesc rezolvarea. Am postat si pe avocat.net dar nu raspunde nimeni si nici la notariat, la noi, nu au stiut raspunsul. As vrea sa vand 8 ha padure unui cetatean francez, cu rezidenta in Ro. Are acesta dreptul sa cumpere padure in Ro si eventual ce articol de lege stipuleaza asta, sa pot merge la notariat sa le indic de unde sa ia informatia.
  Va multumesc cu anticipare.

 55. Roxana says:

  Bună ziua,
  Am de făcut o succesiune. Tatăl meu a decedat anul trecut in luna Mai: succesorii sunt fratele meu, mama mea și eu. Eu locuiesc în America de 10 ani de zile. În consecință o voi împuternici pe mama mea să mă reprezinte la succesiune. Avem însă o problemă: fratelui meu i s-a pus oprire pe salariu de la finanțe din cauza unui împrumut luat de la bancă pe firma lui care a intrat în insolvență. Întrebarea mea e: este mai bine pentru el să renunțe la succesiune ca ulterior să-l despăgubim după vânzarea apartamentului sau nu e nicio problemă la finanțe dacă el acceptă succesiunea? Ii pot ataca Finanțele moștenirea? Vrem doar sa facem the right thing. Mulțumesc

  • Fireste ca dupa ce fratele dv. va dobandi prin succesiune bunuri (in special imobiliare), fiscul pe poate sechestra si executa silit. Din punctul meu de vedere insa nu este un motiv sa renunte la succesiune. Eu nu as face-o. Abia in acest fel isi rezolva problemele financiare cu fiscul. Este totusi o decizie personala. Trebui sa stie insa ca succesiunea se accepta in integralitate sau deloc.

 56. gabriel says:

  Buna ziua,

  Detin in coproprietate cu sotia mai multe imobile.
  De asemenea detinem un S.R.L. cu obiect de activitate 6820 – COD CAEN, decalarata ca micro.
  Este lgala urmatoarea situatie?
  P.F. cedeaza in regim de comodat catre P.J. imobilele.
  P.J. inchiriaza catre terti.
  Multumesc!

 57. victor says:

  Nu am venituri salariale.
  La vanzarea unui imobil trebuie sa platesc CASS ?

 58. ioana M says:

  Buna ziua . va deranjez cu o intrebare la care nu am gasit raspuns . Vreau sa stiu ce valoare se imparte la vanzarea unui imobil, care este mostenire? Valoarea aparamentului din grila sau valoarea cu care defapt se vinde apartamentul (mama vrea sa vanda un apartament la care suntem inca doi mostenitori cu un pret mult mai mic decat este pe grila) Acest lucru ne dezavantajeaza ?

  • Intrebarea dv. nu este corect formulata. Pretul obtinut in urma vanzarii unui imobil se imparte intre coproprietari in raport de cota cevanita fiecaruia. Asta daca toti accepta pretul. Daca nu se intampla acet lucru, ca in cazul dv., fie puteti bloca vanzarea, fie impartirea pretului se va face in cote inegale, asa cum se intelg partile. Ca sa fiti de acord cu un pret mai mic decat cel care vi se pare dv. corect, puteti cere o cota mai mare din pret celorlalti coproprietari. In absenta acordului, nu se paote face vanzare. Mama dv. nu va putea vinde imobilul fara semnatura dv.

 59. Cosmina says:

  Bună ziua… As avea și eu o întrebare, recent am vândut un apartament, am plătit impozit 2%… Din banii obținuți, plus o diferență, intenționez sa cumpăr o casa… Trebuie sa plătesc impozit și în acest caz, sau plătește doar cel care vinde?

 60. Marian says:

  Am gasit pe cineva sa imi preia creditul Prima Casa si implicit ii va fi transferat si dreptul de proprietate asupra imobilului prin novatie. Intrebarea mea este daca eu persoana care cedez creditul si dreptul de proprietate asupa imobilului trebuie sa mai platesc impozitul daca nu am incasat nici un leu din acest transfer?Multumesc mult, o zi frumoasa

 61. alfred says:

  Buna ziua,
  In ultima vreme m-am ocupat cu achizitionarea de apartamente la executori judecatoresti.
  Legal in afara de cei 3% care ii platesc la vanzare e posibil sa fiu pus sa platesc 24% ?
  Anul trecut de exemplu am vandut 4 apartamente in acest fel.

  Multumesc.

 62. petrea corneliu says:

  Buna ziua !Doresc sa va prezint urmatoarea situatie :Am efectuat in acest an o tranzactie imobiliara ca persoana fizica care depaseste plafonul de plata al TVA .Am inteles ca daca as mai face o alta tranzactie ar trebui sa ma inregistrez ca platitor de TVA.Pe de alta parte am un vecin care a cumparat in 2011 un teren de la mine cu un drum de acces foarte dificil si caruia i-am promis ca in momentul in care voi avea posibilitatea ii voi permite accesul pe un alt drum aflat tot pe proprietatea mea.Spuneti-mi va rog daca in momentul de fata i-as face o donatie pe o cota indiviza din acel drum as deveni platitor de TVA?Stiu ca varianta mai simpla ar fi un drept de servitute dar pe acest drum nou creat suntem 5 proprietari .Multumesc

 63. ileana says:

  Buna ziua,am si eu o inrebare, eu (sotia) impreuna cu cele 2 fiice am acceptat o succesiune fara sa stim ca decedatul , adica sotul si tatal, avea datorii, un contract de imprumut de 200.000 euro. S-au executat proprietatile mostenite de noi , deoarece alte proprietati nu mai aveam si cota aparte din proprietatea comuna . Am ramas fara nimic si acum am primit de la ANAF titlu executoriu pentru venituri datorate din instrainarea bunurilor imobile. Dupa ce am fost executata , tot eu trebuie sa platesc acest impozit?
  va multumesc …..pentru raspuns

 64. sandman says:

  As dori sa va intreb, impozitul datorat pt vinzarea unui imobil se retine de catre notar sau trebuie platit prin vreo banca si adusa dovada la notar?
  Multumesc!

 65. cadrian79 says:

  AM DOBANDIT PRIN CONTRACT DE CREDIT UN APARTAMENT CU 2 CAM DE 8 ANI , DUPA 8 ANI DE CREDIT ADICA RATA LUNARA AM VANDUT APARTAMENTUL SI AM CUMPARAT ALTUL IAR DUPA PRIMUL AM PLATIT 2% IMPOZIT IAR EU INTREB DUPA CE AM PLATIT 8 ANI DOBANDA LA BANCA SI AM REATURNAT RESTUL BANILOR INAPOI PT CA AVEAM IPOTECA PE APARTAMENT PENTRU CE PLATESC 2% ?ADICA 2400LEI ADICA BANI DUPA CARE AM PLATIT DOBANDA 8 ANI – ATA-I IMPOZIT LA DOBANDA -INTREBAREA ESTE SE POATE RECUPERA ACEST IMPOZIT? CA MIE NU MI SE PARE OK

  • Dv. puneti in acelasi cos banca si statul. Timp de opt ani, banca si-a primit banii, conform contractului de credit (asa v-ati inteles cu banca). Atunci cand ati vandut primul apartament, statul si-a cerut partea sa: impozitul pe venitul din vanzarea imobiliara de 2%. Vorba lui Nea Tomita: “”Asa-i in tenis! De vazut banii inapoi? Cum sa credeteti asa ceva?

 66. ILEANA says:

  IMPOZITUL PENTRU INSTAINAREA BUNURILOR , NU BENEVOL CI LA EXECUTARE SILITA, CINE IL PLATESTE? SI CAT % REPREZINTA?

  • Este o problema care naste mari neintelegeri. Datoria de a plati este a proprietarului, dar cum vanzarea este fortata (licitatie) niciunul nu mai consimte sa plateasca. Fara plata impozitului, cartea funciara refuza intabularea asa ca, pana la urma, adjudecatarul plateste. Am mai supus: executorul ar trebui sa avetizeze asupra acestui lucru inainte de licitatie, dar nu cred ca o face vreunul.

 67. Elena Habasescu says:

  Buna ziua! Am o nemultumire si va pun o intrebare cu rugamintea sa-mi dati un raspuns. Eu vreau sa vand casa unde locuiesc acuma si sa-mi cumpar casa in alt judet aproape de copilul meu . De ce trebuie sa platesc impozit pe banii primiti pe locuinta daca eu cu acei bani voi cumpara alta casa . Nu este un venit . Sunt fortata de imprejurari si trebuie sa fiu aproape de copilul meu.In situatia aceasta nu este o lege care sa ne scuteasca de acest impozit?
  Cu multumiri
  Elena

  • Din pacate, de impozitul pe venitul din vanzari imobiliare nu scapa nimeni (persoane fizice). Asa a stabilit legiuitorul. Unde-i Lege, nu-i tocmeala! Chiar daca nu ne convine.
   Suna cinic, dar nu este.

 68. flori says:

  Buna ziua, va adresez o intrebare pentru a ma lamuri, cu ceea ce am auzit in partea vanzatorilor. Este adevarat ca lor li se retin 5% din valoarea imobilului pentru CAS? Eu nu vad legatura…deci raspunsul dvs? Multumesc

 69. mirela says:

  Buna seara. Va deranjez si eu cu o intrebare. Mama mea doreste sa imi vândă mei casa părintească . După măsurătorile pt actele necesare ( cadastru, intabulare,etc) au iesit diferențe de suprafețe atât la casa cât si la anexe. Doresc sa stiu pe ce perioada se plăteste din urma aceasta diferenta, Pe o diferenta de 30 mp de construcție locuibila si 9 mp de anexa au calculat 675 rom. M-i se pare cam mult. Si cu permisiunea dvs o alta intrebare ar fi…. a easta vanzare vine ca urmare a fsptului ca eu am trait in aceasta casa de cand m-am nascut, am intretinut atat casa cat si pe mama mea. Mai am o sora care cel putin mpmentan nu emite pretentii dar cum niciodata nu se stie mama a hotarat ca e mai bine asa. Dar ma intereseaza daca se poate face un act in asa fel de a ppati un pic mai putin impozit avsnd in vedere ca nu suntem persoane cu bani ci persoane care traiesc in limitele sa zicem normale. Adica din pensia de 700 a mamei si venitul meu ce nu depăseste 1200. Si ca deja costul actelor de pana acum au fost un sacrificiu pt noi. Multumesc.

  • Cum banuiesc ca este o vanzare mai mult formala (adica nu platiti la pretul pietei), puteti declara pretul minim de pa grila notarului. Mai putin nu se poate. Supefata excedentara de 30 mp nu putea aparea decat din construcii realizate fara autorizatie de construire, despre care fiscul nu a stiut. Cred ca nu se pot duce mai mult de cinci ani in urma.

 70. Anonim says:

  Buna ziua, Am mostenit un imobil mai mare de 50 m patrati. In cazul in care il vand, dupa imi pot face credit prin Prima Casa?
  Multumesc

 71. Bianca says:

  Buna seara , am o nelamurire…am primit ca donatie un apartament , sunt ruda de gradul 3, de mi-sa luat impozitul de 2% din valoarea imobilului? Rudele pana la gradul 3 nu sunt scutite de acest impozit ? Notarul zice ca anul acesta au intervenit modificari la acesta lege . Stiti ceva legat de acest lucru? Multumesc si o seara buna!

  • Nu inteleg contextul in care puneti intrebarea legata de impozit. L-ati vandut, dupa ce l-ati donat? In calitate de donatar (cel care primeste donatia) nu platiti impozit.

 72. eugen says:

  mama a decedat si am mostenit o suprafata de teren arabil de 600mp. Doresc sa o vand. La calculul impozitului pe venitul din vanzare cum se considera: ca a fost dobandit de mai mult de 3ani sau de mai putin de 3 ani. multumesc

 73. Buna ziua,
  Daca in anul 2015 am vandut un imobil iar cu banii am rambursat de fapt creditul imobiliar facut pt achizitia lui , mi se spune ca nu pot beneficia de somaj ca am obtinut venituri din vanzare. Exista o astfel de lege? Chiar nu pot sa iau somaj pe drepturile din vechimea mea de munca din cauza vanzarii? Multumesc

 74. Bogdan Ciocan says:

  Buna ziua,

  Doi soti care incheie la notar o conventie matrimoniala pentru regimul separaţiei de bunuri, pot achizitiona ulterior incheierii acestei conventii fiecare cate un apartament nou cu 5% TVA?

  Multumesc
  Bogdan Cioccan

  • Dupa semnarea conventiei de separatie de bunuri, cei doi soti nu mai sunt dependenti unul de celalalt in privinta achizitiilor imobiliare. Deci, dupa parerea mea, pot cumpara fiecare cate un imobil cu TVA de 5%.

 75. Vasile says:

  Buna ziua!
  Am o problema mai delicata.Tocmai sunt in procedura de vanzare a apartamentului meu si cu viitorii proprietari am semnat un antecontract de vanzare-cumparare fara notar, fara martori si fara data .Am primit avans cca 21% si de vre-o luna sunt amanat ,iar comunicarea se intampla doar prin sms ca telefonul lui este inchis oricand sun.Deci comunicarea este jalnica. Care ar fi modalitatea legala sa-i oblig ca sa ne prezentam in termen de …,la notar si sa plateasca diferenta si ce valabilitate are acest antecontract? Dupa antecontract avansul va pierde si pot cere despagubiri daca vreau. Nu inteleg dece se neglijeaza comunicarea!M-am gandit ca schimb butucul de la usa si sa opresc accesul in apartament sa-l imping spre finalizarea demersului, dar ma tem ca ar intelege gresit mesajul si nu cred ca ar fi o solutie pasnica. Oferiti-mi un sfat va rog. Multumesc! Cu aceasta ocazie va urez Sarbatori fericite!!!

  • Nu stiu ce motiveaza atitudinea cumparatorilor, asa ca nu pot sa va dau un sfat bun. Eu as consulta un avocat, le-as adresa o notificare scrisa de punere in intarziere cu mentiunea ca ma voi adresa instantei de judecata. Un inteleg de ce ati semnat un astfel de antecontract. Vi s-a parut ca daca primiti bani si nu dati, nu aveti ce pierde. Gresit, nu?

 76. Ion Georgeta says:

  Dupa vanzarea unei garsoniere in afara de plata impozitului pe venit de 2% in cazul meu pe care il achit la notar mai trebuie sa platesc si 5,5% din venit la sanatate(prin
  anaf)in anul urmator sau sa mai depun o declarative de venit,daca da declaratia nr…..
  Multumesc!

 77. ionela aenasoaiei says:

  buna seara ma numesc ionela si am si eu o intrebare .nu prea inteleg de legi.am un apartament in vinzare.lam cunparat i anul 2005 valuare 23000de euro iar acum il vind in 21ooo trebuie sa platesc vrun inpozit…multumesc multttttt.raspuns va rog

 78. Maria says:

  Bună ziua
  Va rog să mă ajutați cu un răspuns la următoarea întrebare: dacă cumpăr un apartament și doresc să îl donez surorii mele după cât timp îl pot dona și dacă trebuie să plătesc eu sau sora mea la donare impozitul pe venit.
  Va multumesc

  • Donatia o puteti chiar si in ziua in care cumparati apartamentul. Pentru ca donatia o faceti catre o ruda de gradul al doilea (sora dv.), sunteti scutita de impozit. Trebuie platit insa onorariul notarului si taxa de inscriere in cartea funciara.

 79. Vali says:

  Buna ziua,
  Vreau sa cumpar un apartament din 1990 de la o persoana juridica. Va rog sa imi spuneti ce taxe s-ar plati in plus (TVA, impozit s.a.m.d)

  • Obligatia colectarii TVA este a vanzatorului/vanzatoarei. In contract trebuie explicitat daca pretul include sau nu TVA. Separat, aveti de plata onorariul notarului si taxa de inscriere in cartea funciara.

 80. Ioan says:

  Buna ziua,
  Va expun urmatoarea situatie:am primit prin contract de donatie cu scutire de raport de la mama mea un numar de 8 parcele de teren intravilan in martie 2015,anul acesta am vandut 2 parcele cu valoarea de 180000 lei ,intrebarea este daca voi vinde inca o parcela
  va trebui sa ma declar platitor de tva sau nu (avand in vedere ca in mod normal donatia este asimilata mostenirii).

  Va multumesc

  • Nu cred ca vanzand terenurile primite prin donatie intrati sub incidenta TVA. Vanzarea nu poate fi nicicum asimilata cu o activitate comerciala. Din prudenta, intrebati si la fisc.

 81. Maria Andone says:

  Buna,
  Poate un cetatean strain(UE) sa cumpere de la un dezvoltator imobiliar casa cu teren aferent cu TVA 5%, daca respecta conditiile din lege?

 82. Nea Gicu says:

  Numai in Tara lu’ Papura Voda suma obtinuta in urma vinzarii locuintei unde iti ai stabilit domiciliul (!) se considera “venit” !

  • Sa stiti ca Papura Voda a ajuns si in Vest. Si acolo se impoziteaza venitul din vanzarile imobiliare. Si nu cu 2%-3%, ci cu mult mai mult. Nici mie nu-mi plac impozitele, dar trebuie sa fim onesti si sa recunoastem ca Romania nu este polul raului fiscal. Chiar nu este.

 83. Camelia says:

  Buna seara. Am o prietena care detine 1 apartament nou achizitionat cu TVA 5 %. In cazul in care il vinde imediat dupa semnarea contractului cu dezvoltatorul trebuie sa plateasca vreo diferenta de TVA , dat fiind ca ea il vinde ca si persoana fizica? O afecteaza cu ceva acest lucru ?
  Va multumim anticipat pentru raspuns.

 84. Dan says:

  Buna seara,detineam un duplex care jumate l-am vandut iar jumate urmeaza sa inchei contractu in ianuarie 2017.Si doresc sa construieac inca unu in anul 2017.intrebarea mea e daca vand si celalalt duplex in 2017 cat trebuie sa platesc la stat.si cineva ma indrumat sami fac un srl si sa le vind pe firma ca taxa sa fie mai mica.multumesc

 85. remus says:

  Buna seara ,va rog daca puteti sa imi raspundeti la o intrebare : Am cumparat un apartament de la o firma care il construieste ,in antecontract s-a specificat ca eu platesc toate cheltuielile legate de perfectarea contractului autentic . Intrebarea este daca firma plateste 3% la vinzare la notar impozit pentru vinzare ? Pentruca in felul acesta ar trebui sa il platesc eu ? Va multumesc !

  • Firmele nu platesc impozitul de 2% sau de 3% din pretul de vanzare. Impozitul lor se calculeaza in declaratiile contabile ale firmei, nu la notar. De la 1 frbruarie 2016, chiar si persoanele fizice vor plati impozit numai pentru partea din pret ca depaseste 100000 euro.

 86. Stela says:

  Am dubla cetatenie Romana si SUA dar rezidenta e in SUA. Am vandut o mica locuinta in Romania rezultata din mostenire si am platit impozitul pe venit la notar in momentul vanzarii. Am transferat banii in SUA din contul meu din Ro in contul meu din SUA. Voi Mai plati un alt impozit in SUA pe acest venit? Va Multumesc anticipat pt raspuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *