Contractele de închiriere înregistrate la fisc au titlu executoriu

nou cod civil si contractul de inchiriereÎn noul Cod civil, la Art. 1.798 se menţionează:

Contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

iar la Art. 1809, la ultimele două alineate:

(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent.

Aceste două articole ale Codului civil schimbă “raporturile de forţe” dintre proprietar şi chiriaş. Contractul de închiriere înregistrat la organele fiscale, având titlu executoriu, poate determina executarea silită a chiriaşului pentru neplata chiriei sau pentru evacuarea spaţiului închiriat cu mai multă uşurinţă, fără intervenţia instanţei de judecată. Proprietarul se va adresa direct executorului judecătoresc. Sau aşa ar trebui.

Deşi lucrurile par simple şi clare, se pare că, în practică, ele nu stau chiar aşa. Am citit pe un forum juridic www.avocat.net că instanţele de judecată şi executorii judecătoreşti ignoră noul Cod civil (sau îl interpretează într-un mod personal, nu aşa zicea dl. Zegrean, că “măreţia dreptului stă în faptul ce legile pot fi interpretate”?) şi cer investirea contractului de închiriere cu titlu executoriu, ca si cum nu l-ar avea deja.

Deşi noile prevederi mi se par bine venite, nu este cazul să le credeţi infailibile. Judecătorii au alte mecanisme de gândire decât noi, muritorii.

Un comentariu profesional al acestor două articole ale Codului civil puteţi citi la www.noulcodcivil.ro.

This entry was posted in Juridice and tagged , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Contractele de închiriere înregistrate la fisc au titlu executoriu

 1. Pingback: Contractele de inchiriere neinregistrate la fisc sunt perfect valabile

 2. Sorina says:

  Buna ziua.
  Pai si atunci in cazul rezilierii, sau denunţarii contractului inaintea expirarii termenului contractual, obligaţia de restituire a bunului dat în locaţiune in ce sfera intra:
  intervenţia instanţei de judecată
  sau
  adresarea directa executorului judecătoresc
  ?

 3. emil says:

  e ca si cum dvs, in alte articole sustineti ca e bine sa declaram contractul la anaf (stiu, e obligatoriu), si ca avantajul e ca are titlu executoriu, iar aici spuneti ca de fapt e destul de interpretabil daca e executoriu sau nu. Daca nu se stie inca negru pe alb, poate ca ar trebui sa riscam in continuare si sa nu inregistram contractele la anaf. Dumnezeu cu mila! 🙂

 4. MHAELA says:

  STIMATE DOMNULE TILIMPEA
  VA ROG SA IMI RASPUNDETI PE ADRESA MEA DE MAIL :nutescu.mihaela@voila.fr
  LA URMATOAREA INTREBARE
  PROPRIETATUL TREBUIE SA AIBE UN RIND DE CHEI DE LA LOCUINTA SA
  DACA
  ESTE INCHIRIATA CU CONTRACT DECLARAT LA CF ?
  ACESTA CU CHEILE TREBUIE PUSA IN CONTRACT ?
  VA MULTUMESC

  • Intuiesc de ce doriti un rapsuns privat. Vi-l voi da public, pentru ca asa este corect. Dupa semnarea contractului de inchiriere, folosinta apartamentului este numai a chiriasului. Sub nicio forma, proprietarul nu are dreptul sa intre in spatiul inchiriat fara acordul chiriasului. Din considerente practice insa, partile pot conveni ca o cheie a apartamentului sa ramana la proprietar pentru situatii de urgenta, cand chiriasul este plecat pentru o perioada mai lunga de timp si nu poate fi gasit in timp scurt. De exemplu, o persoana este delagata pentru o perioada de timp in alta localitate si inchiriaza un apartament. In weekend sau in concediu, acesta nu foloseste apartamentul. In caz de urgenta (inundatii, defectiuni tehnice la instalatia electrica sau saitara, citirea repartitoarelor de caldura, reparatii ale instalatiei de gaze si altele) este nevoie de interventia rapida a proprietarului. Dar chiar si in astfel de situatii, tot se recomanda avertizarea locatarului printr-un telefon.
   Eu recomand chiriasilor sa fie de acord ca proprietarul sa aiba o cheie de acces in imobil, dar sa o foloseasca numai in situatii de urgenta si telefonand in prealabil chiriasului. Daca insa chiriasul nu este de acord, trebuie respectata dorinta lui. In principiu, el are dreptul sa schimbe cheia de acces a locuintei.

 5. liliana says:

  Buna ziua ,domnule Sorin Tilimpea as avea avea si eu o intrebare ; -Noi proprietarii unui bloc compus din 2 scari avem un spatiu la parter de bloc care dorim sa-l inchiriem …….vreau sa-mi raspundeti daca il inchiriem trebuie sa-l declaram la fisc ?? Dorim sa-l inchiriem prin asociatia de proprietari a blocului si cerem o hirie de 300 lei ,chiria nu este mare …….. ce spuneti ca ar trebui facut pentru a fi in regula si …..daca trebuie declarat ce risca administratorul daca nu-l delara la fisc? Daca puteti sa-mi raspundeti pe mail l.dryms@yahoo.om VA MULTUMESC MULT

  • Asociatia de proprietari are personalitate juridica. Numai persoanele fizice trebuie sa-si declare veniturile la fica. Persoanele juridice inregistreza chiria incasata ca venit (elibereaza factura si chitanta), pentru care plateste impozite specifice.

 6. Cornelia says:

  Buna ziua. Am inchiriat un teren (eu pers fizica)unei firme din constanta (statie gpl) contractul este inregistrat la anaf (pe o perioada de 10ani?) Dupa 2ani nu mai plateste chiria. (Din decembrie 2015) ce treb sa fac? Multumesc

  • Sa faceti ce ati mentionat in contractul de inchiriere in privinta neplatii/intazierii platii chiriei. Dupa caum ati citi in artilol, va puteti adresa unui executor judecatoresc pentru silirea chiriasului la plata chiriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *