
Un consilier imobiliar poate ajuta un cumparaor sa evidentieze si sa analizeze toate criteriile importante dar nu poate sa dea garantii in privinta obtinerii autorizatiei de construire sau a termenului in care poate fi obtinuta aceasta.
Exista in Ploiesti o rata foarta mare de terenuri pentru care Urbanismul precizeaza in certificatul de relatii “interdictie de construire pana la realizarea PUZ sau PUD“. Asta nu inseamna neaparat interdictie absoluta de construire, dar afirma obligativitatea realizarii unui PUZ sau a unui PUD, lucrarea care, in Ploiesti, poate dura si mai mult de un an (pot sa dau exemple concrete). Dupa aprobarea PUZ-ului sau PUD-ului, urmeaza faza pentru obtinerea autorizatiei de construire care, si ea, mai poate dura cateva luni bune. In fata acestei perspective, cine mai cumpera? Blocajul pietei este completat de faptul ca vanzatorii (cei mai multi dintre ei) nu sunt constienti ca o mentiune ca cea de mai sus in certificatul de urbanism scade semnificativ atractivitatea si, in consecinta, pretul terenului. Nu pot (sau nu vor) sa inteleaga ca una este sa oferi un teren pentru care sa poti da garantia realizarii unei constructii noi in cateva luni si alta este sa fie necesare demersuri costisitoare si consumatoarea de timp cum ar fi PUZ-ul sau PUD-ul.
PUG-ul Ploiestiului este “in lucru” de vreo zece ani. Pe site-ul Primariei Ploiesti, ultimele mentiuni despre acest subiect dateaza de prin 2015.
In Bucuresti, deja investitorii de talie mare nu mai cumpara decat terenuri cu PUZ-uri aprobate, existand tendinta de a presa vanzatorii sa dea garantii in privinta obtinerii autorizatiei de construire. Iata AICI un articol din ziarul Capital, in care se confirma acest lucru.
Desi este un domeniu de maxim interes (sau poate tocmai de aceea) actualizarea PUG-ului Ploiestiului este intarziata determinand incetinirea accentuata a ritmului de dezvoltare urbanistica.