Corolarul tâmplarului la pricipiul lui Picasso

Am citit in “Marketingul serviciilor – Arta de a vinde invizibilul” a lui Harry Beckwith următoarea povestire:

Proprietarul unei case avea o problemă enervantă: podeaua scârţăia îngrozitor. A încercat toate metodele, nimic nu părea să meargă. În cele din urmă, a chemat un tâmplar pe care i-l recomadaseră prietenii săi ca fiind un adevărat artist în meseria sa.

„Artistul” păşi în cameră şi auzi scârţâitul. Îşi aşeză cutia cu scule, o deschise, luă de acolo un ciocan şi un cui, apoi înfipse cuiul în podea din trei lovituri dibace.

Scârţâitul desparu definitiv. Tâmplarul scoase un facturier şi scrise ceva. Îi înmână apoi factura proprietarului: 45 de dolari. Deasupra liniei de total erau două repere:
1) bătut cuiul, 2 dolari,
2) ştiut unde trebuie bătut cuiul cu ciocanul, 43 de dolari
.

Ceva asemănător se întâmplă adesea în activitatea agenţilor imobiliari. Clienţii le solicită serviciile, dar nu văd decât că agentul a “bătut un cui în podea”.  Nu ar fi fost mai simplu să bată singuri cuiul în podea şi să nu apeleze la serviciile agentului?

2 comentarii la „Corolarul tâmplarului la pricipiul lui Picasso”

 1. Buna seara ! O rugăminte daca se poate privind lămurirea unei întrebări ce ma sacaie putin . In situatia in care esti un cumpărător de buna credința , si dealungul câtorva ani ai cumpărat 2-3 garsoniere cu același notar ( care iti este si nas de botez la copil ) poate acel notar sa renunțe la onorariul cuvenit ? (Din motive sa spunem de prietenie sau ajutor , ) sau încasează onorariul pentru ca este obligat de Lege ? Si pe deasupra mai spune si din start ; onorariul meu este atat , inainte de toate . Va multumesc .

  Răspunde
  • Notarii dispun de o lege speciala in care este reglementata problema onorariilor. Este o „intelegere” intre Stat si notari pentru a limita inferior valoarea onorariului.
   In sus se poat duce oricat, dar in jos sunt limintati de grilele de evaluare pe care le actualizeaza anual. Deci, raspunsul meu este ca nasu` nu poate sa va scuteasca de onorariu.
   Are si Statul partea lui din acest onorariu.

   Răspunde

Lasă un comentariu