Exista pret corect in imobiliare?

Exista pret corect in imobiliare? Este o intrebare cu raspunsuri foarte controversate. Cand se evalueaza o proprietate, trebuie avute in vedere o serie de criterii, care nu sunt “evidente”. Daca ne referim, de exemplu, la apartamente, intre cele “evidente” sunt locatia, varsta imobilului, etajul si suprafata utila. Daca intram in detalii, “pretul corect” poate sa se afle in marje foarte largi.

Dupa parerea mea, nu exista pret corect decat in sens statistic, adica numai atunci cand se analizeaza esantioane mari. In cazuri particulare, pretul corect este cel la care se incheie tranzactia.

Daca piata imobiliara ar fi transparenta, daca preturile declarate de parti ar fi cele reale (si nu micsorate in acte, pentru a diminua onorariul notarului si impozitul catre stat) si daca toate aceste preturi s-ar inregistra intr-o baza de date, atunci am avea posibilitatea sa avem in indicator semnificativ al evolutiei preturilor din imobiliare. Se pare ca Institutul National de Statistica si Camera Notarilor Publici au inceput sa “umple” o astfel de baza de date, dar mai este mult pana cand si preturile din actele de vanzare-cumparare vor fi cele corecte.

Pana va functiona acest nou sistem de raportare a preturilor, ne multumim cu ce avem, adica cu indicatori statistici calculati pe baza preturilor cerute de vanzatori. Daca avem in vedere un procent, calculat tot statistic, de negociere de 8-10%, putem sa avem o imagine cat-de-cat corecta al evolutiei preturilor.

Portalul imobiliare.ro calculeaza un astfel de indice pe categorii imobiliare si pe orase.

Pentru Ploiesti evolutia acestui indice este prezentata in graficul de mai jos.

Ce concluzii putem trage din acesta:

In ultimii doi ani, pretul metrului patrat util pentru apartamente a scazut cu aproape 40%, de la 1476 la 900 de Euro. Reamintesc ca este vorba de preturi medii. Avand in vedere ca in zonele centrale ale Ploiestiului preturile au scazut mai putin decat la periferii, putem estima ca in cartiere, preturile sunt la jumatatea celor de acum doi ani;

In ultimele sase luni, se inregistreaza o stabilizare a preturilor. Variatiile in jurul valorii medii fiind naturale, justificate de sarbatori, programul Prima Casa, starea vremii etc.;

In luna mai 2011, pretul metrului patrat la apartamente este de 900 Euro. Un spor de 10-11% peste medie pentru apartamentele centrale si ultracentrale conduce la un pret de 1000 Euro pentru un metru patrat util;

Care “ar trebui” sa fie “pretul corect” al unui apartement in zona ultracentrala a Ploiestiului? Simplu. Suprafata utila a marii majoritati a apartamentelor este de 25-37mp pentru garsoniere, 48-55mp pentru apartamentele cu doua camere si de 60-75mp pentru apartamentele cu trei camere. Rezulta si preturile: 25000-37000 Euro garsonierele, 48000-55000 Euro, apartamentele cu doua camere si 60000-77000 Euro, apartamentele cu trei camere.

Sa nu uitam ca vorbim de medii si exceptiile intaresc regula! Intotdeauna pretul corect este cel la care cumparatorul si vanzatorul se inteleg sa cumpere si, respectiv, sa vanda.

Share
This entry was posted in Imobiliare Ploiesti, Mediul de Afaceri and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Exista pret corect in imobiliare?

  1. doru says:

    Agent imobiliar tepar Bratu Elena. Minte cu nerusinare ca e proprietar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *