Despre calculul CASS pentru veniturile din chirii

Intr-un articol mai vechi intitulat “Impozitarea veniturilor din inchirierea imobilelor” descriam modul de calcul al impozitului pe venitul din chirii. Incepand de la 1 ianuarie 2014, persoanele care au venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii) datoreaza statului si CASS (Contributii de Asigurari Sociale de Sanatate) de 5,5%.

In Monitorul Oficial nr. 593/20.09.2013 a fost publicata OUG nr.88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare pentru indeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internationale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. In acest document este detaliat modul de calcul al acestei contributii precum si conditiile de colectare.

In rezumat, pentru cazul cel mai frecvent al persoanelor care nu au chiriile ca unica sursa de venit, calculul CASS se face in felul urmator:

CASS = (venit din chirii – cota forfetara de 25%) x 5,5%=4,125% din chirie
Daca tinem seama ca impozitul este 16% din venitul impozabil (venitul brut minus cota forfetara de 25%), adica este de 12% din chirie, rezulta ca totalul darilor la stat este de 16,125% din venitul din chirii.

In consecinta, ceea ce ramane dupa impozitare este 83,875% din venitul brut (chiria incasata).

Share
This entry was posted in Fiscalitate and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *