Programul Prima Casa 4 se amana

Prima Casa 4Programul “Prima casa” este oficial blocat. Bancile au epuizat plafonul de 200 mil. euro alocat la inceputul anului, iar etapa a patra nu poate incepe intrucât protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM nu a fost publicat in Monitorul Oficial.

In plus, pentru “Prima Casa 4”, bancherii trebuie sa obtina si avizul BNR pentru modificarea normelor interne de creditare, intrucât practicarea unui avans de numai 5%, asa cum cere Guvernul, in paralel cu asumarea a 50% din riscul aferent creditului reprezinta o abatere de la prevederile uzuale.

“Modificarile legislative ale programului guvernamental “Prima casa” 4 au fost adoptate si, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului comun al MFP si MECMA, Protocolul de Colaborare va putea fi semnat de catre Fond cu bancile participante. Plafonul alocat initial pentru 2011 a fost epuizat”, au explicat pentru Ziarul Financiar reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. Nu exista nici indicii privind momentul la care Protocolul ar putea fi publicat.

La inceputul lunii aprilie premierul Emil Boc anunta ca editia a patra ar urma sa debuteze imediat dupa Paste, insa nici acum nu exista o perspectiva clara privind momentul la care bancile vor incepe sa vânda din nou credite ipotecare garantate de stat.

Pâna la acest moment doar Banca Transilvania si CEC Bank au transmis formal catre Fond intentia de a participa la “Prima casa” 4. Pe lista neoficiala s-au inscris insa si BCR si BRD, bancile cu cele mai mari volume de credite vândute in editiile precedente ale programului, precum si Alpha Bank, Bancpost si Millennium Bank.

Bancherii asteapta clarificari de la BNR pentru normele noi de creditare

“In prezent suntem in proces de actualizare a normelor interne, urmând semnarea noii conventii cu FNCGIMM, dupa publicarea modelului-cadru”, spun reprezentantii CEC Bank. In editia a patra bancile ar urma sa reduca la jumatate garantia statului pentru creditele acordate pâna acum, iar plafonul eliberat va putea fi utilizat pentru vânzarea de noi imprumuturi, garantate tot in proportie de 50% de catre stat. Aceasta inseamna ca o banca participanta va putea sa dubleze volumul creditelor, in limita aceluiasi plafon de garantii.

Bancile au insa nevoie sa aiba permisiunea BNR pentru a da credite cu avans de 10% in conditii standard, astfel incât sa poata cobori la 5% avansul pentru creditele garantate pe jumatate de stat. Majoritatea bancilor au insa trecut in normele proprii un prag de 15% pentru avansul solicitat clientilor. In editiile anterioare BNR agrease un avans de 5%, dar doar pentru ca riscul era suportat integral de stat, sanatatea financiara a bancii nefiind afectata, chiar daca clientul intra in incetare de plati.

BCR, banca cu cel mai mare volum de credite acordate in cadrul programului, peste 550 mil. euro – si deci cel mai mare potential prin redistribuirea plafonului deja utilizat – nu a trimis inca normele noi spre aprobare la BNR.

Ceva mai avansati sunt francezii de la BRD (cu credite date de 350 mil. euro), care sunt deja in discutii cu BNR pentru aprobarea modificarilor la normele de creditare.

“Asa cum am participat la prima etapa si in celelalte programe «Prima casa», suntem interesati si de aceasta noua etapa a programului. Mai sunt unele detalii tehnice care trebuie analizate, inclusiv cu BNR, discutiile fiind deja demarate. Suntem optimisti in ceea ce priveste participarea la urmatoarea faza a programului”, spune Roxana Cosmescu, directorul executiv al polului comercial al retelei BRD.

Si Millennium Bank se afla intr-o situatie similara, desi banca a obtinut recent si avizul BNR pentru a merge cu un avans de 10% la creditele standard.

“Millennium Bank asteapta definitivarea si semnarea protocolului cu FNGCIMM referitor la «Prima casa» 4, precum si opinia BNR cu privire la avansul minim de 5%”, spun reprezentantii bancii.

BCR a depus normele de creditare pentru programul Prima Casa 4. Urmeaza ca BNR sa le aprobe, iar apoi va putea demara creditarea. Toate aceste lucruri s-ar putea intâmpla in urmatoarele doua-trei saptamâni, dupa cum estimeaza oficialii Bancii Comerciale Române.

La fel ca multe alte banci, a amânat mult momentul semnarii formalitatilor pentru demararea noului program Prima Casa. Pana miercuri 11 aprilie, doar Banca Transilvania si CEC Bank trimisesera formal catre Fond intentia de a participa la Prima Casa 4. Acum, BCR a mers un pas inainte.

Noi am trimis miercuri normele de creditare pentru programul Prima Casa 4 spre aprobare la Banca Nationala a României (BNR). Am avut nevoie de timp sa ne facem calcule, sa obtinem aprobari ca pentru orice produs nou, mai ales pentru unul care are impact pe provizionare, in sensul ca sunt cerinte de capital suplimentare pentru eliberarea garantiilor. Acum depinde de BNR in ceea ce priveste aprobarea. Estimam ca in doua-trei saptamâni vom acorda primele credite prin programul Prima Casa 4“, a declarat Oana Petrescu, vice-presedinte executiv BCR.

Vice-presedintele BCR a mentionat ca banca are un sold foarte important in ceea ce priveste creditele acordate pana in prezent prin Prima Casa, motiv pentru care estimeaza ca vor fi acordate imprumuturi inca un an si jumatate sau doi ani prin acest program, daca se dubleaza expunerea.

Soldul este de aproape 600 de milioane euro, suma care reprezinta valoarea creditelor acordate de BCR prin programul Prima Casa“, a precizat Oana Petrescu.

Pana la demararea programului, clientii pot accesa un produs punte pentru cei care nu pot sa astepte programul Prima Casa 4. BCR a anuntat, la jumatatea lunii aprilie, ca a lansat o alternativa de finantare la programul Prima Casa 3, exclusiv pentru clientii care nu mai pot astepta urmatoarea etapa a programului guvernamental, cu costuri similare.

Surse: Ziarul Financiar si imopedia.ro

Share
This entry was posted in Imobiliare Ploiesti and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *