Extrasul de Carte funciara de autentificare vs. de informare

Extras de Carte Funciara de autentificareLa vanzare oricarui imobil este necesar extrasul de carte funciara de autentificare. Acesta se poate obtine de catre un birou notarial, la cererea unei parti interesate, in baza dovezii inscrierii in Cartea funciara, care este Incheirea de intabulare.

Avizare lucrarii de cadastru si inscrierea in Cartea funciara sunt doua operatii distincte care sunt, amandoua, realizate de un expert de cadastru. Rezultatul acestor operatii sunt: lucarea cadastrala (cadastrul, sau planurile cadastrale) si Incheierea de intabulare, care este insotita si de un extas de carte funciara de informare.

Extas de informare poate fi cerut de orice persoana fizica sau juridica interesata sa afle care este situati din Cartea funciara a imobilului pentru care cere relatii. Cererea se poate face direct la OCPI sau printr-un birou notarial. Extasul de informare nu poate fi utilizat pentru vanzare, ci numai pentru informare.

Extasul de autentificare poate fi cerut numai de un birou notarial, documentul original ramanand in arhiva acestuia. In ziua depunerii cererii, Cartea funciara a imobilului se blocheaza pentru 5 zile, niciun alt birou notarial nemaiputand sa ceara un alt extras. Dupa aceste 5 zile, extrasul isi pierde valabilitatea. Daca este eliberat in a trei zi de dupa ziua cererii (cum se intampla de regula), inseamna ca raman trei zile in care poate fi utilizat de catre notar.

Extrasul de carte funciara certifica toate datele de identificare si situatia juridica actuala a imobilului:

  • Descrierea imobilului;
  • Numele si prenumele proprietarilor;
  • Actele in baza carora acestia au dobandit proprietatea;
  • Sarcinile bunului: ipoteci, comandamente, interdictii de instrainare, privilegii etc.

Termenele mentionate in acest articol au fost valabile pena la data de 1 octombrie 2011, cand a intrat in vigoare noul Cod civil. Actualizarea informatiei am facut-o in articolul Conditii de obtinere a Extrasului de Carte funciara.

 

Share
This entry was posted in Juridice. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *