Guvernul pregateste schimbarea conditiilor de creditare prin programul Prima Casa

Se schimba regulile din mers, pentru Programul Prima Casa 4. Deoarece multi dintre posesorii de credite guvernamentale au avut probleme cu locuintele achizitionate, Ministerul Finantelor Publice a decis sa schimbe legea in punctele esentiale. Schimbarile sunt mai degraba de forma, nu de fond, dar aduc imbunatatiri considerabile, daca vor ajunge sa fie aplicate. Momentan, este vorba despre o Ordonanta de Urgenta expusa dezbaterii publice.

Dupa patru editii ale programului Prima Casa, specialistii din Ministerul de Finante au conchis ca exista mult prea multe plangeri pe aceeasi tema: proprietarii de locuinte cumparate prin Prima Casa au descoperit vicii ascunse ale locuintelor, pe care vor sa le repare sau chiar sa le schimbe cu altele. Problema este ca titularul ipotecii pentru respectivele locuinte este Ministerul Finantelor Publice, deci este nevoie de acordul institutiei. Acest lucru face ca intregul demers sa fie dificil, iar Ministerul Finantelor se gandeste acum sa ofere proprietarilor libertatea de a decide singuri atunci cand este nevoie sa modifice ceva.

„Este o ordonanta de urgenta cu niste modificari scoase la consultare pe site-ul Ministerului Finantelor, care vine cu niste precizari si completari la lege, rezultate din istoricul de pana acum. Se precizeaza ca se poate face schimbul pentru vicii ascunse, adica pentru locuintele despre care se constata ca nu au indeplinit clauzele contractuale. Se poate face un contract de novatie iar Ministerul isi da acordul ca se schimbe in contract obiectul creditului. Sunt precizari care au rezultat din istoricul de pana acum si trebuie lamurite, pentru ca sunt multe solicitari care vin cu aceste acorduri si trebuie reglementate cumva in legislatie”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Irina Constantinescu, reprezentant FNGCIMM.

Proprietarii au fost nedreptatiti de angajati ai statului care nu intelegeau legea

O alta modificare importanta se refera la faptul ca s-ar putea ridica interdictia de instrainare a locuintelor achizitionate, in mai putin de cinci ani de la achizitie. Momentan, nici macar cei care ramburseaza anticipat creditele nu au acest privilegiu. Desi in lege se stipula faptul ca acest lucru este permis, ambiguitatea formularii a facut actul in sine imposibil.

„Radierea, inainte de cinci ani, posibila și pana acum, era pentru rambursare anticipata, numai ca unele oficii ale ANCPI nu intelegeau acest lucru. Unele radiau, altele nu. Daca ai rambursat tot inainte de termen, daca nu mai ai credit, nu mai esti in program, este normal sa poti vinde. Si atunci se vine cu precizarea ca se poate radia inainte de cinci ani, cu conditia rambursarii anticipate a creditului. Era si pana acum absolut la fel, doar ca erau interpretari si atunci s-a simtit nevoia unor clarificari in legislatie ca sa nu mai fie interpretari diferite la nivelul diferitelor sucursale ANCPI”, continua Irina Constantinescu.

Legea trebuie sa se schimbe rapid, inainte ca intregul sistem bancar sa fie acaparat de probleme legate de Prima Casa

Aceste modificari legislative sunt stipulate intr-un proiect de ordonanța de urgența (OUG) elaborat de Guvern.

Momentan, aceste schimbari sunt scoase la dezbatere publica, pe site-ul Ministerului de Finante și exista tot interesul ca ele sa fie implementate cat mai rapid. Specialistii se asteapta ca numarul plangerilor sa creasca puternic, pe termen scurt.

„Se preconizeaza ca aceste tipuri de solicitari vor fi si mai numeroase, datorita perioadei mari de timp pentru care se acorda creditul, de maximum 30 de ani, in care pot interveni situatii a caror solutionare necesita acordul MFP, in calitate de titular al dreptului de ipoteca”, se spune in nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Guvernul mai sustine ca neadoptarea unor masuri imediate, prin OUG, ar influenta negativ capacitatea de rambursare a ratelor scadente din creditul garantat si ar conduce la reale dificultati in ceea ce priveste rambursarea ratelor creditelor de catre beneficiari, cu influente negative asupra derularii prudente si eficiente a garantiilor acordate de stat in cadrul programului Prima Casa.

Sursa: imopedia.ro

Share

This entry was posted in Imobiliare Ploiesti, News and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *