Cum se formulează o ofertă pentru cumpărarea unui imobil

Odată ce ai găsit casa pe care doreşti să o cumperi, următorul pas pe care trebuie să-l faci este să transmiţi vânzătorilor o ofertă, lucru care nu este atât de simplu pe cât pare. Oferta este primul pas în procesul de negociere a unui contract de vânzare-cumpărare. Acesta este începutul negocierilor, de acum încolo, ar trebui să te pui în locul vânzătorului şi să îi anticipezi reacția la tot ce îi vei spune. Scopul tău este să obţii ceea ce vrei şi imaginându-ţi reacţiile vânzătorului îţi va fi mai uşor să atingi acest obiectiv.

Oferta este ceva mult mai complex decât să vii, pur şi simplu, şi să spui: „îţi ofer atâţia euro pe casa ta.” Din cauza sumelor mari de bani implicate, atât cumpărătorul cât şi vânzătorul vor dori să limiteze riscul prin construirea unor „paravane” de protecţie.

 Într-o ofertă de cumpărare a unui bun imobiliar, nu vei include doar preţul pe care eşti dispus să-l plăteşti, ci şi alte detalii referitoare la achiziţie, cum ar fi:

  • Modalitatea de finanţare a cumpărarii, cu sau fără credit bancar;
  • Moneda în care vei face plata. De regulă, negocierea se face în lei, dar la sfârşit cumpărătorul vine si spune ca el cumpără cu Prima Casă, program în care plăţile se fac exclusv în lei. La un preţ câteva zcei de mii de euro, costurile transformării din lei în euro pot sa însemne mai bine de 2% din preţul negociat. Mai mult decât taxele notariale, de multe ori!
  • Valoarea avansului. Un avans de 5%, ca în cazul programului Prima Casă poate să fie mic, dacă se ia în considerare durata (posobil) mare până la finalizarea vânzării.
  • Modalitatea de plată: cash sau prin virament bancar. Sunt destul de mulţi vânzătorii care cer sa li se plăteasca costul retragerii banilor din bancă, adică încă 0,4-0,5% din sumă. Nu este puţin.
  • Deși regula nescrisă a pieței este ca onorariul notarului să fie plătit de cumpărător, este bine ca acest lucru sa fie stabilit clar, înainte de programarea actului.
  • Timpul în care se face plata integrală a preţului.
  • Timpul care îi este lăsat vânzătorului până la predarea imobilului vândut. Mulţi vânzători nu au o altă locuinţă, urmând să o elibereze pe ce vândută după cumpărarea alteia, pe care, la data vânzării, nici nu care este.
  • În cazul imobilelor noi, încă neterminate, care este starea în care se va face predarea etc.

Foarte mulți dintre vânzători și cumpărători nu acordă atenția cuvenită „detaliilor” de mai sus, motiv pentru care multe tranzacții eșuează, iar altele se realizează în condiții dezavantajoase. Este unul dintre seviciile unei agenții imobiliare care nu poate fi descris și evaluat corect înainte ca o tranzacție sa devină iminenta. Dar tot așa cum un medic bun, prin recomandările profilactice pe care ți le face, te apăra de boli și nu te îmbolbăvești, tot așa și o agenție imobiliară poate determina încheirea trsanzacției fără stres și emoții.

Este cu siguranţă mai complicat decât a cumpăra un autoturism. Şi mult mai important.

Achiziţionarea unei locuinţe este un eveniment important, atât pentru cumpărător cât şi vânzător. Acest lucru va afecta finanţele ambelor părţi mai mult decât orice altă investiţie precedentă. Vânzătorul face planuri bazate pe o ofertă de care depinde în mod determinant, construieşte un scenariu a cărui înfăptuire depinde de onestitatea acestei oferte. Oferta de cumpărare nu înseamnă pentru vânzător numai bani. Este suficientă o jumătate de oră pentru a lua o decizie care îţi va afecta modul în care vei locui pentru următorii ani sau pentru tot restul vieţii. Vânzătorul, de asemenea, va studia cu atenţie oferta, pentru că îi va afecta modul în care el va locui pentru tot restul vieţii sale.

Sună dramatic. Sună ca un clişeu. Orice carte în domeniul imobiliar sau articol pe care îl citeşti, îţi va spune același lucru.

Lasă un comentariu