De la 1 ianuarie 2016, taxarea vânzărilor imobiliare se va face fără a se mai ţine seama de grila notarilor

Taxarea_esteÎn conformitate cu noul Cod fiscal, de la 1 ianuarie 2016, preţurile din grila notarilor nu vor mai fi preţuri minimale pentru calculul impozitului şi al onorariului. Taxarea se va face la valoare declarată de părţi. Cu o menţiune: dacă preţul declarat este mai mic decât cel din grilă, notarul este obligat sa sesizeze ANAF-ul.

Poate că, în principiu, acest lucru ar putea fi corect, scopul fiind evitarea evaziunii fiscale. Pană nu demult, preţurile din grială erau mai mici (uneori mult mai mici) decât preţurile (corecte, nu declarate) stabilite în piata. De la începtul anului 2015, grila notarilor a suferit modificari semnificative în sensul creşterii semnificative a preţurilor minimale.

Am sesizat acest lucru manifestat de o maniera grosolană în cazul pădurilor (v. AICI), când preţul liber stabilit pe piaţă era de vreo şapte ori mai mic decât cel din grilă.

Un exemplu pot sa dau şi acum. În comuna Ariceştii Rahtivani sunt terenuri agricole cu suprafeţe mari la vânzare. În grilă, preţul minimal pentru intravilan este de 29 lei/mp (aprox. 6,5 euro/mp). O cautare sumară pe net conduce la o lista consitentă de terenuri cu preţuri “de lista” mai mici decît aceasta valoare. Pentru un lot de 5 ha vândut cu 3 euro/mp (sunt multe terenuri mai ieftine!), diferenţa este de 1250 euro la onorariu şi de 2200 euro la impozit. Statul bagă mana pe şet în buzunarul contribuabilului şi ia, fără drept, aproape 3500 euro. Aceasta este numai diferenţa între ce ar trebui să plătească şi ce plăteşte efectiv vânzătorul şi cumpărătorul.

 Actualizare la data de 4 februarie 2016: Finanţele au renunţat la aplicarea afirmaţiei din titlul articolului.

Share
This entry was posted in Fiscalitate and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De la 1 ianuarie 2016, taxarea vânzărilor imobiliare se va face fără a se mai ţine seama de grila notarilor

  1. Lucian says:

    Nu înțeleg cum se calculează aceste grile notariale. Eu am o casa în Câmpina, care avea valoarea de grila de 67000 lei în 2014, iar acum în 2016 are valoarea de peste 80000 lei! Cum e posibil această creștere? De ce nu scade valoarea în condiția în care imobilul s-a mai depreciat? Chiar am ajuns să fim prostituata și furați după bunul plac al notarilor publici din Romania?

    • Nu sunteti singura care nu intelegeti cum se stabilesc preturile din grilele notarilor. Din pacate, previziunea din titlul articolului nu s-a adeverit. Notarii calculeaza in continuare impoztul si onorarilul sau luand in considerare grilele pe care tot ei le comanda (si le platesc). Conflictul de interese ce apare din faptul ca notarii isi calculeaza onorariile in baza unor evaluari pe care tot ei le platesc este musamalizat de stat, pentru ca si el benficiaza (prin impozite) de “beneficiile” grilelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *