Garanţii la închiriarea unei locuinţe

Credit-reportLa încheierea unui contract de închiriere, atât proprietarul, cât şi chiriaşul au nevoie de garanţii.

Garanţii pentru chiriaşi

La semnarea contractului de închiriere, chiriaşul trebuie să ceară proprietarului titlul de proprietate, care îi dă dreptul să închirieze locuinţa, precum şi cardul de identitate, ca dovadă că este cel în drept să semneze şi nu un impostor. Adesea, impostura nu este neapărat intentionată. Am întălnit multe situaţii în care fie un părinte, fie un frate sau altă rudă, vroia să semneaze contractul de închiriere fără a avea niciun fel de împuternicire legală (în afară de una verbală, nedovedită). În cele mai multe dintre cazuri, această cerinţă este corect înţeleasă şi respectată de proprietari. Pentru chiriaşi, dovada cea mai palpabilă a bunelor intenţii este primirea folosinţei locuinţei, în schimbul unei sume de bani (chiria primei/primelor luni de închiriere şi, eventual o garanţie în bani). De partea cealaltă, a proprietarului, lucrurile sunt mai sensibile.

Garanţii pentru proprietari

La semnarea contractului, proprietarul primeşte o suma de bani care, în raport cu valoarea locuintşei şi a bunurilor din ea, este foarte mică. Proprietarul simte nevoia să ştie dacă partenerul său din contract este o persoană cu un trecut “curat” şi solvabil, adica este “om serios” şi are surse de venit stabile, care să îi permită să plătească chiria pe toată durata închirierii. Nu de puţine ori, am auzit de închirieri care, la început păreau de succes, dar au eşuat după scurtă vreme, pentru că chiriaşul nu avea surse proprii de venit, depindea de alte persoane (care, ulterior inchirierii, au sistat finanţarea).

Cum să dai crezare unui tanar de 20-23 de ani, care este student, si vrea sa inchirieze o lucuinte cu o chirie lunara de cateva sutre de euro, că va putea plăti chiria şi utilităţile timp de un an de zile? De unde? Daca proprietarul zice ”este traba lui de unde”, dacă imi plăteşte la timp”, işi asumă un ric foarte mare.

În acest domeniu, uzanţele pieţei imobiliare din România sunt primitive. Chiriaşul are pretenţia să fie crezut “pe cuvant” şi se simte jignit dacă este întrebat despre sursele de venit. Nu este un lucru firesc.

Proprietarul are tot dreptul sa pună întrebări despre seriozitatea chiriaşului, despre locul său de muncă şi despre stabilitatea surselor sale de venit. În vestul Europei (în Marea Britanie, de exemplu), chiriaşul plăteşte agenţiei imobiliare între 30 şi 50 de lire/persoană (taxă care poate ajunge la 100 de lire sau mai mult) numai pentru verificarea “istoricului de credit” (credit check). Istoria de credit prezintă situaţia financiară şi cum au fost îndeplinite obligaţiile, dacă există restanţe, întarzieri la plata serviciilor, a contractelor de împrumut, a carduri de credit etc. Se cercetează dacă persoana cercetată (chiriaşul) a fost fost amendată/condamnată de o instantă de judecată în ultimii ani. Totul se vede în raportul de credit. Nu estre deloc o gluma. Dacă istoricul de credit este negativ, nu inseamnă că proprietarul trebuie să refuze să închirieze locuinţa. Doar că el poate să ceară o garanţie mai mare.

În România, chirişul crede că dacă plăteşte, 200-300 euro (chiria unei luni) şi o garanţie de încă 300 de euro este suficint ca să primească folosinţa unei locuinţe cu valoarea de zeci de mii de euro. Dacă după 2-3 luni “dispare” şi lasă şi utilităţile neplatite, paguba proprietarului este semnificativă.

Lucrurile trebuie să se schimbe. Iniţiativa trebuie să fie la propietari, care să ceară un istoric al chiriaşului, inclusiv dreptul de a cere referinţe de la serviciu şi/sau de la precedentul locator (dacă este cazul).

Vă dau doua exemple din care de servicii pe care o agenţie imobiliară le poate oferi:
Atunci când chiriaşul este o societate comercială, poate obţine un certificat constatator de la Oficiul Comerţului şi să vadă dacă firma este activă, dacă persoana care va reprezenta firma are dreptul să semneze contractului de închirire, care sunt cifra de afaceri si profitul firmei în ultimii ani, dacă adresa sediului social este sau nu expirată etc.
O simplă căutare pe Google a numelui chiriaşului (fie el persoană fizică sau juridică) poate evidenţia implicarea în procese civile şi/sau penale.
Un exemplu de formular de verificare a chiriaşului puteti consulta la AICI.

Share
This entry was posted in Clientii nostri, Imobiliare Ploiesti, Juridice and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *