Cum se calculează impozitul pe venitul din chirii in 2018

impozitÎncepând cu anul 2018, veniturile din chirii se impozitează cu 10%. Acest procent se aplică venitului impozabil, care este 60% din venitul încasat, restul de 40% ne impozitându-se.

Dacă venitul total al contribuabilului depăşeşte 22800 lei/an, adică 1900 lei/lună (venitul minim brut pe economie), atunci acel contribuabil va plăti şi 190 lei/lună CASS (contribuţii pentru asigurări sociale de sănătate), ceea ce înseamnă 10% din venitul lunar minim brut pe economie. Această contribuţie devine o obligaţie de plată în momentul în care venitul contribuabilului din toate sursele, mai puţin cele salariale, sunt mai mari de 22800 lei/an, nefiind legate în mod special de venitul din chirii.

Din acest motiv, întrebarea “care este impozitul pe chirii?” nu are un singur răspuns. Dacă vorbim de o chirie mică, sub 1900 lei/lună, şi dacă restul veniturilor sunt doar de natură salarială, atunci impozitul total pe venitul din chirii este de 6% (10% din 60%) din venitul încasat. Dacă mai există şi alte surse de venit nesalariale, atunci se va plăti, în afară de impozit, şi CASS de 190 lei/lună.

Un scurt tutorial pentru completarea Declaraţiei unice pentru veniturile din chirii este prezentat de dna Luiza Daneliuc pe vlogul său AICI.

Share
This entry was posted in Fiscalitate and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *