Cum se calculeaza impozitul pe venit la vanzarea cladirilor noi, neterminate

Casa neterminataO cladire se considera noua-neterminata, daca ea a fost inceputa in baza unei autorizatii de construire, dar nu a fost semnat procesul verbal la terminarea lucrarilor.

Intr-un articol anterior dedicat impozitului pe veniturile din vanzarile imobiliare descriam modul in care se caluleaza impozitul pe veniturile din vanzarile imobiliare. Acum voi descrie acest mod de calcul pentru o situatie particulara si anume aceea in care se vinde un teren pe care se afla o constructie inceputa dar neterminata.

In primul rand trebuie spus ca pretul constructiei neterminate trebuie (obligatoriu) justificat printr-un raport de evaluare realizat de un evaluator autorizat.

Pretul care se va declara in contractul de vanzare va fi detaliat: pretul terenului si, separat, pretul constructiei (care nu poate fi mai mic decat cel din raportul de evaluare).

Acum, impozitul de stabileste separat pentru teren, in functie de durata detinerii in proprietate, si pentru constructie, pentru care durata, evident, este mai mica de trei ani. Impozitul total este suma celor doua componente.

Lucrurile pot fi mai complicate daca, de exemplu, terenul apartine numai unuia dintre soti (dinainte de casatorie), in timp ce constructia a fost edificata in timpul casatoriei. In aceasta situatie se aplica algoritmul din articolul precedent, separat pentru teren si pentru constructie.

Share

This entry was posted in Fiscalitate and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *